Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Εθνική ταυτότητα και ιστορία



Ελευθερία σώματος, ψυχής και πνεύματος, αυτή ήταν πάντοτε το σύμβολο του ελληνισμού. Και σήμερα γίνεται μια γιγάντια πάλη: η ελευθερία παλεύει με τη βία. Αλλά η ελευθερία δεν είναι σταθερό αγαθό. Θέλει να την κατακτάς κάθε μέρα, με τα έργα σου και να αγρυπνάς πάντοτε γι' αυτήν. Αλίμονο, αν αποκοιμηθείς δίπλα της.Τότε θα ξυπνήσεις και θα την έχεις χάσει διαπαντός (Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, καθηγητής Φιλοσοφίας, Ακαδημαϊκός). 
Για την Ελλάδα είχα την εικόνα που προβάλλει το αγγλοσαξονικό πρότυπο, με τον ελιτίστικο τρόπο που το συνοδεύει και μάλιστα με την αλαζονική αντιμετώπιση ότι οι Έλληνες του τώρα δεν έχουν καμία σχέση με τους Έλληνες του παρελθόντος. Στην πορεία κατάλαβα ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει καμία σχέση, αφού υπάρχει κατ’ αρχάς το τοπίο και αρκετές άλλες συνθήκες που συνεχίζουν να υπάρχουν εδώ και καθορίζουν τον άνθρωπο ( Πίτερ Μέϊνεκ, σύγχρονος Βρετανός σκηνοθέτης, περιοδικό Κ).
Χωρίς ελευθερία, τι θα ήσουνα  ω Ελλάδα; Χωρίς εσένα, Ελλάδα, τι θα ήταν ο κόσμος! (Βίλχελμ Μύλλερ, Γερμανός ποιητής).
Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, δεν παραγράφεται. Η ιστορία διδάσκει... (Εκπρόσωπος Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ιανουάριος 2011, Προς τη Νίκη, τεύχος 734).
Δεν υπάρχει λαός στον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα στην ανθρωπότητα όσο ο ελληνικός και να έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσους πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτε σ' αυτήν (Νίτσε). 
Ζητήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο να συμμετάσχει στην επιτροπή παραδόσεως των Αθηνών στους Γερμανούς. Απάντησε: ''Οι Έλληνες ιεράρχες δεν παραδίδουν τάς πόλεις εις τον εχθρόν, αλλά καθήκον έχουν να εργασθούν δια την απελευθέρωσιν αυτών (Περιοδικό Προς τη Νίκη, Οκτώβριος 2014, τεύχος 776).
Ο λόγος του Έλληνα μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ: « Πριν ξεκινήσω, θέλω να πω κάτι για τον Μέγα Αλέξανδρο. Όταν δάμασε τον Βουκεφάλα, κατά το γυρισμό του, περνώντας τον Αξιό ποταμό στέφθηκε να κάνει ένα μπάνιο. Ακούμπησε τα ρούχα του στον βράχο και μπήκε στο νερό. Όταν βγήκε και θέλησε να ντυθεί, τα ρούχα του είχαν εξαφανισθεί. Τα είχε κλέψει ένας Σλάβος της Μακεδονίας». Τότε πετάχτηκε οργισμένος ο Σλάβος εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ και φώναξε: « Τι είναι αυτά που λες; Οι Σλάβοι δεν ήταν εκεί τότε!» Όποτε ο Έλληνας αντιπρόσωπος είπε χαμογελώντας: «Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό, μπορώ να ξεκινήσω...»
Απ' όσο ξέρω η Μικρασιατική καταστροφή ήταν η μεγαλύτερη συμφορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ποτέ άλλοτε δεν έγινε τόσο μεγάλη ομαδική σφαγή, ούτε κάηκαν τόσες πόλεις και χωριά. Δεν θα έπρεπε η πολιτεία να φροντίσει ώστε τα παιδιά μας να διδαχθούν στα σχολεία την αλήθεια γι' αυτή τη μαύρη σελίδα μας; (Φιλιώ Χαϊδεμένου, Μια ζωντανή μαρτυρία, Περιοδικό Προς τη Νίκη, τ. 751).
Το Έθνος που τη ρίζα του περιφρονεί δεν μπορεί να έχει σιγουριά. Και το κλαρί ξεκορφισμένο, ξεκομμένο από τον χυμό του γένους του, όπως και να κάμει, θα ξεραθεί (Σπουδαία σκέψη).
Ο μόνος αντίπαλος που δύσκολα υποτιμάται είναι ο απόλυτα έντιμος άνθρωπος και τέτοιος είναι ο Καποδίστριας ( ο ανθέλληνας Μέτερνιχ).
... Όταν είδαν  οι Ατρόμητες γυναίκες της Πίνδου πως το απότομο ρέμα (Βουγιούσα) εμπόδιζε τους σκαπανείς στη δουλειά τους, έκαναν αυθόρμητα κάτι, που ξανάγινε στον Καλαμά και στον Δρίνο. Μπήκαν οι ίδιες μέσα στα νερά και πιασμένες σφικτά από τους ώμους σχημάτισαν πρόχωμα που ανάκοβε την ορμή του ποταμού και ευκολύνει τους γεφυροποιούς (Ιστορικό στιγμιότυπο).
Γυρίσαμε στα Ψαρά. Στην παραλία μας περίμεναν οι κάτοικοι με ζητωκραυγές. Μα αυτά αλλουνού ήταν. Τραβήξαμε λοιπόν ίσια στην Εκκλησία. Μπροστά μπήκαν οι παπάδες με τα ξαπτέρυγα, ύστερα οι προύχοντες Ψαριανοί με του λόγου μας και πίσω ο λαός γεμάτος χαρά, με δάκρυα στα μάτια. Η νίκη ήταν του Κυρίου και Του έπρεπε το ευχαριστώ. 
Λίγο αργότερα με συνάντησε ένας Εγγλέζος ναύαρχος και με ρώτησε με απορία να του πω το μυστικό της επιτυχίας μου. Τότε του έδειξα απλά το μέρος της καρδιάς μου και του είπα: " Το μυστικό που έχουμε είναι εδώ κρυμμένο. Πίστη στον Θεό και αγάπη στην Πατρίδα, είναι το μυστικό μας" (Κωνσταντίνος Κανάρης, μετά την παράδοση της ναυαρχίδας του Καρά Αλή στις 6-7 Ιουνίου 1822, Προς τη Νίκη, τεύχος 733).
Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails