Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Η σημασία της φιλίας στη σύγχρονη πραγματικότητα




Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να μοιραστεί ένα μυστικό, ένα γέλιο, μια λύπη, ένα παιγνίδι ή ένα αγαπημένο γλυκό. Σε όλες τις καλές και κακές στιγμές συντροφιά είναι ένας καλός φίλος. Άλλωστε όλοι οι άνθρωποι έχουν μια καρδιά που αναζητά φιλία και αγάπη. Όσο κι αν κλείνεσαι στο καβούκι σου, έρχονται ώρες που θέλεις να ανοίξεις το σεντούκι της καρδιάς, έστω κι αν ο φίλος είναι ένας διαδικτυακός άγνωστος. 
Κι αναρωτιέμαι πόσο δίκιο έχει ένας μικρός, όταν μου έγραφε σε έκθεση πως "αναζητάμε τους συνανθρώπους μας, για να μην ξεμείνουμε μόνοι μας". Τώρα αν σήμερα οι νέοι προτιμούν την εικονική ψεύτικη φιλία (ή τα λάικ στο φέισμπουκ), ενώ εμείς οι μεγαλύτεροι μια ανθρώπινη επικοινωνία, αυτό σημαίνει διαφορετική έκφραση! Σίγουρα όμως εκ του σύνεγγυς οικοδομείται η οποιαδήποτε σχέση, μια και τότε δεν μπορείς να κρύψεις εύκολα τα συναισθήματά σου (ούτε και με ένα απλό emoticon/smiley!)
Δεν ξέρω αν στη σημερινή εποχή τίθεται θέμα φιλίας είτε απλώς χτυπάει το καμπανάκι της σύζευξης ή του συγχρωτισμού με τους γύρω μας. Αναμφίβολα όμως κάπου μέσα μας υπάρχει η ανάγκη να προσεγγίσουμε τόσες ψυχές που μας περιβάλλουν, ώστε να ζεσταθεί κι η δική μας ψυχή. Και τότε η ζυγαριά μετρά τα υπέρ και τα κατά, αν και η αγάπη δεν έχει κυβερνήτη τη λογική, αλλά το συναίσθημα. 
Το να μοιράζεσαι είναι ανθρώπινη ανάγκη, όμως τα μυστικά κάποια στιγμή έρχονται στο φως: "Δεν πρέπει χωρίς ανάγκη να ανοίγεις στον άλλον την καρδιά σου. Μέσα σε χιλιάδες, ίσως βρεις μόνο έναν που θα μπορέσει να κρατήσει το μυστικό σου. Όταν εμείς οι ίδιοι δεν το κρατάμε μέσα μας, πως μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα το κρατήσουν οι άλλοι;"(Όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ)
Στη σημερινή εποχή η αληθινή φιλία σπανίζει και δεν περισσεύει, εφόσον αποκτάμε φίλους, για να μη νιώθουμε μοναξιά και η ζωή μας να έχει κάποιο νόημα. Παραγνωρίζουμε βέβαια πως τις πιο πολλές φορές δεν είμαστε αληθινοί, γιατί αναζητούμε ανταλλάγματα. Κι αυτό σημαίνει ότι όσο πιο πολύ πλουτίζεις σε υλικά αγαθά, τόσο πιο φτωχός γίνεσαι σε αξίες. Μαθαίνεις να φοράς μια μάσκα ή να υποδύεσαι έναν ρόλο και να συντηρείς τη ζωή σου μέσα στο ψέμα, αντί να είσαι ο εαυτός σου. Αλλάζεις άλλωστε το διαμάντι της καρδιάς σου με το προσωπείο του ψεύδους, μόνο και μόνο για το χρήμα; 
Η πραγματική φιλία στη σύγχρονη πραγματικότητα χτίζεται μέσα από τις δυσκολίες και λιγότερο μέσα από τις χαρές. Τις περισσότερες φορές θεμελιώνεται με την εμπιστοσύνη και αντέχει στο χρόνο, εφόσον οι φίλοι δίνουν και παίρνουν χαρά, με σεβασμό κινούμενοι μέσα από τα κοινά τους ενδιαφέροντα. 
Αλίμονο όμως αν ο φίλος σε πληγώσει ή προδώσει την εμπιστοσύνη σου. Τότε η φιλία καταρρέει, επειδή ο σεβασμός δεν αγοράζεται, αλλά προσφέρεται και χτίζεται ανάμεσα στους ανθρώπους με το πέρασμα των χρόνων. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν πιέζεις το φίλο σου, εφόσον δεν του αφήνεις χώρο να "αναπνεύσει", πιστεύοντας πως τα δικά σου προβλήματα μπορούν να είναι κάθε φορά δικά του, ενώ για σένα τα δικά του προβλήματα βρίσκονται πάντα σε δεύτερη μοίρα ή στο απυρόβλητο.
Η φιλία είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά, επειδή δεν συντηρείται με το ψέμα, αλλά κερδίζεται με την αγάπη και μέσα από τη γνωριμία ή την παρέα εξελίσσεται σε κάτι βαθύ και ουσιαστικό. Και βέβαια είναι δώρο να κάνεις φίλους, γιατί με τα χρόνια χτίζεις τοίχους με αναμνήσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι η φιλία σε εφοδιάζει όχι μόνο με αγάπη, αλλά κι από έναν άγρυπνο φρουρό, ο οποίος πάντα μεριμνά για το φίλο του. 
Όπως έγραφε κάποτε κι ο Οβίδιος: "Μέσα στα δύσκολα το φίλο σου θα δεις, όπως στη φλόγα μέσα, αν είναι καθάριο το κίτρινο χρυσάφι." Γι' αυτό, ένας φίλος είναι όπως το αλάτι στο αλατόνερο: αναντικατάστατος! Η ζωή θέλει τους συνοδοιπόρους της είτε στο χαμόγελο είτε στα χαστούκια της. 
Και τότε ο αγαπημένος συνάνθρωπος γίνεται φίλος, για να σε ενθαρρύνει να συνεχίσεις να ζεις, ακόμα κι αν η ειλικρίνειά του σε κάνει να πονάς. Εξάλλου, οι πολλοί μαθαίνουν από τα λάθη τους, οι έξυπνοι από τα λάθη των άλλων. Πραγματικά όμως, προσπερνώντας τις όποιες φιλικές εντάσεις στη ζωή σου, συναισθάνεσαι ότι ανήκεις στην ομάδα των "φίλων" του Θεού, μια και "η αγαθή πράξη δεν χάνεται. Όποιος σπείρει χάρη, θερίζει φιλία και όποιος φυτεύει αγαθότητα, δρέπει αγάπη" (Μέγας Βασίλειος)

 (Αφιερωμένο σε όλους τους διαδικτυακούς και μη φίλους μου, οι οποίοι με συντροφεύουν στα μονοπάτια της ζωής)


Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 



8 σχόλια:

Διαβάτης είπε...

Εύχομαι η πορεία της ζωής σου Ανθή μου , να συνδοδεύεται πάντα με ανθρώπους που να σου δίνουν τη δύναμη και τα εφόδια να συνεχίζεις το όμορφο ταξίδι της ζωής !

Εύχομαι να έχεις πάντα στήριγμα δυνατό δίπλα σου , ανθρώπους που να νοιάζονται , φίλους αληθινούς !

Σου στέλνω την αγάπη μου από τη Μεγαλόνησο !

ΑΝΘΗ είπε...

Αργυρούλα μου,

Ο Θεός φροντίζει ώστε όλα τα πλάσματά Του να οδεύουν στο μονοπάτι που λέγεται ζωή συντροφιά με καλούς φίλους!

Σε ευχαριστώ για τις καρδιακές ευχές. Ανταποδίδω ολοψύχως την αγάπη σου από την "φλογερή"-λόγω καύσωνα-Αθήνα!

Unknown είπε...

ανθη μου σου ευχομαι να εχεις παντα φιλους να σε αγαπανε αληθηνα και οχι ψευτικα πιστευω εσυ δεν εχεις εχθρους ολοι σε αγαπανε σου ευχομαι καλο σαβατοκυριακο και καλο μηνα.

penelope είπε...

Περαστική από δω αγαπητή μου Ανθη,θέλησα να μοιραστώ και εγώ την υπέροχη ανάρτηση σου,την οποία θαυμάσια αναλύεις!Όπως εγώ νομιζω,δεν υπάρχουν σήμερα καλές φιλίες αλλά υπέροχες γνωριμίες μικρού ή μεγάλου χρονικού διαστήματος.Η γνήσια φιλία για τη γνώμη μου δοκιμάζεται στο χρόνο και πατάει γερά στα πόδια της μόνον όταν υπάρχει κοινή πορεία πνευματική,αλληλοσεβασμός και αλληλοκατανοηση και νομίζω πρέπει να δουλέψουν και οι δυο πάνω στη φιλία ώστε αυτή να αποδειχτεί αγία σε βάθος χρόνου και την οποία να τη συνδέουν άλλες παράμετροι,οπως η αγάπη,η πίστη,η αγαπη της αρετής,η αγάπη της αληθειας,ο ποθος της εν ΧΡΙΣΤΩ ΖΩΗΣ,η επιθυμία της τελειότητας και ο πόθος της αγιότητας,η συντροφικότητα,η συντροφιά,η εμπιστοσύνη,αλλά και η ελευθερία.Να πω όμως και το άλλο* από ότι κατάλαβα γενικώς από φιλίες μέσα από την Πατερική γνώση,η φιλία για κάποιο λόγο [αν και δεν σταματά ποτέ αν αποδειχτεί αγία γιατι την θρέφει η αγάπη και η αγάπη δεν σταματά ,συνεχίζεται και μετα τον θάνατο..],η φιλία λοιπον κόβεται για τους λόγους που Ο Θεός γνωρίζει.Ένα παράδειγμα ο αββάς Κασσιανός με τον πατήρ Γερμανό.Περιόδευσαν σε όλη την έρημο παίρνοντας συνέντευξη από άλλους αββάδες.Τους συνέδεε φιλία αγία και τους δύο.Αφου τελείωσε η περιοδεία,αποσύρθηκαν ο καθένας στον τόπο της μετανοίας τους και εκεί άφησαν την τελευταία πνοή τους.Ο πατήρ ΕΦΡΑΙΜ ΦΙΛΟΘΕΙΤΗΣ και νυν Αριζόνας..πόσους φίλους είχε στη μονή.Ο Θεός όμως είχε άλλο σχέδιο.Να πάει στην ΑΡΙΖΌΝΑ και να φτιάξει άλλες μονές γυναικείες και αντρικές.ΤΟ ΠΡΌΧΕΙΡΟ συμπέρασμα που βγάζει κανείς ,είναι πως οι χριστιανοί πρέπει να επιζητούμε τις πραγματικές φιλίες που θα μας αναπαύουν,οι οποίες έχουν κοινά γνωρίσματα αλλά και ότι θα πρέπει να είμαστε όλοι ''παντός καιρού'',έτοιμοι δηλαδή να αντιμετοπίσουμε αυτή την προσωρινή διακοπή της σχέσης αυτής,όταν το θέλημα Του Θεού το αποφασίσει.Όπως τα πουλιά που πετούν μαζί και κάποια φεύγουν δεξιά και άλλα αριστερά...
Εύχομαι καλόν αγώνα πνευματικό και καλή ΠΑΝΑΓΙΆ ,με το καλό να γιορτάσουμε!
με αγάπη Χριστού πάντα,
πηνελόπη!

ΑΝΘΗ είπε...

Κώστα Καραδήμα,

Σε ευχαριστώ θερμώς για τις ευχές σου. Φίλοι μου είστε όλοι εσείς, οι οποίοι μοιράζεστε μαζί μου στιγμές από τη σκέψη σας ή από τη ζωή σας! Προσωπικά, δεν βλέπω εχθρούς, αλλά μόνο φίλους, ακόμα κι αν κάποιοι δεν με αγαπούν!

Ευλογημένο σαββατοκύριακο και καλό σου μήνα!

ΑΝΘΗ είπε...

Πηνελόπη, καλή μου διαδικτυακή φίλη, μου έλειψες!

Η αλήθεια είναι ότι μιλώντας ή αναλύοντας το θέμα φιλία δεν ξέρω από ποιο σημείο να ξεκινήσω ή τι ακριβώς να εκφράσω. Θα ήθελα ακατάπαυστα να αναπτύξω έννοιες παρεμφερείς με την φιλία, όπως την αγάπη, την αλληλοκατανόηση, τον σεβασμό, την εμπιστοσύνη, τη συντροφικότητα.

Και βέβαια, θα συμφωνήσω με τις έξοχες παρατηρήσεις σου. Είναι γεγονός πως αν δεν υπάρχει κοινή πνευματική πορεία ανάμεσα στους φίλους, δεν οικοδομούνται φιλικές σχέσεις, αλλά απλές ζεστές γνωριμίες. Στον αντίποδα όμως παρατηρείται ακόμη και το φαινόμενο να θεμελιώνονται ωραίες φιλίες λόγω κοινής πνευματικής πορείας, αλλά να είναι μόνο στα λόγια, γιατί όταν ένας φίλος αναζητά ανταλλάγματα και φτάνει το μαχαίρι στο κόκαλο, ανακαλύπτεις το χάσμα ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις. Τότε θλίβεσαι, γιατί η αλήθεια σε πικραίνει!

Μου άρεσε πολύ μίλησες για μοναστική φιλία κι έτσι έμαθα πράγματα τα οποία αγνοούσα. Σε ευχαριστώ ακόμα για τα ευγενικά σου λόγια και για τις ευχές σου!

Καλή Παναγιά, καλό αγώνα πνευματικό, εν Χριστώ αδελφή μου!

Καλημέρα και ευλογημένο σαββατοκύριακο!

Peiraiki/A.S. είπε...

δεν μπορω να κανω copy-paste.......

ΑΝΘΗ είπε...

Peiraiki/A.S.,

Να αποφεύγεις να κάνεις τέτοιες ενέργειες χωρίς τη συγκατάθεση του γράφοντος.

Για δική σου ενημέρωση έχω αποκλείσει την αντιγραφή και επικόλληση. Μπορείς να αναφέρεις το σάιτ και να αντιγράψεις τη διεύθυνσή του.

Related Posts with Thumbnails