Μια ομάδα χωρίς αρχηγό είναι κάτι το παράλογο, έστω κι αν αυτή συγκροτείται από ανθρώπους μεγάλης αξίας. Όσο τα μέλη μιας ομάδας είναι δυνατές προσωπικότητες, τόσο περισσότερο τους χρειάζεται ένας αρχηγός που θα κατευθύνει τις ενέργειές τους, θα τις προσανατολίσει σε καθορισμένους αντικειμενικούς στόχους, παραδεδεγμένους απ' όλους και θα βοηθήσει να συγχρονίσουν τη δράση τους (G. Courtois).
Είμαστε τόσο φιλόδοξοι, ώστε θα θέλαμε να μας γνωρίζει όλη η γη, ακόμα και οι άνθρωποι που θα έλθουν, όταν εμείς δεν θα ζούμε πια! Και είμαστε τόσο ματαιόδοξοι, ώστε κι αυτή η εκτίμηση και των πέντε ή έξι ατόμων που μας περιβάλλουν,μας ικανοποιεί και μας ευχαριστεί (Φανουρίου Γ. Παπαδημητράκη, Μεθοδικό Απάνθισμα από τις ''Σκέψεις" του Blaise Pascal, Αθήναι 2015).
Τούς μέν κενούς ἀσκοὐς τό πνεῖν διΐστησι, τούς δέ ἀνοήτους τό οἴημα: τα μεν άδεια σακιά τα φουσκώνει ο αέρας, τους δέ ανόητους ο εγωισμός και η υπερηφάνεια (Σωκράτης).
Ἀνοήμονες τῶν ἀπεόντων ὀρέγονται, τά δέ παρεόντα τῶν παρῳχημένων κερδαλεώτερα ἐόντα ἀμαλδύνουσιν: οι ανόητοι επιθυμούν αυτά που τους λείπουν. Για τα παρόντα (ενώ είναι τα πιο ωφέλιμα, πιο επικερδή από τα περασμένα), τα αφήνουν να χαθοὐν (Δημόκριτος).
Οι χειρότεροι κλέφτες είναι αυτοί που σου κλέβουν τον χρόνο σου (Γκαίτε).
Τό τά ἀπόρρητα σιωπῆσαι δύσκολον: είναι δύσκολο να κρατήσει κάποιος τα μυστικά του (Χίλων ο Λακεδαιμόνιος).
Εξαιρετικά χρήσιμο και καθοριστικό για την πίστη και τη ζωή της Εκκλησίας ήταν το έργο της Δ' Οικουμενικής Συνόδου, η οποία συνήλθε το 451 μ.Χ. σ' ένα προάστιο της Κωνσταντινούπολης, τη Χαλκηδόνα. Διετύπωσε με ακρίβεια το Χριστολογικό δόγμα, δηλαδή την αλήθεια για το πρόσωπο του Θεανθρώπου.
Οι άγιοι 630 θεοφόροι πατέρες της Δ' Οικουμενικής Συνόδου αξιώθηκαν να ορθοστομήσουν "τόν λόγον τῆς ἀληθείας" χωρίς να παρεκκλίνουν ούτε στο ελάχιστο από το ιερό Ευαγγέλιο και τη διδασκαλία των Αγίων Αποστόλων και Πατέρων της Εκκλησίας. Να μείνουμε κι εμείς πιστοί στο Ορθόδοξο δόγμα και ήθος (Σπουδαία σκέψη).
Το ευαγγελικό ανάγνωσμα που περιγράφει την εκλογή των συνεργατών του Χριστού τους καλεί να Τον ακολουθήσουν στο έργο Του. Η τεράστια διάδοση του Ευαγγελίου και η εξάπλωση του Χριστιανισμού έγινε από απλούς και ταπεινούς μαθητές του Χριστού. Εκείνος δίνει τη χάρη Του, για να επιτελείται το έργο και η διακονία μέσα στην Εκκλησία. Οι τυχόν ικανότητες και τα χαρίσματα των ανθρώπων καρποφορούν, όταν καλλιεργούνται με φρόνημα ταπεινό και εκζήτηση της θείας βοηθείας (Σπουδαία σκέψη).
Μη σας κυριεύει η αγωνία "τι θα φάμε ή τι θα πιούμε ή με ποια ρούχα θα ντυθούμε". Έτσι σκέπτονται οι ειδωλολάτρες, που ζητούν μόνο υλικά αγαθά στις προσευχές τους. Εσείς μην ανησυχείτε, διότι ο ουράνιος Πατέρας σας γνωρίζει τις ανάγκες σας και θα σας δώσει ό, τι χρειάζεστε... Να ζητάτε πρώτα απ' όλα και πάνω απ' όλα τα πνευματικά αγαθά της βασιλείας του Θεού και την απόκτηση των αρετών και τότε όλα αυτά τα επίγεια θα σας δοθούν μαζί μ' εκείνα τα ουράνια αγαθά. Πίστη στον Θεό και εμπιστοσύνη στον Δημιουργό και Πατέρα μας (Σπουδαία σκέψη).
Πέντε περίπου χιλιάδες άντρες ήταν περίπου εκείνοι που έφαγαν, χωρίς να συνυπολογίζονται στον αριθμό αυτό οι γυναίκες και τα παιδιά. Με μόνο "πέντε ἄρτους καί δύο ἰχθύας" (ο Κύριος) σήκωσε τα μάτια Του στον ουρανό κι ευχαρίστησε τον Πατέρα Του. Τα ψωμιά και τα ψάρια αυξάνονταν. Τα έδωσε στους μαθητές κι αυτοί στα πλήθη του λαού. Να αναβλέπουμε κι εμείς στον ουρανό και να ζητούμε την ευλογία του Κυρίου, ακόμη και για το φαγητό (Σπουδαία σκέψη).
Όταν το μαξιλάρι το δικό μας ή κάποιου αγαπημένου μας προσώπου βρέχεται από το δάκρυ και ποτίζεται με την αγωνία, αφήνουμε χώρο για τον γιατρό και για τη φροντίδα του. « Καί ἰατρῷ δός τόπον καί γάρ αὐτόν ἔκτισε Κύριος (Σοφία Σειράχ, λη, 12). Όμως είναι επιτακτικό να στρέφουμε ικετευτικά το βλέμμα μας στη γεμάτη αγωνία φροντίδα του Θεού. Η παρέμβασή Του είναι σωτήρια• Ο Θεός έχει απέραντη δύναμη, εξουσιάζει τα σύμπαντα, κυβερνά τον κόσμο (Σπουδαία σκέψη).
Ένας παππούλης έλεγε σε ένα νιόπαντρο ζευγάρι: "όπως δεν μπορείς να έχεις ουράνιο τόξο χωρίς βροχή και ήλιο, έτσι δεν μπορείς να έχεις καλό και ευτυχισμένο γάμο χωρίς δάκρυα και γέλια" (Σπουδαία σκέψη).
Θνητός γεγονώς, ἄνθρωπε, μἠ φρόνει: αφού, άνθρωπε, γεννήθηκες θνητός, μην έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου (Αρχαίο ρητό).
Όλο το μεγαλείο του ανθρώπου βρίσκεται στη σκέψη. Ώστε από την ίδια τη φύση της, η σκέψη είναι ένα αξιοθαύμαστο και ασύγκριτο πράγμα (Φανούριος Γ. Παπαδημητράκης, Μεθοδικό απάνθισμα από τις «Σκέψεις» του Blaise Pascal, Αθήνα 2015).
Ἀνδρός χαρακτήρ ἐκ λόγου γνωρίζεται: ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου φαίνεται από τα λόγια του (δηλαδή τον τρόπο της ομιλίας και το περιεχόμενο αυτών που λέγει) [Αρχαίο ρητό].
Ταξιδιώτης χωρίς παρατηρητικότητα είναι πουλί χωρίς φτερά (Σπουδαία σκέψη).
Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 3ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 4ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 5ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 6ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 7ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 8ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 9ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 10ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 11ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 12ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 13ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 14ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 15ο μέρος δείτε εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου