Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Απλοποίηση ελληνικής γραφής ζητά Κύπριος ευρωβουλευτής



Μόλις έλαβα αυτό το μήνυμα στο e-mail μου και πραγματικά εκνευρίζομαι μόνο στη σκέψη, όχι σε πιθανή υλοποίησή του:

"ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ. ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟ ΛΑΒΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΙΣΩΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ.

Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζητά ο κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης,με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου, Ανδρέα Δημητρίου. Την πρόταση του κοινοποίησε και στους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/ απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.
Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως τροφή για σκέψη τα εξής:

1. Να καταργηθούν τα γράμματα 'η' και 'υ' και να αντικατασταθούν από το γράμμα 'ι'.

2. Να καταργηθεί το γράμμα 'ω' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'ο'.

3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής: 'αι'---> 'ε', 'ει'--->'ι', 'οι--->ι', 'υι'--->ι', 'αυ'--->'αβ', 'ευ'--->'εβ'

4. Να καταργηθεί η χρήση του 'γγ' και να αντικατασταθεί από το 'γκ'.

5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα 'ς' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'σ'.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα(α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ, λ, μ, ν ,ξ , ο ,π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το 'ου').
Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας.

Προωθήστε το mail αυτό για την ενημέρωση του κόσμου για τη νέα αυτή και δόλια ανθελληνική επίθεση, με το πρόσχημα δήθεν του εκσυγχρονισμού της (ήδη επικίνδυνα ρημαγμένης τα τελευταία χρόνια) γλώσσας μας!

Υ.Γ. ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΧΕΝΡΙ ΚΙΣΣΙΓΚΕΡ:

Ο Ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλαδή, να πλήξουμε

1. τη γλώσσα,

2. τη θρησκεία,

3. τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητα του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ."

ΑΙΣΧΟΣ!!!!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ !ΑΓΑΠΗΤΗ ΙΣΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΗ ΑΝΘΗ...Διαβασα αυτα που λεγει ο κυπριος ευρωβουλευτης οχι! δεν συνφωνω...Η γλωσσα μας ηδη εχει πηραχτει κατα καιρους και εχω μπερδευτει και εγω με μερικες λεξεις που αλλωτε τις βλεπω αλλιως γραμμενες την λεξη ας πουμε ''καλυτερα'' την εχω διαβασει σε εφημεριδα ''καλλιτερα''ποια ειναι η σωστη τοποθετηση; αλλα εγω βλεπω πως με την νεα ελληνικη γλωσσα δημιουργηθηκαν κατι λεξεις καινουργιες που ειναι υβριστικες που στην Αρχαια ελληνικη δεν θα μπορουσε ουτε και να βρισει κανεις ---θελω να πω πως οσο γινεται απλοποιηση της γλωσσας --τοσο πιο πολυ ξεπεφτει ακομη και σε πνευματικο επιπεδο.απεναντιας η Αρχαια ελληνικη γλωσσα και γραφη ειναι ευστοχη,μεγαλοπρεπης,στοχαστικη,ευγενικη,πλουσια,και ξεκαθαρη...ολα θελουν να τα απλοποιησουν και την θρησκεια μας και την γλωσσα μας δυστυχως και δεν υπαρχει κανεις να ανατρεψει αυτα που για χαρη τους πολεμησαν οι ηρωες της επαναστασης του 1821 ---θα φτασουμε σε σημειο η θρησκεια μας να λατρευεται στις ερημους μονο,η πατριδα μας να ειναι τοπος διαφορων υπηκοοτητων με καθε ειδους θρησκεια που με την μιξη των φυλων να μην ξερεις τι φυλη ειναι αυτη και φυσικα η γλωσσα μας μαζι με την γραφη να εχει ξεπεσει τοσο πολυ αφου η μιξη θα εχει κανει ολη την ζημια.Ολα ξεκινουν πρωτα απο τους μεγαλους που θα δωσουν λογο στον θεο για το οτι δεν φροντισαν να διατηρησουν τον ελληνισμο και τον χριστιανισμο και να αφησουν το επωμενο προζυμι στις επερχομενες γενναιες δ υ σ τ υ χ ω ς!!!αυτη ειναι η ατελης γνωμη μου -----πηνελοπη

ΑΝΘΗ είπε...

Αγαπητή μου Πηνελόπη, Αληθώς Ανέστη!

Η ελληνική γλώσσα δεν αλλοιώθηκε, γλυκιά μου! Την αλλοίωσαν! Πρόκειται για εναλλαγές στη γραφή μετά την παρέμβαση γλωσσολόγων και για πιθανά λάθη στη μεσαιωνική και νεότερη περίοδο. Με το δίκιο σου και μπερδεύεσαι. Είμαι αντίθετη κι εγώ στην απλοποίηση της ελληνικής γλώσσας και θεωρώ αίσχος αυτό που ζητούν άνθρωποι αδαείς και αμνήμονες της Ελληνικής ιστορίας.
Το επίρρημα καλύτερα πλέον γράφεται με ένα λ και υ κι όχι όπως ο μεσαιωνικός τύπος καλλίτερα. Σύμφωνα με το γλωσσολόγο Γ. Χατζιδάκι, ο συγκριτικός βαθμός έχει σχηματιστεί αναλογικά προς τα επίθετα σε -ύς κι όχι από το θέμα του αρχαίου συγκριτικού επιθέτου καλλίων ή του μεταγενέστερου κάλλιος.

Θα συμφωνήσω ότι η Αρχαία Ελληνική γλώσσα είναι ευγενική κι αρχοντική. Κρίμα που έχουμε κρατήσει ένα μέρος της στη Νεοελληνική γλώσσα. Όμως, αν διαβάσεις Αριστοφάνη, θα συνειδητοποιήσεις πόσες βρισιές υπήρχαν. Και μάλιστα πολύ άσχημες, με σεξουαλικό λόγο!
Πάντως, μη φοβάσαι! Ο Θεός προστάτευσε την Ελλάδα παλαιότερα. Θα την προστατεύσει και τώρα. Δεν θα την αφήσει να χαθεί!

Καλό σου βράδυ, φίλη κι αδελφή μου!

Ανώνυμος είπε...

Εχεις δικαιο για τον Αριστοφανη δεν το ειχα σκεφτει...ολα με οδηγουν στο οτι εχεις δικαιο...ευχαριστω για τις λεξεις...μακαρι ολα να πανε καλα για τον τοπο μας!Η χαρη του θεου να σε σκεπει.../////πηνελοπη

ΑΝΘΗ είπε...

Πηνελόπη μου, να είσαι καλά! Είμαι πάντα στη διάθεσή σου!
Ο ελληνισμός δεν θα πεθάνει. Έχει τον καλύτερο βοηθό, συμπαραστάτη και προστάτη: το Θεό!
Η Χάρη του Θεού να σκεπάζει όλο τον κόσμο!

Related Posts with Thumbnails