Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Φράσεις για προβληματισμό 35ο μέρος



Ο Θεός μοίρασε όπλα σε όλα τα πλάσματα. Δύναμη και γρηγοράδα στο λιοντάρι, ράμφος στην όρνιθα, στον ταύρο τα κέρατα, το κεντρί στη μέλισσα. Στον άνθρωπο έδωσε τον λόγο που είναι πιο κοφτερός κι από σίδερο, δηλαδή λογικό και λόγο προφορικό (Φωκυλίδης ο Μιλήσιος). 

Μια ομάδα χωρίς αρχηγό είναι κάτι το παράλογο, έστω κι αν αυτή συγκροτείται από ανθρώπους μεγάλης αξίας. Όσο τα μέλη μιας ομάδας είναι δυνατές προσωπικότητες, τόσο περισσότερο τους χρειάζεται ένας αρχηγός που θα κατευθύνει τις ενέργειές τους, θα τις προσανατολίσει σε καθορισμένους αντικειμενικούς στόχους, παραδεγμένους από όλους, και θα βοηθήσει να συγχρονίσουν τη δράση τους (G. Courtois). 
Τί ἐστίν ἀρίστη πόλις; Ἐν ᾗ τῶν ἄλλων ἴσων νομιζομένων ἀρετή τό βέλτιον ὁρίζεται καί κακία τό χεῖρον: εκείνη η πολιτεία είναι άριστη, στην οποία ενώ όλα τα άλλα θεωρούνται ίσα, η αρετή είναι το καλύτερο και η κακία το χειρότερο (Ανάχαρσις ο Σκύθης).

Όλο το μεγαλείο του ανθρώπου βρίσκεται στη σκέψη. Ώστε από την ίδια τη φύση της η σκέψη είναι ένα αξιοθαύμαστο και ασύγκριτο πράγμα (Φανούριος Γ. Παπαδημητράκης, Μεθοδικό απάνθισμα από τις Σκέψεις του Blaise Pascal, Αθήνα 2015). 

Ένας παππούλης έλεγε σε ένα νιόπαντρο ζευγάρι: "όπως δεν μπορείς να έχεις ουράνιο τόξο χωρίς βροχή και ήλιο, έτσι δεν μπορείς να έχεις καλό κι ευτυχισμένο γάμο χωρίς δάκρυα και γέλια" (Σπουδαία σκέψη). 

Νηφαλιότητα, Ψυχραιμία, Ηπιότητα και Αοργησία ας τα έχουμε υπ' όψιν μας στην καθημερινή μας συναναστροφή με τους άλλους (Σπουδαία σκέψη).

Ἀνδρός χαρακτήρ ἐκ λόγου γνωρίζεται: ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου φαίνεται από τα λόγια του, δηλαδή τον τρόπο της ομιλίας και το περιεχόμενο αυτών που λέγει (Αρχαίο ρητό). 
Ούτε τον εαυτό σου να θεωρείς άνθρωπο μεγάλης αξίας ούτε να νομίζεις ότι κάποιος από τους άλλους ανθρώπους είναι πολύ κατώτερος από σένα σε αξία (Μέγας Βασίλειος, Κατά οργιζομένων). 

Ἐρωτηθείς (Ἀνάχαρσις) τί ἐστιν ἐν ἀνθρώποις ἀγαθόν τε καί φαῦλον, ἔφη γλῶσσα: όταν ρωτήθηκε (ο Ανάχαρσις) τι είναι στον άνθρωπο καλό και αισχρό, απάντησε ότι είναι η γλώσσα. 

Όπως το μάτι είναι το όργανο του σώματος με το οποίο ο άνθρωπος βλέπει και οδηγείται στην καθημερινή ζωή και εργασία του, έτσι ο νους είναι το μάτι της ψυχής. Όταν το μάτι είναι υγιές, τότε και ολόκληρο το σώμα του βρίσκεται στο φως. Το ίδιο συμβαίνει και με το μάτι της ψυχής, με τον νου μας δηλαδή. Εάν ο νους μας φωτίζεται από τον νόμο του Θεού, όλη η ζωή του ανθρώπου θα είναι φωτεινή. Γι' αυτό ο πιστός χριστιανός επιδιώκει να αποκτήσει "νοῦν Χριστοῦ" (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 1ος).
Ο ιερέας νηφάλιος πρέπει να είναι και διορατικός και από παντού οφθαλμούς να έχει απείρους, επειδή ζει όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για το πολύ πλήθος του κόσμου (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος). 

Όποιος δικαιολογεί τον εαυτό του, όταν σφάλλει, μεταβάλλει την καρδιά του σε δαιμονικό καταφύγιο (Αγίου Παϊσίου, Λόγοι, Γ, σελ. 91).

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες συνανθρώπων μας που δεν χρειάζονται την πολυφωνία: οι παντογνώστες, οι αυταρχικοί και εκείνοι που ακούνε φωνές μέσα στο κεφάλι τους, οπότε δεν έχουν ανάγκη από τον διάλογο με τον πραγματικό κόσμο (Στεφ. Κασιμάτης). 

Ἀρχήν τε καί τέλος ἔχον, οὐδέν οὔτε αΐδιον οὔτε ἄπειρον: ό, τι έχει αρχή και τέλος, δεν είναι ούτε αιώνιο ούτε άπειρο (Αναξίμανδρος). 

Θυμοῦ κράτει: να κυριαρχείς και να δαμάζεις τον θυμό σου (Χίλων ο Λακεδαιμόνιος).
Ἡ γλῶττα μή προτρεχέτω τοῦ νοός: πρώτα να σκέπτεσαι και κατόπιν να μιλάς (Χίλων ο Λακεδαιμόνιος).  
Στους εμπαιγμούς απαντάμε με καλά λόγια, στους διωγμούς με υπομονή, στις συκοφαντίες με λόγια φιλικά (Α Κορινθ. 4, 12-13).
Όταν ο άνθρωπος δεν αγαπάει τον Θεό, μετά δεν αγαπάει και τους γονείς του, ούτε τη γειτονιά, ούτε το χωριό του, ούτε την πατρίδα του. Γιατί και η πατρίδα μια μεγάλη οικογένεια είναι. Αυτός ο άνθρωπος μετά είναι άχρηστος (Άγιος Παΐσιος). 

Η αποτυχία είναι αστείρευτη πηγή γνώσεων-και ταπείνωσης επίσης-και συχνά είναι απαραίτητη. Κανένας δεν θέλει να αποτύχει. Αλλά επίσης κανένας δεν θέλει να αφήσει μια κρίση να πάει χαμένη (Χένρι Πετρόσκι, καθηγητής Ιστορίας της Μηχανικής).

Είναι ευκολότερο να υποφέρει κάποιος την αποτυχία παρά να διατηρήσει την ευτυχία (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ΕΠΕ 1, σελ. 332). 

Ζημίαν αἱροῦ μᾶλλον ἤ κέρδος αἰσχρόν, το μέν γάρ ἅπαξ λυπήσει, τό δέ ἀεί: να προτιμάς περισσότερο τη ζημιά παρά το αισχρό κέρδος. Διότι η ζημιά θα σε λυπήσει μια φορά, ενώ το αισχρό κέρδος για πάντα (Χίλων ο Λακεδαιμόνιος). 

Τοῦ σωματικού κάλλους ἀμείνων ἐστίν ὁ τῆς διανοίας κόσμος: το ψυχικό και διανοητικό κάλλος είναι πολύ ανώτερο από το σωματικό (Αίσωπος). 

Αν οι φίλοι μας διαφθείρουν με τις κολακείες τους, οι εχθροί πολλές φορές μας διαπαιδαγωγούν με τις προσβολές τους (Ιερός Αυγουστίνος). 

Όταν δεις κάποιον να έχει ανώμαλο βίο, αλλά πειστικά λόγια, να θυμηθείς τον δαίμονα που μιλούσε στον Χριστό με ρητά της αγίας Γραφής (Λαυσαϊκή Ιστορία, Όσιος Παφνούτιος). 

Το λίγο, αλλά τίμιο, του δίκαιου ανθρώπου είναι πολυτιμότερο από τα πολλά πλούτη των αμαρτωλών (Ψαλμός 36, 16).

Είναι αδύνατο να ζήσεις σύμφωνα με το θέλημα του Θεού αν είσαι φιλήδονος και φιλάργυρος (Γεροντικό, Ισίδωρος ο Πρεσβύτερος, 3). 

Είναι έμφυτη η προσταγή που μας υπαγορεύει εκείνα που πρέπει να κάνουμε και εκείνα που πρέπει να αποφεύγουμε (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ΕΠΕ, 6, 268). 


"Να ζητάτε πρώτα από όλα και πάνω από όλα τα πνευματικά αγαθά της βασιλείας του Θεού και την απόκτηση των αρετών που ο Θεός σας ζητά ως όρο για να σας χαρίσει τα αγαθά αυτά. "και τότε όλα αυτά τα επίγεια θα σας δοθούν μαζί με εκείνα (Ματθ. στ, 33)": να εργάζεται ο πιστός χριστιανός ήσυχα και ειρηνικά, χωρίς φόβους και αγωνίες, για να εξασφαλίζει τα αναγκαία για τη ζωή του και ο κυβερνήτης της ζωής μας, ο ουράνιος Πατέρας μας, δεν θα μας εγκαταλείψει απροστάτευτους (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 2ος, σελ. 47).
Η διδασκαλία είναι κάτι το θείο. Η αρετή είναι περισσότερο θείο. Το πιο θείο είναι η ευσέβεια (Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης, Επιστ. 3,118).

Άναψε το λυχνάρι σου προτού να σ' εύρει η νύχτα: δηλαδή να προχωρείς στη ζωή σου με προνοητικότητα (Παροιμία). 

Αν βρέξει ο Μάρτης δυο νερά και ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά' στονε τον γεωργό που' χει στη γη σπαρμένα (Παροιμία).

Η ησυχία νεκρώνει τις εξωτερικές αισθήσεις, ενώ, αντίθετα, ζωογονεί τις εσωτερικές κινήσεις της ψυχής και τις κάνει ακμαιότερες (Αββάς Ισαάκ ο Σύρος). 
Μην φοβάσαι τόσο τους τοίχους που έχουνε αυτιά, όσο τα αυτιά που έχουν τοίχους (Λόγια σοφά, Γ, σελ. 68). 
Μια ψυχή που κερδήθηκε με τη δική σου προσπάθεια, μπορεί να εξαλείψει τον όγκο απείρων αμαρτημάτων σου και να γίνει αντίλυτρο για σένα στη μέλλουσα κρίση (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ΕΠΕ 34, 410).
Μόνο η αρετή δημιουργεί καλές ανισότητες μεταξύ των ανθρώπων (Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως).

Όταν πρόκειται να κοινωνήσετε, πρέπει πολλές ημέρες πριν να καθαρίζετε τον εαυτό σας με μετάνοια, με προσευχή, με νηστεία, με ελεημοσύνη και με πνευματικές ασχολίες (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος). 

Όταν πηγαίνεις να κοινωνήσεις τα Άχραντα μυστήρια, πρόσεχε πολύ. Πρέπει να πηγαίνεις με μεγάλη προετοιμασία. Να έχεις σύνεση, εγκράτεια, νηστεία και πολλή αγάπη Χριστού. Να μην καθυστερείς περισσότερες από 15 μέρες (Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης).

Η ζωή η χριστιανική είναι συχνάκις για τον κόσμο η καλύτερη απόδειξη υπέρ της χριστιανικής διδασκαλίας (Παναγιώτης Τρεμπέλας).

Η ταπεινοφροσύνη είναι μισητή και αποκρουστική στον υπερήφανο. Το ίδιο αποκρουστικός είναι και ο φτωχός στον πλούσιο (Σοφία Σειράχ ιγ, 20). 

Δεν είπε ο Κύριος ότι θα γίνετε όμοιοι με τον Θεό αν νηστεύετε, αν παρθενεύετε, αν προσεύχεστε, αλλά αν γίνετε σπλαχνικοί (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος).

Ο Θεός ανορθώνει τον αμαρτωλό εξαιτίας της φιλανθρωπίας Του, ενώ τον δίκαιο τον φοβερίζει με την αυστηρότητά του (Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ΕΠΕ, 30, 250). 

Ο Θεός κάνει έργα ελέους και ευσπλαχνίας και αποδίδει το δίκαιο σε όλους τους αθώους ανθρώπους που αδικούνται (Ψαλμός 102,6). 

Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να ζούμε με τον Χριστό (Φωνή Κυρίου, 1995, σελ. 27) 
Πολλές δυσκολίες συναντά ο άνθρωπος και πλήθος εμποδίων αντιμετωπίζει κατά την επίγεια πορεία του. Για τη διευθέτηση των επιγείων δυσκολιών, για τη λύση των δυσεπίλυτων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, να κάνουμε ανθρωπίνως ό, τι πρέπει και να αναβλέπουμε στον ουρανό και να ζητάμε τη θεία ευλογία. Το θαύμα της διατροφής των πέντε χιλιάδων ανθρώπων με πέντε άρτους και δυο ψάρια αυτό μας διδάσκει. Και ο Κύριος "ἀναβλέψας εἰς τόν οὐρανόν εὐλόγησεν" τους άρτους και εχόρτασαν όλοι τους (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 2ος).


Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 3ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 4ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 5ο μέρος δείτε εδώ  

Εάν θέλετε να δείτε το 6ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 7ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 8ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 9ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 10ο μέρος δείτε εδώ  

Εάν θέλετε να δείτε το 11ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 12ο μέρος δείτε εδώ     

Εάν θέλετε να δείτε το 13ο μέρος δείτε εδώ   

Εάν θέλετε να δείτε το 14ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 15ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 16ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 17ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 18ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 19ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 20ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 21ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 22ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 23ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 24ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 25ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 26ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 27ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 28ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 29ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 30ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 31ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 32ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 33ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 34ο μέρος δείτε εδώ


     Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails