Βίον αἰρεῖσθαι τόν ἄριστον: να διαλέγεις τον άριστο τρόπο ζωής (Πυθαγόρας ο Σάμιος).
Ὀδοί δικαίων ὁμοίως φωτί λάμπουσι,προπορεύονται καί φωτίζουσι: η ζωή και η πολιτεία των δικαίων και ενάρετων ανθρώπων λάμπουν όπως το φως. Οι δίκαιοι προπορεύονται και φωτίζουν όλη τους τη ζωή (Παροιμίες δ, 18).
Δικαιοσύνην ἀσκεῖν ἔργῳ τε λόγῳ τε: να ασκείς τη δικαιοσύνη, να είσαι δίκαιος στα λόγια και στα έργα (Πυθαγόρας ο Σάμιος).
Τα δικά σου τα βάσανα με το δάχτυλο να τα γράφεις στο νερό, της πατρίδας όμως τα βάσανα με πυρωμένο σίδερο να είναι γραμμένα στην καρδιά. Γιατί είναι της φυλής κληρονομιά και πρέπει να την παραδώσεις στα παιδιά σου (Σπουδαία σκέψη).
Τίς ἀρχά πολιτείας ἁπάσης;Νέων τροφά: Ποια είναι η αρχή ολόκληρης της πολιτείας; Η τροφή, δηλαδή η μόρφωση και διαπαιδαγώγηση των νέων (Πυθαγόρας ο Σάμιος).
Ανθύπατε, με απειλείς ότι θα με κάψεις στη φωτιά. Γιατί αγνοείς το πυρ της αιώνιας κόλασης; (Άγιος Πολύκαρπος Σμύρνης)
Οι φόροι τρώνε τη σοδειά μέσα από το αλώνι και μένουν σε εμάς τα άχυρα (Λαϊκή παροιμία)
Αρκεί ένα ποτήρι κρασί, για να διηγηθείς όλη την ιστορία της ζωής σου (Λαϊκή παροιμία).
Άριστη οικογένεια είναι εκείνη που η περιουσία της αποκτήθηκε χωρίς αδικία, φυλάγεται δίχως δυσπιστία και ξοδεύεται δίχως μετάνοια (Σόλων Αθηναίος).
Να μην αγαπάς εκείνον που είναι περίεργος για ξένα πράγματα (Χίλων Λακεδαιμόνιος).
Ὥσπερ ἡ θύρα στρέφεται ἐπί τοῦ στρόφιγγος, οὕτως ὀκνηρός ἐπί τῆς κλίνης αὐτοῦ: όπως η πόρτα γυρίζει στερεωμένη πάνω στον παραστάτη και δεν ξεφεύγει, έτσι κι ο οκνηρός στριφογυρίζει πάνω στο κρεβάτι του και βαριέται να σηκωθεί να εργασθεί (Παροιμίες, κστ, 14).
Αἰδώς δ΄ αὖ νέον ἄνδρα γεραίτερον ἐξερέεσθαι: σεβασμό κι ευλάβεια δείχνει ο νέος, όταν ρωτάει το γέροντα (Όμηρος).
Ἀεί γάρ τε νεώτεροι ἀφραδέουσιν: πάντοτε οι νέοι γίνονται ανόητοι, ενεργούν χωρίς σύνεση και βαθιά μελέτη των πραγμάτων (Όμηρος).
Αλίμονο αν η γλώσσα μας είναι ασυγκράτητη και αχαλίνωτη (Παναγιώτης Τρεμπέλας).
Διπλά βλέπουν όσοι έμαθαν γράμματα (Αρχαίο ελληνικό ρητό).
Ἀπαιδευσία πάντων παθῶν μήτηρ: η αγραμματοσύνη είναι μητέρα όλων των παθών (Πυθαγόρας).
Είναι φοβερή πολύ κατά τη διάρκεια των λιμών η αναλγησία και απληστία των πλουσίων (Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος, Λόγος ΜΓ΄).
Αν επιδοθούμε στο να δούμε τις δικές μας αμαρτίες, δεν θα δούμε τις αμαρτίες του πλησίον (Γεροντικό, Αββάς Μωυσής, 18).
Ας μας διδάξει το παράδειγμα του Ζακχαίου. Ας καταφεύγουμε στον ελεήμονα Θεό και να εξομολογούμαστε ειλικρινά τις αμαρτίες μας. Όλοι είμαστε παραβάτες των εντολών του Θεού. Δέχεται πάντα τη μετάνοιά μας ο πολυεύσπλαχνος Κύριός μας και μας χαρίζει τη συγχώρηση στο ιερό μυστήριο της Εξομολογήσεως. Πόσο μας ειρηνεύει ο λόγος του:"Σήμερον σωτηρία τῷ οἴκῳ τούτῳ ἐγένετο"(Κυριακοδρόμιο, Σωτήρ, τόμος 3ος).Η αρετή φέρει φήμη στους ζωντανούς, δόξα στους νεκρούς και αθανασία στους ουράνιους (Χίλων Λακεδαιμόνιος).
Μη βάζεις όλα τα λόγια στη γλώσσα σου, για να μην πάθεις εκείνα που παθαίνει και το μάτι, το οποίο, όταν βλέπει ολόκληρο τον ήλιο, χάνει και το φως που έχει (Μέγας Βασίλειος, Περί πίστεως).
Το στόμα του ταπεινού ανθρώπου λέει πάντα την αλήθεια (Όσιος Μάρκος ο Ασκητής).
Γνώρισμα των αγγέλων είναι το να μην πέφτουν... Γνώρισμα των ανθρώπων είναι να πέφτουν, αλλά και να σηκώνονται πάλι, όταν πέσουν (Άγιος Ιωάννης Σιναΐτης).
Μετά τα Θεοφάνεια όλη η κτίση είναι λουσμένη στο φως και τη χάρη του Θεού. Οι πιστοί με ευφροσύνη δεχθήκαμε "τήν χάριν τῆς ἀπολυτρώσεως, τἠν εὐλογίαν τοῦ Ἰορδάνου". "Ἐπεφάνη ἡ χάρις τοῦ Θεοῦ, ἡ σωτήριος", η οποία καταυγάζει και λαμπρύνει όλους τους πιστούς. Να μορφωθεί Χριστός μέσα μας και εμείς να έχουμε "νοῦν Χριστοῦ, καρδιά Χριστοῦ, μάτια Χριστοῦ". Να είμαστε Χριστοφόροι και Θεοφόροι (Περιοδικό Σωτήρ).
Αυτό είναι η αρετή: το να απομακρύνεσαι από το κακό και να πράττεις το καλό (Μέγας Βασίλειος, ΕΠΕ 6, 152).
Καμιά από τις αρετές δεν είναι ψηλότερη από τη μετάνοια. Και ουδέποτε μπορεί να τελειωθεί το έργο της (Αβάς Ισαάκ Σύρος).
Η μετάνοια είναι η επιστροφή του αφύσικου στο φυσικό (Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός.
Δριμύς ο χειμώνας, γλυκός ο παράδεισος (Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες).
Οι τρεις Ιεράρχες, "οἱ ποιμένες οἱ χριστομίμητοι, οἱ πρόμαχοι τῆς πίστεως", με την προσωπικότητά τους και τη δράση τους δημιούργησαν τον "χρυσοῦν αἰῶνα" της εκκλησιαστικής ιστορίας. Ας τους παρακαλούμε να πρεσβεύουν και υπέρ ημών προς τον Κύριον και για την Εκκλησία μας (Περιοδικό Προς τη Νίκη).
Μην κλαις για αυτόν που αδικείται, κλάψε για αυτόν που αδικεί (Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος).
Αλίμονο σε εκείνους που μολύνουν την αγία πίστη με τις αιρέσεις ή δείχνουν ανεκτικότητα στους αιρετικούς (Όσιος Εφραίμ ο Σύρος).
Δεν πρέπει να μισούμε τους αιρετικούς, αλλά την αίρεση, όχι τον άνθρωπο, αλλά την πονηρή πράξη, τη διεφθαρμένη γνώμη (Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος).
Την προσευχή ο καθένας μπορεί να τη χρησιμοποιήσει, ο πλούσιος όπως κι ο φτωχός, ο δυνατός όπως κι ο αδύναμος, ο ενάρετος όπως κι ο αμαρτωλός (Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ).
Χτύπα το σώμα, η ψυχή μένει αλώβητη, τη θεϊκή εικόνα θα την παρουσιάσω στον Χριστό, όπως την έλαβα ανθρωποκτόνε. Και παλιά έδεσες τον μεγάλο Ιώβ, αλλά νικήθηκες... Η δική μου δόξα είναι οι πόνοι μου...Άλλος Ιώβ είμαι (Προσευχή Γρηγορίου Θεολόγου ενάντια στον σατανά, Περιοδικό Σωτήρ).
Μη θες ν' ανέβεις σε κορφές, τη μοναξιά αν φοβάσαι. Όσο ανεβαίνεις πιο ψηλά, τόσο πιο μόνος θα' σαι (Σίλλερ).
Κανένας δεν πήρε το βραβείο χωρίς να τρέξει. Οι κόποι γεννούν τη δόξα και οι μόχθοι φέρνουν τα στεφάνια (Μέγας Βασίλειος).
Ο χριστιανός ζει, δρα, βλέπει, καταλαβαίνει, αγαπά με το Άγιο Πνεύμα (Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς).
Η εικόνα αγιοποιείται από το όνομα του Θεού και από το όνομα των φίλων του Θεού, δηλαδή των αγίων, και για αυτό το λόγο λαμβάνει τη χάρη του Αγίου Πνεύματος (Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός).
Ας συγχωρήσουμε, για να συγχωρηθούμε. Ας δώσουμε άφεση, για να ζητήσουμε άφεση (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, Λόγος 16ος).
Αν επιθυμείς να κερδίσεις τη βασιλεία του Θεού να προτιμήσεις τη θλίψη, γιατί αυτός που δεν θλίβεται, δεν θα μπει εκεί, επειδή είναι στενή η πύλη (Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος).
Ας κρατήσουμε μέσα μας το φως του Χριστού μας, για να αντέχουμε στις θλίψεις και τις δοκιμασίες της ζωής, για να νικούμε το ζοφερό σκοτάδι που μας περικυκλώνει. Όπως το έκαναν όλοι οι Άγιοι. Κάθε μέρα το φως του Χριστού να νικά το σκοτάδι από τη ζωή μας (Περιοδικό Σωτήρ).
Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 3ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 4ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 5ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 6ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 7ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 8ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 9ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 10ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 11ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 12ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 13ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 14ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 15ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 16ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 17ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 18ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 19ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 20ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 21ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 22ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 23ο μέρος δείτε εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου