Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Φράσεις για προβληματισμό 33ο μέρος



Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας. Με κέντρο τη γιορτή της Πανσέπτου Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με τις παρακλήσεις που ψάλλουμε, ανυμνούμε το μεγαλείο της και εκζητούμε τις θεοπειθείς πρεσβείες της. ""Διάσωσον ἀπό κινδύνων τούς δούλους σου, Θεοτόκε, ὅτι πάντες μετά Θεόν εἰς σέ καταφεύγομεν ὥς ἄρρηκτον τεῖχος και προστασίαν" (Προς τη Νίκη).

Θεωρώ βέβαιο πως αν όλοι οι άνθρωποι γνώριζαν αυτά που λένε οι μεν για τους δε, δεν θα υπήρχαν 4 φίλοι μέσα σ' όλον τον κόσμο. Αυτό γίνεται φανερό από τις φιλονικίες που προκαλούν τα αδιάκριτα σχόλια που κάνουμε κάποια φορά (Φανουρίου Γ. Παπαδημητράκη, Μεθοδικό απάνθισμα από τις "Σκέψεις" του Blaise Pascal, Αθήνα 2015).

Τα λόγια μας, το νερό, η φωτιά και το μαχαίρι μοιάζουν κατά το εξής: Και τα 4 μπορούν να οδηγήσουν, ανάλογα με τη χρήση, σε κάτι πολύ καλό ή πολύ άσχημο. Έτσι, τα λόγια μας μπορούν να παρηγορήσουν, αλλά και να θίξουν. Το νερό να μας ξεδιψάσει, αλλά και να μας πνίξει. Η φωτιά να μας ζεστάνει ή να μας κάψει. Με το μαχαίρι να κόψουμε τι ψωμί, αλλά και να κοπούμε (Προς τη Νίκη).

Εκείνος που προσέρχεται στον Θεό πρέπει να πιστεύει ότι υπάρχει Θεός και ότι αμείβει εκείνους που Τον αναζητούν (Εβρ. ια, 6).  
Οὐδέποτε Ἔθνος ηὐδημόνησε καί ἐμεγαλούργησε ἐν τῷ κόσμῳ τούτῳ ἄνευ ἰσχυρῶν ἠθικῶν ἐλατηρίων, ἕν δέ τῶν ἐλατηρίων τούτων, καί τό ἰσχυρότατον πάντων, εἶναι ἡ θρησκεία (Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος).
Όταν στις ενέργειές μου δεν βάζω ποτέ το εγώ και το συμφέρον μου, εκβιάζω, μπορώ να πω, τον Θεό να μου στείλει τη θεία Χάρη (Αγίου Παϊσίου, Λόγοι, Γ, σελ. 106). 
 "Κατά τήν πίστιν ὑμῶν γενηθήτω ὑμῖν": ανάλογα με την πίστη που έχουμε, μας παρέχει τις δωρεές του ο Θεός. Μας το υποσχέθηκε ο Κύριος σαφώς: "Πάντα, όλα όσα θα ζητήσετε δια της προσευχής από τον Θεό με πίστη στη θεία Παντοδυναμία, θα το λάβετε και τίποτε δεν θα σας είναι αδύνατο". "Οὐδέν ἀδυνατήσει ὑμῖν (Ματθ. κα, 22 και ιζ, 20)". Το επιβεβαιώνουν οι δυο τυφλοί της ομώνυμης ευαγγελικής περικοπής, όταν με πίστη έκραξαν: "Ἐλέησον ἡμᾶς, υἱέ Δαβίδ" (Κυριακοδρόμιο,εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 2ος). 


Με αυτόν τον τρόπο, με την ευλάβεια και την υπακοή σου προς τον Θεόν, θα ζήσεις πολύ χρόνο και θα προστεθούν σε σένα, εκ μέρους του Θεού, πολλά χρόνια ζωής (Παροιμίες, 8, 11).


Όσο υπάρχει σε μας δύναμη, ας υπηρετήσουμε τον Κύριο με ειλικρινή καρδιά, ώστε σε καιρό θλίψης να Τον έχουμε βοηθό και να μας σώζει από μεγάλους κινδύνους (Οσίου Εφραίμ του Σύρου, Έργα, Γ, σελ. 31).

Το ίδιο Άγιο Πνεύμα είναι και στους ουρανούς και στη γη και στην Αγία Γραφή και στις ψυχές όσων αγαπούν τον Θεό (Σωφρονίου, Όσιος Σιλουανός, σ. 322). 

Ἔνθα δή μυστήρια, πολλή σιγή: Όπου τελούνται μυστήρια, εκεί πρέπει να γίνεται μεγάλη ησυχία (Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, Ὀμιλία εἰς τήν βάπτισιν τοῦ Χριστοῦ). 
Εξέτασε τον εαυτό σου, ποιος είσαι· γνώρισε τη φύση σου, ότι το μεν σώμα σου είναι θνητό, η δε ψυχή σου αθάνατη και ότι η ζωή μας είναι διπλή· η μια ταιριάζει στη σάρκα και περνά γρήγορα, ενώ η άλλη συγγενεύει με την ψυχή και δεν επιδέχεται περιγραφή. Πρόσεχε λοιπόν τον εαυτό σου και μην προσκολληθείς στα θνητά σαν να είναι αιώνια, ούτε να περιφρονήσεις τα αιώνια σαν να είναι περαστικά. 
Να περιφρονείς τη σάρκα διότι παρέρχεται. Να φροντίζεις την ψυχή διότι είναι πράγμα αθάνατο. Να επιβλέπεις με κάθε προσοχή τον εαυτό σου, για να γνωρίζεις να απονέμεις στον καθένα ό, τι προσφέρεται γι' αυτό· στη σάρκα τροφές και σκεπάσματα, ενώ στην ψυχή τα δόγματα της ευσέβειας (Μέγας Βασίλειος). 
Εγώ αναβάλλω να θυμώσω. Αν όμως τύχει καμιά φορά να θυμώσω, αναβάλλω να μιλήσω (Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος). 
Πρέπει να περάσουμε πολλές θλίψεις, για να μπούμε στη βασιλεία του Θεού (Πράξεις, ιδ, 22)
Ὅ, τι ἀγαθόν πράττεις, εἰς Θεόν ἀνάπεμπε: ό, τι καλό κάνεις να το αποδίδεις στον Θεό (Βίας ο Πριηνεύς).
Ἄσκει καλοκαγαθίαν: να είσαι καλοκάγαθος (Βίας ο Πριηνεύς). 
Κανένας δεν θεραπεύει το κακό με το κακό, αλλά με το καλό (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος).

Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 3ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 4ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 5ο μέρος δείτε εδώ  

Εάν θέλετε να δείτε το 6ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 7ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 8ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 9ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 10ο μέρος δείτε εδώ  

Εάν θέλετε να δείτε το 11ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 12ο μέρος δείτε εδώ     

Εάν θέλετε να δείτε το 13ο μέρος δείτε εδώ   

Εάν θέλετε να δείτε το 14ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 15ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 16ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 17ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 18ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 19ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 20ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 21ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 22ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 23ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 24ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 25ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 26ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 27ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 28ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 29ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 30ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 31ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 32ο μέρος δείτε εδώ

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails