Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Φράσεις για προβληματισμό 103ο μέρος

Στα πρόθυρα της Βηθλεέμ, ζούμε την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού, του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού. Να απολαύσουμε για ακόμη μια φορά την ύψιστη αγάπη του Θεού Πατέρα προς τον άνθρωπο: "τόν Υἱόν αὐτοῦ τόν Μονογενῆ ἔδωκε". "Ὁ πατήρ ηὐδόκησεν, ὁ Λόγος σάρξ ἐγένετο καί ἡ Παρθένος ἔτεκεν Θεόν ἐνανθρωπήσαντα". Να ανταποκριθούμε κι εμείς οι άνθρωποι με ζωή θεοφιλή και θεάρεστη(Σπουδαία σκέψη). 

Ξημέρωσαν Χριστούγεννα. Οι εκκλησιές σημαίνουν, κουνιούνται τα καμπαναριά και οι φωνές, που βγαίνουν απ’ το βαθύ, το διάπλατο κάθε καμπάνας στόμα, μοιάζουν χερουβικούς ψαλμούς, σαν απ’ ουράνιο δώμα. Χιλιάδες τα Χριστούγεννα τα τραγουδούν Αγγέλοι και κάθε αχτίδα από ψηλά, που κάθε αστέρι στέλλει, μοιάζει αγγελική ματιά. Θρησκεία! Γλυκειά μάννα! Τι όμορφη δίνεις εσύ λαλιά και στην καμπάνα και  πόσο εκείνη ἡ λαλιά σαλεύει στην καρδιά μας! Πόσες εκείνος ὁ Σταυρός απ῾ τα καμπαναριά μας, στην αντηλιάδα χύνοντας τόσες χρυσές αχτίδες, χύνει βαθιά μας στην ψυχή γλυκές χρυσές ελπίδες! («Ο Καλόγερος της Κλεισούρας » Κώστας Κρυστάλλης)

Η εορτή των Χριστουγέννων είναι εορτή της ειρήνης. Διότι ο βασιλιάς και χορηγός της ειρήνης ήρθε στη γη για να λυτρώσει τους κατοίκους της από την σκλαβιά της αμαρτίας. Ήρθε στη γη τότε -πριν από 2000 σχεδόν χρόνια. Έρχεται και στην ψυχή του καθενός και της καθεμιάς μας τώρα, για να την ειρηνεύσει. Και θα την ειρηνεύσει! Αρκεί εμείς να αγωνιζόμαστε κατά της αμαρτίας, να μετανοούμε, να εξομολογούμαστε με ειλικρίνεια και να Τον δεχόμαστε μέσα μας ως αιώνιο Βασιλιά και μοναδικό Κύριο της ψυχής μας."Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες καί πεφορτισμένοι κἀγώ ἀναπαύσω ὑμᾶς (Ματθ. κα, 28)" (Σπουδαία σκέψη). 

Η προσκύνηση των μάγων θα πρέπει να μας διδάξει όλους, καθώς προσερχόμαστε κι εμείς να προσκυνήσουμε το θείο βρέφος. Εμείς βέβαια δεν διανύουμε την μακροχρόνια και επικίνδυνη, κοπιαστική πορεία των μάγων. Δεν έχουμε να προσφέρουμε στο θείο βρέφος χρυσό, λίβανό ή σμύρνα κι ούτε ζητεί τέτοια δώρα από εμάς. Το δώρο που ζητεί από εμάς σήμερα ο τεχθείς βασιλιάς του ουρανού και της γης είναι κάτι βαθύτερο, ανώτερο, ιερό. Παιδί μου, δος μου την καρδιά σου: "Δός μου, υἱέ, σήν καρδίαν (Παροιμίες κγ, 26)".(Σπουδαία σκέψη)

Το όνομα Εμμανουήλ δεν σημαίνει απλώς "Ο Θεός είναι μαζί μας, μας αγαπά και μας προστατεύει". Αλλά κυρίως σημαίνει "Ο Θεός είναι ανάμεσά μας". Δηλαδή ο Θεός έγινε άνθρωπος για τη σωτηρία μας, χωρίς να παύσει να είναι Θεός. Το όνομα "Εμμανουήλ" σημαίνει ό, τι και το "Θεάνθρωπος". Μας δίνει παρηγοριά, γιατί "ἐπεσκέψατο ἡμᾶς ἐξ' ὕψους ὁ Σωτήρ": ο άνθρωπος μπορεί εν Χριστώ να ενωθεί με τον Θεό, να αγιασθεί, να θεωθεί (Σπουδαία σκέψη). 

Ο Χριστός σε αναζητά παντού. Στα κύματα των δοκιμασιών του βίου. Στο σπίτι του αμαρτωλού αρχιτελώνη. Στο πηγάδι της Σαμαρείτιδας. Στα σταυροδρόμια της ζωής. Πάνω στον Σταυρό με τα χέρια απλωμένα, πληγωμένα, ανυψωμένα, έτοιμα να σε σφίξουν στην αγκαλιά Του. Μην το αρνηθείς (Σπουδαία σκέψη). 

Πρέπει να έχωμεν δυο αγάπας, αγάπην προς τον Θεόν μας και εις τους αδελφούς μας. Φυσικόν μας είναι να έχωμεν αυτάς τας δυο αγάπας, παρά φύσιν είναι να μην τας έχωμεν. Και καθώς ένα χελιδόνι χρειάζεται δυο πτέρυγας δια να πετά εις τον αέρα, ούτω και ημείς χρειαζόμαστε αυτάς τας δυο αγάπας, διότι άνευ αυτών είναι αδύνατον να σωθώμεν και πρώτον έχομεν χρέος να αγαπώμεν τον Θεόν μας, διότι μας εχάρισε τόσην γην μεγάλη εδώ να κατοικώμεν πρόσκαιρα, τόσες χιλιάδες φυτά, βρύσες, ποταμούς, θάλασσας, αέρα, ημέραν, νύκτα, ουρανόν, ήλιον, κ.λπ. Όλα αυτά διά ποίον τα έκανε ει μη δι' ημάς; Τι μας εχρεώστει; Τίποτε... (Διδαχή Α, Αγίου Κοσμά Αιτωλού). 

Ο Κύριος μπροστά στον άσημο και τυφλό επαίτη. Κι ο τυφλός περιφρονημένος και βαθιά πικραμένος άνθρωπος μπροστά στον Υιό του Θεού, κραυγάζει μέσα από το απύθμενο ηφαίστειο του πόνου του: Κι η σαρκωμένη ΑΓΑΠΗ, ο Κύριος Ιησούς στέκεται ν' ακούσει τον στεναγμό και την κραυγή του. "Σταθείς ὁ Ίησοῦς ἐκέλευσεν αὐτόν ἀχθῆναι πρός αὐτόν (Λουκά η, 40)". "Ἀνάβλεψον, ἡ πίστις σου σέσωκέσε (στ. 1,2)" (Σπουδαία σκέψη). 

Ο Κύριος, μόλις αντικρίζει την κουβαριασμένη γυναίκα που "ἦν συγκύπτουσα καί μή δυναμένη ἀνακύψαι εἰς τό παντελές", στηλώνει το θεϊκό βλέμμα καταπάνω της και της λέγει: "γύναι, ἀπολέλυσαι τῆς ἀσθενείας σου (Λουκά ιγ, 12)". Δεκαοκτώ χρόνια σκυμμένη, λύθηκε μονομιάς και στάθηκε ολόρθη στα πόδια της. Ακτινοβόλησε την ευτυχία της και την ευγνώμονα διάθεσή της. Ας εναποθέτουμε τον πόνο μας και την ασθένειά μας στον Άγιο Θεό, που είναι όλος αγάπη και θα ανταποκριθεί στην εκπλήρωση των πόθων μας (Σπουδαία σκέψη). 

Ο Κύριος εικονίζει την ευφροσύνη της βασιλείας του με την παραβολή του Δείπνου. Οι άνθρωποι που αρνήθηκαν να μετάσχουν δεν είναι άσωτοι - που έφυγαν μακριά και σκόρπισαν τον πατρικό πλούτο. Δεν είναι Φαρισαίοι που έστησαν τον εαυτό τους είδωλο και έχασαν το πρόσωπο του Θεού. Οι άνθρωποι μπλοκαρίστηκαν στην καθημερινότητα: α) ιδιοκτησία: "Ἀγρόν ἠγόρασα", β) το καθημερινό έργο: "Ζεύγη βοῶν ἠγόρασα πέντε καί πορεύομαι δοκιμάσαι αὐτά", γ) οικογενειακή απασχόληση: "Γυναῖκα ἔγημα καί οὐ δύναμαι ἐλθεῖν". Νεκρώθηκε το πνευματικό τους αισθητήριο κι έσβησε η λαχτάρα τους για επικοινωνία μ ε τον αιώνιο Θεό (Επίσκοπος Νικόδημος, Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος).

Όλες οι κουλτούρες, όλοι οι πολιτισμοί, όλοι οι νόμοι, όλοι οι άνθρωποι, όλα τα ουράνια, όλοι οι κόσμοι δίχως τον Χριστό μεταμορφώνονται σε κόλαση....Αιώνιο κέρδος αποτελεί ο Χριστός (π. Ιουστίνος Πόποβιτς). 

Κύριε, Σε ικετεύω, για όσους πονούν, για όσους πεινούν, για όσους εγκληματούν, για όσους πεθαίνουν χωρίς να Σε γνωρίσουν ή είναι άπιστοι και Σε πολεμούν, για όσους νιώθουν μοναξιά ή εγκατάλειψη ή είναι απελπισμένοι, για όσους αγωνιούν, για όσους ψάχνουν για εργασία, για όσους σχεδιάζουν εκδίκηση, για όσους λύγισαν και αμάρτησαν, Κύριε Ιησού Χριστέ, όλοι δικά σου παιδιά είμαστε, ελέησέ μας! (Σπουδαία σκέψη). 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!

Ας είναι ευφρόσυνο, δημιουργικό και χαρούμενο το 2024! 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails