Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Ο πρώτος ''αρχαίος'' υπολογιστής


Όταν το 1901 Έλληνες σφουγγαράδες ανακάλυψαν τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, κανείς δεν περίμενε ότι θα αποτελούσε έναν από τους πιο πολύπλοκους γρίφους στην ιστορία.

Οι ερευνητές που έχουν ασχοληθεί με την κατανόηση αυτού του πανάρχαιου ρολογιού, πίστευαν για πολλά χρόνια ότι κύρια χρησιμότητά του ήταν ο υπολογισμός της κίνησης των αστρικών σωμάτων.

Μια νέα ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε πρόσφατα πως μία από τις ενδείξεις κατέγραφε τις ημερομηνίες της αρχαίας Ολυμπιάδας κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αποτελούσε σημείο αναφοράς για το πέρασμα του χρόνου.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι η πιο αρχαία διασωθείσα διάταξη με οδοντωτούς τροχούς. Αποτελείται από μπρούτζινα γρανάζια και ειδικές ενδείξεις, ενώ η πρώτη αναφορά για κάτι παρόμοιο είναι τουλάχιστον 1000 χρόνια αργότερα.

Κοινωνική σπουδαιότητα

Ο Tony Freeth, μέλος της ερευνητικής ομάδας για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, δήλωσε ότι πραγματικά εξεπλάγην με την ανακάλυψη.

«Είχαμε γνώση ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός είχε δημιουργηθεί για να υπολογίζει σύνθετους κύκλους μαθηματικής αστρονομίας. Πραγματικά η έκπληξή μας ήταν μεγάλη όταν διαπιστώσαμε ότι επάνω του αποτυπωνόταν, επίσης, ο τετραετής κύκλος των αγώνων που διεξάγονταν στην αρχαία Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων. Όμως οι αγώνες ήταν τέτοιας πολιτιστικής και κοινωνικής σημασίας που είναι απόλυτα λογικό να περιλαμβάνεται η συγκεκριμένη περίοδος στον μηχανισμό».

Με την τεχνική της X-Ray τομογραφίας οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να δουν σε τρισδιάστατη εικόνα τα 29 διασωθέντα γρανάζια. Η υψηλής ανάλυσης οπτική παράσταση τους πρόσφερε τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά τα μικροσκοπικά γράμματα που βρίσκονται σκαλισμένα στην επιφάνειά του. Το «δευτερεύον καντράν» θεωρούνταν μέχρι πρότινος ότι αντιπροσώπευε το Καλλιππικό ημερολόγιο (κύκλος 940 σεληνιακών μηνών που ισοδυναμεί σε περίπου 76 χρόνια).
Παρόλα αυτά, ο Freeth και οι συνεργάτες του έχουν πλέον τη δυνατότητα να καθορίσουν, σύμφωνα με τις επιγραφές, ότι πρόκειται για τον τετραετή «Ολυμπιακό» κύκλο.
Επιπρόσθετα, η ερευνητική ομάδα είχε τη δυνατότητα να αναγνωρίσει τα ονόματα και των 12 αρχαίων ελληνικών μηνών οι οποίοι αντιστοιχούσαν στις Κορινθιακές αποικίες.

(Από τη σύγχρονη επικαιρότητα)

2 σχόλια:

Mysteri planet είπε...

Ο μηχανισμός των Αντικηθύρων ανασύρθηκε από τον βυθό της θάλασσας το 1901 και γλίτωσε ως από θαύμα μαζί με άλλα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τους Γερμανούς στην Κατοχή, για να μπει στα τέλη του 2005 σε ειδικό ψηφιακό τομογράφο ώστε να αποκαλυφθεί το εσωτερικό του.
Η ανακάλυψη του έγινε από Συμιακούς σφουγγαράδες καθώς επέστρεφαν το Πάσχα του 1900 με το καΐκι τους στα Δωδεκάνησα από τα νερά της Λιβύης, όπου είχαν πάει να βουτήξουν για σφουγγάρια. Στο ταξίδι του γυρισμού έπεσαν σε μια φοβερή φουρτούνα, που τους ανάγκασε να παρακάμψουν και να δέσουν σε υπήνεμο όρμο των Αντικυθήρων μέχρι να περάσει η αντάρα. Τις ημέρες που παρέμειναν εκεί, κάποιοι από τους σφουγγαράδες αποφάσισαν να εξερευνήσουν τον βυθό της περιοχής σε βάθος 43 μέτρων. Ένας από αυτούς ανέβηκε τρομοκρατημένος στο καΐκι για να αναφέρει στον καπετάνιο πως είδε το πόδι μιας νεκρής γυναίκας. Βεβαίως, δεν επρόκειτο για μακάβριο εύρημα αλλά για τμήμα ενός αγάλματος. Οι δύτες είχαν βρει κατά σύμπτωση ένα ρωμαϊκό ναυάγιο σε βάθος 60 μέτρων με πλουσιότατο φορτίο: κοσμήματα, αγάλματα μαρμάρινα και μπρούτζινα ήταν διάσπαρτα στον πυθμένα. Ανάμεσά τους ήταν τα γνωστά σήμερα γλυπτά ο Έφηβος των Αντικυθήρων και ο Φιλόσοφος των Αντικυθήρων. Η ανέλκυσή τους με την έλλειψη των τεχνικών μέσων την εποχή εκείνη ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Ένας σφουγγαράς έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά αλλά η επιχείρηση ολοκληρώθηκε το 1901 με αυτοθυσία, συνέπεια και πλήρη ενημέρωση των ελληνικών αρχών από την πρώτη στιγμή. Τα ανασυρθέντα αντικείμενα μεταφέρθηκαν αμέσως στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ανάμεσά τους ήταν και το περίεργο εύρημα: ένα κουτί (20x30x8 εκ.) με μπρούτζινα και ξύλινα μέρη που είχαν παραμορφωθεί από τη διάβρωση. Το 1902, ο αρχαιολόγος Στάης το εξέτασε με μεγαλύτερη προσοχή για να ανακαλύψει με έκπληξη ότι τα μεταλλικά μέρη του έχουν περίγραμμα οδοντωτών τροχών. Οι κατοπινοί ερευνητές διαφώνησαν σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ τους αλλά όλοι ήταν σίγουροι ότι επρόκειτο για τον πιο σύνθετο μηχανισμό της αρχαιότητας που χρονολογείτο περίπου έναν αιώνα π.Χ., και ότι δεν είχε ανακαλυφθεί σε κανένα μέρος του κόσμου τίποτα παρόμοιο για τα επόμενα 1.300 χρόνια. Κανείς όμως δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα τι ήταν. Άλλωστε, οι μελετητές δεν είχαν ιδιαίτερα εξελιγμένα μέσα έρευνας και δια του γυμνού οφθαλμού ήταν εξαιρετικό παρακινδυνευμένο να βγάλουν συμπεράσματα.
Αργότερα ερεύνησε το Μηχανισμό ο Derek de Solla Price με τη βοήθεια επιστημόνων από τον Δημόκριτο κατά τη δεκαετία του ‘50. Ο Βρετανός μάλιστα είχε προχωρήσει και σε μια ανακατασκευή του αντικειμένου, της οποίας η ορθότητα αμφισβητήθηκε αργότερα. Όσο δεν υπήρχε μια τεκμηριωμένη και συνολική απάντηση για το μυστηριώδες αντικείμενο, τόσο γίνονταν πιο ακραίες οι εκδοχές για τη φύση και την προέλευσή του. Άλλωστε ένας από τους ερευνητές που ενδιαφέρθηκε να μάθει περισσότερο για τον μηχανισμό ήταν και ο περίφημος Εριχ Φον Νταίνικεν που μιλούσε για εξωγήινους. Και πολλά άλλα που λέγονται στο διαδίκτυο η έρευνα συνεχίζετε .

ΑΝΘΗ είπε...

Σε ευχαριστώ για τις επισημάνσεις και για τη γενικότερη ενημέρωσή σου, φίλε Mysteri planet! Καλή πρωτοχρονιά!

Related Posts with Thumbnails