Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Ενηλικίωση και νεανικές παρεκτροπές (μέρος 2ο)

Καθώς τα νέα παιδιά μεγαλώνουν σ' έναν κόσμο τελείως διαφορετικό από τον κόσμο στον οποίο μεγάλωσαν οι παλαιότεροι, η διαπαιδαγώγησή τους και η αντιμετώπιση των δυσκολιών που παρουσιάζουν είναι πολύ δύσκολη. Η αγωγή τους πρέπει να προσαρμόζεται σε διαρκώς νέα δεδομένα, που μεταβάλλονται με ταχύτατους ρυθμούς. 
Ο φορέας της αγωγής -ο γονέας, ο δάσκαλος, ο οποιοσδήποτε παιδαγωγός- είναι φυσικό να σαστίζει συχνά και να βρίσκεται σε απορία. Οι αντιδράσεις, οι απαιτήσεις, οι επιλογές των παιδιών, οι επηρεασμοί που δέχονται από το περιβάλλον, οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουν χωρίς να σκέπτονται πολύ, μας ξαφνιάζουν. Τι κάνουμε τώρα; Πώς να μιλήσουμε; Πώς να τα συγκρατήσουμε και πόσο αυστηροί ή ελαστικοί να φανούμε;
Δυο κίνδυνοι παρουσιάζονται στην αντιμετώπιση αυτής της καταστάσεως. Ο ένας σημαδεύει εμάς. Ο άλλος τα παιδιά μας. Ο κίνδυνος που διατρέχουμε εμείς είναι να πάθουμε κάτι ανάλογο μ' αυτό που παθαίνουν οι σημερινοί νέοι. Η γενικότερη αλλαγή του κλίματος μέσα στο οποίο ζει ο κόσμος, η ριζική μεταβολή της νοοτροπίας του και των συνηθειών του, η ανατροπή των παραδοσιακών αρχών στις οποίες στήριζε μέχρι τώρα τη ζωή του και η επικράτηση νέων, μπορεί να επηρεάζει όχι μόνο τους νέους, αλλά σε κάποιο βαθμό και τους μεγαλύτερους.
Η νυκτερινή ζωή των νέων παλαιότερα ήταν εξαίρεση για μερικούς. Τώρα τα περισσότερα παιδιά βγαίνουν τη νύχτα και γυρνούν το πρωί. Έτσι διασκεδάζουν, έτσι λένε πως χαίρονται τη ζωή τους. Πόσο βλαπτικό όμως είναι αυτό για την υγεία τους! Πόσο επικίνδυνο για την ψυχή τους! 
Στην αρχή το αντιμετωπίζουν οι γονείς με πόνο και δάκρυ. Μετά με κάποιο προβληματισμό. Ίσως στη συνέχεια σκεφθούν ότι, τέλος πάντων, η αμαρτία γίνεται και τη μέρα. Τι μας φταίει η νύχτα; Και ησυχάζουν. Εξάλλου έτσι κάνουν όλοι σήμερα.... Πώς μπορεί κανείς να αποτελέσει την εξαίρεση;
Ακόμη, σήμερα οι νέοι προχωρούν εύκολα σε ελεύθερες σχέσεις με το άλλο φύλο. Γνωρίζονται, συνδέονται, αφήνουν τα σπίτια τους, συζούν. Τι να κάνουμε; Έτσι κάνουν όλοι. Αυτό ίσως τους συγκρατεί από τα χειρότερα, λένε οι πονεμένοι γονείς και μαλακώνουν τον πόνο τους. 
Αύριο υπάρχει ελπίδα να προχωρήσουν σε γάμο, σκέπτονται και τονώνουν την αισιοδοξία τους. Και αν στο μεταξύ είναι να έλθει κανένα παιδάκι, και οι γονείς του δεν το αφήσουν να αντικρίσει το φως της ζωής, και αυτό ακόμη μπορεί να το δικαιολογήσουν σε κάποιο βαθμό οι μεγαλύτεροι: 
Τι να κάνουν τα παιδιά; Ακόμη δεν έκαναν γάμο. Δεν έχουν βρει δουλειά. Πώς θα το μεγάλωναν; Αναγκαίο κακό. Και παλεύουν έτσι να ησυχάσουν κάπως τη συνείδησή τους. Κίνδυνος, κίνδυνος μεγάλος! Η ολέθρια νοοτροπία του κόσμου, το φιλελεύθερο και ανατρεπτικό πνεύμα του, η μαζική εκτροπή των νέων μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά, να αλλοιώσουν τα κριτήρια των μεγαλυτέρων.
Όχι! Δεν πρέπει ποτέ να πούμε ότι σήμερα όλοι έτσι κάνουν. Διότι δεν έχει καμία σημασία πόσοι ακολουθούν τον ένα δρόμο ή τον άλλο. Σημασία έχει πού οδηγεί ο κάθε δρόμος. Σημασία έχει πού βρίσκεται η αλήθεια και πού κυριαρχεί το ψέμα και η απάτη. 
Αν όλοι οι άνθρωποι κλέβουν, δεν σημαίνει ότι η κλοπή έπαψε πια να είναι αμάρτημα. Αν όλοι οι νέοι ξενυχτούν και πίνουν, δεν σημαίνει ότι αυτό έγινε πλέον καλό και ωφέλιμο για την υγεία του σώματος και της ψυχής τους. Αν οι περισσότεροι συζούν πριν από τον γάμο, δεν σημαίνει ότι αυτό δεν είναι κακό όπως ήταν πριν. Κι αν γίνονται όλο και περισσότεροι αυτοί που προτιμούν τον πολιτικό γάμο, δεν θα πει αυτό ότι και εμείς θα τον αναγνωρίσουμε.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Να μη μας επηρεάσει η νοοτροπία που επικρατεί γενικά σήμερα. Το σωστό, όπως μας το έχουν διδάξει, όπως το γνωρίσαμε, όπως σε κάποιο βαθμό το ζήσαμε, δεν πρέπει να το μολύνουμε με συμβιβασμούς, με παραχωρήσεις, με νουθεσίες. Ο χριστιανός δεν «συσχηματίζεται τῷ αἰῶνι τούτῳ», κατά τον λόγο του απόστολου Παύλου (Ρωμ. ιβ, 2).
Δηλαδή, δεν εξομοιώνεται με τους τρόπους του κόσμου, δεν αλλάζει τις αρχές του κατά τη νοοτροπία των ανθρώπων που μένουν προσκολλημένοι στα γήινα και πρόσκαιρα, δεν γυρνά σαν τον ανεμοδείκτης κατά τη φορά του ανέμου κάθε εποχής. Μένει στερεός, «εδραίος» και «αμετακίνητος» στην αλήθεια, ό, τι και αν πρόκειται αυτό να του κοστίσει (Ά Κορ. ιε, 58). Οι χριστιανοί γονείς δεν επηρεάζονται από το πνεύμα του κόσμου.
Ούτε και η συναισθηματική αγάπη για τα παιδιά πρέπει να επηρεάσει την κρίση των γονέων για την πορεία τους και τις επιλογές τους. Φυσικό είναι οι γονείς να τρέφουν καλές ελπίδες για τα παιδιά τους, να βλέπουν πάντα με αισιοδοξία το μέλλον τους, να τα κρίνουν τις πιο πολλές φορές με επιείκεια. 
Γι’ αυτό και συχνά, χωρίς ίσως και να το συνειδητοποιούν, προσπαθούν να καλύψουν ή και να αμνηστεύσουν τις εκτροπές τους. Αλλά έτσι δεν μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά. Αυτός είναι ο πρώτος κίνδυνος στην αντιμετώπιση των νέων: η αλλοίωση των κριτηρίων, η υποχώρηση στις αρχές μας. Υπάρχει όμως και ένας άλλος κίνδυνος, που αν δεν τον προσέξουμε, μπορεί να αδικήσουμε τα παιδιά μας.
(Αρχιμανδρίτη Αστερίου Χατζηνικολάου, Προβλήματα στη σύγχρονη οικογένεια, Μη μας επηρεάζει η νοοτροπία του κόσμου, Εκδόσεις Σωτήρ, Αθήνα 2016)

συνεχίζεται....
         Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

Η σοφία της Αγίας Αικατερίνη ας μας καθοδηγεί! 
Χρόνια πολλά σε όσες γιορτάζουν! 

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Ενηλικίωση και νεανικές παρεκτροπές (μέρος 1ο)



Οι παλαιότεροι, που προχωρούν τώρα στο μεσουράνημα της ζωής, τους ή και κάποιοι βαδίζουν ήδη στη δύση της, μεγάλωσαν και έζησαν αλλιώς. Είχαν αρχές, σέβονταν τις παραδόσεις, μεγάλωσαν με την πατροπαράδοτη πίστη στην αγκαλιά της μάνας Εκκλησίας. 
Χάρηκαν την ομορφιά της οικογενειακής ζωής. Αγάπησαν τον πατέρα τον στοργικό και αυστηρό μαζί, τη μητέρα που ήταν βασίλισσα του σπιτιού, πάντοτε εκεί να περιμένει όλους, να τους φροντίζει, να τους ζεσταίνει με την αγάπη της και την απέραντη στοργή της.
Έζησαν την ανθρώπινη κοινωνία της γειτονιάς, τη ζεστασιά της ειλικρινούς φιλίας, τα απλά παιχνίδια, την αγνή ψυχαγωγία και χαρά. Φοίτησαν στο σχολείο με τις αυστηρές αρχές, με τις αλησμόνητες θρησκευτικές και εθνικές γιορτές και τους τακτικούς εκκλησιασμούς.
Γνώρισαν τον δάσκαλο τον αληθινό, που μαζί με τα γράμματα που τους μάθαινε ενδιαφερόταν πιο πολύ να τους κάνει ανθρώπους, να τους δείξει τους σωστούς δρόμους της ζωής. Όμορφα χρόνια! Κι ας μην υπήρχαν ανέσεις, κι ας περνούσαν οι περισσότεροι απλά και φτωχικά τότε. Ήταν πιο ανθρώπινη, πιο ευτυχισμένη η απλή και συχνά ταλαιπωρημένη ζωή τους.
Πόσο διαφορετικός όμως έγινε ο κόσμος μας μέσα σε λίγα χρόνια! Πόσο διαφορετικές είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες μεγαλώνουν τα παιδιά σήμερα! Η Εκκλησία συστηματικά και βίαια εξωθείται στο περιθώριο της ζωής. 
Ο κόσμος της, η νοοτροπία, το ήθος της, όλα παρουσιάζονται αναχρονιστικά, τελείως ξένα και ασύμβατα με την προοδευμένη τάχα εποχή μας, η γλώσσα της ακατανόητη από τον σημερινό άνθρωπο. Την ώρα που λειτουργούν οι εκκλησίες, το πρωί της Κυριακής, τα παιδιά πρέπει να τρέχουν αλαφιασμένα στα φροντιστήρια, να έχουν τις αθλητικές, τις μουσικές και άλλες δραστηριότητές τους.
Ακούγεται τελείως παράξενο το να μπουν σε μια εκκλησία, να ανάψουν κερί, να προσκυνήσουν τις άγιες εικόνες, να σταθούν ήσυχα και να ζήσουν τη θεία Λειτουργία, κάτι να καταλάβουν από τον υπέροχο κόσμο της. Πολλά παιδιά σήμερα δεν ξέρουν να κάνουν ούτε τον σταυρό τους.
Η οικογένεια σαν να μην υπάρχει πια. Εργάζονται συνήθως και οι δυο γονείς,λείπουν σχεδόν όλη τη μέρα. Ούτε και το βράδυ μαζεύεται η οικογένεια. Τα παιδιά μόλις ξεπεταχτούν, δεν μπορούν να μείνουν μέσα. Φεύγουν έξω να βρουν τη χαρά τους. 
Και όταν μείνουν μέσα, πάλι έξω είναι, κολλημένα στην τηλεόραση που φέρνει όλη την οικουμένη μπροστά τους· ή το καθένα να ζει στον ηλεκτρονικό του κόσμο, με τον προσωπικό του υπολογιστή να ταξιδεύει εύκολα σ' όλο το σύμπαν. Χάθηκε το οικογενειακό τραπέζι, η οικογενειακή απλή αναστροφή, η κοινωνία της αγάπης. Ούτε λόγος πια για οικογενειακή προσευχή. 
Και το σχολείο έπαψε να είναι χώρος αγωγής. Μάλλον έγινε βιομηχανία προσφοράς στεγνών γνώσεων στα παιδιά, που αύριο, με όσο το δυνατόν περισσότερα προσόντα και πτυχία, θα αναζητούν μια θέση εργασίας, για να μπορέσουν να προχωρήσουν με επιτυχία στη ζωή τους. 
Άλλος κόσμος πια, άλλη νοοτροπία, άλλες ταχύτητες. Τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν σε άλλη εποχή, σε κοινωνία δύσκολη, ανταγωνιστική, προβληματική και συχνά απάνθρωπη, γιατί έλειψε από αυτήν η αληθινή κοινωνία, η εγκάρδια ανθρώπινη σχέση, η ειλικρινής φιλία και εμπιστοσύνη, η άδολη αγάπη και η πίστη στον Θεό. 
Οι νέοι, εκτός εξαιρέσεων, δεν ζουν όπως ζούσαν οι παλαιότεροι. Γι' αυτό ίσως και δεν ακολουθούν τους δρόμους των γονιών τους, δεν αποδέχονται τις αρχές τους. Παρασύρονται από τους ρυθμούς της εποχής, επηρεάζονται βαθιά από τη νοοτροπία της. 
Και οι γονείς μένουν στην άκρη και παρακολουθούν· τώρα που είναι μικρά ακόμη τα παιδιά, να λένε πώς θέλουν να συμπεριφέρονται, να μιλούν, να ντύνονται όπως ζητεί η μόδα, όπως διδάσκει με κάθε τρόπο η τηλεόραση, όπως κάνουν τα πιο πολλά παιδιά στο σχολείο τους.
Όταν λίγο μεγαλώσουν, δηλώνουν ότι δεν τους αρέσει πια η εκκλησία. Είναι εξάλλου τόσο κουρασμένα από τα μαθήματα και θέλουν να ξεκουρασθούν λίγο περισσότερο, να κοιμηθούν την Κυριακή το πρωί. Λίγο αργότερα ανακοινώνουν ότι θα αργήσουν το βράδυ και δεν ξέρουν ποια ώρα ακριβώς θα γυρίσουν.... Και έρχονται το πρωί. Αυτό επαναλαμβάνεται όλο και πιο τακτικά και γίνεται στο τέλος καθεστώς.
Ακολουθεί κατόπιν και το άλλο νέο: ότι έχουν κάποια ιδιαίτερη γνωριμία και σκέπτονται πως ίσως βρήκαν τον άνθρωπο της ζωής τους. Και επειδή δεν τους χωράει πια το σπίτι, θα ήθελαν να μείνουν έξω μαζί του, να δοκιμάσουν, να δουν αν ταιριάζουν.... Ζητούν δε και οικονομική υποστήριξη γι' αυτό, διότι βέβαια δεν έχουν ακόμη δυνατότητα. 
Λίγο αργότερα ακόμη ανακοινώνουν πως περιμένουν παιδάκι και ότι θα προχωρήσουν σε γάμο, πολιτικό στην αρχή· και για θρησκευτικό βλέπουμε αργότερα. Είναι τόσα τα έξοδα εξάλλου για τον δεύτερο... Πόσο διαφορετικός ήταν ο κόσμος λίγα χρόνια πριν.... 
Τι θα κάνουμε; Θα μείνουμε με τις όμορφες αναμνήσεις, με τις γλυκές νοσταλγίες μιας περασμένης πια εποχής; Θα πιστέψουμε πως χάθηκαν όλα εκείνα και δεν ξαναγυρνούν; Θα συμβιβαστούμε με τη νοοτροπία της σύγχρονης εποχής; Θα αμνηστεύσουμε την αμαρτία και θα πούμε πως σήμερα όλοι έτσι κάνουν και δεν γίνεται αλλιώς; Θα αντιδράσουμε; Τι θα κάνουμε όσοι αγαπούμε τον Θεό, όσοι αγαπούμε τα παιδιά μας και πονάμε και ενδιαφερόμαστε, στηρίζουμε ελπίδες και χύνουμε δάκρυα γι' αυτά;
(Αρχιμανδρίτη Αστερίου Χατζηνικολάου, Προβλήματα στη σύγχρονη οικογένεια, Παίρνουν άλλους δρόμους, ζουν άλλη ζωή, Εκδόσεις Σωτήρ, Αθήνα 2016)
συνεχίζεται....
         Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Φράσεις για προβληματισμό 37ο μέρος



Τα σχολεία μας δεν μπορούν να ενδιαφέρονται μόνο για την καλλιέργεια των δεξιοτήτων, αλλά πρώτιστα να προσφέρουν παιδεία με την τρισυπόστατη διάστασή της, ως εκπαίδευση, μόρφωση και ηθική καλλιέργεια. Αν ενοχλεί κάποιους νεοέλληνες η ονομασία του πολύπαθου μαθήματος των Θρησκευτικών, ας ονομαστεί "Χριστιανική Παιδεία", αν και το "Ελληνορθόδοξη Παιδεία" θα με εξέφραζε καλύτερα (Ιωάννης Κογκούλης, Κοσμήτωρ Θεολογικής σχολής ΑΠΘ).
Η επιστήμη μας, η τέχνη, η φιλολογία, η φιλοσοφία, η ηθική, η πολιτική, η στρατηγική, η διπλωματία, το ναυτικό και το διεθνές δίκαιο, όλα αυτά είναι καταγωγής ελληνικής... Αιωνίως η πρόοδος θα έγκειται στην ανάπτυξη εκείνων τα ποία συνέλαβε το Ελληνικόν Πνεύμα (Ρενάν).
Ο μόνος αντίπαλος που δύσκολα ηττάται είναι ο απόλυτα έντιμος άνθρωπος και τέτοιος είναι ο Καποδίστριας (Μέτερνιχ).
Λόγων ἀπορρήτων ἐκφοράν μή ποιοῦ: μη μεταδίδεις λόγους μυστικούς (Περίανδρος ο Κορίνθιος).  
Κανείς ας μην ξέρει αυτά που πρέπει να είναι μυστικά· γιατί από μια μόνο μικρή σπίθα θα μπορούσες το βουνό της Ίδης ολάκερο να πυρπολήσεις. Κι όταν πεις σε έναν μόνο άνδρα ό, τι πρέπει να μένει μυστικό, στη στιγμή θα το μάθει ο κόσμος όλος (Ευριπίδης). 
Οὐ προσώποις τόν Χριστιανισμόν, ἀλλά πίστει χαρακτηρίζεσθαι: Ο Χριστιανισμός δεν χαρακτηρίζεται από τους εκπροσώπους του, αλλά από την πίστη (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ΕΠΕ, 6, 210)
Ἄμβωνας σιγασμένος, λαός κοιμισμένος: αναγκαία η γνώση της αλήθειας του ιερού ευαγγελίου και του κηρύγματος (Σκέψη ιεράρχη).  
Η χριστιανική θρησκεία συντήρησε στους Έλληνες και γλώσσα και πατρίδα και αρχαίες ένδοξες αναμνήσεις και ξαναχάρισε σ' αυτούς την πολιτική ύπαρξη της οποίας είναι στύλος και εδραίωμα... Πρώτα είμαι Έλληνας... γιατί γεννήθηκα σ' αυτή τη χώρα... Είμαι Έλληνας από πατέρα και μητέρα· είμαι με τη χάρη του Θεού.... Έλληνας εκ γενετής, από καθαρή αγάπη, από αίσθημα, από καθήκον κι από θρησκεία (Ιωάννης Καποδίστριας).
Για τους νέους η μόρφωση είναι σωφροσύνη, για τους ηλικιωμένους παρηγοριά, για τους φτωχούς πλούτος και για τους πλούσιους στόλισμα (Διογένης ο Λαέρτιος).
Η σιγή σε θέματα πίστεως είναι τρίτο είδος αθεΐας, μετά την άρνηση του Θεού και την απόρριψη του Ιησού Χριστού (Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς).
Εκείνος που καυχιέται για τη δύναμή του απομακρύνει από τον εαυτό του τη βοήθεια του Θεού· ενώ εκείνος που καυχιέται, "ἄς καυχιέται ἐν Κυρίῳ"(Οσίου Εφραίμ του Σύρου, Έργα, Γ, σελ. 258).
Η αμαρτία έχει εκφάνσεις και εκδηλώσεις κάτω από όλα τα κατεστημένα και κάτω από όλα τα συστήματα (Επιφ. Θεοδωρόπουλος, Χριστῷ τῷ Θεῷ, σελ. 182).
Εκείνος που ειλικρινά μετανοεί, χλευάζεται από τους άνομους και αμαρτωλούς· αυτό όμως είναι απόδειξη ότι ευχαριστεί τον Θεό(Όσιος Μάρκος ο Ασκητής).
Ὡς ἡδύ συνέσει χρηστότης κεχραμένη: πόσο ευχάριστο είναι όταν η καλοσύνη συνοδεύεται από σύνεση (Μένανδρος). 
Απ' όλες τις αρετές, εκείνη που περιλαμβάνει όλες, είναι η αγάπη προς το Θεό και τον πλησίον, που προέρχεται από την αποχή από την ύλη και από την ησυχία των λογισμών (Όσιος Μάρκος ο Ασκητής).
Οι Άγγελοι μας μεταδίδουν καθαρούς λογισμούς και οι δαίμονες βρώμικους. Καθένας δίνει στους άλλους ό, τι έχει (Αββάς Ισαάκ ο Σύρος). 
Η παντός είδους εγκληματικότητα είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη συνειδητή συμμετοχή των ανθρώπων στη θεία λατρεία (Ανώνυμος).
Υπάρχουν ευθύνες και για τα λόγια και μάλιστα ευθύνες πάρα πολύ πικρές (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ΕΠΕ, 6, 316).
Όσο προσεύχεσαι και παρακαλείς τον Θεό γι' αυτόν που σε συκοφάντησε, τόσο γρηγορότερα ανοίγει ο Θεός τα μάτια εκείνων που σκανδαλίστηκαν (Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής).
Η νηστεία αδυνατίζει το σώμα, αλλά είσαι όλος υγεία, τρως με όρεξη, όταν έρθει η ώρα και γίνεσαι δυνατός σαν το ατσάλι (Γέροντας Σίμων Αρβανίτης).
Όταν αρχίζει κάποιος κάτι ή έργο ή λόγο ή οτιδήποτε άλλο, η καλύτερη συνήθεια είναι να αρχίζει από τον Θεό και να καταλήγει στον Θεό (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ΕΠΕ, 1, 74). 
Τέχνη τίς ἐστιν ἡ ἐλεημοσύνη, ἐν οὐρανῷ τό ἐργαστήριον ἔχουσα καί διδάσκαλον οὐκ ἄνθρωπον, ἀλλά Θεόν:  η ελεημοσύνη είναι τέχνη, η οποία έχει το εργαστήριό της στον ουρανό και διδάσκαλός της δεν είναι ο άνθρωπος, αλλά ο Θεός (Σκέψη ιεράρχη).
Η δίκαιη κρίση του Θεού είναι ανάλογη προς τις δικές μας διαθέσεις· και όποια είναι τα δικά μας έργα, όμοια με αυτά μας ανταποδίδει (Άγιος Γρηγόριος Νύσσης).
Απλή είναι η του Σωτήρος Χριστού η αγία νομοθεσία. Απλή, σαφής, πρακτική, ώστε εύκολα να νοείται και εύκολα να εφαρμόζεται. Όπως θέλετε να φέρονται οι άλλοι άνθρωποι προς εσάς, έτσι να φέρεσθε και σεις προς αυτούς. Ό, τι θέλετε να κάνουν αυτοί σε σας, το ίδιο να κάνετε και σεις σ' αυτούς. Άριστος κανόνας αρίστης συμπεριφοράς. "Καθώς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι καί ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως"(Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 3ος).
Κανένας από εκείνους που ομιλούν και πράττουν άδικα, δεν θα διαφύγει την προσοχή και τη γνώση του Θεού (Σοφία Σολομώντος, α, 8).
Μή περί πολλά ἔστωσαν οἱ πράξεις σου: μην επεκτείνεσαι σε πολλά έργα και μάλιστα ανώτερα των δυνάμεών σου (Σοφία Σειράχ, ια, 10).
Αν η μελέτη των ευαγγελίων γίνεται με καλή προαίρεση, τα θαύματα αυτά γεννούν την πεποίθηση ότι η Χριστιανική Εκκλησία δεν ιδρύθηκε πάνω σ' έναν μύθο ή δεν τράφηκε από την απάτη, αλλά στηρίζεται σε ιστορικά και ακριβή γεγονότα, που όσο κι αν φαίνονται παράδοξα, είναι διαπιστωμένα ότι έγιναν πραγματικά και είναι τα μέγιστα γεγονότα στην ιστορία του κόσμου (Από τη διάλεξη του Φλέμινγκ "Επιστήμη και θαύματα").
Κανένας ποτέ δεν απομακρύνθηκε από τον Θεό, επειδή θέλησε να γίνει καλύτερος! Κανένας, ποτέ, δεν έφυγε από την εκκλησία, επειδή δυσκολευόταν να κατανοήσει το πιστεύω της! Τότε, γιατί φεύγει; Απλώς γιατί ο νόμος του Θεού τον "στενεύει" (Λυχνία).
Ο Θεός δεν δοξάζεται μόνο με λόγια, αλλά με έργα αρετής, τα οποία φωνάζουν πολύ περισσότερο από τα λόγια τη θεία μεγαλοπρέπεια (Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής).
Τον αληθινό ποιμένα θα  τον φανερώσει η αγάπη του. Από αγάπη άλλωστε ο Ποιμήν (ο Χριστός) σταυρώθηκε (Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης, Κλίμαξ εις τον Ποιμένα, 24).
Οι μαθητές δεν αρμόζει να επικρίνουν τους δασκάλους τους, αλλά να τους εμπιστεύονται (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ΕΠΕ, 20, 204).
Ο Ισοκράτης, ο Αθηναίος ρήτορας και δάσκαλος της ρητορικής (5ος-4ος αι. π.Χ.), έλεγε για δυο μαθητές: "Ὁ μέν δέεται μάστιγος, ὁ δέ χαλινοῦ". Ο μεν πρώτος χρειάζεται μαστίγιο, για να παρακινείται να μιλήσει, ο δε δεύτερος χαλινάρι για την πολυλογία και τη φλυαρία του. Άσκησε λοιπόν την αρετή χωρίς να παραπονιέσαι για τους κόπους. Γιατί χωρίς κόπους η αρετή δεν αποκτάται (Όσιος Εφραίμ ο Σύρος).
Ο Θεός γνωρίζει πού δεν δίνει (στους άτεκνους) παιδί και βέβαια το κάνει για το καλό τους. Κάτι θα βλέπει και δεν το δίνει (Γέροντας Παΐσιος, Χριστοδούλου, Σκεύος εκλογής, σελ. 93).
Μακάριοι όσοι αποφάσισαν να πλεύσουν τη θάλασσα των θλίψεων για την αγάπη του Θεού. Αυτοί πολύ γρήγορα φθάνουν στο λιμάνι της Βασιλείας των Ουρανών (Αββάς Ισαάκ ο Σύρος).
Τον κόπο και τον μόχθο με τον οποίο είναι συνδυασμένη ένεκα των αμαρτιών μας η εργασία, μπορούμε να τον ελαφρύνουμε και να τον ελαττώσουμε, όταν εργαζόμαστε με δικαιοσύνη και τιμιότητα, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. 'Όταν με πίστη και ελπίδα ζητάμε με την προσευχή, την εύνοια και την ευλογία Του στη ζωή μας και στα έργα μας. Κύριε, ευόδωσε και τα βιοποριστικά μας έργα, για να συντελούν στην ωφέλειά μας. Κατευόδωσε κάθε έργο των χεριών μας και χάρισε σ' αυτό επιτυχία [Ψαλμ. 82ος, ΠΘ, 17] (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 3ος).
Ας προσβλέπουμε με πίστη στον Κύριό μας, Ιησού Χριστό. Όπως τότε στην πονεμένη μητέρα του νεκρού νεανίσκου, τον οποίο ανέστησε, έτσι και σε μας θα προσβλέπει με συμπάθεια. Θα χύνει βάλσαμο παρηγοριάς στις πονεμένες καρδιές μας. Τα δυσάρεστα γεγονότα της ζωής μας, που γεμίζουν την ψυχή μας από λύπη και τα μάτια μας από δάκρυα, θα περάσουν και γεμάτοι ευγνωμοσύνη θα δοξάζουμε την άπειρη ευσπλαχνία του Κυρίου μας, Ιησού Χριστού (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 3ος).
Ἄρχεσθαι μαθών, ἄρχειν ἐπιστήσει: όταν μάθεις να εξουσιάζεσαι, δηλαδή να διοικείσαι από άλλον, τότε θα μάθεις να διοικείς άλλους (Σόλων ο Αθηναίος).
Ο σκοπός μας είναι να ουρανώσουμε τον εαυτό μας, τρεφόμενοι με τον "ουράνιο άρτο", ο Οποίος κατέβηκε από τον ουρανό στη γη (Ιουστίνου Πόποβιτς, Άνθρωπος και Θεάνθρωπος, σελ. 85). 

Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 3ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 4ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 5ο μέρος δείτε εδώ  

Εάν θέλετε να δείτε το 6ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 7ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 8ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 9ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 10ο μέρος δείτε εδώ  

Εάν θέλετε να δείτε το 11ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 12ο μέρος δείτε εδώ     

Εάν θέλετε να δείτε το 13ο μέρος δείτε εδώ   

Εάν θέλετε να δείτε το 14ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 15ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 16ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 17ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 18ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 19ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 20ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 21ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 22ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 23ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 24ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 25ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 26ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 27ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 28ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 29ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 30ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 31ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 32ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 33ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 34ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 35ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 36ο μέρος δείτε εδώ


     Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!
Related Posts with Thumbnails