Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Φράσεις για προβληματισμό 28 μέρος




Ο Τίμιος Σταυρός υψωμένος μας καλεί σε προσκύνηση την Κυριακή της Σταυροπροσκυνή-
σεως. Πάνω σ' αυτόν προσφέρθηκε η ύψιστη θυσία για τη δική μας ψυχική σωτηρία. Προσκυνώντας τον Σταυρό, προσκυνούμε τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας, Κύριο Ιησού Χριστό. "Δεν ζω πλέον εγώ, ο παλαιός δηλαδή άνθρωπος, αλλά ζει μέσα μου ο Χριστός, ο οποίος με αγάπησε και παρέδωσε τον εαυτό του για τη σωτηρία μας (Γαλ. β, 20)"(Κυριακοδρόμιο, τόμος 1ος, σελ. 96, εκδόσεις Σωτήρ).
Ο Σταυρός είναι ασπίδα και όπλο και τρόπαιο κατά του διαβόλου (Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός). 
Αν προχωρείς αργά, σταθερά, με σεμνότητα, περίσκεψη και ειρηνική διάθεση, τότε θα πετύχεις (Σπουδαία σκέψη.
Προνόμιο μεγάλο και ύψιστη τιμή το να γίνεται ο άνθρωπος γονέας, πατέρας και μητέρα. Να στέκει στο ύψος της μεγάλης του αποστολής και να εμπνέεται από το πνεύμα του Θεού. Όχι μόνο να τρέφει, αλλά και να ανατρέφει τα παιδιά του, να τα μορφώνει, να τα παιδαγωγεί και να εκτρέφει "ἐν παιδείᾳ καί νουθεσίᾳ Κυρίου". Όπως ο πατέρας της ανάλογης ευαγγελικής περικοπής έφερε το παιδί του στον Χριστό, έγινε καλά. "Φέρετε αὐτόν πρός με". "Φέρετε τα παιδιά σας σε μένα, στον αληθινό και μοναδικό Σωτήρα και Λυτρωτή" (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 1ος). 
Η λογική είναι όπλο πιο διαπεραστικό από το σίδερο (Φωκυλίδης ο Μιλήσιος).
Μη δείχνεσαι ποτέ στα παιδιά σου με αυστηρό πρόσωπο. Η γλύκα σου κερδίζει την αγάπη τους. Αν κάνουν κάποιο λάθος, μάθε τα να το διορθώσουν με τη βοήθεια της στοργικής μητέρας τους, μάθε τα να το ξαναδιορθώσουν με τη βοήθεια των ηλικιωμένων της οικογένειάς σου και των πιο αξιοσέβαστων γερόντων (Φωκυλίδης ο Μιλήσιος).
Ο τόπος έχει ανάγκη από συνεργασία, ειρηνική συνύπαρξη και ενότητα όλων, κάτω από τις αιώνιες και ηθικές αξίες της χριστιανικής πίστης (Σκέψη ιεράρχη). 
Αρετή του άρχοντα είναι όχι το να εξοντώνει τους υπηκόους του, αλλά το να τους αυξάνει και το να τους κάνει καλύτερους (Μ. Φωτίου, Ο ηγεμών, 47). 
Εκείνος που αποκτά φρόνηση, αγαπάει τον εαυτό του, ενώ εκείνος που διαφυλάττει τη φρόνηση, θα βρει υλικά και πνευματικά αγαθά (Παροιμίες ιθ, 8). 
Νηφάλιος ἔσο, βουλευτικός, τῶν παρόντων φύλαξη, προνοητικός τοῦ μέλλοντος,. Καλύτερα πρόνοια για το μέλλον, παρά μετάνοια για το παρελθόν: να προλαβαίνεις μερικά πράγματα, παρά εκ των υστέρων να μετανιώνεις για αυτά που έκανες (Σπουδαίες σκέψεις). 
Σωφροσύνη, ἡ πάντων τῶν ψυχικῶν κινημάτων μετά σοφίας καί φρονήσεως εὔτακτος οικονομία: σωφροσύνη είναι η πειθαρχημένη διακυβέρνηση όλων των ψυχικών ενεργειών με σοφία και σύνεση (Γρηγόριος Νύσσης). 
Η μνήμη θωρακίζει το μέλλον (Σπουδαία σκέψη).  
Η γυναίκα που παρουσιάζεται με μέλισσα είναι οικονόμος, καλή, ακούραστη στη δουλειά, παραγωγική· μια τέτοια σου εύχομαι, φίλε, να παντρευτείς (Φωκυλίδης ο Μιλήσιος).
Αγάλια αγάλια φύτευε ο φρόνιμος τ' αμπέλι κι αγάλια αγάλια γίνονταν η αγουρίδα μέλι: όλα τα καλά αποκτώνται με κόπο και σιγά σιγά (Παροιμία).
Ακόνιζε πάντα τη γλώσσα σου στο αμόνι της αλήθειας (Πίνδαρος).
Η σιωπή είναι μεγάλο δυναμωτικό του αόρατου πολέμου και μια βέβαιη ελπίδα νίκης (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης).
Είναι συγχωρεμένο σε κάποιες ξεχωριστές περιστάσεις να μην ειπεί κάποιος την αλήθεια, όμως ποτέ δεν είναι συγχωρεμένος να ειπεί ψέματα (Γνώμες Αγίων πατέρων, σελ. 159). 
Ούτε ο υπερήφανος έχει επίγνωση των ελαττωμάτων του, ούτε ο ταπεινός των αρετών του. Τον πρώτο τον καλύπτει κακή ανοησία, ενώ τον άλλο θεάρεστη άγνοια (Φιλοκαλία μεταφρασμένη, Γ, σελ. 35). 
Προτιμότερος ο θάνατος από μια πικραμένη ζωή και η αιώνια ανάπαυση από μια επίμονη και αθεράπευτη ασθένεια (Σοφία Σειράχ, λ, 17).
Όσο τίμια είναι η ψυχή του ανθρώπου, άλλο τόσο τίμιο είναι και το σώμα (Φωνή Κυρίου2005, σελ. 33).
Η ηδονή της αμαρτίας δεν έχει καμιά αξία και ούτε η αμαρτία έχει κάποια ηδονή. Αυτή η ηδονή οδηγεί στην οδύνη, γεμίζει την ψυχή με άνοια και κατατρώγει τη συνείδηση (Φωνή Κυρίου 2008, σελ. 10).
Λόγος υγιής δεν εισέρχεται σε σκληρή και απείθαρχη καρδιά, αλλά, σαν να χτυπάει πάνω της, επιστρέφει πάλι πίσω (Μέγας Βασίλειος). 
Ας μη ζηλεύει η καρδιά σου τους αμαρτωλούς και τις πορείες της ζωής τους, αλλά να ζεις με τον φόβο του Θεού όλη την ημέρα (Παροιμίες κγ, 17).
Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε, για να βλέπει τα έργα του Θεού και μέσω αυτών να γνωρίσει τον Θεό και να Τον δοξάσει, που τα δημιούργησε για χάρη του ανθρώπου (Μέγας Αντώνιος). 
Άξιοι για θρήνους δεν είναι εκείνοι που κακοποιούνται, αλλά εκείνοι που κακοποιούν (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος). 
Με όσα έχουμε, πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι και να δοξάζουμε τον Θεό και την Παναγία, που τόσο μας ευλογούν (Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής)





 
Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 3ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 4ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 5ο μέρος δείτε εδώ  
Εάν θέλετε να δείτε το 6ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 7ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 8ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 9ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 10ο μέρος δείτε εδώ  
Εάν θέλετε να δείτε το 11ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 12ο μέρος δείτε εδώ     
Εάν θέλετε να δείτε το 13ο μέρος δείτε εδώ   
Εάν θέλετε να δείτε το 14ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 15ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 16ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 17ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 18ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 19ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 20ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 21ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 22ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 23ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 24ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 25ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 26ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 27ο μέρος δείτε εδώ

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!

4 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Περνώντας απο εδω παντα κατι μαθαινω Εκπληκτικη η σημερινη σου αναρτηση οπως ολες οσες βαζεις Να εισαι καλα και καλη εβδομαδα να εχεις 🌹

ΑΝΘΗ είπε...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS, σε υπερευχαριστώ για την ευγένειά σου! Η κάθε ανάρτηση είναι και για μένα μάθηση, εφόσον κι εγώ διδάσκομαι! Καλή Ανάσταση σου εύχομαι!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Πέρασα ν αφησω τις ευχες μου.
🌹🌹Πασχαλινές δέξου ευχές από την καρδιά βγαλμένες,όλες οι μέρες της ζωής σου να είναι Αναστημένες. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!🌸🌸

ΑΝΘΗ είπε...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS, Χρόνια πολλά! Χριστός ανέστη, χαρά μου!

Σε ευχαριστώ για τους ευφρόσυνους στίχους σου, αλλά και για τις ευχές σου!

Related Posts with Thumbnails