Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Φράσεις για προβληματισμό 23ο μέρος


Δεν είναι η ζωή μας φύλλο φθινοπωρινό που το φυσάει ο άνεμος εδώ κι εκεί και χάνεται. Και καθενός ξεχωριστά κι όλου του κόσμου η ζωή είναι στα χέρια του Δημιουργού μας... Μες στην αγάπη του, στην άπειρη για μας στοργή του, φέρεται και κινείται η ζωή μας... Αυτός ο χρόνος να είναι χρόνος που θα παραδώσουμε για πάντα τη ζωή μας στον Κύριο των πάντων (Περιοδικό Σωτήρ).

Ας μη χάνουμε καιρό. Οι ευκαιρίες φεύγουν, πολλές φορές χωρίς να ξανάρχονται ποτέ. Ή αν μας δοθούν και αύριο αυτές,δεν θα μας βρουν το ίδιο πρόθυμους να τις δεχθούμε και να επωφεληθούμε απ' αυτές. "Ἰδού νῦν καιρός εὐπρόσδεκτος, ἰδού νῦν ἡμέρα σωτηρίας (Β Κορινθ. στ, 1-10)".

Γενικά οι Έλληνες είναι αγράμματοι και αγνοούν τους θησαυρούς της πατρίδος τους. Θα γίνουν θρήσκοι, όσο μορφώνονται. Αντίθετα με άλλους, που όσο μορφώνονται παύουν να είναι θρήσκοι (Γιάννης Τσαρούχης, από τον ιστότοπο "αντίβαρο").

Οὐδείς ἐλεύθερος ἑαυτοῦ μή κρατῶν:κανείς δεν είναι ελεύθερος, όταν δεν κυριαρχεί στον εαυτό του (Πυθαγόρας Σάμιος).

Κάνε ό, τι μπορείς, για να κάνεις ό, τι θέλεις (Γ. Δροσίνης).

Ἐν ὀργῇ μήτε τι λέγειν μήτε πράσσειν: την ώραπου είσαι οργισμένος ούτε να λες ούτε να πράττεις τίποτα (Πυθαγόρας Σάμιος). 

Λάλει ἅ δεῖ καί ὅτε δεῖ, καί οὐκ ἀκούσει ἅ μή δεῖ: λέγε κείνα που πρέπει και όταν πρέπει και δεν θα ακούσεις εκείνα που δεν πρέπει. 

Μη χαλάς τη φιλία σου για ένα μικρό παράπτωμα του φίλου σου (Πυθαγόρας Σάμιος). 

Πρέπει να ελέγχονται δημόσια εκείνα που τελούνται δημόσια. Ακόμα, εκείνα που γίνονται από δημόσια πρόσωπα χωρίς να υπολογίζουν το κόστος, αλλά κι εκείνα που προκαλούν το κοινό αίσθημα κι όσα όχι απλώς δημόσια τελούνται, όσο και δημόσια δικαιολογούνται (Σπουδαία σκέψη). 

Όπως για τη σωματική ανάπτυξη δεν δίδεται προς όλους η ίδια τροφή και τα ίδια φάρμακα, έτσι και η ψυχή κάθε ανθρώπου έχει ανάγκη ιδιαίτερης αγωγής (Γρηγόριος Θεολόγος).

Το μίσος είναι πάθος που γεμίζει με ταραχή και κάθε αθλιότητα την καρδιά του ανθρώπου. Η αγάπη είναι συναίσθημα που συνοδεύεται πάντοτε από χαρά (Παναγιώτης Τρεμπέλας).

Πρόσθεσε την αγάπη και τα πάντα ωφελούν· αφαίρεσε την αγάπη και τίποτα δεν ωφελεί (Ιερός Αυγουστίνος). 

Η χρήση των υλικών αγαθών πρέπει να αποβλέπει στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών του ανθρώπου. Η υπέρβαση αυτού του μέτρου είναι νοσηρό σύμπτωμα ή πλεονεξίας ή φιληδονίας ή ματαιοδοξίας (Μέγας Βασίλειος).

Ας αφήσουν οι άνθρωποι τις ασέβειες, κι ας είναι τουλάχιστον τίμιοι άνθρωποι, αν δεν μπορούν να είναι Χριστιανοί (Πασκάλ). 

Τούς ἁμαρτάνοντας ἐνώπιον πάντων ἔλεγχε ἵνα καί οἱ λοιποί φόβον ἔχωσι: όσους αμαρτάνουν εξακολουθητικά να τους ελέγχεις μπροστά σε όλους, για να φοβούνται και οι υπόλοιποι (Ά Τιμ. ε, 20).

Κακόν ἀκρασία: Είναι κακό να δυσκολεύεται ο άνθρωπος να κυριαρχήσει στις επιθυμίες του (Πιττακός ο Μυτιληναίος). 

Μια κουκουβάγια, τέλεια εγωίστρια, από όλα τα πουλιά ήταν φευγάτη. Όλα τους παίρναν ύφος κρύο, θλιβερό, όταν αντάμωναν μαζί της. Σ' ένα τρυγόνι ευαίσθητο μια μέρα της έκπληξή της διηγήθηκε κι αυτό της αποκρίθηκε:"το λάθος είναι όλο δικό σου· αγάπα για να σ' αγαπούν"(De Fulvy). 

Δεν προσκολλάται τόσο πολύ η μητέρα στο βρέφος που θηλάζει, όσο ο νέος της αγάπης στον Κύριο (Άγιος Ιωάννης Σιναΐτης). 

Ἐγκρατείας μέν ἴδιον, ὑγίεια καί ἰσχύς· ἀκρασίας δέ, ἀσθένεια καί νόσος γειτνιῶσα θανάτῳ: Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της εγκράτειας είναι η υγεία και η δύναμη. Αντίθετα, της ακράτειας η αρρώστια και το νόσημα που πλησιάζει στον θάνατο (Φίλωνος Αλεξανδρείας).

Σώφρων είναι αυτός που συμπεριφέρεται με βάση το μέτρο και τη λογική, που χαρακτηρίζεται από σύνεση και φρονιμάδα, ο μετριοπαθής (φρόνιμος, συνετός, γνωστικούς, μυαλωμένος) (Σπουδαία σκέψη).

Θαυμάζω μᾶλλον τοῦ γήρως τήν σωφρονοῦσαν νεότητα· τό μέν γάρ ἐν τῷ λιμάνι μένει, ἡ δ' ἐν τῷ πελάγει πολλοῖς τοῖς πνεύμασι μαχομένη, διασώζει το σκάφος: Θαυμάζω πιο πολύ από τα γηρατειά τους νέους που σωφρονούν· γιατί μπορεί τα γηρατειά να μένουν στο απάνεμο λιμάνι της σοφίας τους, όμως οι γνωστικοί νέοι, μπορεί να μάχονται με πολλά πνεύματα στο πέλαγος, αλλά σώζουν το σκάφος της ζωής τους (Σπουδαία σκέψη). 

Δεν πρέπει να πολεμάτε τα παιδιά σας, αλλά τον σατανά που πολεμά τα παιδιά σας. Να τους λέτε λίγα λόγια και να κάνετε πολλή προσευχή. Η προσευχή κάνει θαύματα. Δεν πρέπει η μητέρα να αρκείται στο αισθητό χάδι στο παιδί της, αλλά να ασκείται στο πνευματικό χάδι της προσευχής (Άγιος Πορφύριος). 

Να αρχίζεις με όρεξη καθετί. Μια δυναμική αρχή εξασφαλίζει την καλή συνέχεια. Κάνε οικονομία χρόνου και δυνάμεων. Προγραμμάτισε όσα έχεις να κάνεις καθημερινά. Αν κάπου δυσκολευτείς περισσότερο, μην παραιτείσαι. Κερδίζουν αυτοί που αρνούνται να παραιτηθούν από την προσπάθεια (Μικρός μαθητικός κώδικας, Προς τη Νίκη, τεύχος 739).

Αφυπνιστικό είναι το μήνυμα της παραβολής του άφρονος πλουσίου. Μας υπενθυμίζει ότι δεν θα μείνουμε για πάντα στη γη. Μας περιμένει ένας άλλος κόσμος, η αιωνιότητα! Εκεί να αποταμιεύουμε τους θησαυρούς μας. Τι νόημα έχει να κρατάμε τα χρήματα για τον εαυτό μας; Πουθενά δεν είναι ασφαλισμένα· ούτε στα σεντούκια, ούτε στις τράπεζες και τα χρηματιστήρια. Η μόνη ασφαλής επένδυση είναι η ελεημοσύνη. Ο Κύριος θα αποδώσει στους ελεήμονες πλουσιοπάροχα, κατά το μέγα και πλούσιο έλεός Του (Σπουδαία σκέψη).

Ο πλούσιος νεανίσκος δεν ακολούθησε τον δρόμο της σωτηρίας. Λυπήθηκε, όχι όμως για τα πάθη του, αλλά για τα πλούτη του, που δεν ήθελε να τα αποχωρισθεί. Αν θέλουμε να σωθούμε, οφείλουμε να μετανοήσουμε. Να ζητήσουμε το έλεος του Θεού. Να αλλάξουμε ζωή και να διορθωθούμε. Ακόμη και ο πιο αμαρτωλός άνθρωπος είναι δυνατόν, με τη χάρη του Θεού, να μετανοήσει και να σωθεί. Αρκεί να ταπεινωθεί και να καταφύγει στο έλεος του Θεού (Σπουδαία σκέψη). 

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο φιλάνθρωπος Κύριος χάρισε την υγεία στη συγκύπτουσα, χωρίς εκείνη να το ζητήσει και χωρίς να την προκαλέσει να εκφράσει την πίστη της. Διότι και μόνο ότι σε αυτήν την κατάσταση ήρθε στη Συναγωγή, αυτό φανέρωνε την αγαθή και ταπεινή διάθεσή της. Στον πιστό Χριστιανό που είναι ταπεινός και δεκτικός της Χάριτός του, ο Κύριος ανταποκρίνεται πλουσιοπάροχα. Δεν κρίνει από τα εξωτερικά φαινόμενα, αλλά διεισδύει στο βάθος της ψυχής του ανθρώπου (Σπουδαία σκέψη). 

Μη δίνεις σημασία στον εαυτό σου, ούτε να επιδιώκεις με κάθε τρόπο ό, τι θεωρείται αγαθό για τη σάρκα, δηλαδή, υγεία, ομορφιά, ηδονικές απολαύσεις, μακροζωία, ούτε να θαυμάζεις τα χρήματα, τη δόξα, την εξουσία, ούτε όσα εξυπηρετούν την πρόσκαιρη ζωή σου. Αλλά πρόσεχε τον εαυτό σου, δηλαδή την ψυχή σου. Αυτήν στόλιζε κι αυτήν φρόντιζε, ώστε με την προσοχή να κατορθώσεις να την απαλλάξεις από όλη τη βρομιά που επικάθισε πάνω της από την κακία, να καθαριστεί όλο το αίσχος της κακίας και να την κοσμείς και να τη φαιδρύνεις με την ομορφιά της αρετής (Μέγας Βασίλειος). 

Η χαρά καταστρέφει τη λύπη, στις συμφορές δίνει υπομονή, στις προσευχές χάρη, στους κόπους και μόχθους ευφροσύνη, στην ευποιΐα ευθυμία, στη φιλοξενία στέγη, στην ελπίδα καταφυγή, στους πενθούντες παρηγοριά, στις θλίψεις βοήθεια και συνδρομή, στην αγάπη στολισμό, στην μακροθυμία επιβράβευση (Όσιος Νείλος Ασκητής). 

Να το πάρουμε απόφαση. Η χριστιανική ζωή θα έχει και δοκιμασίες. Ο πιστός όμως άνθρωπος δεν εκπλήσσεται, δεν ταράσσεται, δεν αδημονεί, δεν γογγύζει. Επειδή αγαπά τον Χριστό, αγαπά και τον σταυρό που επιτρέπει ο Χριστός να βαστάει. Και τον σηκώνει με υπομονή, χωρίς να λησμονεί και το αιώνιο βραβείο της Βασιλείας του Θεού. Θάρρος λοιπόν. "Θαρσεῖτε· ἐγώ νενίκηκα τόν κόσμον", μας είπε. Και μας βεβαίωσε: "Ἰδού ἐγώ μεθ΄ ὑμῶν εἰμι πάσας τάς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος (Ματθ. κη, 20)"(Σπουδαία σκέψη).

Όταν προσεύχεσαι, να ξεχνάς τη σωματική σου αρρώστια, να την αποδέχεσαι σαν κανόνα, σαν επιτίμιο για την άφεση των αμαρτιών σου. Για τα παραπέρα μην ανησυχείς, άφησέ τα στον Θεό κι ο Θεός ξέρει τη δουλειά Του. Να προσεύχεσαι χωρίς αγωνία, ήρεμα, με εμπιστοσύνη στην αγάπη και την πρόνοια του Θεού (Άγιος Πορφύριος).

Το να θαυμάζει κάποιος τους κόπους των αγίων είναι καλό, το να τους ζηλεύει όμως είναι αφορμή σωτηρίας (Άγιος Ιωάννης Σιναΐτης). 
Στον καθένα μας απευθύνει πρόσκληση ο Θεός. Πρόσκληση μέσα από τη ζωή της εκκλησίας. Με τη συμμετοχή μας κάθε Κυριακή στη θεία λειτουργία, με τη μελέτη του λόγου του Θεού, τα ιερά Μυστήρια και μάλιστα την εξομολόγηση και θεία κοινωνία. Δεν υπάρχει χρόνος για αναβολή. Τώρα είναι η ευκαιρία. Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει αύριο, ούτε καν την επόμενη στιγμή. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε πάντα στη διάθεσή μας τις ευκαιρίες που έχουμε τώρα (Περιοδικό ο Σωτήρ, 2122/1/12/2015).

''Δι' ὑμᾶς ἐπτώχευσε πλούσιος ὤν, ἵνα ὑμεῖς τῇ ἐκείνου πτωχείᾳ πλουτήσητε (Β, Κορ. η, 9)'': Φτώχεια... φτώχεια... Ναι, από σένα πρέπει ν' αρχίσουμε. μετά έρχεται η βασιλική οδός της αγιότητος, της αγάπης, της ελεημοσύνης. Κι ο Ιησούς γεννήθηκε στη φτώχεια. Ο Θεός σαρκώθηκε... (Α. Degallier, μετάφραση Κώστα και Εριέττας Διαμαντοπούλου). 
Αρκετοί άνθρωποι είναι αγνώμονες. Αν περιμένουμε ανταπόδοση, θα στενοχωρηθούμε. Αν όμως δεν περιμένουμε, τότε είμαστε ήρεμοι (Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος).  



Θαύματα γίνονται καθημερινά, αλλά δεν τα βλέπουμε, δεν τους δίνουμε σημασία. Το ότι ο Θεός, παρά τις κηλίδες και τις αμαρτίες μας, δεν οργίζεται και δεν διακόπτει τις σχέσεις του μαζί μας, αυτό δεν είναι ένα μέγα θαύμα; (Όσιος Ιάκωβος Τσαλίκης)



Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 3ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 4ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 5ο μέρος δείτε εδώ  

Εάν θέλετε να δείτε το 6ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 7ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 8ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 9ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 10ο μέρος δείτε εδώ  

Εάν θέλετε να δείτε το 11ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 12ο μέρος δείτε εδώ     

Εάν θέλετε να δείτε το 13ο μέρος δείτε εδώ   

Εάν θέλετε να δείτε το 14ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 15ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 16ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 17ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 18ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 19ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 20ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 21ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 22ο μέρος δείτε εδώ 



 Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails