Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Βρέθηκε ο αρχαιότερος ιστός αράχνης 140 εκατομμυρίων ετών


Ένας ιστός αράχνης, εγκλωβισμένος σε ένα κομμάτι κεχριμπαριού, που βρέθηκε από δύο αδέλφια ερασιτέχνες παλαιοντολόγους σε μια παραλία του ανατολικού Σάσεξ στη Βρετανία, πέρυσι το Δεκέμβριο, είναι, όπως επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες, ο αρχαιότερος που έχει ποτέ βρεθεί στον κόσμο, καθώς χρονολογείται πριν από 140 εκατ. χρόνια περίπου, σε μια εποχή δηλαδή που ακόμα στη Γη κυριαρχούσαν οι δεινόσαυροι

Ο ιστός είχε δημιουργηθεί από έναν πρόγονο των σύγχρονων αραχνών, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπό τον καθηγητή παλαιοβιολογίας Μάρτιν Μπρέζιερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Γεωλογικής Εταιρίας (Journal of Geological Society), όπως ανέφεραν οι «Τάιμς του Λονδίνου».

Μέσα στο κεχριμπάρι διατηρήθηκαν ακόμα και οι μικροσκοπικές κολλώδεις σταγόνες που οι αράχνες άφηναν πάνω στον ιστό τους, για να παγιδεύουν καλύτερα τα θύματά τους. Οι διατηρημένες κλωστές του απολιθωμένου ιστού έχουν μήκος ένα χιλιοστό η κάθε μία και είναι ενωμένες μεταξύ τους.

Το κεχριμπάρι που ανακαλύφθηκε (ένα από αρχαιότερα κεχριμπάρια που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί με κάποιο απολίθωμα στο εσωτερικό τους), περιέχει επίσης φυτική ύλη, περιττώματα εντόμων και αρχαία μικρόβια, μεταξύ αυτών μερικά από τα αρχαιότερα ακτινοβακτήρια που έχουν ποτέ βρεθεί.

Ο ιστός μελετήθηκε με μια νέα τεχνική μικροσκοπίου, κατά την οποία το κεχριμπάρι αναλύθηκε από 40 διαφορετικές γωνίες και στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε ψηφιακά σε υπολογιστή. Η ανάλυση, μεταξύ άλλων, έδειξε ότι οι αράχνες πριν από 140 εκατ. χρόνια τρέφονταν με τους προγόνους των μυγών, των σκόρων και των μελισσών.

Άρθρο από www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails