Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)

Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2009

Πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το πιρούνι;
Το πρώτο υποτυπώδες πιρούνι πιθανότητα χρησιμοποιήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, όμως η καθημερινή χρήση του στην κουζίνα είναι πρόσφατη στην ιστορία του ανθρώπου.

Οι πρωτόγονοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ένα είδος μικρής διχάλας σαν φυσικό πιρούνι για να τρώνε το κρέας. Πιρούνια που έμοιαζαν με τα σημερινά άρχισαν να χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα του κρέατος: ήταν μακριά, φτιαγμένα από κόκαλο ή σκληρό ξύλο και κατέληγαν σε δύο μύτες. Έπρεπε να περάσει πολύς καιρός για να καθιερωθούν τα πιρούνια για γενική χρήση. Τον 16ο αι. στη Βενετία θεωρούσαν ιδιότροπους όσους τα χρησιμοποιούσαν, ενώ μέχρι και το 17ο αι. στη Γαλλία όλοι έτρωγαν με τα δάχτυλα. Προς τα τέλη του 18ου αι. το πιρούνι έγινε απαραίτητο σε όλα τα σπίτια.

(Από τη σύγχρονη επικαιρότητα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails