Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018

Φράσεις για προβληματισμό 21ο μέρος
Τι είναι Αρετή; Να δαπανάται για τους άλλους και να έχεις τη δύναμη να μη ζητάς αναγνώριση από τους ανθρώπους, αλλά να την περιμένεις μόνο από τον Θεό. Αυτό είναι Αρετή. Να συκοφαντείσαι, να αδικείσαι, να παραμερίζεσαι αδίκως, να ταπεινώνεται από τους άλλους οικτρά και να διατηρείς τη γαλήνη και να χαμογελάς διαρκώς και να μην αισθάνεσαι αντιπάθεια για κανέναν. Αυτό είναι Αρετή. 
Να μπορείς να συμμορφώνεται αδιαμαρτύρητα με υποδείξεις που σου φαίνονται λανθασμένες, που αντιτίθενται στον χαρακτήρα σου, που δημιουργούν προς στιγμήν τρικυμία, και να προχωράς με τη σταθερή απόφαση να υποτάξεις το ίδιος θέλημα. Αυτό είναι Αρετή. Να βλέπεις ακούς να ευδοκιμούν να προτιμώνται, να προηγούνται και να χαίρεται η ψυχή σου, διότι εκείνοι βραβεύονται. Αυτό είναι Αρετή. (Μάρθα Φαραζουλή).
Η αρετή δεν χάνεται, κι αν ακόμα πεθάνει αυτός που την έχει (Αριστείδης ο δίκαιος).
Αρχηγός είναι εκείνος που βρίσκεται “ἐπί κεφαλῆς” ή ακόμα καλύτερα εκείνος που είναι η κεφαλή. Είναι η κεφαλή που βλέπει, που σκέφτεται• είναι η κεφαλή που κατευθύνει σε μια λογική και αρμονική κίνηση ολόκληρο το σώμα ( G. Courtouis).
Αποφεύγει τους επαίνους εκείνος που τους αξίζει (Μένανδρος).
Οποίος γνωρίζει ν’ ακούει τους άλλους, σημαίνει ότι έχει μάθει πολλά (Πλίνιος).
Για τους νέους η μόρφωση είναι σωφροσύνη, για τους ηλικιωμένους παρηγορία, για τους φτωχούς πλούτος και για τους πλούσιους στόλισμα (Διογένης ο Λαέρτιος). 
Φυλακή εὐεργεσίας ἀρίστη ἡ τῆς εὐεργεσίας μνήμη καί διηνεκής εὐχαριστία: ο άριστος τρόπος διαφυλάξεως της ευεργεσίας είναι η ανάμνησή της και η συνεχής ευεργεσία προς τον ευεργέτη (Ι. Χρυσόστομος).
Τα γηρατειά είναι μια κατάσταση στην οποία όσοι δουλεύουν δεν προλαβαίνουν να την αποκτήσουν (Σπουδαία σκέψη).
Καὶ καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως (Λουκά, στ, 31): όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται και να σας κάνουν οι άνθρωποι, έτσι ακριβώς να συμπεριφέρεστε κι εσείς σ’ αυτούς και να τους κάνετε τα ίδια (Σπουδαία σκέψη). 
Τήν διακονίαν σου πληροφόρησον: δηλαδή, προσπάθησε το έργο που σου αναθέτουν να το κάνεις πλήρες (να το ολοκληρώνεις με επιτυχία (Β Τιμοθ. δ,5).
Ο διάλογος και η μη βίαιη διαπαιδαγώγηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα παιδί τους κανόνες και τα όρια που χρειάζεται στη ζωή του (Αιλιανός).
Μή λυπεῖσθε, μηδέ σκληρόν ὑμῖν φανήτω ὅτι ἀπέδοσθέ με ᾧδε· εἰς γάρ ζωήν ἀπέστειλέ με ὁ Θεός ἔμπροσθεν ὑμῶν: μη λυπάσθε και μη ταράσσεσθε, ούτε να θεωρείτε σκληρό και απάνθρωπο το ότι με πουλήσατε εδώ. Διότι τα γεγονότα αυτά οφείλονται σε θεία οικονομία. Αυτό που κάνατε ήταν μεν κακό μεγάλο, ουσιαστικά όμως ο Θεός με έστειλε εδώ πριν από σας για τη σωτηρία της ζωής σας και της ζωής του λαού (Γεν. μγ, 25-30, με, 1-16).

Δός ἡμῖν τά πρός σωτηρίαν αἰτήματα: όχι μόνον ό, τι με ευχαριστεί• όχι ό, τι κάνει τη ζωή μου ανέμελη και ανέφελη, αλλά ό, τι μου πρέπει, για να σωθώ. Δώσε μου, Θεέ μου, ό, τι συντελεί στη σωτηρία μου (Σπουδαία σκέψη). 
Να προσέχετε, αδελφοί μου, οι κοσμικοί να μη κατηγορήτε τους παπάδες σας, να μη τους υβρίζετε και να μη τους παραμελήτε, διότι βάνετε φωτιά και καίεσθε· διότι οι παπάδες είναι ανώτεροι κι από τους Αγγέλους και από τους Βασιλείς. Εγώ, αδελφοί μου, η γνώμη μου έτσι με λέγει να κάνω. Εάν απαντώ ένα παπά και ένα βασιλέα, με φαίνεται εύλογον τον παπά να βάλω να καθήσει υψηλότερα από τον βασιλέα· και εάν απαντήσω έναν παπά και έναν άγγελον, πρώτον θα χαιρετήσω τον παπά και έπειτα τον άγγελον (Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός).
"Διδάσκαλε, όλη τη νύχτα κοπιάσαμε ρίχνοντας τα δίχτυα και δεν πιάσαμε τίποτε. Αφού όμως το λες εσύ, θα ρίξω το δίχτυ, ''ἐπί δέ τῷ ρήματί σου χαλάσω τό δίκτυον". Το θαύμα έγινε: "συνέκλεισαν πλῆθος ἰχθύων πολύ". Πόσο σημαντικό είναι να εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στα χέρια του Θεού! Το πρωτοφανές και ανέλπιστο θαύμα έκανε τον Πέτρο να πέσει στα γόνατα μπροστά στον Κύριο και να του πει: "Βγες από το πλοίο μου, Κύριε, διότι είμαι άνθρωπος αμαρτωλός και δεν είμαι άξιος να σε έχω στο πλοίο μου". Να διδαχθούμε από το ταπεινό φρόνημα του Πέτρου (Περιοδικό ο Σωτήρ, 2117/15/9/2016).
Ποτέ να μη συμβεί εγώ να καυχηθώ για τίποτε άλλο παρά μόνο για το ότι ο Ιησούς Χριστός, για χάρη μου, πήρε μορφή δούλου και σταυρώθηκε για τη σωτηρία μου. Μόνο καύχημά μου είναι ο σταυρικός θάνατος του κυρίου. Και με την πίστη στον θάνατό του αυτόν, έχω νεκρωθεί κι έχει χάσει τη δύναμή του ο κόσμος για μένα. Αλλά κι εγώ έχω νεκρωθεί για τον κόσμο (Λόγια του Αποστόλου Παύλου Προς τους Γαλάτας, στ, 14).
Λίγες μέρες πριν αξιωθήκαμε να προσκυνήσουμε τον Ζωηφόρο Σταυρό του Κυρίου και να λάβουμε τη χάρη και την ευλογία Του. Ο Κύριος όμως δεν μας θέλει μόνον προσκυνητές του Σταυρού Του. Μας ζητά να Τον ακολουθήσουμε στο δρόμο του Σταύρου και της θυσίας. «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν.....ἀράτω τόν Σταυρόν αὐτοῦ καί ἀκολουθείτω μοι..., Μάρκου, η, 34 (Σπουδαία σκέψη).
Δεν είναι τυχαίο ότι η παραβολή του Σπορέως είναι η πρώτη παραβολή που δίδαξε ο Κύριος. Ήθελε να παρακινήσει τους ανθρώπους να ακούν προσεκτικά τη διδασκαλία Του και να την εφαρμόσουν στη ζωή τους. Στις ψυχές που σπείρεται ο λὀγος του θεού ανανεώνεται η διάθεση για μετάνοια και για αγώνα πνευματικό, και σαν ευωδιαστά λουλούδια ανθίζουν οι άγιες αρετές του Χριστού. Να συμμετέχουμε στις ευκαιρίες που μας προσφέρεται ο λόγος του θεού στην Εκκλησία. Με πολλή προθυμία να εφαρμόζουμε αυτά που ακούμε (Σπουδαία σκέψη).
Ο Χριστιανισμός είναι θρησκεία της αγάπης και της χαράς. Κατά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου η πρώτη λέξη ήταν "Χαῖρε (Λουκ. α, 28)"· την άγια νύχτα των Χριστουγέννων ο άγγελος στους ποιμένες λέει: "Εὐαγγελίζομαι "ὑμῖν χαρά μεγάλην ἥτις ἔσται παντί τῷ λαῷ (Λουκ. β, 10)". Ο Κύριος υπόσχεται στους μαθητές του ότι με τη σταυρική θυσία Του και την ένδοξη ανάστασή Του θα απολαύσουν την πλήρη και τέλεια χαρά (Ιωα. ιστ, 22-24). Κι εμείς ως πιστοί χριστιανοί να χαιρόμαστε, αλλά και να δίνουμε και χαρά και στους άλλους. Να είμαστε "συνεργοί τῆς χαρᾶς αὐτῶν (Β Προς Κορ. α, 24)"
Ἄξιος ὁ ἐργάτης τοῦ μισθοῦ αὐτοῦ: ο εργαζόμενος είναι άξιος του μισθού της εργασίας του (Α' Τιμ. ε,18). 
 Όπως το φως του ήλιου, όταν λείπει, βουλιάζουν τα πάντα στο σκοτάδι, έτσι και το φως του Χριστού, όταν λείπει, βουλιάζουν όλες οι πραγματικότητες στο σκοτάδι (Χρήστος Μπίντας, Νάουσα).


Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 3ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 4ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 5ο μέρος δείτε εδώ  

Εάν θέλετε να δείτε το 6ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 7ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 8ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 9ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 10ο μέρος δείτε εδώ  

Εάν θέλετε να δείτε το 11ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 12ο μέρος δείτε εδώ     

Εάν θέλετε να δείτε το 13ο μέρος δείτε εδώ   

Εάν θέλετε να δείτε το 14ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 15ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 16ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 17ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 18ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 19ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 20ο μέρος δείτε εδώΚαλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails