Αναφέραμε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στη ζωή της οικογένειας η υπερβολική χρήση των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων. Μιλάμε για υπερβολική χρήση. Διότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη χρησιμότητα των μέσων αυτών και ακόμα την αναγκαιότητά τους. Η απαραίτητη ενημέρωση για πολλές από τις καθημερινές υποχρεώσεις μας και αρκετές συναλλαγές μας γίνονται πλέον αναγκαστικά με τη χρήση αυτών των μέσων. Και γίνονται πολύ εύκολα.
Οπωσδήποτε είναι αναγκαίο να αξιοποιούμε θετικά τις προόδους μας και να κάνουμε ορθή χρήση των μέσω που η δημιουργική διάθεση του ανθρώπου επινοεί σε κάθε εποχή. Συγχρόνως όμως είναι απαραίτητο να αποφεύγουμε την κατάχρηση.
Ο απόστολος Παύλος λέει: "Καί οἱ χρώμενοι τῷ κόσμῳ τούτῳ ὡς μή καταχρώμενοι· παράγει γάρ τό σχῆμα τοῦ κόσμου τούτου (Α΄ Κορ. ζ, 31)". Δηλαδή: κι εκείνοι που μεταχειρίζονται τα εγκόσμια αγαθά και βρίσκονται σε οποιαδήποτε σχέση με τον κόσμο, να αποφεύγουν κάθε άμετρη απόλαυσή τους και κατάχρησή τους και μόνο στα αναγκαία να αρκούνται. Διότι περνά και φεύγει διαρκώς σαν σκιά η εξωτερική μορφή του κόσμου αυτού.
Δεν θα απορρίψουμε λοιπόν τίποτε. Αλλά και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε τίποτε να μας απορρίψει, να μπει έτσι στη ζωή μας, που να την αλλάξει, να αλλοιώσει την προσωπικότητά μας, να αλλοτριώσει το πνεύμα μας. Όλα όσα έχουν εισέλθει τελευταία στη ζωή μας δεν πρέπει να κυριαρχήσουν στο πνεύμα μας και να το επηρεάσουν αρνητικά. Αλλά το πνεύμα μας να κυριαρχήσει επάνω τους, για να τα αξιοποιήσει θετικά και να τα αναδείξει όργανα που θα υπηρετούν σωστά τη ζωή μας.
Έχουμε επομένως ανάγκη από πνεύμα σωστό και ικανό να αντιμετωπίσει τις νέες καταστάσεις και τα προβλήματα που προκαλεί στη ζωή μας η πρόοδος και η σύγχρονη τεχνολογία. Έχουμε προπάντων ανάγκη από το Πνεύμα του Θεού να φωτίζει το πνεύμα μας, για να καταλαβαίνουμε πώς να χρησιμοποιούμε τις νέες δυνατότητες και να δυναμώνει την ψυχή μας με την παντοδύναμη χάρη Του, για να αντιστέκεται στις υπερβολές και να αποφεύγει τις ποικίλες εκτροπές.
Αν η ζωή της οικογένειας πλουτίζεται από την παρουσία του Αγίου Πνεύματος, τότε μπορεί να αντιστέκεται στο βίαιο και καταιγιστικό ηλεκτρονικό βομβαρδισμό που δέχεται τελευταία και να διατηρεί τη συνοχή της, την ηρεμία και ψυχική υγεία των μελών της και την ηθική ακεραιότητα.
Όταν στο σπίτι κυριαρχεί το Πνεύμα του Θεού, τότε το πνεύμα του κόσμου χάνει τη δύναμή του. Όταν στις ψυχές επικρατεί η χάρη του Θεού, οι ψυχές αντέχουν. Αλλά η χάρη έρχεται με την ταπείνωση, με τον αγώνα, την προσευχή και τη μελέτη, με τη συστηματική πνευματική ζωή, με τη συμμετοχή όλων στα ιερά Μυστήρια.
Όσο οι από έξω επηρεασμοί γίνονται εντονότεροι, τόσο η εσωτερική ζωή της οικογένειας πρέπει να δυναμώνει. Γι' αυτό ο ορθός τρόπος άμυνας μπροστά στον κίνδυνο της κυριαρχίας των ηλεκτρονικών μέσων στη ζωή μας, είναι το αναπτύσσουμε περισσότερο το πνευματικό μας πρόγραμμα. Συμβαίνει το αντίθετο δυστυχώς. Αποδιοργανώνεται έτσι η ζωή μας και η οικογένεια περνάει κρίση.
Το πνευματικό πρόγραμμα απαιτεί κόπο. Αυτό όμως είναι που αληθινά ξεκουράζει τις ψυχές, τις χαροποιεί και τις τρέφει. Από το να συζητήσουμε κάτι πνευματικό όλοι μαζί, είναι ευκολότερο να ανοίξουμε ο καθένας τον υπολογιστή του και να αρχίσουμε τις ατελείωτες και ψυχοφθόρες συχνά περιπλανήσεις στο διαδίκτυο.
Από το να μελετήσουμε την Αγία Γραφή, φαίνεται πιο ενδιαφέρον να ασχοληθούμε με τις ειδήσεις του κόσμου.Από το να κάνουμε όλοι μαζί μια ολιγόλεπτη προσευχή, είναι πιο εύκολο να στηθούμε για ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Τα πρώτα φαίνονται δύσκολα και κουραστικά. Τα δεύτερα μας κερδίζουν. Τα πνευματικά θέλουν κόπο. Τα κοσμικά είναι εύκολα.
Όμως πόσο αυτά τα εύκολα δυσκολεύουν την ψυχή! Τη φορτώνουν με έγνοιες, ανησυχίες και άγχος. Της αφαιρούν την καθαρότητα και εύκολα την οδηγούν στην αμαρτία. Αντίθετα, η πνευματική συζήτηση ωφελεί την ψυχή, η μελέτη την ανεβάζει, η προσευχή την ειρηνεύει και τη χαροποιεί. Όσα έχουν κόπο ξεκουράζουν. Τα εύκολα και άνετα τελικά ζημιώνουν και ταλαιπωρούν.
Το ίδιο μπορεί να πει κανείς και για την έλλειψη επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια. Από το να ασχοληθεί ο σύζυγος, όταν επιστρέφει κουρασμένος στο σπίτι, με τα προβλήματα του σπιτιού, είναι πολύ πιο εύκολο, όπως προαναφέραμε, να ανοίξει την τηλεόραση ή να κλεισθεί στο δωμάτιό του και να ασχοληθεί με τον υπολογιστή.
Το ίδιο φαίνεται πολύ πιο εύκολο και στα παιδιά, όταν γυρίζουν κουρασμένα από τα μαθήματα και τα φροντιστήριά τους. Έτσι όμως προστίθεται κόπος στον κόπο και ένταση στην ένταση. Σπάνε τα νεύρα. Το να έλθεις κουρασμένος και να ακούσεις πρόθυμα τον άλλον, τα προβλήματα, τις αποτυχίες και δυσκολίες του, φαίνεται βαρύ. Αυτό όμως καλλιεργεί την αγάπη, και η αγάπη χαροποιεί και ξεκουράζει αληθινά την ψυχή.
Θα καθίσουν οι σύζυγοι να τα πουν, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να ακούσουν και τα παιδιά, να μιλήσουν μαζί τους, όσο και αν είναι καταπονημένοι από την ταλαιπωρία της ημέρας. Θα επικοινωνήσουν και τα αδέλφια μεταξύ τους. Αυτό όμως που φαίνεται κουραστικό, αυτό θα ξεκουράσει αληθινά όλους. Διότι καλλιεργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης, κατανοήσεως, αγάπης, φιλοτεκνίας και φιλαδελφείας.
Και αυτό βαθύτερα ζητούν οι ψυχές. Από το να επικοινωνείς με τελείως αγνώστους στην άλλη άκρη του κόσμου, και κάποτε να πέφτεις θύμα των άνομων και αμαρτωλών διαθέσεών τους, είναι βέβαια πολύ προτιμότερο να ζεις μέσα στην ατμόσφαιρα της γνήσιας και αληθινής αγάπης, που μπορεί να αναπτυχθεί στο ευλογημένο περιβάλλον της οικογένειας.
Στην πρώτη περίπτωση έχεις την ψευδαίσθηση ότι κερδίζεις όλο τον κόσμο. Χάνεις όμως στην πραγματικότητα τον εαυτό σου, τον συνάνθρωπό σου -τους δικούς σου- και τον Θεό σου. Στη δεύτερη καταλαβαίνεις πως ό, τι μπορεί να σου δώσει μια σωστή οικογένεια δεν μπορεί να το δώσει όλος ο κόσμος.
(Αρχιμανδρίτη Αστερίου Χατζηνικολάου, Προβλήματα στη
σύγχρονη οικογένεια, Ηλεκτρονική απελευθέρωση, Εκδόσεις Σωτήρ, Αθήνα
2016)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου