Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Φράσεις για προβληματισμό 34ο μέρος




Μήπως ό,τι θαρρούμε βασίλεμα γλυκοχάραμ' αυγής είναι πέρα κι αντί να 'ρθει μια νύχτ' αξημέρωτη ξημερώνει μι' αβράδιαστη μέρα; Μήπως είν' η αλήθεια στο θάνατο κι η ζωή μήπως κρύβει την πλάνη; Ό,τι λέμε πως ζει μήπως πέθανε κι είν' αθάνατο ό,τι έχει πεθάνει; Κάτι ανέγγιχτο, ανάκουστο, αθώρητο,μήπως κάτω απ ́τους τάφους ανθίζει,κι ό,τι μέσα μας κρύβεται αγνώριστο μήπως πέρα απ τον τάφο αρχίζει; (Γιώργος Δροσίνης).

Οι χειρότεροι κλέφτες είναι αυτοί που σου κλέβουν τον χρόνο σου (Γκαίτε).

Χρόνου φείδου: να μην αφήνεις τον χρόνο σου να περνά άσκοπα, αλλά να τον αξιοποιείς δημιουργικά (Χίλων ο Λακεδαιμόνιος).

Να είσαι ντροπαλός μπροστά στους άσπρους κροτάφους (Φωκυλίδης ο Μιλήσιος).
Υπάρχει ο κίνδυνος οι άνθρωποι ή και τα έθνη να ξεγελαστούν από τους τυράννους, που τους υπόσχονται υλικά αγαθά, για να τους γλυκάνουν και να τους αφαιρέσουν έτσι την ελευθερία. Οι Έλληνες ποτέ δεν αντάλλαξαν την ένδοξη φτώχεια με τα άτιμα πλούτη (Ι. Θεοδωρακόπουλος, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Φιλοσοφίας). 

Ό, τι φτιάχνω, είναι  απότοκο του ποιος είμαι, αλλά δεν ανατέμνω ποτέ τη σκέψη μου. Απλώς την ακολουθώ... Χωρίς να το καταλαβαίνω, οι ρίζες μου  έχουν παίξει τον ρόλο τους. Ερήμην μου.... (Stephen Αντωνάκος, γλύπτης).

Εργάσου και ζήσε από τον κόπο σου. Κάθε αργός, επόμενο είναι είτε να κλέψει, για να τραφεί, είτε να μαζέψει τα ψίχουλα από ξένο τραπέζι. Αν δεν έμαθες τέχνη, σκάψε με τη δικέλλα. Όλες οι εργασίες είναι της ζωής (Φωκυλίδης ο Μιλήσιος).


Ἐπί τά δεῖπνα τῶν φίλων βραδέως πορεύου, ἐπί δέ τάς ἀτυχίας ταχέως: στα συμπόσια των φίλων σου να πηγαίνεις αργά, να μην είσαι εύκολος και πάντοτε πρόθυμος. Στις δυστυχίες τους όμως γρήγορα να πηγαίνεις και να τους συμπαρίστασαι (Χίλων ο Λακεδαιμόνιος).

Οι κόλακες τότε είναι περισσότερο επικίνδυνοι, όταν επαινούν αληθινά προτερήματα (Γνώμες Αγίων Πατέρων, σελ. 63).
Να ακολουθείτε πιστά και να υπακούτε στους εκκλησιαστικούς ηγέτες, γιατί αυτοί αγρυπνούν για τη σωτηρία μας, γιατί θα δώσουν λόγο στον Θεό (Προς Εβραίους,ιγ, 17). 
Καλό είναι να θεολογείς για τον Θεό, αλλά καλύτερο είναι το να καθαρίσεις τον εαυτό σου για τον Θεό (Αββάς Ισαάκ ο Σύρος). 
Τα 7 πρώτα βήματα του παιδιού στον δρόμο του Θεού:1. Ο σαραντισμός του βρέφους στην εκκλησία, 2. Η βάπτισή του, 3. Η θεία κοινωνία, 4. Το καθημερινό σφράγισμα με το σημείο του σταυρού πριν και μετά το φαγητό, καθώς και το πρωί και το βράδυ, 5. Ο ασπασμός αγίων εικόνων, 6. Εξήγηση της σημασίας βασικών εικόνων, πχ. της Γεννήσεως του Χριστού, 7. Αφήγηση ιστοριών από την Αγία Γραφή (Λυδία).  

Στις μέρες μας κυριαρχούν πολλά είδη απιστίας. Η πιο μεγάλη απιστία που διατυπώνεται από κάποιους είναι ότι δεν υπάρχει διάβολος, δεν υπάρχει σατανάς. Του σατανά τα θύματα και οι οπαδοί του -με το στόμα αυτών των ανθρώπων- ομιλούν και διακηρύσσουν τη δική του ανυπαρξία. Κρύπτεται ο σατανάς από τα θύματά του, για να τα αποπλανήσει, να τα συλλάβει και στο τέλος να τα καταστρέψει. Τέχνη και παγίδα καταστρεπτική. Το ευαγγέλιο του Ματθαίου (η, 28- θ,1) μας φανερώνει την τρομερή και φρικτή ύπαρξή του, αλλά και τη δύναμη του Σωτήρος μας, Κυρίου Ιησού Χριστού, μπροστά στον οποίο δειλιά και τρέμει ο σατανάς (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 2ος).


Οι Πατέρες της Δ' Οικουμενικής Συνόδου στη Χαλκηδόνα μας καθόρισαν τα ιερά της αμωμήτου πίστεώς μας δόγματα εναντίον των αιρετικών και κακοδόξων και μας μετέδωσαν της θεογνωσίας το σωτήριο φως. Να γίνουμε κι εμείς φώτα με την πίστη και την αρετή. Με την αγιότητα του βίου μας να λάμψουμε στον κόσμο. Στενά συνδεδεμένοι κι ενωμένοι οι πιστοί με το "φῶς τοῦ κόσμου", τον Σωτήρα Κύριο, να γινόμαστε συνεχώς φωτεινότεροι και λαμπρότεροι (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 2ος).


Οι ανέσεις τις περισσότερες φορές μας κάνουν πιο οκνηρούς· ενώ η θλίψη, επειδή μας κάνει νηφάλιους, μας κάνει άξιους και της βοήθειας του Θεού (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ΕΠΕ, 26, 536). 

Είμαστε τόσο φιλόδοξοι, ώστε θα θέλαμε να μας γνωρίζει όλη η γη, ακόμα κι οι άνθρωποι που θα έλθουν, όταν εμείς δεν θα ζούμε πια! Κι είμαστε τόσο ματαιόδοξοι, ώστε κι αυτή η εκτίμηση και των πέντε ή έξι ατόμων που μας περιβάλλουν, μας ικανοποιεί και μας ευχαριστεί (Φανουρίου Γ. Παπαδημητράκη, Μεθοδικό απάνθισμα από τις "Σκέψεις" του Blaise Pascal, Αθήνα, 2015).


Αυτός που δεν ενοχλείται από καμιά κακία και έχει κάθε αρετή και κάθε καλό που τη συνοδεύει, αυτός μπορεί επάξια να απολαμβάνει αμετάβλητη και ατέλειωτη ευφροσύνη (Μέγας Βασίλειος ΕΠΕ, 9, 418).

Οὐδέν τοῦ πάσχειν ευρετικώτερον: δεν υπάρχει τίποτε πιο εφευρετικό από τον πόνο (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ΕΠΕ, 7, 72). 

Τέτοια είναι η θρασύτητα· κακία αδιάντροπη και αυθάδης, που επιχειρείται κι από αδύνατους (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ΕΠΕ, 11, 716). 

Μόνο με την ελεύθερη απόφαση και τη θέλησή μας μπορούμε να πετύχουμε την τέλεια διόρθωση της ψυχής (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ΕΠΕ, 32, 230). 

Όποιος αγαπά να κάνει το θέλημά του, αυτός δεν θα έχει ειρήνη (Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης). 

Η πιο γλυκιά ήττα είναι να υποταγούμε στον Κύριο. Αυτή η ήττα γίνεται η αφετηρία και η κινητήρια δύναμη για όλες τις παραπέρα νίκες μας (Μοναχός Αββακούμ, Αγιορείτης).

Όσοι φιλοσοφούν σωστά, προετοιμάζονται για τον θάνατο και γι' αυτούς μόνο τους ανθρώπους δεν είναι φοβερός ο θάνατος (Πλάτωνος Φαίδων, 67Ε).

Ανάπαυση είναι ο θάνατος. Τέλος των άθλων (των αγώνων) και αρχή των επάθλων (Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης).

Δεν πραγματοποιούνται όσα εξαρτώνται από τον Θεό, αν δεν προηγηθούν όσα εξαρτώνται από τους ανθρώπους (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ΕΠΕ, 7, 522). 

Δεν αισθάνονται όλοι το Άγιον Πνεύμα,αλλά όσοι φοβούνται τον Θεό και τηρούν τις εντολές Του, όλοι αυτοί θα σωθούν, γιατί ο Κύριος μας αγαπάει απείρως (Σωφρονίου, Όσιος Σιλουανός, σελ. 320).

Να προσεύχεσαι και να αγαπάς. Να αγαπάς τον Θεό και τους ανθρώπους. Δεν βλέπεις εδώ τι κάνει η αγάπη του Χριστού;  Να μη λες μέσα σου "με αγαπούν οι άλλοι"; Αν τους αγαπάς εσύ πρώτα, να ξέρεις ότι και αυτοί σε αγαπούν το ίδιο (Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης).

Και στης ζωής τους άγριους χειμώνες, αλκυονίδες μέρες καρτερώ (Γ. Δροσίνης). 

Χριστιανοί, μη φοβείσθε  και μην ανησυχείτε. Ο πιστός Χριστιανός και αν θλίβεται κι αν πάσχει κι αν δοκιμάζεται, έχει κυβερνήτη της ζωής του τον Σωτήρα Χριστό. "Θάρσει τέκνον", μας λέγει Εκείνος. Εμπιστεύσου σε μένα, για να περάσεις ειρηνικά τα χρόνια της ζωής σου. Εγώ κι όταν πονάς και θλίβεσαι, θα είμαι πάντοτε στο πλευρό σου. Μην ανησυχείς, μη μελαγχολείς, μην απελπίζεσαι. "Θάρσει τέκνον" (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 2ος).

Όπου εγκατασταθεί ο Θεός, που είναι πάνω από τη φύση, εκεί συμβαίνουν πράγματα υπερφυσικά (Ιω. Σιναΐτη, Κλίμαξ, ΚΣΤ, 3).

Γνωρίζουμε και τη μεγαλειότητα του Θεού και τη δύναμη και τη σοφία και την αγαθότητα και την πρόνοια...όχι όμως την ίδια την ουσία Του (Μέγας Βασίλειος, ΕΠΕ, 1, 152).

Χωρίς Θεό είναι αδύνατο να υπάρχει ελευθερία, γιατί οι εχθροί συγκλονίζουν την ψυχή με κακούς λογισμούς (Σωφρονίου, Όσιος Σιλουανός, σελ. 380). 

Χωρίς ταπείνωση το παν γίνεται μηδέν. Με την ταπείνωση το μηδέν γίνεται παν (Μέγας Βασίλειος).

Να τ' αγαπάς όλα. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό το ρήμα; Υπάρχουν τόσοι τρόποι ν' αγαπάς. Ένας μόνο είναι καλός. Αυτός που δίνει, δίνει και δίνει ακόμη. Χωρίς τίποτε να παίρνει, χωρίς τίποτε να περιμένει, χωρίς τίποτε να ζητά. Έτσι πρέπει ν' αγαπάς (Α. Degallier, μετάφραση Κώστα και Εριέττας Διαμαντοπούλου).


Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 3ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 4ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 5ο μέρος δείτε εδώ  

Εάν θέλετε να δείτε το 6ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 7ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 8ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 9ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 10ο μέρος δείτε εδώ  

Εάν θέλετε να δείτε το 11ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 12ο μέρος δείτε εδώ     

Εάν θέλετε να δείτε το 13ο μέρος δείτε εδώ   

Εάν θέλετε να δείτε το 14ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 15ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 16ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 17ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 18ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 19ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 20ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 21ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 22ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 23ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 24ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 25ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 26ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 27ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 28ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 29ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 30ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 31ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 32ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 33ο μέρος δείτε εδώ

Αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, χρόνια πολλά για την ημέρα των εκπαιδευτικών (5/10)! Ας έχουμε μια δημιουργική και χαρούμενη σχολική χρονιά!
Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails