Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)

Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018

Φράσεις για προβληματισμό 19ο μέρος
Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας. Με κέντρο την εορτή της Πανσέπτου Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με τις παρακλήσεις που ψάλλουμε, ανυμνούμε το μεγαλείο της και εκζητούμε της θεοπειθείς πρεσβείες της. "Διάσωσον ἀπό κινδύνων τούς δούλους σου, Θεοτόκε ὅτι πάντες μετά Θεόν εἰς σέ καταφεύγομεν ὥς ἄρρηκτον τεῖχος καί προστασίαν" (Σπουδαία σκέψη).
Τιμούμε την Υπεραγία Θεοτόκο και γι΄ αυτό αφιερώνουμε πλήθος ιερών ναών στη χάρη της και προσκυνούμε με ευλάβεια τις θαυματουργές εικόνες της. Με πυξίδα τον λόγο του Θεού έζησε η Υπεραγία Θεοτόκος, γι' αυτό και μακαρίζεται από όλες τις γενιές των Χριστιανών. Ας τη μιμηθούμε κι εμείς στη ζωή μας (Σπουδαία σκέψη). 
Αν θες να μάθεις τι είναι αγάπη, ρώτα τη Γιάτρισσα Παναγιά, που' ναι  γεμάτη από χρυσάφι χαράς και πόνου μια αγκαλιά. Αν θες να μάθεις τι είναι αγάπη, δες τη ματιά της όταν κοιτά το κάθε ένα από τα παιδιά της χωρίς να βγάζει λέξη, μιλιά. Μιλούν τα μάτια, μιλά η ψυχή της, μιλά ο πόνος που' ναι πολύς, 'φτον που περνάει το κάθε παιδί της, Ω! ηρωίδα θυσίας και υπομονής. 
Βοηθός έγινε του δημιουργού μας του θείου Πλάστη που μας καλεί Σταυρούς να πάρει στην άγια πλάτη να τους σηκώσει όλους μπορεί!Είσαι η μάνα η Παναγία, το βλέμμα σου το θεϊκό, νικά εμπόδια, τα προλαβαίνει είσαι ασπίδα και φυλακτό. Γόνυ καρδίας κλείνουμε όλοι, με τον καλό μας πνευματικό κι εσύ μας δίνεις απ' τα ουράνια άπειρη αγάπη και ευλογίες χέρι τόσο απαλό και στιβαρό (πρεσβυτέρα Κ.Δ. και Π.Ε.Α, αφιερωμένο στον πνευματικό μου πατέρα και στην ενορία μου).
"Μάρθα, Μάρθα, μεριμνᾶς καί τυρβάζῃ περί πολλά· ἑνός δέ ἐστι χρεία": βασανίζεσαι και ταλαιπωρείς τον νου σου με πολλές αγωνιώδεις φροντίδες και κουράζεσαι, για να προετοιμάσεις πολλά πράγματα, ενώ ένα είναι χρήσιμο και αναγκαίο, η ακρόαση του λόγου του Θεού. Πολλές φορές ασχολούμαστε με χίλια δυο πράγματα και αφήνουμε τα ουσιώδη. Βρίσκουμε χρόνο για τα πάντα, εκτός από τη μελέτη του λόγου του Θεού (Σπουδαία σκέψη).
Ποτέ μου δεν αμέλησα το έργο μου ως μέλισσα κι όπου να ζήσω θέλησα δεν έβλαψα, μα ωφέλησα! (Γ. Βιζυηνός) 

Η φιλοδοξία κυριεύει ευκολότερα τους μικρόμυαλους και τους μικρόψυχους, όπως η φωτιά καίει ευκολότερα τις αχυροκαλύβες παρά τα μαρμάρινα μέγαρα (Κόλτων 1780-1832).

Όποιος παινιέται μόνος του και δεν τον επαινούνε, ας είναι παραβέβαιος ότι τον εγελούνε (Παροιμία Επτανήσου, από το Περιοδικό Προς τη Νίκη). 

Η περίσκεψη (η σύνεση, η διάκριση) είναι η τελειοποίηση του λογικού και ο οδηγός προς την εκτέλεση όλων των βιοτικών καθηκόντων (Σπουδαία σκέψη).  

Όποιος πάει να ζητήσει δανεικά, πάει να ζητήσει πίκρες (Φραγκλίνος). 
Θεωρώ βέβαιο πως αν όλοι οι άνθρωποι γνώριζαν αυτά που λένε οι μεν για τους δε, δεν θα υπήρχαν τέσσερις φίλοι μέσα σε όλο τον κόσμο. Αυτό γίνεται φανερό από τις φιλονικίες που προκαλούν τα αδιάκριτα σχόλια που κάνουμε καμία φορά (Φανουρίου Γ. Παπαδημητράκη, Μεθοδικό απάνθισμα από τις «Σκέψεις» του Blaise Pascal, Αθήνα, 2015). 

Λόγων ἀπορρήτων ἐκφοράν μή ποιοῦ: να μην αποκαλύπτεις στους άλλους τα μυστικά σου. Δηλαδή ό, τι είναι μυστικό μην το ανακοινώνεις σε κανέναν (Περίανδρος ο Κορίνθιος). 

Ἀνιαρόν ἀργία: Η αργία προκαλεί ανία, δηλαδή το να μην εργάζεται ο άνθρωπος, το να παραμένει χωρίς απασχόληση, αυτό προκαλεί πλήξη (Πιττακός Μυτιληναίος).
Η αρετή του ελεήμονα και μεταδοτικού ανθρώπου δεν λησμονείται ούτε από τους ανθρώπους ούτε από τον Θεό. Οι άνθρωποι με ευγνωμοσύνη θυμούνται τον ελεήμονα, αλλά και ο Θεός θα τον ανταμείψει με αιώνιες αμοιβές. «Σκόρπισε άφθονα ο ελεήμων άνθρωπος, έδωσε στους φτωχούς• η αρετή του της αγαθοεργίας μένει αιώνια (Ψαλμός ρια΄ 9,Β. Κορινθ. θ, 9).
"Ὦ γενεὰ ἄπιστος καὶ διεστραμμένη! ἕως πότε ἔσομαι μεθ᾿ ὑμῶν; ἕως πότε ἀνέξομαι ὑμῶν; (Ματθ. ιζ, 17)": Ο πατέρας της σημερινής ευαγγελικής περικοπής με τη συμπεριφορά του εκπροσωπεί την εποχή του και την απιστία της. Αλλά και σήμερα, πόση απιστία και διαστροφή χαρακτηρίζει τη δική μας γενιά! Η μεγάλη επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη και οι ανακαλύψεις, που δεν είναι παρά αποκαλύψεις δυνάμεως, τις οποίες δημιούργησε ο Θεός, γίνονται για αρκετούς αφορμή ασυνείδητης απιστίας σήμερα (Σπουδαία σκέψη).

Ο Πέτρος με απόλυτη εμπιστοσύνη στη δύναμη του Χριστού ζητά απ’ Αυτόν να περπατήσει πάνω στα κύματα. Και περπατά! Από τη στιγμή όμως που τα μάτια της καρδιάς του αφήνουν τον Κύριο και βλέπει τις δυσκολίες των φουρτουνιασμένων κυμάτων, ολιγοπιστεί και κραυγάζει «Κύριε, σῶσον με» και «εὐθέως ὁ Ἰησοῦς ἐπελάβετο αὐτοῦ». Τι παρήγορη ανταπόκριση του Θεού στην ολιγοπιστία του αγωνιστή πάντοτε! (Σπουδαία σκέψη)

Δεν υπάρχουν προβλήματα της ανθρώπινης ψυχής για τα οποία δεν έχει δοθεί άμεση ή έμμεση απάντηση στην Αγία Γραφή· κι αν δεν βρεις απάντηση σε κάποιο πρόβλημα, σημαίνει ή ότι δεν μελέτησες σωστά ή ότι το πρόβλημά σου είναι ασήμαντο, δεν είναι πρόβλημα! (Όσιος Ιουστίνος Πόποβιτς, Περιοδικό Προς τη Νίκη)

Οἱ εὐήθεις καί ἀπαίδευτοι ὅμοιοι εἰσιν ἀλαβάστροις ἔχουσιν ὄξον: οι ανόητοι και αμόρφωτοι (ακαλλιέργητοι πνευματικά) μοιάζουν με αλάβαστρα που είναι γεμάτα ξίδι (Διογένης).
Όποιος αποφεύγει τα έργα του διαβόλου αγωνίζεται κατά της αμαρτίας και επικαλείται με πίστη το όνομα του Κυρίου Ιησού, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Όποιος κάνει με ευλάβεια το σημείο του Σταυρού, εκκλησιάζεται τακτικά, εξομολογείται και κοινωνεί των Αχράντων Μυστηρίων, δεν κινδυνεύει από τα τεχνάσματα του διαβόλου. Τα υπερνικά, διότι έχει μαζί του την ακατανίκητη δύναμη του Χριστού. "Κύριε, ὅπλον κατά τοῦ διαβόλου τόν Σταυρόν σου ἡμῖν δέδωκας..." (Σπουδαία σκέψη).

Ας μην απελπιζόμαστε. Όποια αμαρτία κι αν έχουμε διαπράξει, να είμαστε βέβαιοι ότι η αγάπη του Θεού τη συγχωρεί. Αρκεί να μετανοήσουμε και να προσέλθουμε στο μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως. Εκεί θα ομολογήσουμε ταπεινά το λάθος μας και θα ακούσουμε βαθιά μέσα στην ψυχή μας τη φωνή του Κυρίου:"Θάρσει, τέκνον, ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι σου". Βάλσαμο παρηγοριάς στάλαξαν στην ψυχή του παραλύτου οι λόγοι του Κυρίου: "έχε θάρρος, παιδί μου, μην απελπίζεσαι, σου συγχωρούνται οι αμαρτίες σου" (Σπουδαία σκέψη). 
Να τα αγαπάς όλα. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό το ρήμα; Υπάρχουν τόσοι τρόποι ν' αγαπάς. Ένας μόνο είναι καλός. Αυτός που δίνει, δίνει και δίνει ακόμα. Χωρίς τίποτε να παίρνει, χωρίς τίποτε να περιμένει, χωρίς τίποτε να ζητά. Έτσι πρέπει ν' αγαπάς (A. Deggalier, μετάφραση Κώστα και Εριέττας Δαμαντοπούλου). 

Κύριε, αξίωσέ με Εσένα να ποθώ και αφού σε ποθώ να σε ζητώ και αφού σε ζητώ να σε βρω και αφού σε βρω να σε αγαπήσω και αφού σε αγαπήσω να απαλλαγώ από τις κακίες μου και αφού απαλλαγώ από τις κακίες μου ποτέ να μην ξαναεπιστρέψω σ' αυτές (Κεκραγάριο Ι. Αυγουστίνου) 

Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 3ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 4ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 5ο μέρος δείτε εδώ  

Εάν θέλετε να δείτε το 6ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 7ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 8ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 9ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 10ο μέρος δείτε εδώ  

Εάν θέλετε να δείτε το 11ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 12ο μέρος δείτε εδώ     

Εάν θέλετε να δείτε το 13ο μέρος δείτε εδώ   

Εάν θέλετε να δείτε το 14ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 15ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 16ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 17ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 18ο μέρος δείτε εδώ


   Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!
Εύχομαι η Παναγία από τον Ουράνιο θρόνο της να φωτίζει τις σκέψεις, αλλά και τις καρδιές σας!  
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails