Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Θαυμαστές διηγήσεις μέρος 55ο (β μέρος-τελευταίο)

 

Αν για λίγο έβγαινες από την εκκλησιά, κάτι σαν φόβος, δέος, μυστικό θα σε διαπερνούσε και θα ριγούσε το σώμα σου. Το βαθύ σκοτάδι της ασέληνης νύχτας να το ραγίζει μόνο το αγνό λαμπύρισμα των άστρων και το ψυχρό ρίπισμα του ανέμου να χτυπά το πρόσωπό σου, λες καθαρτικά, ανακαινιστικά, μέχρι τα κατάβαθά σου, με την οσμή του ιωδίου της θάλασσας ανάμεικτη με τις ευωδιές των εαρινών ανθέων και των αρωματικών βοτάνων της γης, Ξανάνιωμα νου και ψυχής... 

Τέλειωσε κάποτε η αγρυπνία και οι μύστες της αληθινής του Θεού λατρείας βγήκαν έξω απ' την εκκλησιά. Κατευθύνθηκαν τώρα σ' ένα από τα κελάκια, ώστε οι γυναίκες να ετοιμάσουν το καριώτικο (ικαριώτικο) πρωινό. Ζεστό φλισκούνι, από αυτό που άφθονο φυτρώνει στις ράχες του νησιού, με ντόπιες ελιές και τυρί απ' τα ''ρασκά", τα αγριοκάτσικα της Ικαρίας. Απολάμβαναν το ευώδες ρόφημα, όταν ο ένας από τους δυο ψάλτες, γέννημα-θρέμμα του νησιού, με γνώσεις πολλές από την ιστορία και την παράδοση του τόπου, απευθύνθηκε στους υπόλοιπους. 

- Λοιπόν, ξέρετε πώς βρέθηκε η αγία αυτή εικόνα του Ευαγγελισμού, που κοσμεί το τέμπλο της εκκλησίας;

- Πώς δεν το ξέρουμε... Αλλά  πες το εδώ στον Απόστολο, που είναι ξένος και σίγουρα δεν το' χει ακούσει. 

- Ήταν στα παλιά τα χρόνια, πριν από την Ελληνική Επανάσταση. Τότε λοιπόν κάποια βράδια έβλεπαν ορισμένοι απλοί άνθρωποι πάνω απ' το χωριό, ξωμερίτες, τσοπαναραίοι οι περισσότεροι, ένα φως φως σαν αστεράκι, εδώ χαμηλά, κοντά στη θάλασσα. Απορούσαν τι ήταν το παράδοξο αυτό φως. Την ημέρα κατευθυνόταν προς τον τόπο εδώ, αλλά δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζουν πού ακριβώς έλαμπε το φως τη νύχτα, διότι δεν μπορούσαν να δουν τον τόπο. 

Συνέχιζε τις νύχτες κι έλαμπε το αστεράκι της γης. Αυτό κάτι δείχνει, έλεγαν, αλλά πώς να καταλάβουμε πού ακριβώς δείχνει.  Τότε ένας απ' αυτούς σκέφθηκε κι έκανε το εξής: Πήρε το όπλο του τη νύχτα κι έβαλε το φως μέσα στο στόχαστρο της κάννης. Στο σημείο ακριβώς εκείνο στήριξε το όπλο και την άλλη μέρα το πρωί είδε πού ακριβώς ήταν ο τόπος που σημάδευε η κάννη. 

Πήγαν λοιπόν την ημέρα, ήρθαν στα μέρη αυτά, κι εδώ, μέσα στις πέτρες, στον βράχο, βρήκαν θαμμένη την εικόνα. Θαύμασαν, το πήραν για μεγάλη ευλογία της Παναγίας και είπαν: "Θα χτίσουμε μοναστήρι στη χάρη της". Έτσι λοιπόν χτίσθηκε το μοναστηράκι αυτό που ήρθαμε και λειτουργηθήκαμε σήμερα. Η χάρη της να μας συνοδεύει πάντα και να μη μας βγάζει απ' το δικό της.... στόχαστρο! 

- Αμήν, χαμογέλασαν όλοι...

(Περιοδικό Ο Σωτήρ, τεύχος 2292)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails