Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Θαυμαστές διηγήσεις μέρος 60ο (β μέρος-τελευταίο)

Η συγχώρηση λοιπόν είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να λάβουμε άφεση για τις αμαρτίες μας. Πώς όμως θα αποκτήσουμε την υπέροχη και τόσο σημαντική αυτή αρετή; Οπωσδήποτε δεν είναι εύκολη η συγχώρηση. Απαιτεί να χωρέσουμε στην καρδιά μας όσους μας έχουν αδικήσει. Αντί λοιπόν να κατακρίνουμε τους ανθρώπους αυτούς, ας ανακρίνουμε τον εαυτό μας κι ας αναλογισθούμε το δικό μας χρέος ενώπιον του Θεού. 

"Σύνδουλοι" είμαστε κι εμείς. Μήπως δεν έχουμε κάνει λάθη; Δεν έχουμε αδικήσει άλλους; Δεν έχουμε πει λόγια που πλήγωσαν τους συνανθρώπους μας, τα οποία συγχώρησε ο Κύριος; Ίσως να υποφέρουμε για πράγματα που δεν φταίμε. Είμαστε όμως ένοχοι σε τόσα άλλα αμαρτήματα ενώπιον του Θεού, που επιβεβαιώνουν ότι η αδικία σε βάρος μας τελικά δεν είναι αδικία. 

Μας εμπνέει επιπλέον το παράδειγμα του ανεξίκακου Κυρίου μας, ο Οποίος κατά το θείο Πάθος "λοιδορούμενος οὐκ ἀντελοιδόρει, πάσχων οὐκ ἠπείλει (Α Πετρ. β, 23)", όπως σημειώνει ο απόστολος Πέτρος. Δεν ανταπέδιδε τις ύβρεις. Δεν φοβέριζε με εκδικητικές απειλές. Στην κορύφωση μάλιστα του πόνου και της ταπεινώσεώς του πάνω στον Τίμιο Σταυρό Του, έδειξε το ύψος της αγάπης Του προσευχόμενος στον Θεό Πατέρα να συγχωρήσει εκείνους που Τον είχαν σταυρώσει: "Πάτερ, ἄφες αὐτοῖς· οὐ γάρ οἴδασι τί ποιοῦσι (Λουκά κγ, 34)". 

Ο Σταυρός του Κυρίου μας γίνεται για εμάς παράδειγμα, αλλά και πηγή Χάριτος και δυνάμεως, για να συγχωρήσουμε όσους μας έχουν βλάψει. Αυτή η ανεξικακία του Κυρίου μας ενέπνευσε και τους Αγίους όλων των αιώνων, όπως τον Άγιο Διονύσιο της Ζακύνθου, ο οποίος συγχώρησε κι ευεργέτησε τον φονιά του αδελφού του. Καθώς επίσης τον Άγιο Νεκτάριο, ο οποίος σε όλη τη ζωή του δεν έπαψε να διώκεται, να συκοφαντείται και να συγχωρεί τους διώκτες και τους συκοφάντες του. Ας συγχωρούμε λοιπόν κι εμείς με την καρδιά μας όσους μας αδίκησαν. Ας "εκδικούμαστε" με την αγάπη, ώστε να ομοιάσουμε στον Θεό της αγάπης και να λάβουμε το πλούσιο έλεός Του. 

Χρόνια πολλά κι ευλογημένα σε κάθε "ανθρώπινη φάτνη" που υποδέχεται τον Κύριό μας! Ιησούς ετέχθη! 

Καλημέρα σας! Καλή κι ευλογημένη εβδομάδα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails