Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Πότε ο άνθρωπος άρχισε να παίζει μουσική;


To 1996 δύο ομάδες αρχαιολόγων ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν σε οικισμούς των Νεάντερταλ (στη Σλοβενία και στην Κοιλάδα Νεάντερ της Γερμανίας) θραύσματα αντικειμένων σε σχήμα αυλού.

Κοκάλινα και τα δύο (το ένα είναι φτιαγμένο από το μηριαίο οστό μιας αρκούδας και το άλλο από δόντι μαστόδοντα), φέρουν σειρές από τρύπες σε διαστήματα που επιτρέπουν την παραγωγή μουσικών ήχων. Αν επιβεβαιωθεί η θεωρία ότι είναι τα πρώτα μουσικά όργανα, αυτό θα σημαίνει ότι ο άνθρωπος παίζει μουσική εδώ και τουλάχιστον 50.000 χρόνια.


(Από τη σύγχρονη επικαιρότητα)

2 σχόλια:

Albus Genius είπε...

"…εκ δε τούτων πάντα τον κόσμον συνεστάναι, εκ θηλείας και άρρενος. Είναι δε τον κόσμον φησίν κατά μουσικήν αρμονίαν, διο και τον ήλιον ποιείσθαι την περίοδον εναρμόνιον."
(Aristοxenus mus. :fragmenta

ΑΝΘΗ είπε...

Πάντα επίκαιρος ο Αριστόξενος, Albus Genius!
''Όλος ο κόσμος έχει συσταθεί από από αυτά λοιπόν (τα στοιχεία):από το θηλυκό και το αρσενικό. Υποστηρίζουν (έτσι οι άνθρωποι) ότι η πλάση είναι αρμονική σύμφωνα με τη μουσική, γι' αυτό και ο ήλιος δημιούργησε εναρμονισμένη (με τον κόσμο) τη (χρονική περίοδο).

Related Posts with Thumbnails