Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Φράσεις για προβληματισμό 30ο μέρος

Αν η ζωή ήταν μια συνεχής λιακάδα, θα μεταβαλλόταν σε έρημο (Αραβική παροιμία). 
Μόνο λαοί με ικανές μητέρες ευδοκιμούν. Όταν σε έναν λαό καταπέσει η μητρότητα, σε τίποτε δεν ωφελεί η άλλη παιδεία. Η κατάπτωση της μητέρας είναι η δύση, η παρακμή ενός λαού (Γκαίτε). 
Μή ἔριζε γονεῦσι, κἄν δίκαια λέγεις. Γονέας αἰδοῦ: να μη μαλώνεις, να μη διαπληκτίζεσαι με τους γονείς σου, ακόμα κι αν έχεις δίκιο. Να σέβεσαι τους γονείς σου (Πιττακός ο Μυτιληναίος).
Ό, τι ξόδεψα, το είχα. Ό, τι χάρισα, το έχω. Ό, τι φύλαξα, το έχασα (Από τάφο ανθρώπου στη Ρώμη).
Όταν τα παιδιά είναι τραυματισμένα και πληγωμένα από κάποιο σοβαρό ζήτημα, να μην επηρεάζεσθε που αντιδρούν και μιλούν άσχημα. Στην πραγματικότητα δεν το θέλουν, αλλά δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς στις δύσκολες στιγμές. Μετά μετανιώνουν. Αν όμως εσείς εκνευρισθείτε και θυμώσετε, γίνεσθε ένα με τον πονηρό και σας παίζει όλους (Βίος και Λόγοι, όσιος Πορφύριος). 
Ο προϊστάμενος ας επιδοκιμάζει με την αποδοχή αυτό που έγινε με ορθό τρόπο και ας διορθώνει τα σφάλματα με την επιμελή και μεθοδική διδασκαλία (Μέγας Βασίλειος ΕΠΕ, 8, 374). 
Ὁ ἐλασσούμενος πράξει αὐτοῦ σοφισθήσεται: εκείνος που περιορίζεται σε λίγα έργα, μπορεί να γίνει σοφός (Σοφία Σειράχ, λη, 24).
Ὅ μέλλεις πράττειν μή πρόλεγε, ἀποτυχῶν γάν γελασθήσῃ: όταν προγραμματίζεις να κάνεις κάτι μην το προλέγεις και το διατυμπανίζεις προηγουμένως. Διότι αν αποτύχεις, θα σε περιγελάσουν (Πιττακός ο Μυτιληναίος). 
Μή σπεῦδε λαλῶν: μη βιάζεσαι να μιλήσεις (Πιττακός ο Μυτιληναίος). 
Ἐν καιροῖς χαλεποῖς μέμνησο τῆς γλώσσης: σε δύσκολους καιρούς να θυμάσαι τη γλώσσα σου (Πολύβιος).
Μή πᾶσι πίστευε: να μην έχεις εμπιστοσύνη και να μην πιστεύεις σε όλους και σε όλα (Πιττακός ο Μυτιληναίος).
Όχι τόσο στους χρόνους της ασφαλούς ειρήνης, οπότε ήσυχος και ανενόχλητος ο καθένας εκδηλώνει τη θρησκευτικότητά του, αλλά στους χρόνους των διωγμών και κινδύνων - τότς φαίνεται ο γνήσιος χριστιανός. Ο Ιωσήφ ο βουλευτής με τον Νικόδημο και οι Μυροφόρες γυναίκες αναδεικνύονται ήρωες της πίστεως και της αγάπης του Χριστού στις κρίσιμες ώρες των Σεπτών Παθών του Κυρίου. Ηρωικές όντως μορφές που μας εμπνέουν όλους μας (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 1ος, σελ. 181).
Θέλεις ὑγιής γενέσθαι;" Προς τη θέληση του δυστυχούς εκείνου θύματος της αμαρτίας, ο Κύριος απευθύνεται και θέλει να έχει και τη θέλησή του σύμφωνη για τη θεραπεία του. Ο Θεός "πάντας ἀνθρώπους θέλει σωθῆναι καί εἰς ἐπίγνωσιν ἀληθείας ἐλθεῖν (Α' Τιμοθ. β, 4)". Ο Κύριος όμως για τη σωτηρία του κάθε ανθρώπου ζητεί να το θελήσει και να συνεργασθεί και ο ίδιος ο άνθρωπος. με την ελεύθερη θέλησή μας να λέμε ναι στο ναι του Θεού (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 1ος).
Πολλοί άνθρωποι, όταν καταλαβαίνουν μεγαλύτερη εξουσία, συνηθίζουν να αποκτούν και πολλή αλαζονεία και έπαρση (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ΕΠΕ 38, 144). 
Όποιος έχει εξουσία στα χέρια του δεν πρέπει να κοιμάται όλη τη νύχτα, γιατί κρατάει στα χέρια του την τύχη του λαού κι έχει τόσες έγνοιες στο κεφάλι του (Όμηρος).
Χωρίς ιερή φλόγα και ενθουσιασμό δεν μπορεί να επιτευχθεί τίποτε στη ζωή (Γκαίτε). 
Οι νόμοι του κράτους σου λένε: αν με φοβάσαι, θα με υπακούς. Αντίθετα, ο νόμος του Θεού σου λέει: αν με αγαπάς, θα τηρείς τις εντολές μου (Λυχνία).
Η θλίψη μας ξανασυνδέει με τον Θεό (Δάντης). 
Η αληθινή χαρά αναβλύζει μονάχα από την φλέβα της καλοσύνης (Φώτης Κόντογλου).
Την 15η Απριλίου 2010 μέσα σε κατάνυξη οι πατέρες του ιερού Κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου παρέλαβαν το Ιερό Λείψανο που είχε κλαπεί στις 15 Μαρτίου 2010. Ο δράστης αντίκρισε ολοζώντανο τον άγιο 4 φορές, που του είπε: "Παιδί μου, πήγαινέ με στο σπίτι μου από όπου με πήρες... αρκετά με ταλαιπώρησες". Συγκλονισμένος ο δράστης βρήκε έναν ιερέα της Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, στον οποίο εξομολογήθηκε με δάκρυα και του παρέδωσε το λείψανο. Ο ιερέας το επέστρεψε στη Μονή(Κατάθεση ιερέως στο αστυνομικό τμήμα). 
Όποιος δεν βρίσκει ανάπαυση στη συνείδησή του, άδικα κοπιάζει ψάχνοντάς την αλλού (Σπουδαία σκέψη).
Ο άνθρωπος είναι συνήθως πιο πρόθυμος να ανταποδώσει το κακό, παρά να ξεπληρώσει το καλό που του έκαναν (Σπουδαία σκέψη).
Όποιος έχει υποφέρει πολύ μοιάζει με εκείνον που ξέρει πολλές γλώσσες. Μπορεί έτσι να καταλαβαίνει πολλούς και πολλοί να τον καταλαβαίνουν (Σπετσιώτικος Αντίλαλος).
Αν κανείς ζητά να ζει εύκολα, θα πεθάνει δύσκολα (Σπουδαία σκέψη). 
Μερικοί επικρίνουν την Εκκλησία γιατί ανακήρυξε άγιο τον Μ. Κων/νο μετά από τόσους πολέμους και φόνους. Ξεχνούν όμως ότι πολλοί άγιοι της Εκκλησίας ήταν πρώην μεγάλοι αμαρτωλοί. Η μετάνοιά τους και η αλλαγή της ζωής τους είναι που μετρά κι όχι τα αμαρτήματα της άγνοιάς τους. Έτσι, ο Απόστολος Παύλος, μέγας διώκτης των χριστιανών, ο ληστής με τα πολλά εγκλήματα, η Μαρία η Αιγυπτία μεγάλη πρώην πόρνη, χάριν στη μετάνοιά τους ευαρέστησαν στον Θεό και τιμώνται ως Άγιοι (Σκέψη ιεράρχη).
Αν είσαι αμαρτωλός, έμπα στην Εκκλησία, για να είπεις τις αμαρτίες σου· κι αν πάλι είσαι δίκαιος, έμπα, για να μη χάσεις την αρετή σου (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ΕΠΕ, 30, 112). 
Όσον εξομολογείται ο άνθρωπος, νηστεύει και προσεύχεται, τόσον κατακαίεται και φεύγει ο διάβολος (Αυγουστίνου Καντιώτη, Άγιος Κοσμάς, Διδαχή Α΄).
Ό, τι είναι αντικείμενο της πίστης δεν μπορεί να είναι αντικείμενο της λογικής και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να υποταχθεί σ' αυτή (Φανούριος Γ. Παπαδημητράκης, Σκέψεις του Blaise Pascal). 
Ύψη δεν ξέρω δίχως κόπους να ανεβαίνουν. Ξεκούραστα μονάχα κατεβαίνουν (Σπουδαία σκέψη).
Αν δεν μπορείς να γίνεις λεωφόρος, γίνε ένας χωματόδρομος ή έστω ένα μονοπάτι! Αν δεν μπορείς να γίνεις ήλιος, γίνε φεγγαράκι ή έστω ένα αστεράκι! (Σπουδαία σκέψη)

Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 3ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 4ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 5ο μέρος δείτε εδώ  
Εάν θέλετε να δείτε το 6ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 7ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 8ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 9ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 10ο μέρος δείτε εδώ  
Εάν θέλετε να δείτε το 11ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 12ο μέρος δείτε εδώ     
Εάν θέλετε να δείτε το 13ο μέρος δείτε εδώ   
Εάν θέλετε να δείτε το 14ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 15ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 16ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 17ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 18ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 19ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 20ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 21ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 22ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 23ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 24ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 25ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 26ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 27ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 28ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 29ο μέρος δείτε εδώ


Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails