Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Τα εμπόδια μας κάνουν νικητές της ζωής!



Ο θυμόσοφος λαός μας έχει πει "κάθε εμπόδιο για καλό". Μια φράση που και οι ίδιοι συχνά χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, κατά πόσο όμως πιστεύουμε πραγματικά το περιεχόμενο αυτής της φράσης; Μήπως η συμπεριφορά μας, όταν προκύπτει κάποιο εμπόδιο, κάθε άλλο παρά αυτή τη θεώρηση μαρτυρά; 
Τα εμπόδια στη ζωή είναι κάτι αναπότρεπτο, κάθε άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος μαζί τους. Και δυστυχώς, οι περισσότεροι, όταν εμφανίζονται στον δρόμο μας, συνήθως δείχνουμε λιγοψυχία, δειλιάζουμε, μιζεριάζουμε πολλές φορές. Αν όμως σκεφτούμε λίγο διαφορετικά, αν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντί τους και βγάλουμε τις παρωπίδες μας, τότε ίσως αντιληφθούμε πως τα εμπόδια για τη ζωή του ανθρώπου έχουν παιδευτικό και κυρίως εξελικτικό χαρακτήρα. 
Η ίδια η φύση μάς δίνει ένα απλό παράδειγμα, αυτό της τριανταφυλλιάς, το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με το ρόλο των εμποδίων στη ζωή μας. Ο φράχτης, το "εμπόδιο" της τριανταφυλλιάς είναι για κείνη ο τρόπος να αναπτυχθεί, να μεγαλώσει να ομορφύνει. Εμείς όμως τον φράχτη -το εμπόδιό μας- δεν το αξιοποιούμε πάντα όπως η τριανταφυλλιά, ώστε μέσα από αυτό να ''μεγαλώσουμε", να "ομορφύνουμε " πνευματικά και ψυχικά, αλλά το αντιμετωπίζουμε με δυσθυμία. 
Αξίζει όμως να δούμε το κάθε εμπόδιο ως μια δοκιμασία μέσα από την οποία θα βγούμε πιο ταπεινοί, αλλά και ταυτόχρονα πιο δυνατοί, αρκεί να εμπιστευτούμε τον Θεό και να κάνουμε πράξη το θέλημά Του. Τότε, αντί η πίστη να κλονίζεται, ενδυναμώνεται, γίνεται μέσο και συνάμα σκοπός και το άτομο μπαίνει σε μια διαδικασία επαναπροσδιορισμού της θέσης και του ρόλου του. 
Το πιο σημαντικό, όταν προκύπτει ένα εμπόδιο, είναι ότι ο Θεός μας δίνει μια ευκαιρία να απαλλαγούμε από τον εγωισμό μας, να συνειδητοποιήσουμε δηλαδή πως έχουμε ανάγκη την παρουσία και τη χάρη Του στη ζωή μας, Εκείνου και των αδελφών μας. 
Κάπως έτσι λοιπόν, τα προβλήματα τελικά αποδεικνύονται προστασία του ανθρώπου από τον Θεό και όχι τιμωρία, όπως πολλοί ασυναίσθητα ίσως φρονούν έχοντας ένα πρότυπο τιμωρού Θεού στο μυαλό τους. Ο Θεός όμως δεν θέλει να μας βλέπει να υποφέρουμε, δεν πιστεύουμε άλλωστε σε ένα Θεό εκδικητικό, αλλά σε έναν Θεό απέραντης αγάπης που δεν ζητά ανταλλάγματα. 
Αν αναζητήσουμε τον Θεό σε κάθε εμπόδιο, θα δούμε και την αγάπη Του και με αγάπη κι εμείς θα το αντιμετωπίσουμε, θα προσευχηθούμε, θα παρακαλέσουμε και θα Τον δοξάσουμε. Μην λησμονούμε, κάθε φορά που δειλιάζουμε σε μια δυσκολία, πως Εκείνος μας στέλνει όσα ξέρει πως θα αντέξουμε.
Όσο δύσκολο κι αν δείχνει εκ πρώτης όψεως ένα πρόβλημα, είναι σίγουρο πως για κάποιον λόγο ήρθε. Ας το αφήσουμε λοιπόν (το πρόβλημα) να μας διδάξει, να μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε πνευματικά κι όπως βοηθά ο φράκτης την τριανταφυλλιά να μεγαλώσει, έτσι να μεγαλώνει κι η καρδιά μας μέσα από κάθε εμπόδιο, να δέχεται μέσα της τον Θεό και κάθε φορά το εμπόδιο να γίνεται μοναδική ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά Του.

(Ελισάβετ Αντωνιάδη, Φοιτήτριας τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ, Το εμπόδιο του φράχτη θρίαμβος της τριανταφυλλιάς, άρθρο στο Περιοδικό Παρεμβολή, τεύχος 119)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!
Ας είναι ευφρόσυνος και δημιουργικός ο μήνας Μάρτιος! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails