Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Φράσεις για προβληματισμό 39ο μερος



Πολεμάς να στυλώσεις Κυβερνήτη με τα καράβια και με τα φουσάτα της πολιτείας το σαλευόμενο σπίτι; Του κάκου ιδρώνεις • έμπα σ´άλλη στράτα. Τον νου μας πρώτα στύλωσε και χτίσε και πρώτα απ´όλα αλφαβητάρι κράτα. 

Αυτοί που μελέτησαν προσεκτικά τον τρόπο διακυβέρνησης των ανθρώπων πρέπει να έχουν πεισθεί πως η τύχη των εθνών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων (Αριστοτέλης). 

Δάσκαλος γίνε αλήθεια αν ήρωας είσαι..... (Κωστής Παλαμάς, Σατιρικά γυμνάσματα). 

Τάχιστον νοῦς, διά παντός γάρ τρέχει: πιο γρήγορα από καθετί τρέχει ο νους (Θαλής ο Μιλήσιος). 

Η διαίρεση προκαλεί πάντοτε ελάττωση, ενώ η Ομόνοια και η συμφωνία αύξηση (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ΕΠΕ, 15, 332).

Ἐργασίη οὐδέν ὄνειδος, ἀεργία δέ τό ὄνειδος: η εργασία δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι η οκνηρία (Ησίοδος). 

Εν δέ δικαιοσύνη συλλήβδην πάσ’ αρετή έστιν: στη δικαιοσύνη συμπεριλαμβάνεται κάθε αρετή (Θέογνις ο Μεγαρεύς). 

Γέροντα δεῖ τόν ἀγαθόν δικαστήν εἶναι: ο καλός δικαστής πρέπει να είναι γέροντας, δηλαδή ώριμος στην ηλικίαν (Ησίοδος). 

Ἀνδράσιν ἀγαθοῖς ἕπεται γνώμη τε καί αἰδώς: τους καλούς ανθρώπους ακολουθεί η φρόνηση και η σεμνότητα (Θέογνις ο Μεγαρεύς). 

Όπως ο τυφλός δεν βλέπει να βαδίζει, έτσι κι ο οκνηρός δεν μπορεί να ιδεί το καλό και να το πράξει (Ιωάννου Σιναΐτη, Κλιμαξ, ΚΣΤ, Γ,38).  
Αγάπα τόν πλησίον: να αγαπάς τον συνάνθρωπό σου (Θαλής ο Μιλήσιος). 

Η ολιγάρκεια είναι ο μόνος θησαυρός που δεν εξαντλείται ποτέ (Μέγας Βασίλειος). 
Αγάπη να έχουμε και καλοσύνη, όπως ο καλός Σαμαρείτης. Με αγάπη και προς αυτούς τους εχθρούς μας να πορευόμαστε. Εάν ο Κύριός μας είπε την παραβολή του ασώτου υιού, για να διακηρύξει την αγάπη του Θεού προς τον αμαρτωλό άνθρωπο, διηγήθηκε και την παραβολή του καλού Σαμαρείτου, για να εμπνεύσει στον άνθρωπο τη δική του αγάπη προς τον δυστυχισμένο άνθρωπο.
Υπάρχουν και σήμερα γνωστοί και άγνωστοι, φανεροί και αφανείς χριστιανοί, που σταματούν, σκύβουν στον πόνο, σκουπίζουν τα δάκρυα, περιποιούνται ασθενείς, σκορπίζουν χαρά, οδηγούν ψυχές πλανεμένες στον Χριστό, τον μοναδικό και αληθινό Σωτήρα μας (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 3ος). 

Εἰρήνην αγάπα: να αγαπάς την ειρήνη (Θαλής ο Μιλήσιος).
Ένας που δεν αγαπάει τον Θεό, δεν αγαπάει την οικογένειά του, δεν αγαπάει τίποτε• και φυσικά δεν αγαπάει ούτε την πατρίδα του, γιατί και η πατρίδα είναι μια μεγάλη οικογένεια (Αγίου Παϊσίου Λόγοι, Β, σελ. 31).
Το εύκολο είναι να ρίξουμε την πέτρα του αναθέματος στους άλλους, όπως στην περίπτωση του εμπεσόντος στους ληστές, που αδιαφόρησαν. Ο Σαμαρείτης όμως στάθηκε αληθινά κοντά στον πληγωμένο άνθρωπο. Ας προσπαθούμε να κάνουμε ό, τι εξαρτάται από μας. Να δείχνουμε ενδιαφέρον για τους ασθενείς, για τους μοναχικούς γέροντες, τις χήρες, τα ορφανά, τους πολυτέκνους, τους άστεγους, κ.λπ. Βέβαια, η αγάπη απαιτεί θυσίες, κόπο. Αξίζει όμως. Είναι η μόνη απάντηση στα αδιέξοδα του ανθρώπου. Η μυστική δύναμη που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και να κάνει τη γη μας πρόγευση του παραδείσου(Σπουδαία σκέψη)! 

Αν με την προσπάθειά μας μπορούμε να πνίξουμε ακόμη και ελέφαντες και άγρια άλογα, πολύ περισσότερο μπορούμε να πνίξουμε τα πάθη, που φωλιάζουν  μέσα μας (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ΜΕ, 60, 220). 

Η χαρά καταστρέφει τη λύπη, στις συμφορές δίνει υπομονή, στις προσευχές χάρη, στους κόπους και μόχθους ευφροσύνη, στην ευποιΐα ευθυμία, στη φιλοξενία στέγη, στην ελπίδα καταφυγή, στους πενθούντες παρηγοριά, στις θλίψεις βοήθεια και συνδρομή, στην αγάπη στολισμό, στη μακροθυμία επιβράβευση (Όσιος Νείλος ο Ασκητής). 

Τα σκυλιά δεν δαγκώνουν όσους πέφτουν κάτω κι ο θυμός σταματά και δεν ξεσπά σε άνθρωπο που θα δείξει ταπείνωση μπροστά στον θυμωμένο (Αριστοτέλης). 

Ποιος μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη του Χριστού; Θλίψη ή στενοχώρια ή διωγμός ή πείνα ή γύμνια ή κίνδυνος ή μαχαίρι; (Προς Ρωμαίους, η, 35).  
Μακάριοι όσοι γεννήθηκαν άσχημοι κι είναι περιφρονημένοι εδώ στη γη, διότι αυτοί δικαιούνται το ομορφότερο μέρος του παραδείσου, όταν δοξολογούν τον Θεό και δεν γογγύζουν (Αγίου Παϊσίου Επιστολές, σελ. 231). 

Να φροντίζεις όλους, ξένους και δικούς σου, ιδιαίτερα όμως εκείνους που τα εγκατέλειψαν όλα, δηλαδή τους νεκρούς (δια το μνημόσυνο) (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ΕΠΕ, 9, 402). 

Τίποτε δεν είναι τόσο κακό, όσο η απομόνωση και η αδιαλλαξία, αλλά και η αποφυγή συνάψεως σχέσεων με άλλους ανθρώπους (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ΕΠΕ, 14, 522).

Ο Χριστιανισμός είναι θρησκεία της αγάπης και της χαράς. Κατά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου η πρώτη λέξη ήταν "Χαῖρε (Λουκά, α,28)". Την άγια νύχτα των Χριστουγέννων ο άγγελος στους ποιμένες λέει: "Εὐαγγελίζομαι ὑμῖν χαράν μεγάλην ἥτις ἔσται παντί τῷ λαῷ (Λουκά β, 10)." Ο Κύριος υπόσχεται στους μαθητές Του ότι με τη σταυρική θυσία Του και με την ένδοξη ανάστασή Του θα απολαύσουν την πλήρη και τέλεια χαρά (Ιω. ιστ, 22-24). Και εμείς ως πιστοί χριστιανοί να χαιρόμαστε, αλλά και να δίνουμε και χαρά και στους άλλους. Να είμαστε "συνεργοί τῆς χαρᾶς αὐτῶν (Β. Κορινθ. α, 24)" (Σκέψη ιεράρχη).

Με τη δύναμη του Σταυρού του Κυρίου, ο πιστός του Κυρίου λαός κατήγαγε νίκες κατά βαρβάρων λαών. Είναι το γεγονός που μας θυμίζει τη λύτρωση και σωτηρία της ψυχής που πετύχαμε με τη Σταυρική θυσία του Κυρίου μας. Ο Θεός απέστειλε τον Μονογενή Υιό Του Σωτήρα και Λυτρωτή μας, όχι για να καταδικάσει τον κόσμο, αλλά να τον σώσει: "Αἵματι Θεοῦ ὁ ἰός τοῦ ὄφεως ἀποπλύνεται" (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 2ος). 

Σε καθετί που θα κάνεις ή με λόγο ή με έργο, να έχεις μάρτυρα τη συνείδησή σου ότι αυτό που κάνεις είναι σύμφωνο με το θέλημα του Θεού και θα σωθείς (οσίου Εφραίμ του Σύρου, Έργα Γ, σελ. 272).

Μόνο ο Χριστός χαρίζει την ενότητα και ως συνδετικός κρίκος συνδέει τους ανθρώπους μαζί Του και μεταξύ τους (Ιγν. Τριάντη, Αμφιλόχιος Μακρής, σελ. 431). 

Κύριε, δεν πρόφτασε να βγει ο ήλιος και τα βήματά μου μ' έφεραν σε Σένα, όχι τα λόγια των ανθρώπων, οι προφητείες και οι προτροπές. Ποιος είσαι καλά δεν ξέρω. Γιατί σε ακολούθησα; Κύριε πού μένεις; Τόπος δικός  Σου είναι όλη η γη, ας γίνει κι η καρδιά μου. Μαζί Σου να' μαι Κύριε κάθε στιγμή, κάθε στιγμή να ζω θέλω μαζί Σου (Προς τη Νίκη, τεύχος 732).

Ο φιλάνθρωπος Σωτήρας και Λυτρωτής μας Κύριος Ιησούς Χριστός ζητεί να φέρουν τον νέο που βασανιζόταν ενώπιόν του: "Φέρετέ μοι αὐτόν ὦδε". Θέλει να τον ελευθερώσει από την κυριαρχία του πονηρού πνεύματος και να του χαρίσει την υγεία του. Μέσα σ' έναν κόσμο γηρασμένο από την αμαρτία και αποκαμωμένο από τα δεινά της αποστασίας - το μέλλον ένδοξο και λαμπρό- ανήκει στους χριστιανούς νέους. Όλοι να φροντίσουμε να οδηγήσουμε τους νέους, τα παιδιά μας, πλησίον του Χριστού."Φέρετέ μοι αὐτόν ὦδε", να ανταποκριθούμε στην πρόσκλησή του (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 2ος, σελ. 139).  


Πρέπει πάντοτε να επαγρυπνούμε και να είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να εφαρμόσουμε τις εντολές του Θεού, αφού γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνη είναι η αναβολή (Μέγας Βασίλειος, Ηθικά, όρος ΙΓ). 

Μακάριος είναι οποίος έχει τροφή τον Άρτο, που κατέβηκε από τον Ουρανό κι έδωσε ζωη στον κόσμο, δηλαδή τη θεία Κοινωνία. Η καρδιά του χαίρει και ευφραίνεται (Αββάς Ισαάκ ο Σύρος). 

Μή πλουτεῖν ἀδίκως, ἀλλ’ ἐξ’ ὁσίων βιοτεύειν: να μην προσπαθείς να πλουτίσεις με αδικίες, αλλά να προσπαθείς να εξοικονομείς τα αναγκαία για τη ζωη σου, σύμφωνα με τον ηθικό νόμο (Φωκυλίδης ο Μιλήσιος). 

Μή ψεύδου, ἀλλά ἀλήθευε: μην ψεύδεσαι, μη χρησιμοποιείς το ψέμα, αλλά αλλά να αληθεύεις, δηλαδή να λέγεις πάντοτε την αλήθεια (Σόλων ο Αθηναίος). 

Αυτό λέει ο Κύριος: Σταθείτε στους δρόμους και δείτε και ρωτήστε για τους αιώνιους δρόμους του Κυρίου. Μάθετε ποιος είναι ο καλός δρόμος και βαδίζετε σ' αυτόν (Ιερεμίας, στ, 16).

Κύριε, δώσε μου καρδιά να διαλογίζεται τα δικά Σου, διάνοια να Σε αγαπάει, μνήμη να Σε αναπολεί, νου να Σε εννοεί, λόγο να Σε ακολουθεί και να Σε αγαπάει (Ιερός Αυγουστίνος). 


Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 3ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 4ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 5ο μέρος δείτε εδώ  

Εάν θέλετε να δείτε το 6ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 7ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 8ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 9ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 10ο μέρος δείτε εδώ  

Εάν θέλετε να δείτε το 11ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 12ο μέρος δείτε εδώ     

Εάν θέλετε να δείτε το 13ο μέρος δείτε εδώ   

Εάν θέλετε να δείτε το 14ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 15ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 16ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 17ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 18ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 19ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 20ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 21ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 22ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 23ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 24ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 25ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 26ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 27ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 28ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 29ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 30ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 31ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 32ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 33ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 34ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 35ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 36ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 37ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 38ο μέρος δείτε εδώ

      Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 
Σας εύχομαι στη ζωή σας κάθε ευλογία και φώτιση,  σταλμένες από τη Χάρη της Βάπτισης του Κυρίου! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails