Στην αρχή του κατανυκτικού Τριωδίου, η αγία μας Εκκλησία καλεί όλους μας να δείξουμε πιο βαθιά μετάνοια και επιμέλεια στην πνευματική μας ζωή. Η βάση και ο φρουρός κάθε αρετής είναι η ταπεινοφροσύνη.Η υπερηφάνεια είναι ρίζα και τροφός κάθε κακίας. Αμαρτωλός που ταπεινώνεται δικαιώνεται και σώζεται. Χριστιανός υπερήφανος αδύνατον να σταθεί. Θα πέσει και θα συντριβεί. "Ὁ Θεός ὑπερήφανος ἀντιτάσσεται, ταπεινοῖς δέ δίδωσι χάριν" (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωήρ, τόμος 1ος, σελ. 11).
Κἄν ὁ χρόνος ἐνέγκῃ τινά εἰς δόξαν, τῆς ἑαυτοῦ ἀρχῆς μή ἐπιλαθέσθαι· ἀβέβαιος γάρ ἐστιν ὁ βίος: κι αν ο χρόνος φέρει κάποιον στη δόξα, να μη λησμονεί από πού ξεκίνησε. Γιατί στη ζωή τίποτα δεν είναι σίγουρο (Αρχαίο ρητό).
Σταγόνες ὕδατος πέτρας κοιλαίνουσι: οι σταλαγματιές του νερού βαθουλώνουν την πέτρα (Θαλής ο Μιλήσιος).
Πλοῦτον ἄδικον φεῦγε: να αποφεύγεις τον άδικο πλουτισμό (Βίας ο Πριηνεύς).
Αρετή του άρχοντα είναι όχι το να εξοντώνει τους υπηκόους του, αλλά το να τους αυξάνει και να τους κάνει καλύτερους....Η ευτυχία των υπηκόων διακηρύσσει τη μεγάλη σύνεση και δικαιοσύνη της εξουσίας (Μέγας Φώτιος).
Δεῖ τόν ἀγαθόν ἄνδρα παυόμενον τῆς ἀρχῆς μή πλουσιώτερον, ἀλλά μᾶλλον ἐνδοξότερον γεγονέναι: ο τίμιος άνδρας να φεύγει από την εξουσία όχι πλουσιότερος, αλλά πιο φημισμένος και ένδοξος (Βίας ο Πριηνεύς)
Δοκίμαζε φίλους: να δοκιμάζεις αυτούς που θέλεις να γίνουν
φίλοι σου (Θαλής ο Μιλήσιος).
Αιτία της υπερηφάνειας, ως επί το πλείστον είναι η αρχομανία και η σχετική με αυτήν εξουσία (Άγιος Γρηγόριος Νύσσης).
Ο κενόδοξος χριστιανός είναι διπλά αδικημένος, αφού και το σώμα του τυραννάει με νηστείες, αγρυπνίες και γονυκλισίες και μισθό δεν παίρνει (Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης).
Φίλων παρόντων καί ἀπόντων μέμνησο: να θυμάσαι τους φίλους κι όταν είναι παρόντες κι όταν είναι απόντες (Θαλής ο Μιλήσιος).
Πόλις ἄριστα πράττει, ἡ μήτε πλουσίους ἔχουσα ἄγαν, μήτε πένητας πολίτας: ένα κράτος είναι πολύ ευτυχισμένο, όταν δεν έχει ούτε πολύ πλούσιους πολίτες ούτε πολύ πτωχούς (Θαλής Μιλήσιος).
Πολέμους, χωρίς ουσιαστικό λόγο μην προκαλείς, γιατί αυτό δεν είναι γνώρισμα καλού στρατιώτη, αλλά ανόητου επαναστάτη (Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος).
Ἐγγύα, παρά δ΄ ἄτα: γίνε εγγυητής και πλησίον είναι η καταστροφή. Να αποφεύγεις δηλαδή να γίνεσαι εγγυητής, γιατί αυτό μπορεί να σε καταστρέψει (Θαλής ο Μιλήσιος).
Το πιο θεϊκό πράγμα που έχει ο άνθρωπος είναι η ευεργεσία. Μπορείς να γίνεις Θεός χωρίς να κοπιάσεις καθόλου (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος).
Ο τρόπος ζωής των αρχόντων γίνεται νόμος για τους υπηκόους (Μεγάλου Φωτίου, Ο ηγεμών, 51)
Εκείνοι που επιθυμούν την εκ μέρους ανθρώπων δόξα και όλα τα κάνουν για χάρη της, πετυχαίνουν περισσότερο την αδοξία και όχι τη δόξα (Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς).
Το τηλεγράφημα που στέλνουμε στον ουρανό πηγαίνει πολύ γρηγορότερα από τα επίγεια τηλεγραφήματα (Όσιος Αμφιλόχιος Μακρής).
Δίδασκε καί μάνθανε τό ἄριστον: να διδάσκεις και να μαθαίνεις το καλύτερο (Πιττακός ο Μυτιληναίος). Παρόντας ἔλεγχε, ψιθυρισμούς μίσει: δηλαδή, κάνε κριτική και έλεγε τους παρόντες. Να αποστρέφεσαι τους ψιθυρισμούς και την κριτική προς αυτούς που απουσιάζουν (Βίας ο Πριηνεύς).
Τις ικανότητες που μας χάρισε ο Θεός, τις γνώσεις τις επιστημονικές ή τεχνικές, τα υλικά αγαθά τον χρόνο της ζωής μας να χρησιμοποιούμε όπως ο Θεός θέλει, εργαζόμενοι για το καλό της κοινωνίας. Τα ''τάλαντα" που μας έδωσε ο Θεός δεν τα έχουμε για να περιαυτολογούμε, να υπερηφανευόμαστε και να αυτοδιαφημιζόμαστε. Όπως οι δραστήριοι δούλοι της παραβολής των ταλάντων, με την εργατικότητά μας να τα αυξάνουμε και θα έχουμε την ευλογία του Θεού (Κυριακοδρόμιο, εκδ. Σωτήρ, τόμος 2ος, σελ. 218).
Ὁ Σωκράτης ἐρωτηθείς ὑπό τινος τίς κατασχεῖν δύναται λόγον ἀπόρρητον, ἔφη: ''ὅστις καί διάπυρον ἄνθρακα τῇ γλώσσῃ κατασχεῖν δυνήσεται": ο Σωκράτης, όταν ρωτήθηκε από κάποιον ποιος μπορεί να κρατήσει λόγο απόρρητο, απάντησε: "Αυτός που μπορεί να κρατήσει αναμμένο κάρβουνο στη γλώσσα του" (Αρχαία σοφία).
Ἀνάξιον ἄνδρα μή ἐπαίνει: δηλαδή να μην επαινείς κάποιον που είναι ανάξιος επαίνου (Βίας ο Πριηνεύς).
Ὁ κάματος θησαυρός ἐστιν τοῖς ἀνθρώποις: η εργατικότητα, η κοπιώδης εργασία είναι για τους ανθρώπους θησαυρός (Αίσωπος).
Οἱ διά πλεονεξίαν τῶν πλειόνων ἐπιθυμοῦντες καἰ τά παρόντα ἀποβάλλουσιν: όσοι από πλεονεξία επιθυμούν όλο και πιο πολλά, χάνουν κι εκείνα που έχουν (Αίσωπος).
Εὐσέβειαν ἄσκει: να είσαι ευσεβής (Πιττακός ο Μυτιληναίος).
Πιστόν γῆ, ἄπιστον ἡ θάλασσα: μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη στην ξηρά. Στη θάλασσα όμως όχι (Πιττακός ο Μυτιληναίος).
Στη ροή όλης της ανθρώπινης ιστορίας δεν υπήρξε πολιτεία πιο ψηλή, πιο τέλεια από αυτή που μας δόθηκε από το Άγιο Πνεύμα (Σωφρονίου, ο Όσιος Σλιουανός, σελ. 124).
Η Αγία Γραφή, οι βίοι των Αγίων και οι Πατέρες είναι το φως που διώχνει το σκοτάδι της ψυχής (Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης).
Καλύτερα να πάρουμε την Αγία Γραφή και να τη διαβάσουμε, να κάνουμε μια Παράκληση στην Παναγία μας, να πούμε πέντε ψαλμούς του Δαβίδ, παρά να κοιτάζουμε τηλεόραση (Όσιος Ιάκωβος Τσαλίκης).
Σε βεβαιώνω ότι εάν κάποιος δεν γεννηθεί από το νερό και το Πνεύμα, δεν μπορεί να μπει στη βασιλεία του Θεού (Ιωάννη, γ, 5).
Η απελπισία είναι η μεγαλύτερη χαρά του διαβόλου. Είναι αμαρτία θανάσιμη (Άγιος Σεραφείμ Σάρωφ).
Για να γνωρίσουν οι άνθρωποι οι ειδικοί το χρυσάφι και το ασήμι,μεταχειρίζονται τη φωτιά, ενώ για να γνωρίσεις τις σκέψεις του ανθρώπου αρκεί το κρασί (Θέογνις ο Μεγαρεύς).
Αἴτιοί τινες ἑαυτοῖς τῶν κακῶν καταστάντες, τήν μέμψιν ἀφρόνως τιθέασι τῷ Θεῷ: μερικοί, ενώ οι ίδιοι έγιναν αιτία του κακού και των συμφορών για τον εαυτό τους, από ανοησία, κατηγορούν τον Θεό ως αίτιο της συμφοράς τους (Αίσωπος).
Πῇ παρέβην; Τί δ' ἔρεξα; Τί μοι δέον οὐκ ἐξετελέσθη;: Τι έκανα που δεν έπρεπε; Τι έκανα που έπρεπε; Τι έπρεπε να κάνω και δεν το έκανα; (Πυθαγόρας ο Σάμιος).
Ο άνθρωπος, όταν τα βλέπει όλα με καλούς λογισμούς, εξαγνίζεται και χαριτώνεται από τον Θεό (Αγίου Παϊσίου, Λόγος Γ, σελ. 17).
Τελειοτάτη τῶν εὐλογιῶν ἐστιν ἡ εἰρήνη: η τελειότερη από όλες τις ευλογίες του Θεού είναι η ειρήνη (Μέγας Βασίλειος).
Όποιος έχει καλούς λογισμούς έχει πνευματική υγεία και το κακό το μετατρέπει σε καλό (Αγἰου Παϊσίου Λόγοι Γ, σελ. 27).
Πράξη του νου είναι προσευχή ενωμένη με θεωρία και θεωρία ενωμένη με προσευχή (Φιλοκαλία μεταφρασμένη Γ, σελ. 33).
Ο αθλητής της προσευχής ξεκινά από την πίστη πως ο Θεός δημιούργησε εμάς κι όχι εμείς τον Θεό (Σωφρονίου, ο όσιος Σιλουανός, σελ. 170).
Η πίστη και η συμμετοχή μας στο μυστήριο της θείας Κοινωνίας μας χαρίζουν τα μεγαλύτερα χαρίσματα, ανακαινίζοντάς μας (Αββάς Ισαάκ ο Σύρος).
Η νεότητα που ζει με σύντροφο την αργία και ανατρέφεται με τόσο μεγάλα κακά, γίνεται αγριότερη από όλα τα θηρία (Ιερός Ιωάννης Χρυσόστομος, ΕΠΕ 10, 592).
Εκείνοι που υποφέρουν πολύ, παραπονιούνται λιγότερο (Αίσωπος).
Οι ψυχές των αμαρτωλών, χωρίς να στερούνται την αγάπη του Θεού, κολάζονται από τη μεταμέλεια, που ισοδυναμεί με τη φωτιά της γεένας (Αββάς Ισαάκ ο Σύρος).
Να παρακαλούμε στην προσευχή μας με πίστη θερμή όπως η Χαναναία. Να σκύβουμε ταπεινά ενώπιον του παντοδύναμου Θεού και με κραυγή ικεσίας να λέμε: "Κύριε, βοήθησέ με". Όχι όλη τη δύναμή Σου, Κύριε. Μικρή βοήθεια ζητώ. Ένα ψίχουλο, έναν λόγο και το θαύμα θα γίνει και σε μένα. Κύριε, βοήθει μοι (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 2ος, σελ. 233).
Θεέ μου, η αγάπη Σου ας είναι πιο βαθιά, πιο γλυκιά για τη μάνα! Μέσα της κάμε ν' απλώνεται πάντα η δική Σου γαλήνη και στις πληγές της καρδιάς της η Χάρη Σου βάλσαμο ας γίνει (Γ. Βερίτης). Τί μητρός θαυμαστώτερον; (Γρηγόριος Θεολόγος).
Πού βρίσκεται η δικαιοσύνη του Θεού; Στο ότι είμαστε αμαρτωλοί και ο Χριστός πέθανε για μας (Αββάς Ισαάκ ο Σύρος).
Να ζείτε στο κλίμα της διαρκούς δοξολογίας και ευχαριστίας, γιατί η μεγαλύτερη αμαρτία είναι η αχαριστία και ο χειρότερος αμαρτωλός ο αχάριστος (Άγιος Παΐσιος).
Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 3ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 4ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 5ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 6ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 7ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 8ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 9ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 10ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 11ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 12ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 13ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 14ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 15ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 16ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 17ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 18ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 19ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 20ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 21ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 22ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 23ο μέρος δείτε εδώ
2 σχόλια:
Αξιολογες παντα οι αναρτησεις σου με τα θρησκευτικα κειμενα που βαζεις!!!!!Να εισαι παντα καλα και καλο μηνα με υγεια 🌹
JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS, καλημέρα, καλό μήνα και Καλή Σαρακοστή!
Προσπαθώ να χρησιμοποιώ πρωτίστως Θρησκευτικά κείμενα, μια και η εποχή μας έχει ανάγκη από τον Θεό και την πίστη.
Καλή δύναμη!
Δημοσίευση σχολίου