Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Ιστορία των νομισμάτων Γ'






Υποδιαίρεση της δραχμής ήταν ο οβολός, με αξία ίση με το ένα έκτο της δραχμής. Η λέξη οβολός προέρχεται από το αρχαίο οβελός, που σημαίνει τη σημερινή σούβλα. Έξι σούβλες, όσες πιάνει μαζί μια ανδρική χούφτα, αποτελούσαν παλαιότερα μονάδα πληρωμής. Η παράσταση βασιλέων και ηγεμόνων στα νομίσματα άρχισε αργότερα, κατά τους αλεξανδρινούς χρόνους και διατηρείται μέχρι των ημερών μας. Κυριότερο υλικό κατασκευής νομισμάτων ήταν ο άργυρος και μόνο για νομίσματα μικρής αξίας αξιοποιήθηκε με την πάροδο του χρόνου ο χαλκός.

Τα πρώτα ρωμαϊκά νομίσματα δημιουργήθηκαν τον 3ο αιώνα π.Χ. και ήταν, τα μικρά σφυρήλατα από χαλκό και μπρούντζο, τα μεγάλα χυτά (aes grave) με βάρος μία ρωμαΙκή libra (~327 g). Τα πρώιμα ρωμαϊκά νομίσματα είχαν στη μία πλευρά μία απεικόνιση της πλώρης πλοίου και στην άλλη πλευρά κάποια θεότητα. Το πρώτο αργυρό νόμισμα της Ρώμης κυκλοφόρησε περί το 269 π.Χ., αλλά η μαζική παραγωγή ασημένιων νομισμάτων, τα δηνάρια (denarius), άρχισε από το 187 π.Χ. Ο Ιούλιος Καίσαρ ήταν ο πρώτος ηγεμόνας που αποτυπώθηκε σε νόμισμα εν ζωή.

Στα αυτοκρατορικά χρόνια κυκλοφόρησαν νομίσματα χρυσά (aureus), αργυρά (denarius), ορειχάλκινα (sestertius, dupondinus) και χάλκινα (as). Με τις συνεχείς εναλλαγές των αυτοκρατόρων αποσταθεροποιήθηκε το νομισματικό σύστημα της Ρώμης ενώ, με το διαχωρισμό του κράτους σε δύο τμήματα, το ανατολικό κράτος, Βυζάντιο, ανέπτυξε μία αυτοτελή νομισματική δημιουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails