Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Πραγματική φιλία μέσα από το διαδίκτυο;



Η φιλία είναι ένα πολύ ξεχωριστό αγαθό στην ανθρώπινη ζωή. Αναπτύσσει δύσκολα συναισθήματα, για να κατανοηθούν από έναν άνθρωπο. Καθώς η τεχνολογία έχει εισβάλει ολοένα και πιο πολύ στη ζωή μας, το ίντερνετ μας εφοδιάζει καθημερινά με νέους τρόπους δημιουργίας διαπροσωπικών σχέσεων. 
Έτσι κοινωνικοί ιστότοποι αποτελούν έναν εύκολο τρόπο επικοινωνίας με φίλους, αφού είναι πανέτοιμοι να μας προσφέρουν μια γεμάτη λίστα με εικονικούς φίλους. Οι χώροι κοινωνικής δικτύωσης έχουν βοηθήσει πολύ στο θέμα της επικοινωνίας από απόσταση. Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής μας είναι η φιλία, εφόσον δημιουργούμε άλλοτε πιο στενές κι άλλοτε πιο ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις. 
Το παν σε μια φιλία είναι η οικειότητα και η εμπιστοσύνη. Τι γίνεται όμως σήμερα που οι καιροί έχουν αλλάξει και έχει μπει στη ζωή μας το διαδίκτυο; Το καλό είναι ότι όπου κι αν είσαι θα έχεις κάποιον, για να μοιραστείς τα συναισθήματά σου, αφού μπορείς πλέον να ακούς ή να βλέπεις με ποιον μιλάς ή συζητάς (όχι πάντα βέβαια!) 
Τα τελευταία χρόνια άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν φίλους από κοντά είτε γιατί ντρέπονται είτε γιατί δεν νιώθουν καλά με την εμφάνισή τους ή μη αποδεκτοί από τον κοινωνικό περίγυρο, ψάχνουν τη φιλία στο διαδίκτυο. Στις μέρες μας η εικονική φιλία δεν αποκτάται, αφού η κοινωνική επαφή κερδίζεται, βασίζεται στον αλληλοσεβασμό, στην κατανόηση και την αγάπη. 
Άλλο να περνάμε διασκεδάζοντας με κάποιον την ώρα μας ή να κρατάμε επαφή μαζί του από το να έχουμε πραγματική φιλική επαφή. Οι φίλοι εξάλλου μας αποδέχονται για αυτό που είμαστε και μας ανέχονται, αφού μας έχουν γνωρίσει καλά. 
Τα νέα παιδιά όμως σπαταλάνε ώρες ολόκληρες κάνοντας εκεί όλο και περισσότερους εικονικούς φίλους, ενώ η φιλία χάνει τον διαπροσωπικό της χαρακτήρα, αφού το Facebook έγινε μέσο κοινωνικοποίησης. Οι φίλοι έχουν γίνει νούμερο στη θέση ενός ψυχρού υπολογιστή, τα συναισθήματα έχουν γίνει like, τα λόγια comment, η συζήτηση chat και η φιλία αντικαταστάθηκε από το νέο status. 
Όμως πρέπει να μοιραζόμαστε σκέψεις και συναισθήματα δίπλα στον άλλον κι όχι πίσω από μια οθόνη υπολογιστή. Οι άνθρωποι σήμερα δεν εμπιστεύονται εύκολα, καθώς εύκολα ή καχύποπτα θεωρούν τους άλλους ξένους.Η αλήθεια όμως είναι ότι η όποια σχέση στον διαδικτυακό χώρο είναι μια ψευδαίσθηση. Κάθε χρόνο άλλωστε πολλά παιδιά η ενήλικες και κυρίως έφηβοι πέφτουν θύματα ηλεκτρονικής εξαπάτησης και εκμετάλλευσης ή εκφοβισμού.
Έχουμε αναρωτηθεί αν ξέρουμε τον άνθρωπο με τον οποίο συζητούμε, έχουμε ακούσει τη φωνή του, μπορούμε να τον εμπιστευθούμε; Έτσι, πολλά παιδιά θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, προκειμένου να γίνουν δημοφιλή, ενώ μπορεί να πάθουν κακό. Στο διαδίκτυο οι περισσότερες φιλίες είναι ψεύτικες, καθώς οι εικόνες είναι ψεύτικες κι εμείς περηφανευόμαστε στους πραγματικούς μας φίλους πόσα like μας έχουν κάνει ή πόσο μεγάλο αριθμό εικονικών φίλων έχουμε! 
Μπορείς να νιώσεις όμως τους εικονικούς φίλους το ίδιο όπως με εκείνους που τους έχεις δίπλα σου, με σάρκα και οστά; Πώς μπορείς να αντικαταστήσεις τις μικρές καθημερινές στιγμές με τι αναμνήσεις σου κι ένα πικρόχολο σχόλιο με ένα dislike? Πιθανότατα να υπήρχε φιλία αν υπήρχε αλήθεια στα προσωπικά τους στοιχεία. Και μπορεί να δημιουργηθεί, αρκεί να επιφυλασσόμαστε με όσους ερχόμαστε σε επαφή. Αλλά μια τέτοιου είδους φιλία είναι περιστασιακή.
Φιλία σημαίνει να βλέπεις τον άλλον. Να τον ακούς και να κάνεις πράγματα μαζί του. Μια φιλία πραγματική δεν ξεκινάει από το διαδίκτυο, εφόσον πολύ απλά απουσιάζει η ψυχή, που ενώνει ως συνδετικός κρίκος δυο ανθρώπους. Υπάρχει βέβαια και περίπτωση να ξέρεις τον άλλο με τον οποίο επικοινωνείς διαδικτυακά. Η διαδικτυακή φιλία είναι χρήσιμη ή ωφέλιμη σε άτομα που αδυνατούν να βγουν από το σπίτι, σε όσα επικοινωνούν από μακρινή απόσταση ή έχουν κοινωνικά προβλήματα κι έτσι γεμίζει με λίγη χαρά η καρδιά τους. 
Καλό όμως να ξεκινούμε βασιζόμενοι στο ότι η διαδικτυακή φιλία είναι αόριστη και μπορεί να χαθεί μέσα σε δευτερόλεπτα. Φυσικά, πάντα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί ο κάθε τρόπος γνωριμίας φίλων είναι αποδεκτός, μόνο όταν προσέχουμε ή ενεργούμε με σύνεση. Ποτέ δεν ξέρεις τι διαμάντια ή τι άνθρακες κρύβονται μέσα στο διαδίκτυο. Μπορεί να γνωρίσεις ανθρώπους, αλλά και ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!  Και όλοι θα συμφωνήσουν ότι είναι προτιμότερο να βγούμε έξω και να γνωρίσουμε άτομα από το να καθόμαστε και να πληκτρολογούμε στον Η/Υ! 
(Μαθητικές σκέψεις)

Αφιερωμένο σε όλους τους φίλους μου, διαδικτυακούς και μη! 
Καλημέρα σας! Καλό κι ευλογημένο μήνα και μια πανέμορφη, δημιουργική εβδομάδα! 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails