Τα σχολεία μας δεν μπορούν να ενδιαφέρονται μόνο για την καλλιέργεια των δεξιοτήτων, αλλά πρώτιστα να προσφέρουν παιδεία με την τρισυπόστατη διάστασή της, ως εκπαίδευση, μόρφωση και ηθική καλλιέργεια. Αν ενοχλεί κάποιους νεοέλληνες η ονομασία του πολύπαθου μαθήματος των Θρησκευτικών, ας ονομαστεί "Χριστιανική Παιδεία", αν και το "Ελληνορθόδοξη Παιδεία" θα με εξέφραζε καλύτερα (Ιωάννης Κογκούλης, Κοσμήτωρ Θεολογικής σχολής ΑΠΘ).
Η επιστήμη μας, η τέχνη, η φιλολογία, η φιλοσοφία, η ηθική, η πολιτική, η στρατηγική, η διπλωματία, το ναυτικό και το διεθνές δίκαιο, όλα αυτά είναι καταγωγής ελληνικής... Αιωνίως η πρόοδος θα έγκειται στην ανάπτυξη εκείνων τα ποία συνέλαβε το Ελληνικόν Πνεύμα (Ρενάν).
Ο μόνος αντίπαλος που δύσκολα ηττάται είναι ο απόλυτα έντιμος άνθρωπος και τέτοιος είναι ο Καποδίστριας (Μέτερνιχ).
Λόγων ἀπορρήτων ἐκφοράν μή ποιοῦ: μη μεταδίδεις λόγους μυστικούς (Περίανδρος ο Κορίνθιος).
Κανείς ας μην ξέρει αυτά που πρέπει να είναι μυστικά· γιατί από μια μόνο μικρή σπίθα θα μπορούσες το βουνό της Ίδης ολάκερο να πυρπολήσεις. Κι όταν πεις σε έναν μόνο άνδρα ό, τι πρέπει να μένει μυστικό, στη στιγμή θα το μάθει ο κόσμος όλος (Ευριπίδης).
Οὐ προσώποις τόν Χριστιανισμόν, ἀλλά πίστει χαρακτηρίζεσθαι: Ο Χριστιανισμός δεν χαρακτηρίζεται από τους εκπροσώπους του, αλλά από την πίστη (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ΕΠΕ, 6, 210)
Ἄμβωνας σιγασμένος, λαός κοιμισμένος: αναγκαία η γνώση της αλήθειας του ιερού ευαγγελίου και του κηρύγματος (Σκέψη ιεράρχη).
Η χριστιανική θρησκεία συντήρησε στους Έλληνες και γλώσσα και πατρίδα και αρχαίες ένδοξες αναμνήσεις και ξαναχάρισε σ' αυτούς την πολιτική ύπαρξη της οποίας είναι στύλος και εδραίωμα... Πρώτα είμαι Έλληνας... γιατί γεννήθηκα σ' αυτή τη χώρα... Είμαι Έλληνας από πατέρα και μητέρα· είμαι με τη χάρη του Θεού.... Έλληνας εκ γενετής, από καθαρή αγάπη, από αίσθημα, από καθήκον κι από θρησκεία (Ιωάννης Καποδίστριας).
Για τους νέους η μόρφωση είναι σωφροσύνη, για τους ηλικιωμένους παρηγοριά, για τους φτωχούς πλούτος και για τους πλούσιους στόλισμα (Διογένης ο Λαέρτιος).
Η σιγή σε θέματα πίστεως είναι τρίτο είδος αθεΐας, μετά την άρνηση του Θεού και την απόρριψη του Ιησού Χριστού (Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς).
Εκείνος που καυχιέται για τη δύναμή του απομακρύνει από τον εαυτό του τη βοήθεια του Θεού· ενώ εκείνος που καυχιέται, "ἄς καυχιέται ἐν Κυρίῳ"(Οσίου Εφραίμ του Σύρου, Έργα, Γ, σελ. 258).
Η αμαρτία έχει εκφάνσεις και εκδηλώσεις κάτω από όλα τα κατεστημένα και κάτω από όλα τα συστήματα (Επιφ. Θεοδωρόπουλος, Χριστῷ τῷ Θεῷ, σελ. 182).
Εκείνος που ειλικρινά μετανοεί, χλευάζεται από τους άνομους και αμαρτωλούς· αυτό όμως είναι απόδειξη ότι ευχαριστεί τον Θεό(Όσιος Μάρκος ο Ασκητής).
Ὡς ἡδύ συνέσει χρηστότης κεχραμένη: πόσο ευχάριστο είναι όταν η καλοσύνη συνοδεύεται από σύνεση (Μένανδρος).
Απ' όλες τις αρετές, εκείνη που περιλαμβάνει όλες, είναι η αγάπη προς το Θεό και τον πλησίον, που προέρχεται από την αποχή από την ύλη και από την ησυχία των λογισμών (Όσιος Μάρκος ο Ασκητής).
Οι Άγγελοι μας μεταδίδουν καθαρούς λογισμούς και οι δαίμονες βρώμικους. Καθένας δίνει στους άλλους ό, τι έχει (Αββάς Ισαάκ ο Σύρος).
Η παντός είδους εγκληματικότητα είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη συνειδητή συμμετοχή των ανθρώπων στη θεία λατρεία (Ανώνυμος).
Υπάρχουν ευθύνες και για τα λόγια και μάλιστα ευθύνες πάρα πολύ πικρές (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ΕΠΕ, 6, 316).
Όσο προσεύχεσαι και παρακαλείς τον Θεό γι' αυτόν που σε συκοφάντησε, τόσο γρηγορότερα ανοίγει ο Θεός τα μάτια εκείνων που σκανδαλίστηκαν (Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής).
Όταν αρχίζει κάποιος κάτι ή έργο ή λόγο ή οτιδήποτε άλλο, η καλύτερη συνήθεια είναι να αρχίζει από τον Θεό και να καταλήγει στον Θεό (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ΕΠΕ, 1, 74).
Τέχνη τίς ἐστιν ἡ ἐλεημοσύνη, ἐν οὐρανῷ τό ἐργαστήριον ἔχουσα καί διδάσκαλον οὐκ ἄνθρωπον, ἀλλά Θεόν: η ελεημοσύνη είναι τέχνη, η οποία έχει το εργαστήριό της στον ουρανό και διδάσκαλός της δεν είναι ο άνθρωπος, αλλά ο Θεός (Σκέψη ιεράρχη).
Η δίκαιη κρίση του Θεού είναι ανάλογη προς τις δικές μας διαθέσεις· και όποια είναι τα δικά μας έργα, όμοια με αυτά μας ανταποδίδει (Άγιος Γρηγόριος Νύσσης).
Απλή είναι η του Σωτήρος Χριστού η αγία νομοθεσία. Απλή, σαφής, πρακτική, ώστε εύκολα να νοείται και εύκολα να εφαρμόζεται. Όπως θέλετε να φέρονται οι άλλοι άνθρωποι προς εσάς, έτσι να φέρεσθε και σεις προς αυτούς. Ό, τι θέλετε να κάνουν αυτοί σε σας, το ίδιο να κάνετε και σεις σ' αυτούς. Άριστος κανόνας αρίστης συμπεριφοράς. "Καθώς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι καί ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως"(Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 3ος).
Κανένας από εκείνους που ομιλούν και πράττουν άδικα, δεν θα διαφύγει την προσοχή και τη γνώση του Θεού (Σοφία Σολομώντος, α, 8).
Μή περί πολλά ἔστωσαν οἱ πράξεις σου: μην επεκτείνεσαι σε πολλά έργα και μάλιστα ανώτερα των δυνάμεών σου (Σοφία Σειράχ, ια, 10).
Αν η μελέτη των ευαγγελίων γίνεται με καλή προαίρεση, τα θαύματα αυτά γεννούν την πεποίθηση ότι η Χριστιανική Εκκλησία δεν ιδρύθηκε πάνω σ' έναν μύθο ή δεν τράφηκε από την απάτη, αλλά στηρίζεται σε ιστορικά και ακριβή γεγονότα, που όσο κι αν φαίνονται παράδοξα, είναι διαπιστωμένα ότι έγιναν πραγματικά και είναι τα μέγιστα γεγονότα στην ιστορία του κόσμου (Από τη διάλεξη του Φλέμινγκ "Επιστήμη και θαύματα").
Κανένας ποτέ δεν απομακρύνθηκε από τον Θεό, επειδή θέλησε να γίνει καλύτερος! Κανένας, ποτέ, δεν έφυγε από την εκκλησία, επειδή δυσκολευόταν να κατανοήσει το πιστεύω της! Τότε, γιατί φεύγει; Απλώς γιατί ο νόμος του Θεού τον "στενεύει" (Λυχνία).
Ο Θεός δεν δοξάζεται μόνο με λόγια, αλλά με έργα αρετής, τα οποία φωνάζουν πολύ περισσότερο από τα λόγια τη θεία μεγαλοπρέπεια (Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής).
Τον αληθινό ποιμένα θα τον φανερώσει η αγάπη του. Από αγάπη άλλωστε ο Ποιμήν (ο Χριστός) σταυρώθηκε (Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης, Κλίμαξ εις τον Ποιμένα, 24).
Οι μαθητές δεν αρμόζει να επικρίνουν τους δασκάλους τους, αλλά να τους εμπιστεύονται (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ΕΠΕ, 20, 204).
Ο Ισοκράτης, ο Αθηναίος ρήτορας και δάσκαλος της ρητορικής (5ος-4ος αι. π.Χ.), έλεγε για δυο μαθητές: "Ὁ μέν δέεται μάστιγος, ὁ δέ χαλινοῦ". Ο μεν πρώτος χρειάζεται μαστίγιο, για να παρακινείται να μιλήσει, ο δε δεύτερος χαλινάρι για την πολυλογία και τη φλυαρία του. Άσκησε λοιπόν την αρετή χωρίς να παραπονιέσαι για τους κόπους. Γιατί χωρίς κόπους η αρετή δεν αποκτάται (Όσιος Εφραίμ ο Σύρος).
Ο Θεός γνωρίζει πού δεν δίνει (στους άτεκνους) παιδί και βέβαια το κάνει για το καλό τους. Κάτι θα βλέπει και δεν το δίνει (Γέροντας Παΐσιος, Χριστοδούλου, Σκεύος εκλογής, σελ. 93).
Μακάριοι όσοι αποφάσισαν να πλεύσουν τη θάλασσα των θλίψεων για την αγάπη του Θεού. Αυτοί πολύ γρήγορα φθάνουν στο λιμάνι της Βασιλείας των Ουρανών (Αββάς Ισαάκ ο Σύρος).
Τον κόπο και τον μόχθο με τον οποίο είναι συνδυασμένη ένεκα των αμαρτιών μας η εργασία, μπορούμε να τον ελαφρύνουμε και να τον ελαττώσουμε, όταν εργαζόμαστε με δικαιοσύνη και τιμιότητα, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. 'Όταν με πίστη και ελπίδα ζητάμε με την προσευχή, την εύνοια και την ευλογία Του στη ζωή μας και στα έργα μας. Κύριε, ευόδωσε και τα βιοποριστικά μας έργα, για να συντελούν στην ωφέλειά μας. Κατευόδωσε κάθε έργο των χεριών μας και χάρισε σ' αυτό επιτυχία [Ψαλμ. 82ος, ΠΘ, 17] (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 3ος).
Ας προσβλέπουμε με πίστη στον Κύριό μας, Ιησού Χριστό. Όπως τότε στην πονεμένη μητέρα του νεκρού νεανίσκου, τον οποίο ανέστησε, έτσι και σε μας θα προσβλέπει με συμπάθεια. Θα χύνει βάλσαμο παρηγοριάς στις πονεμένες καρδιές μας. Τα δυσάρεστα γεγονότα της ζωής μας, που γεμίζουν την ψυχή μας από λύπη και τα μάτια μας από δάκρυα, θα περάσουν και γεμάτοι ευγνωμοσύνη θα δοξάζουμε την άπειρη ευσπλαχνία του Κυρίου μας, Ιησού Χριστού (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 3ος).
Ἄρχεσθαι μαθών, ἄρχειν ἐπιστήσει: όταν μάθεις να εξουσιάζεσαι, δηλαδή να διοικείσαι από άλλον, τότε θα μάθεις να διοικείς άλλους (Σόλων ο Αθηναίος).
Ο σκοπός μας είναι να ουρανώσουμε τον εαυτό μας, τρεφόμενοι με τον "ουράνιο άρτο", ο Οποίος κατέβηκε από τον ουρανό στη γη (Ιουστίνου Πόποβιτς, Άνθρωπος και Θεάνθρωπος, σελ. 85).
Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 3ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 4ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 5ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 6ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 7ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 8ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 9ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 10ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 11ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 12ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 13ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 14ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 15ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 16ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 17ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 18ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 19ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 20ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 21ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 22ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 23ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 24ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 25ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 26ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 27ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 28ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 29ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 30ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 31ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 32ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 33ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 34ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 35ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 36ο μέρος δείτε εδώ
Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη
εβδομάδα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου