Μέχρι λίγες δεκαετίες πριν η ζωή της οικογένειας κυλούσε πολύ πιο ήρεμα και ομαλά, σε ατμόσφαιρα καθαρή, με ρυθμούς ήπιους και σύμφωνους με τις ανθρώπινες αντοχές μας.
Η εκπληκτική ανάπτυξη της ηλεκτρονικής τα τελευταία χρόνια έφερε επανάσταση στη ζωή μας.
Έδωσε ασύλληπτες για τις προηγούμενες γενιές δυνατότητες ενημερώσεως, μορφώσεως, αναψυχής και επικοινωνίας. Η τηλεόραση, το διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η πολύ εξελιγμένη πια κινητή τηλεφωνία διευκολύνουν και επηρεάζουν άμεσα τη σύγχρονη ζωή.
Μικροί και μεγάλοι εκμεταλλεύονται τις δυνατότητές τους και απασχολούνται πολλές ώρες. Οπωσδήποτε είναι πολύ ενδιαφέρον να μπορείς να ενημερώνεσαι άμεσα για ό, τι συμβαίνει στον πλανήτη μας, να βλέπεις εντυπωσιακές και λεπτομερείς ανταποκρίσεις των γεγονότων, να αισθάνεσαι πληροφορημένος για όλα.
Είναι εξυπηρετικό να έχεις, μέσω του διαδικτύου, όλο τον κόσμο μπροστά σου, στη μικρή οθόνη σου, και από εκεί να προχωρείς σε κάθε είδους συναλλαγές με απίστευτη ευκολία. Και είναι εντυπωσιακό και ευχάριστο να παίζεις παιχνίδια στα οποία συμμετέχουν χιλιάδες παίκτες σ' όλο τον κόσμο.
Με το μικρό και θαυματουργό εργαλείο που λέγεται κινητό τηλέφωνο επικοινωνείς με τον καθένα όπου και αν βρίσκεται, φωτογραφίζεις, ηχογραφείς, βιντεοσκοπείς, μπαίνεις στο διαδίκτυο, ακούς μουσική, ραδιόφωνο, μαθαίνεις, ελέγχεις, εξασφαλίζεις πλήθος πραγμάτων. Δεν θα ασχοληθούμε εκτενέστερα με τις δυνατότητες που η νέα τεχνολογία δίνει στον σύγχρονο άνθρωπο. Περισσότερο θα επιμείνουμε στις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη ζωή της οικογένειας.
Το πρώτο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι η υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών μέσων ενεργεί διασπαστικά μέσα στην οικογένεια, καθώς τα μέσα αυτά προσφέρουν αφάνταστα μεγάλη ποικιλία ευκαιριών, είναι ιδιαίτερα ελκυστικά.
Η εντυπωσιακή εναλλαγή των εικόνων, η ευκολία στην πρόσληψη κάθε είδους πληροφορίας, η άμεση επικοινωνία κ.λπ. σαγηνεύουν τον χρήστη τους και τον καθηλώνουν εκεί, προσφέροντας πολύ εύκολη και διαρκώς ανανεούμενη απόλαυση.
Ναι! Μπορείς όλο τον κόσμο να τον βλέπεις, αλλά να χάνεις τον διπλανό σου. Να επικοινωνείς με τον καθένα, ακόμη και στην άκρη του κόσμου, αλλά όχι με τα πρόσωπα του στενού σου περιβάλλοντος. Κλείνεις την πόρτα του σπιτιού σου, μάλιστα με όσα προβλέπουν οι σύγχρονες απαιτήσεις ασφαλείας, ώστε να μην μπορεί να μπει μέσα κανείς, αλλά μέσα είναι ήδη όλος ο κόσμος! Οι μόνοι τους οποίους μπορεί να μη συναντάς, παρ' όλο που είναι δίπλα σου, είναι οι δικοί σου!
Είναι συχνά τα παράπονα για για τον σύζυγο και πατέρα που επιστρέφει αργά στο σπίτι και ενώ, περιμένουν όλοι με χαρά να τον δουν ανάμεσά τους, εκείνος κάθεται κουρασμένος στον καναπέ και ανοίγει την τηλεόραση ή κλείνεται στο δωμάτιό του και ασχολείται με τον υπολογιστή.
Δικαιολογημένη είναι επίσης η ανησυχία για τα παιδιά, που από πολύ μικρά δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από την οθόνη της τηλεοράσεως και, καθώς μεγαλώνουν, ασχολούνται πολλές ώρες με τον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο και ξεχνιούνται με τις ατέλειωτες περιπλανήσεις τους στους δρόμους του διαδικτύου.
Έτσι όμως χάνεται η επικοινωνία, δεν υπάρχει η κοινωνία της αγάπης, σβήνει η οικογενειακή χαρά και ζεστασιά. Οι άνθρωποι δεν χαίρονται και δεν παλεύουν μαζί τη ζωή· απλώς συγκατοικούν. Η οικογενειακή ενότητα τραυματίζεται, μάλιστα θανάσιμα, από την υπερβολική χρήση των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων.
Επιπλέον τραυματίζεται και η ψυχική υγεία των μελών της οικογένειας, πράγμα που έχει ασφαλώς πολύ αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή της. Διότι δημιουργείται δυστυχώς εξάρτηση σ' εκείνους που δίνουν πολύ χρόνο στα μέσα αυτά. Είναι διαπιστωμένο από ειδικούς πως η για πολλές ώρες παρακολούθηση των προγραμμάτων της τηλεοράσεως ενεργεί σαν ναρκωτικό. Λειτουργούν μάλιστα ήδη κλινικές που βοηθούν στην απεξάρτηση ατόμων τα οποία κάνουν υπερβολική χρήση του διαδικτύου.
Τα μέσα αυτά διευκολύνουν πολύ τη ζωή μας. Όμως αν δεν περιορισθούμε στην ορθή αξιοποίησή τους, αλλοιώνουν την προσωπικότητά μας και μας ταλαιπωρούν ψυχικά. Αυτό κατά συνέπεια βλάπτει και την οικογένεια. Πολύ περισσότερο βλάπτει η δυνατότητα επαφής και γνωριμίας με το κακό μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων. Είναι πολύ δύσκολο πια να βρεις στην τηλεόραση κάτι γνήσιο και καθαρό.
Με το διαδίκτυο ακόμη, όπως είπαμε ήδη, όλος ο κόσμος είναι μέσα στο σπίτι μας. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο σπίτι μας μπορεί να είναι και όλος ο υπόκοσμος, ο κόσμος της βίας, του εγκλήματος, της αισχρότητας. Ειδικότερα τα μικρά παιδιά μπορούν όλο αυτό το ανομολόγητο κακό να το έχουν στην τσέπη τους σ' ένα μικρό κινητό και να το φέρνουν στην επιφάνεια με απλούστατους χειρισμούς.
Χάνουν έτσι πολύ νωρίς την αθωότητά τους. Αλλά και οι μεγάλοι προσβάλλονται καίρια. Γίνονται απότομοι, βίαιοι, σκληροί. Η ζωή της αμαρτίας και της ανηθικότητας διδάσκεται νύχτα και μέρα από τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα. Το άσυλο της οικογένειας καταλύεται.
Ο μοντέρνος τρόπος ζωής, δηλαδή η αμαρτία με όλες τις εκφράσεις της, δεν θεωρείται πια κάτι κακό. Είναι φανερό! Η οικογένεια βρίσκεται σε ηλεκτρονικό κλοιό, με τρεις άμεσες και οδυνηρές συνέπειες: χάνεται η δυνατότητα επικοινωνίας των μελών της. Τα μέλη της γίνονται προβληματικά, με αφόρητες ψυχικές φορτίσεις. Τραυματίζεται καίρια η ηθική της. Πώς όμως θα σταθεί έτσι η οικογένεια; Πώς θα αντιδράσει στον σφοδρό και καταιγιστικό ηλεκτρονικό βομβαρδισμό;
(Αρχιμανδρίτη Αστερίου Χατζηνικολάου, Προβλήματα στη
σύγχρονη οικογένεια, Η οικογένεια σε ηλεκτρονικό κλοιό, Εκδόσεις Σωτήρ, Αθήνα
2016)
συνεχίζεται.....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου