Οὔτοι συνέχθειν, ἀλλά συμφιλεῖν ἔφυν (Αντιγόνη, Σοφοκλέους): Γεννήθηκα, για να αγαπώ κι όχι, για να μισώ.
Ὤδινεν ὄρος, τὸ δὲ ἔτεκε μῦν (κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε ένα ποντίκι: για όσους υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν μεγάλα έργα και τελικά μόνο ασήμαντα έκαναν)
Τὸ ψεύδεσθαι ἀνελεύθερον, ἡ ἀλήθεια γενναῖον (αρχαίο ελληνικό ρητό που σημαίνει το να λέει κανείς ψέματα είναι χαρακτηριστικό ανελεύθερου και δουλοπρεπούς ανθρώπου, ενώ το να λέει κανείς την αλήθεια δείχνει άνθρωπο με γενναίο φρόνημα)
Ψυχῆς δὲ σωφροσύνη καὶ ἀνδρεία ἀρεταὶ νέου (Αριστοτέλης): Αρετές του νέου θεωρούνται η εγκράτεια και η ανδρεία.
Ὁ πολὺς ἄκρατος ὀλιγ' αναγκάζει φρονεῖν (Μένανδρος): Πολύ κρασί ανέρωτο αναγκάζει τον άνθρωπο να σκέπτεται λίγο.
Ἄν τα παρεληλυθότα μνημονεύῃς, ἄμεινον περὶ τῶν μελλόντων βουλεύσει (Ισοκράτης): Εάν θυμάσαι τα όσα συνέβησαν στο παρελθόν, τότε θα σκέπτεσαι και θα προγραμματίζεις καλύτερα αυτά που θα συμβούν στο μέλλον.
Τὸν αὐτὸν αἰνεῖν καὶ ψέγειν, ἀνδρὸς κακοῦ (Είναι χαρακτηριστικό κακού ανθρώπου τον ίδιο άνθρωπο άλλοτε να τον επαινεί κι άλλοτε να τον κατηγορεί).
Ἄν ἀγνοῶν τι παρὰ τινος θέλῃς μαθεῖν τὸ τοῦ μαθητοῦ πρῶτον, ἔχε τὴν σιγήν. (Μένανδρος): Όταν αγνοείς κάτι και θέλεις να το μάθεις από άλλον, κάνε πρώτο ό, τι κάνει ο μαθητής: να κρατάς σιωπή.
Ρώμη μετὰ φρονήσεως ὠφέλησεν, ἄνευ δὲ ταύτης πλεῖον τοὺς ἔχοντας (αὐτὴν) ἔβλαψεν. (Ισοκράτης): Η σωματική δύναμη, όταν συνοδεύεται από φρόνηση και σύνεση ωφελεί. Όταν όμως υπάρχει δύναμη σωματική χωρίς φρόνηση, τότε αυτή βλάπτει περισσότερο αυτούς που την έχουν.
Ἄσκησις ὑγίειης· ἀκορίῃ τροφῆς, ἀοκνίῃ πόνων (Ιπποκράτης): Η άσκηση για την απόκτηση καλής υγείας γίνεται με αποχή από πολλή τροφή και με καθόλου αποφυγή κόπων.
Χρόνος δὲ φευγέτω σε μηδὲ εἷς ἀργός (Αρχαίο ρητό: Ας μη περνά ούτε μια στιγμή χωρίς εργασία. Δηλαδή να μη μένεις αργός ούτε ελάχιστο χρόνο.)
...τά τε γὰρ ὑπερβάλλοντα γυμνάσια καὶ τὰ ἐλλείποντα φθείρει τὴν ἰσχύν, ὁμοίως δὲ καὶ τὰ ποτὰ καὶ τὰ σιτία πλείω καὶ ἐλάττω γινόμενα φθείρει τὴν ὑγίειαν, τὰ δὲ σύμμετρα καὶ ποιεῖ καὶ αὔξει καὶ σῴζει. οὕτως οὖν καὶ ἐπὶ σωφροσύνης καὶ ἀνδρείας ἔχει καὶ τῶν ἄλλων ἀρετῶν. (Αριστοτέλους, Ηθικά Νικομάχεια, β, 1): οι υπερβολικές γυμναστικές ασκήσεις αλλά και οι λειψές φθείρουν τη σωματική δύναμη· επίσης τα ποτά και τα τρόφιμα, όταν γίνονται περισσότερα ή λιγότερα από κάποια συγκεκριμένη ποσότητα, φθείρουν την υγεία, ενώ τα σύμφωνα με το μέτρο τη γεννούν, την αυξάνουν και τη διασφαλίζουν. Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και στην περίπτωση της σωφροσύνης, της ανδρείας και των άλλων αρετών.

Ἰσχὺς καὶ τεῖχος καὶ ὅπλον σοφοῦ ἡ φρόνησις (Πυθαγόρας): Δύναμη και οχυρό τείχος και όπλο του σοφού είναι η φρόνηση.
«Δεῖ δ’ αὐτοὺς μηδὲ τοῖς ἐγκωμίοις ἐπαίρειν και φυσᾶν∙ χαυνοῦνται γὰρ ταῖς ὑπερβολαῖς τῶν ἐπαίνων καὶ θρύπτονται», δηλαδή, πρέπει να μην παινεύουμε υπερβολικά και φουσκώνουμε τα παιδιά με τα εγκώμια, γιατί με τις υπερβολές των επαίνων γίνονται ματαιόδοξα και κακομαθημένα». (Πλούταρχος, «περί παίδων αγωγής», εκδ. «Κάκτος», σελ. 69).
Σφράγιζε τοὺς μὲν λόγους σιγῇ, τὴν δὲ σιγὴν καιρῷ (να σφραγίζεις τα λόγια σου με τη σιωπή και την κατάλληλη ώρα να σφραγίζεις τη σιωπή, δηλαδή όταν χρειάζεται να σιωπάς στον κατάλληλο καιρό) (Σόλων)
Ἀλλήλοις θ’ ὁμιλεῖν ὡς τοὺς μὲν φίλους ἐχθροὺς μὴ ποιῆσαι, τοὺς δἐ ὲχθροὺς φίλους ἐργάσασθαι (Πυθαγόρας): Η μεταξύ των ανθρώπων συναναστροφή πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μην κάνει τους φίλους εχθρούς, να κάνει όμως τους εχθρούς φίλους.
Ἔργον δ' οὐδὲν ὄνειδος, ἀεργίη δὲ τ' ὄνειδος (Ησίοδος): Καμιά εργασία δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι να αποφεύγεις την εργασία και να τεμπελιάζεις.
Κτηνέων μὲν εὐγένεια ἡ τοῦ σκήνεος εὐσθένεια, ἀνθρώπων δὲ ἡ τοῦ ἤθεος εὐτροπίη (Δημόκριτος): Η καλή ράτσα των ζώων διακρίνεται από το γερό κι υγιές σώμα τους. Η ευγένεια όμως του ανθρώπου φαίνεται από τον ήπιο και καλό χαρακτήρα.
Κι ένα νεοελληνικό.... (από κάποιον γνωστό μου): Γιατί όχι μονάχα ο παράξενος τύπος δεν είναι πάντα μερικότητα και κάτι το ξέχωρο, μα απεναντίας, συμβαίνει πολλές φορές αυτός ίσα - ίσα ν' αποτελεί τον πυρήνα της ολότητας κι όλοι οι άλλοι άνθρωποι της εποχής του, ν' αποχωρίστηκαν απ' αυτόν για κάποιον ανεξήγητο λόγο!!!...
6 σχόλια:
Τι απιστευτη δυναμη που βγαζει αυτη η αρχαια ελληνικη. Τοση σαφηνεια στο νοημα, τοση λακωνικοτητα στην εκφραση και τον αριθμο των λεξεων. Καταλαβαινω ποσο πολυ καταλαβαινε την γλωσσα των ελληνων ο Κικερων οταν ειπε το θρυλικο:"αν οι θεοι μιλανε, τοτε μιλανε την γλωσσα των ελληνων". Την καλημερα μου και καλως σε βρηκα!
Αγαπητέ Αλχημιστή,
Η αρχαία ελληνική γλώσσα πραγματικά έχει μια μελωδία, εφόσον ο ήχος, αλλά και η ίδια η σύνθεσή της είναι αποτέλεσμα μεγαλοφυούς συλλήψεως. Μπορείς να δεις κάποιες παλιότερες αναρτήσεις μου: Η ελληνική αλφάβητος δεν είναι τυχαία! , αλλά και Τι μου χρειάζονται τα Αρχαία;
Καλώς ήρθες και καλό βράδυ!
Καλημέρα Ανθή μου , φίλη μου αγαπημένη .
Η Νικολέττα με έκανε κι΄ εμένα να αγαπήσω τόσο πολύ την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα ...
Όντως , τα αρχαία έχουν μια μελωδία και μια γλυκύτητα ξεχωριστή.
Ανθή μου , σ΄ ευχαριστούμε που κρατάς τη φλόγα της ελληνικότητάς μας αναμμένη μες τη ψυχή μας , με όλα όσα μοιράζεσαι μαζί μας .
Να έχεις μιαν όμορφη ,γλυκιά μέρα.
:)
Πολυαγαπημένη μου Αργυρούλα,
Χαίρομαι, γιατί ενώ είναι γνωστόν τοῖς πᾶσι ότι "γονεῖς νουθετοῦσι συμβουλαῖς τοὺς παῖδας", στη δική σου περίπτωση ισχύει: "Τὰ φιλομαθῆ τέκνα φιλογραμμάτους γονεῖς διδάσκουσιν".
Σε ευχαριστώ, καλή μου, για τα γεμάτα ευγένεια και αγάπη λόγια σου. Εύχομαι να οδεύεις πάντα στη χαρά της αγάπης του Κυρίου, μα και στη θερμή Παρθενική αγκαλιά!
Καλό απόγευμα!
Αγαπημένη μου Ανθή, μοσχοβόλησε σοφία, απ΄το πανέμορφο μπουκέτο των αρχαίων ρητών που μας χάρισες!
Πάντα αγαπάμε και προπαντός θαυμάζουμε, τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους μας!
Η φωτεινή σκέψη τους, μεταλαμπάδευσε το φως του ελληνισμού παντού, αναδεικνύοντας την Ελλάδα μας, κοιτίδα φιλοσοφίας και πολιτισμού!
Ας είναι αλησμόνητη, η ανεκτίμητη προσφορά τους στον τόπο μας!
Εύχομαι καλή μου να είσαι πολύ καλά και καθετί να το υποδέχεσαι με υπομονή κι αισιοδοξία!
Όλα συνεργούν για το καλό μας!
Η ευλογία του Θεού να σκεπάζει την ψυχούλα σου και η αγάπη Του ν΄ανοίγει δρόμους φωτεινούς στην πορεία σου!
Σου στέλνω την αγάπη μου τη σκέψη μου και την ταπεινή προσευχή μου!
Ευλογημένο σαββατοκύριακο να έχεις φίλη μου!
Θεώνη
Πολυαγαπημένη μου Θεώνη,
Είναι γεγονός πως η Ελλάδα είναι η κοιτίδα πολιτισμού από το παρελθόν ως και τις μέρες μας! Και πολύ περισσότερο, όταν η αρχαία ελληνική σκέψη αποκαλύπτει τα μυστικά της μέσα από τη μελωδία της γλώσσας της.
Ακόμη και σήμερα η χώρα μας είναι η κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας ιστορίας, εφόσον ό, τι επιτρέπει ο Κύριος είναι μόνο για τη βελτίωση της ψυχής μας. Βεβαίως και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι!
Μοσχοβολά τρυφερότητα κάθε φορά που περνάς από το blog μου! Σε ευχαριστώ για όλη την αγάπη και τις ευχές-προσευχές σου! Προσεύχομαι κι εγώ με αγάπη για σένα! Η ευλογία του Κυρίου να φωτίζει το δρόμο σου! Καλό σαββατοκύριακο!
Δημοσίευση σχολίου