Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Φράσεις για προβληματισμό 32ο μέρος



Η πίστη είναι η μητέρα των θαυμάτων, ενώ τα θαύματα είναι το στήριγμα της πίστης (Νικ. Θεοτόκη, Κυριακοδρόμιον, Β, σελ. 34).
Πρέπει να σπλαχνιζόμαστε τους ασθενέστερους στην πίστη και να τους προτρέπουμε με το ενδιαφέρον μας προς την τελειότητα (Μέγας Βασίλειος, Ηθικά, ΜΑ΄).
Ρώτησαν κάποτε έναν μοναχό: "τι κάνετε τόσες ώρες στην Εκκλησία, δεν βαριέστε;". Κι εκείνος απάντησε: "Εσύ τι έκανες 9 μήνες στην κοιλιά της μητέρας σου; Τίποτε.Ήσουν εκεί και τρεφόσουν με το μητρικό αίμα. Το ίδιο κάνουμε κι εμείς. Είμαστε εκεί και τρεφόμαστε από την παρουσία του Αγίου Πνεύματος. Από το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Γιατί η Εκκλησία είναι η Μάν(ν)α που μας τρέφει" (Μαρίας Μουρζά, Αντίδωρο).
Είναι θαυμαστό το έργο του Θεού που έγινε στον τυφλό. Μαζί με το φως των ματιών του άνοιξε άνοιξαν και του σώματος και της ψυχής τα μάτια. Το θάρρος και η παρρησία του, η ακατάβλητη γενναιότητα και η ατρόμητη ανδρεία ήταν δωρεές του Χριστού. Ο Χριστός του ενέπνευσε το ανδρείο φρόνημα και την ακατάβλητη μαχητικότητα. 
Ο Χριστός του έδωσε σοφία, γνώση και σκέψη που να αποστομώνει τους σοφούς και ισχυρούς, τους πονηρούς εχθρούς της Αλήθειας. Ας μη φοβόμαστε, ούτε να δειλιάζουμε προκειμένου να υπερασπιζόμαστε την ορθόδοξη πίστη και την Αλήθεια του ιερού Ευαγγελίου. Ο Χριστός θα μας βοηθήσει (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 1ος).
Κυριακή των Αγίων Πάντων, η λαμπρή και ένδοξη μνήμη, η γιορτή και το πανηγύρι πάντων των αγίων του Θεού. Έλαμψαν με την αρετή τους επί της γης και δόξασαν τον υπερύμνητο Θεό και τώρα αγάλλονται πανευφρόσυνοι στους ουρανούς. Διακρίθηκαν για την ομολογία του προσκυνητού ονόματός Του. Αγάπησαν τον Χριστό περισσότερο από κάθε άλλο πρόσωπο αυτού του κόσμου (πατέρα, μητέρα, κ.λπ.), προέβησαν χάριν της αγάπης προς τον Χριστό και αυτής της θυσίας της ζωής τους. Ας τους μιμηθούμε κατά τις δυνάμεις μας (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 2ος).
Αν ένα παιδί ζει στην κριτική, μαθαίνει να κατακρίνει. Αν ένα παιδί ζει στην έχθρα, μαθαίνει να καυγαδίζει. Αν ένα παιδί ζει στην ειρωνεία, μαθαίνει να είναι ντροπαλό. Αν ένα παιδί ζει στην ντροπή, μαθαίνει να αισθάνεται ένοχο. Αν ένα παιδί ζει στην κατανόηση, μαθαίνει να είναι υπομονετικό.Αν ένα παιδί ζει στην ενθάρρυνση, μαθαίνει να έχει εμπιστοσύνη. Αν ένα παιδί ζει στον έπαινο, μαθαίνει να εκτιμά. Αν ένα παιδί ζει στη δικαιοσύνη, μαθαίνει να είναι δίκαιο. Αν ένα παιδί ζει στην ασφάλεια, μαθαίνει να πιστεύει. Αν ένα παιδί ζει στην επιδοκιμασία, μαθαίνει να έχει αυτοεκτίμηση. Αν ένα παιδί ζει μέσα στην παραδοχή και τη φιλία, μαθαίνει να βρίσκει αγάπη μέσα στον κόσμο (Σπουδαία σκέψη).
Το κατώτερο σκαλοπάτι της κακίας είναι όχι μόνον να λυπάται κάποιος για τα προτερήματα του άλλου, αλλά και να τα διαβάλλει ότι δεν είναι προτερήματα (Φιλοκαλία μεταφρασμένη, Γ, σελ. 56).
Ο άνθρωπος χαρακτηρίζεται από ματαιοδοξία. Είναι τόσο βαθιά ριζωμένη μέσα στην καρδιά του ανθρώπου, ώστε ένας στρατιώτης, ένας χωρικός,ένας μάγειρας,ένας αχθοφόρος να καυχησιολογούν και πιθανόν να έχουν τους θαυμαστές τους (Φανούριος Γ. Παπαδημητράκης, Μεθοδικό απάνθισμα από τις Σκέψεις του Blaise Pascal,Αθήνα 2015).
Η επιστήμη πρέπει να γνωρίζει τα περιορισμένα όριά της, να μένει σ' αυτά και να μην μπαίνει σε ξένα χωράφια. Διαφορετικά, ξεφεύγει από τον σκοπό της. Δεν κάνει για επιστήμη. Εκτρέπεται (Francois Jacob, Νομπελίστας Βιολόγος).
Σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τον Κρόνο διακρίνεται η Γη ως μια τελεία που, σκεφτείτε, επάνω της ζουν έξι δισεκατομμύρια άνθρωποι με αδυναμίες, έγνοιες, προβλήματα, προτερήματα. Έτσι και σβήσει αυτή η τελεία, τι μένει; Με τις εικόνες αυτές αισθάνεται διαφορετικά την καθημερινότητα. Οι αγωνίες για τα υλικά αγαθά, οι διενέξεις, οι πολώσεις είναι ασήμαντα πράγματα συγκριτικά με τη γενική ιδέα του μεγαλείου που υπάρχει στο σύμπαν ( Θανάσης Οικονόμου, Αστροφυσικός της Νάσα με ηγετικό ρόλο στις αποστολές στον πλανήτη Άρη).
Η πιο έντονη εντύπωση που μου προκάλεσε το σύμπαν ήταν όταν είδα τις πρώτες φωτογραφίες της Γης από τη Σελήνη: ένας γαλανόλευκος πλανήτης που πλέει στο άπειρο. Αυτό με έκανε να σκέφτομαι πόσο ασήμαντα πράγματα είναι τα της καθημερινότητας. Με έκανε πιο επιεική, όταν έχω προβλήματα με διάφορους ανθρώπους. Σκέφτομαι ότι αυτό δεν είναι τίποτε σε σχέση με το μεγαλείο που υπάρχει στο Διάστημα! (Θανάσης Οικονόμου, Αστροφυσικός της Νάσα με ηγετικό ρόλο στις αποστολές στον πλανήτη Άρη)
Ευθύς (ειλικρινής) στην καρδιά είναι εκείνος που ο λογισμός του δεν ρέπει ούτε στις υπερβολές ούτε στην τάση να μειώνει τον εαυτό του (Μέγας Βασίλειος, ΕΠΕ, 5, 62).
Όποιος έχει ταπεινοφροσύνη και εργασία πνευματική, όσα διαβάζει στις θείες Γραφές, όλα θα τα εννοήσει για τον εαυτό του και όχι για άλλον (Όσιος Μάρκος ο Ασκητής).
Δεν πρέπει ποτέ να μένεις σε κατάσταση λύπης, αλλά να κάνεις κάτι πνευματικό, που θα σε βοηθήσει να βγεις από αυτή την κατάσταση (Αγίου Παϊσίου Λόγοι, Γ, σελ. 36).
Το ιδανικό μου δεν είναι να πλουτίσω ούτε να ζήσω ευτυχής, αλλά να εργαστώ,να δράσω, να δημιουργήσω, να κάνω κάτι το αντάξιο ενός ανθρώπου ηθικού και δυνατού (Ιατρός Γεώργιος Παπανικολάου).
Ο κίνδυνος της εποχής μας δεν είναι που υπάρχουν μερικοί αλήτες, τυχοδιώκτες, ληστές, ανώμαλοι. Η λάσπη αυτή υπήρχε στα περιθώρια όλων των πολιτισμών. Ο κίνδυνος είναι που υπάρχουν μερικοί, οι οποίοι διατείνονται ότι είναι γενναίο να δικαιώνεις την ανηθικότητα, τον νόμο της ζούγκλας (Andre Maurois).
Γιατί κατακρίνω τους αδελφούς; Επειδή ακόμα δεν εγνώρισες τον εαυτό σου. Γιατί όποιος γνωρίζει τον εαυτό του, δεν βλέπει τα ελαττώματα των αδελφών (Λειμωνάριο, κεφ. 144). 
Πλησίον μπορεί να είναι ο κάθε άνθρωπος, ακόμα κι ο εχθρός. Αλλά και εχθρός, μπορεί να είναι κάθε άνθρωπος, ακόμη και ο τοπικά πλησίον (Φωνή Κυρίου, 2006, σ.10).
Δεν είμαστε ταπεινοί και γι' αυτό όχι μόνο βασανίζουμε τον εαυτό μας, αλλά και τους άλλους, όσοι ζουν μαζί μας (Σωφρονίου, Όσιος Σιλουανός, σελ. 318).
Τις ευεργεσίες που δέχτηκες πάντοτε να τις θυμάσαι, αλλά τις ευεργεσίες που τυχόν έκαμες αμέσως να τις ξεχνάς (Μεγάλου Φωτίου Ο ηγεμών, 73).
Μία είναι η ευγένεια, η μίμηση του Θεού (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος).
Πώς είναι δυνατόν να γίνουμε μιμητές του Χριστού; Με το να φροντίζουμε για το κοινό καλό και να μη ζητούμε τα του εαυτού μας (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος).
Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος της Εκκλησίας; Να εις όπως ζει η Εκκλησία και να πολιτεύεσαι ως πολίτης του ουρανού (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης).
Κατεξοχήν άνθρωποι της προσευχής και της καταφυγής στον άγιο Θεό ήταν οι Θεοφόροι πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου. Μαζί με τη θεόπνευστη σοφία τους, η χάρη των θερμών δεήσεών τους, των αγίων προσευχών τους βοήθησε να διατυπώσουν τα θεμελιώδη δόγματα της αμωμήτου πίστεώς μας το 325 μ.Χ. στην Νίκαια της Βιθυνίας. Στερέωσαν την ενότητα της Εκκλησίας. Έχουμε σήμερα το σύμβολο της πίστεως, το "Πιστεύω" μας. Γνωρίζουμε πλέον το περιεχόμενο της πίστεώς μας, όταν μάθουμε το "Πιστεύω" (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 1ος).
Οἱ μισοῦντες  ἐλέγχους τελευτῶσιν αἰσχρῶς: όσοι μισούν τους δίκαιους ελέγχους, πεθαίνουν κατά τρόπο επονείδιστο και εξευτελιστικό (Παροιμίες ιε, 10).
Αν δεις κάποιον να επιθυμεί πολλά, να τον θεωρείς πιο φτωχό από όλους. Αν πάλι δεις κάποιον να μη θέλει πολλά, να τον κατατάσσεις στους πλουσιότερους (Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος).
Όποιος νικά το θυμό, νικά τον μεγαλύτερο εχθρό (4Ε).
Όσο περισσότερο κάποιος ζει στην ησυχία, τόσο περισσότερο οι λογισμοί γίνονται καθαροί και όσο περισσότερο απομακρύνεται από την ησυχία, τόσο περισσότερο γίνεται ο νους του νωθρός (Όσιος Εφραίμ του Σύρου, Έργο Γ, σελ. 129).
Καλύτερα είναι να έχεις προετοιμαστεί για την ευκαιρία και να μην έρθει, παρά να  έρθει και να μην έχεις προετοιμαστεί (Λόγια σοφά, Στ, σελ. 115).
Εγώ είμαι ο Θεός που εξετάζω τις καρδιές των ανθρώπων και ερευνώ τους νεφρούς τους, για να δίνω στον καθένα σύμφωνα με τους δρόμου της ζωής του και τους καρπούς των έργων του (Ιερεμίας ιζ, 10).
Ο Θεός γίνεται μισθαποδότης σε εκείνους που Τον αναζητούν με τα έργα και τη γνώση (Άγιος Ιωάννης ι Χρυσόστομος, ΕΠΕ, 25, 126). 
Είναι καλύτερο να σε λυπήσω λίγο, για να σε ωφελήσω πολύ, παρά επιδιώκοντας τα ευχάριστα να σε ζημιώσω στα βασικά (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ΕΠΕ 7, 348).
Γιατί, ψυχή μου, είσαι περίλυπη και γιατί με συγκλονίζεις; Έλπιζε στον Θεό, γιατί Αυτός θα έλθει βοηθός σου. Και τότε θα δοξολογήσω Αυτόν (Ψαλμός 42, 5).
Όταν η ψυχή ησυχάσει από τα έξω και ενωθεί με την προσευχή, τότε η προσευχή την περικυκλώνει σαν φλόγα, όπως η φωτιά το σίδερο, και ην πυρακτώνει ολόκληρη (Φιλοκαλία μεταφρασμένη, Γ, σελ. 42).
Όταν αγαπάμε τον Χριστό, τα αμαρτωλά πάθη υποχωρούν μόνα τους, χάνουν τη δύναμή τους μπροστά στη δύναμη της αγάπης (Γέροντας Πορφύριος, Ανθ. Συμβουλών, σελ. 288). 
Αν είσαι καθαρός από τα πάθη του θυμού και της κακής επιθυμίας, ο ουρανός θα έλθει μέσα σου και θα δεις τον δεσπότη Χριστό και τους αγγέλους Του (αββάς Ισαάκ ο Σύρος).
Μηδείς σου τῆς νεότητος καταφρονείτω: Να είναι τέτοια η ζωή και η συμπεριφορά σου, που κανείς να μην καταφρονεί το νεαρό της ηλικίας σου (Α΄ Τιμ. δ, 12)
Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 3ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 4ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 5ο μέρος δείτε εδώ  
Εάν θέλετε να δείτε το 6ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 7ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 8ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 9ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 10ο μέρος δείτε εδώ  
Εάν θέλετε να δείτε το 11ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 12ο μέρος δείτε εδώ     
Εάν θέλετε να δείτε το 13ο μέρος δείτε εδώ   
Εάν θέλετε να δείτε το 14ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 15ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 16ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 17ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 18ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 19ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 20ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 21ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 22ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 23ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 24ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 25ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 26ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 27ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 28ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 29ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 30ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 31ο μέρος δείτε εδώ
Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 
Καλή Παναγιά να έχουμε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails