Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Φράσεις για προβληματισμό 36ο μέρος



Την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού η Εκκλησία μας εορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου. 'Ύψωσε για πρώτη φορά τον Τίμιο του Κυρίου μας  Σταυρό στις 14 Σεπτεμβρίου 335 μ.Χ. ο Πατριάρχης των Ιεροσολύμων, Μακάριος. Τότε που η αγία Ελένη τον βρήκε και τον ανέσυρε από τα σπλάχνα της γης. Τον ύψωσε ο Πατριάρχης μέσα στον περίλαμπρο ναό της Αναστάσεως. Οι πιστοί με ρίγη συγκινήσεως σκύβουν και τον προσκυνούν και ύμνος ως ιερή ιαχή βγαίνει από τις καρδιές και τα στόματα όλων: "Κύριε, ελέησον"! (Προς τη Νίκη, τ. 327)
Την ψυχή μας, αδελφοί, την ψυχή μας. Αυτήν ας προσέξουμε να μη χάσουμε. Για τη σωτηρία της ψυχής μας σταυρώθηκε ο Κύριός μας. Ας προσπαθούμε να ζούμε όπως ο Κύριός μαας ζητεί. Να τον ακολουθούμε μιμούμενοι το παράδειγμά Του: "Ὄστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν καί ἀράτω τόν σταυρόν αὐτοῦ καί ἀκολουθείτω μοι (Μάρκ. η, 34)" (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 2ος).
Η ιστορία διδάσκει, εμπνέει, εμψυχώνει. Παρέχει φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση.Αποτρέπει από την επανάληψη λαθών, συνετίζει, προφυλάσσει από τη λήψη αποφάσεων επιζήμιων και καταστρεπτικών. Μας δείχνει από πού ξεκινήσαμε, πού φτάσαμε, ποιοι είμαστε, τι μπορούμε να πετύχουμε. Εντρύφημα των συνετών κι όσων φιλοδοξούν να κρίνουν πραγματικά ορθώς τα σύγχρονα συμβαίνοντα και τεκταινόμενα (Λυδία).
Όποιος σβήνει ένα κομμάτι από το ιστορικό παρελθόν του Έθνους, σβήνει ταυτόχρονα κι ένα κομμάτι από το παρόν και το μέλλον του (Γ. Σεφέρης).
Δήμου σφαλέντος πᾶς ἀγύρτης ἄρχεται: όταν ξεγελαστεί ο λαός, κάθε αγύρτης γίνεται άρχοντας (Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος). 
Ο παππούς μου έλεγε για το κέντημα: 1. Ποτέ μη λυπηθείς να ξηλώνεις. 2. Η αξιοσύνη τη νοικοκυράς φαίνεται στην πίσω πλευρά του κεντήματος. 3. Ό, τι κάνουμε όσο ζούμε είναι σαν την πίσω πλευρά του κεντήματος. Όλο κόμποι και ξέφτια. Στον ουρανό, ο Θεός θα γυρίσει το κέντημα από την καλή (Ε. Τ.)
Ἀργός μή ἴσθι, μηδ' ἄν πλουτῇς: να μην είσαι αργόσχολος και τεμπέλης, ούτε κι όταν είσαι πλούσιος (Πιττακός ο Μυτιληναίος).
Ἀνιαρόν ἀργία: η αργία είναι ανιαρό πράγμα (Πιττακός ο Μυτιληναίος).
Η καρδιά της μόρφωσης είναι η μόρφωση της καρδιάς (Ουράνια μηνύματα).  
Γιατί καταστρέφεις τη δύναμη του σώματος με το πάχος; Το πάχος αποχαυνώνει το σώμα, δεν το δυναμώνει (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ΕΠΕ, 25, 286). 
Οι νέοι πρέπει να καταπονούν το σώμα τους με αρκετό κόπο, για να υπακούει στη σωφροσύνη και να μαραίνεται το πύρωμα της νεότητας (Άγιος Ευθύμιος).
Οὐ μέν γάρ τι γυναικός ἄμεινον ἀγαθῆς: δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από μια καλή γυναίκα (Ησίοδος). 
Δεν πρέπει να αποφαινόμαστε ποτέ για κανένα πράγμα, προτού να πλησιάσουμε και να εξετάσουμε από κοντά τα ίδια τα πράγματα (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ΕΠΕ, 12, 56). 
Πὴμα κακός γείτων, ὅσον τ' ἀγαθός μέγ' ὄνειαρ: συμφορά είναι ο κακός γείτονας, όσο ο αγαθός είναι μεγάλο κέρδος (Ησίοδος).
Πολέμιον ἀνθρώποις αὐτοί ἑαυτοῖς: εχθρός του ανθρώπου είναι ο ίδιος ο εαυτός του (Ανάχαρσις ο Σκύθης).
Όπως το καλοκαίρι το διαδέχεται ο χειμώνας, έτσι και την κενοδοξία και τη φιληδονία τις διαδέχονται λύπες και οδύνες (Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής).
Τον τελώνη, ενώ δεν είχε καμιά καλή μαρτυρία, ένα πράγμα τον ύψωσε, η ταπείνωση· (αυτά τα λέω) για να μάθεις και συ να μην απελπίζεσαι εύκολα για τον εαυτό σου (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ΕΠΕ, 4, 316).
Όσο κι αν κοπιάσει ο άνθρωπος, αν δεν έχει αγάπη για τον συνάνθρωπο, μάταια κοπιάζει (Μέγας Αθανάσιος). 
Πρέπει να είμαστε μακριά όχι μόνον από την κακή πράξη, αλλά και από τη διάθεση για κακία (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ΕΠΕ, 17, 464).
Πτωχεύεις; Εὐφραῖνον, ὅτι Λαζάρου σε τά ἀγαθά διαδέξεται: Είσαι φτωχός; Να χαίρεσαι, γιατί θα σε διαδεχθούν τα καλά του φτωχού Λαζάρου (Μέγας Βασίλειος, στον Ψαλμό 61).
Απόκτησε σοφία, για να χαίρεται η καρδιά σου. Γύρισε το πρόσωπό σου αλλού και διώξε μακριά τις επονείδιστες συμβουλές των άλλων (Παροιμίες, κζ, 11).
Ο νους, ενώ προέρχεται από ψηλά, δεν θα επιστρέψει πάλι εκεί, αν δεν καταφρονήσει τελείως τα κάτω με την ασχολία στα θεία (Φιλοκαλία μεταφρασμένη, Γ, σελ. 43).
Πιο ωφέλιμα είναι τα τραύματα, δηλαδή σε παρατηρήσεις και οι έλεγχοι, που προέρχονται από έναν φίλο, παρά τα δόλια φιλήματα, δηλαδή οι ψεύτικοι έπαινοι και κολακείες ενός εχθρού (Παροιμίες κζ, 6).  
Το να μην είσαι και  να φαίνεσαι, σε καθιστά διπρόσωπο, κάτι που δεν συντηρεί φιλίες. Γελοιοποιεί. Απογοητεύει. Το να είσαι, φανερώνει άνθρωπο καλλιεργημένο, αγωνιστή. Γεννάς ελπίδες, εμπνέεις ιδανικά, υπενθυμίζεις αξίες. Αναπαύεις. Χαροποιείς. Υπάρχει και κάτι υπέροχο. Το να είσαι και να μη φαίνεσαι. Να μην επιδεικνύεσαι. Να είσαι αθέατα ευεργετικός. Δύσκολο άθλημα το ''αθόρυβο", όταν όλοι ζητούν την αναγνώριση και το μπράβο! (Λυδία).
Τι είναι Αρετή; Να δαπανάσαι για τους άλλους και να έχεις τη δύναμη να μη ζητάς αναγνώριση από τους ανθρώπους, αλλά να την περιμένεις μόνο από τον Θεό. Αυτό είναι Αρετή. Να συκοφαντείσαι, να αδικείσαι, να παραμερίζεσαι αδίκως, να ταπεινώνεσαι από τους άλλους οικτρά και να διατηρείς τη γαλήνη, να χαμογελάς διαρκώς και να μην αισθάνεσαι αντιπάθεια για κανέναν. Αυτό είναι Αρετή. 
Να μπορείς να συμμορφώνεσαι  αδιαμαρτύρητα με υποδείξεις που σου φαίνονται λανθασμένες, που αντιτίθενται στον χαρακτήρα σου, που δημιουργούν προς στιγμήν τρικυμία και να προχωράς με τη σταθερή απόφαση να υποτάξεις το ίδιο θέλημα. Αυτό είναι αρετή. Να βλέπεις άλλους να ευδοκιμούν, να προτιμώνται να προηγούνται και να χαίρεται η ψυχή σου, διότι εκείνοι βραβεύονται. Αυτό είναι αρετή (Μάρθα Φαραζουλή). 
Οι αρετές είναι η προϋπόθεση της προσευχής. Αλλά και χωρίς την προσευχή οι αρετές ποτέ δεν θα φθάσουν στην τελείωσή τους (Οσίου Κασσιανού, Συνομιλίες, Α, σελ. 328).  
Τον βραδινό σου το θυμό κράτα τον για το πουρνό. Μην αφήνουμε την οργή να μας εξουσιάζει. Ας έχουμε τη δύναμη να καταπίνουμε τις πικρίες. Ας μην είμαστε παρορμητικοί, γιατί ο θυμός είναι αδυναμία. Η αυτοσυγκράτηση και η αυτοκυριαρχία είναι δύναμη. Ας μην αφήνουμε τα νεύρα μας ανεξέλεγκτα, γιατί μπορούν να καταπνίξουν τον αυτοσεβασμό μας. Η αναβολή τότε είναι σωτήρια (Λυδία).
Σκύθης τῷ γένει, ἀλλ' οὐ τῷ τρόπῳ: Είμαι Σκύθης στην καταγωγή (βάρβαρος δηλαδή), αλλά όχι και στους τρόπους (Ανάχαρσις ο Σκύθης).
Ενθαρρύνετε το παιδί και θυμίζετέ  του συχνά να σας ζητάει την άδεια πριν κάνει κάτι. Είναι μια πολύ σωστή προληπτική στρατηγική, που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε πολλούς καβγάδες (Προς τη Νίκη).
Η σωτηρία του παιδιού σας περνάει μέσα από τον εξαγιασμό το δικό σας. Όχι τη θεωρία, αλλά την πράξη του εξαγιασμού (Πορφυρίου, Ανθολόγιο συμβουλών, σελ. 297).
Στους κεκοιμημένους αν προσφέρεις δάκρυα, στεγνώνουν, αν άνθη, μαραίνονται, αν προσευχές, πηγαίνουν στον ουρανό (Ιερός Αυγουστίνος).
Όποιος πτωχεύει για τον Θεό, βρίσκει αστείρευτους θησαυρούς (Αββάς Ισαάκ ο Σύρος).
Η ευαγγελική περικοπή της Αρχής της Ινδίκτου μας προτρέπει να συγχωρούμε τους άλλους ανθρώπους, εάν θέλουμε να μας συγχωρήσει κι εμάς ο Θεός. Οι δικές μας αμαρτίες είναι αναρίθμητες σε σχέση με κάτι μικρό που τυχόν μας έχουν βλάψει οι άλλοι. 
Είναι χρέος τεράστιο, το οποίο η αγαθότητα του Θεού μας το συγχωρεί, εφόσον και εμείς θα συγχωρήσουμε τους αδελφούς μας. Μη διστάζουμε να παρέχουμε τη συγγνώμη. Μόνο όταν παρέχουμε τη συγχώρηση από το βάθος της ψυχής μας, θα απολαύσουμε και εμείς την άφεση των παραπτωμάτων μας από τον Φιλάνθρωπο Σωτήρα μας Χριστό και Κριτή (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 2ος).
Αν ισχυρίζεσαι ότι αγαπάς τον πλησίον σου, ας προσεύχεσαι μυστικά γι' αυτόν και να μην τον κακολογείς (Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης, Κλίμαξ, Γ, 3).
Να ευλογείς πάντοτε και μην καταριέσαι, γιατί η ευλογία γεννάει ευλογία και η κατηγόρια κατηγόρια (Αββάς Ισαάκ ο Σύρος).
Αν ξεπλύνεις την ακαθαρσία από την καρδιά σου, θα λάμψει στη μορφή σου το θεόμορφο κάλλος (Άγιος Γρηγόριος Νύσσης).
Να θεωρείς το κάλλος της ψυχής πολυτιμότερο από το κάλλος του σώματος (Πλάτων, Συμπόσιον, 210b).
Καθαροί στην καρδιά είναι εκείνοι τους οποίους δεν τύπτει η συνείδηση για κανένα αμάρτημα (Άγιος Ιερώνυμος).
Έκανες κάτι κακό; Να το θυμάσαι, για να το λησμονήσει ο Κύριός σου. Έκανες κάτι καλό; Λησμόνησέ το, για να το θυμηθεί και να το διακηρύξει ο Θεός (Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος).
Τα μάτια του Θεού στρέφονται με καλοσύνη στους δίκαιους και τα αυτιά Του με προσοχή ακούνε τη δέησή τους (Ψαλμός 33, 16). 
"Θαρσεῖτε, ἐγώ εἰμι· μή φοβεῖσθε": ο λόγος αυτός ο ενθαρρυντικός το Κυρίου την ώρα που κινδύνευαν να πνιγούν οι μαθητές, έγινε το καλύτερο σωσίβιο· εκόπασε η τρικυμία και με ασφάλεια διαπεραιώνονται στην απέναντι όχθη της λίμνης. 
Και εμείς, πολλές φορές,από την ολιγοπιστία μας δημιουργούμε αγωνίες και φόβους. Δεν αρκούμαστε σε όσα η αγαθότητα του Θεού μας χαρίζει. Στις δύσκολες αυτές περιστάσεις που κυριολεκτικά καταποντιζόμαστε στη θάλασσα των ανήσυχων φροντίδων μας, θα πει και σε μας ο Κύριος: "Θαρσεῖτε, ἐγώ εἰμι· μή φοβεῖσθε". Μόνο να κράζουμε κι εμείς: "Κύριε, σῶσε με" και θ' ακούμε το "Ἰδού ἐγώ εἶμαι μαζί σου" (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 2ος).
Προσευχήσου, εξομολογήσου. Ας συνεργάζεται η πράξη με την προσευχή και την εξομολόγηση, για να κατευθυνθεί η προσευχή σου μπροστά στον Θεό ως θυμίαμα (Οσίου Εφραίμ του Σύρου, Έργα, Γ, σελ. 235). 
Η ψυχή είναι ο καλύτερος ναός του Θεού και όποιος προσεύχεται εσωτερικά γι' αυτόν όλος ο κόσμος έγινε ναός του Θεού (Σωφρονίου, Όσιος Σιλουανός, σελ. 331).

Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 3ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 4ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 5ο μέρος δείτε εδώ  

Εάν θέλετε να δείτε το 6ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 7ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 8ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 9ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 10ο μέρος δείτε εδώ  

Εάν θέλετε να δείτε το 11ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 12ο μέρος δείτε εδώ     

Εάν θέλετε να δείτε το 13ο μέρος δείτε εδώ   

Εάν θέλετε να δείτε το 14ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 15ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 16ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 17ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 18ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 19ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 20ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 21ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 22ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 23ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 24ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 25ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 26ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 27ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 28ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 29ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 30ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 31ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 32ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 33ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 34ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 35ο μέρος δείτε εδώ

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!               
Ας είναι ευφρόσυνος και δημιουργικός ο μήνας Νοέμβριος! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails