Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Θαυμαστές διηγήσεις μέρος 56ο (β μέρος-τελευταἰο)


"Ἐν ὅλη καρδίᾳ". Τι σημαίνει αυτή η μικρή φράση, που επανειλημμένα χρησιμοποιεί ο συγγραφέας του περίφημου Ψαλμού; Η καρδιά είναι η έδρα της πνευματικής μας ζωής. Είναι ο εσωτερικός μας κόσμος, ο εσωτερικός άνθρωπος, ό, τι ανήκει στο πνευματικό μέρος της υπάρξεώς μας. Είναι οι σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας, η θέληση και οι διαθέσεις μας, οι πόθοι, οι επιδιώξεις και τα όνειρά μας, τα σχέδια και οι προοπτικές μας, είναι ο βαθύτερος εαυτός μας. 
Όταν ο Θεός ζητά να Τον αγαπήσουμε "'εξ' ὅλης τῆς καρδίας" μας, θέλει ολοκληρωτικά και με όλα τα βάθη του εσωτερικού μας εαυτού να είμαστε παραδομένοι σ΄ Αυτόν. Να Τον αγαπούμε έτσι, ώστε με όλο το συναίσθημά μας Αυτόν να ποθούμε. Να Τον αγαπούμε και με όλη τη θέληση και δύναμή μας, ώστε καθετί που θα ενεργούμε να είναι σύμφωνο με το θέλημά του, για την εφαρμογή του οποίου πρέπει να εργαζόμαστε με όλη τη δύναμή μας και με ακούραστη δραστηριότητα. Και ακόμη να έχουμε σ' Αυτόν διαρκώς στραμμένη τη διάνοιά μας, ώστε Αυτόν πάντα να σκεφτόμαστε (Λουκ. ι, 27). 
Πολλές φορές αναζητούμε τον Θεό, με χαλαρή διάθεση, έτσι που άλλες αναζητήσεις και άλλα ενδιαφέροντα μας απορροφούν σχεδόν ολοκληρωτικά. Μελετούμε τακτικά τον νόμο Του, το ιερό Ευαγγέλιο, το πιο συγκλονιστικό νέο που έχει ακούσει ο κόσμος, ότι ο Θεός αγαπά τον άνθρωπο και τον λυτρώνει με τον θάνατο του Υιού Του, αλλά οι ειδήσεις του κόσμου μας απασχολούν περισσότερο. Προσπαθούμε να εφαρμόζουμε στη ζωή μας τον νόμο του Θεού, να ζούμε σύμφωνα με τις εντολές του· το κάνουμε όμως χωρίς αποφασιστικότητα, χωρίς συστηματικό αγώνα, χωρίς πνεύμα θυσίας. Γι' αυτό πέφτουμε συχνά σε παραβάσεις και χάνουμε την καθαρότητά μας. Η καρδιά μας δεν είναι ολοκληρωτικά δοσμένη στον Κύριο. 
Οι φιλάργυροι άνθρωποι δίνουν όλη την καρδιά τους στον υπαρκτό ή επιθυμητό πλούτο τους. Οι φιλήδονοι είναι εξ' ολοκλήρου παραδομένοι στην τρυφηλή κι ανήθικη ζωή. Οι φιλόδοξοι δεν ενδιαφέρονται για κάτι άλλο παρά μόνο πώς θα προβληθούν και θα κατακτήσουν την εγκόσμια δόξα. Όμως οι φιλόθεοι άνθρωποι δεν πρέπει να παραδοθούν "ἐν ὅλη καρδίᾳ" σ' Αυτόν που είναι ο άπειρος πλούτος, η ύψιστη μακαριότητα και ο Οποίος μας χαρίζει την άφθαρτη και αιώνια δόξα;
Αφού θέλουμε να είμαστε του Θεού, πρέπει να Τον ακολουθούμε με τέλεια αφοσίωση σ' όλη την πορεία της ζωής μας. Αυτόν διαρκώς να αναζητούμε και Αυτόν να λατρεύουμε "ἐν ὅλη καρδίᾳ". Τον άγιο νόμο Του να μελετούμε και σ' αυτόν να εμβαθύνουμε "ἐν ὅλη καρδίᾳ". Και αυτόν να έχουμε οδηγό στη ζωή μας, αυτόν να εφαρμόζουμε, "ἐν ὅλη καρδίᾳ". Μόνο έτσι αξίζει να είσαι του Θεού. "Ἐν ὅλη καρδίᾳ"!

(Περιοδικό Σωτήρ, Τεύχος 2294, 1/10/2023)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails