Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Φράσεις για προβληματισμό 100 μέρος

Για τους νέους η μόρφωση είναι σωφροσύνη, για τους ηλικιωμένους παρηγοριά, για τους φτωχούς πλούτος και για τους πλούσιους στόλισμα (Διογένης ο Λαέρτιος).

Ό, τι υπάρχει στο πηγάδι της καρδιάς μας, θα το δείξει ο κουβάς των λόγων μας (Σπουδαία φράση). 

Το στόμα ομιλεί εκείνα από τα οποία είναι γεμάτη η ψυχή και ξεχειλίζουν απ' αυτήν (Σπουδαία σκέψη). 

Εφόσον τα εισοδήματά μου μού αρκούν για να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, αφού μάλιστα βρισκόμαστε ανάμεσα σε ερείπια και ανάμεσα σε ανθρώπους που είναι βυθισμένοι στην έσχατη πενία (Ιωάννης Καποδίστριας). 

Ξέρεις τι σημαίνει το "πλην". Σημαίνει ότι αυτό δεν αποφασίζουν να το κάνουν όλοι οι άνθρωποι. Όπως ακριβώς και με τα ακραία αθλήματα, λίγοι ασχολούνται. Πολλοί αθλούνται στον κλασικό στίβο, λίγοι όμως είναι αυτοί που ασχολούνται με τον αιωροπτερισμό, την αναρρίχηση, την κατάδυση. Σκέψου, για παράδειγμα, τι μεγαλείο είναι να πεις επαινετικά λόγια σε μια παρέα για κάποιον, ο οποίος χθες σε κατηγόρησε (Περιοδικό Προς τη Νίκη). 

Ο μόνος αντίπαλος που δύσκολα ηττάται είναι ο απόλυτα έντιμος άνθρωπος και τέτοιος είναι ο Ιωάννης Καποδίστριας (Μισέλληνας Μέτερνιχ). 

Η σιγή σε θέματα πίστεως είναι τρίτο είδος αθεΐας, μετά την άρνηση του Θεού και την απόρριψη του Ιησού Χριστού (Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς).

Μερικοί βασανίζονται από τριών ειδών προβλήματα: από εκείνα που είχαν κάποτε, από εκείνα που έχουν τώρα και από εκείνα που περιμένουν ότι θα έχουν (Σπουδαία σκέψη). 

Για να είναι νικηφόρος ο πνευματικός αγώνας είναι ανάγκη να προμηθευτείς τέσσερα πράγματα σαν όπλα, Χριστιανέ: α) το να μη θαρρεύεσαι ποτέ στον εαυτό σου, β) Το να έχεις πάντοτε όλο σου το θάρρος και την ελπίδα στον Θεό, γ) Το να αγωνίζεσαι πάντοτε, δ) το να προσεύχεσαι (Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης). 

Χρήματα ἀδίκων ὡς βροντή μεγάλη ἐν ὑετῷ ἐξηκήσει: Χρήματα άδικα είναι εκείνα που αποκτά κάποιος με την αδικία, με την κλοπή, με το αθέμιτο κέρδος, τη νοθεία, με την αδικαιολόγητη υπερτίμηση, την εκμετάλλευση του υπάλληλου ή του εργάτη, με την κατώτερης ποιότητας εργασία. Αλλά, ακόμα, χρήματα άδικα είναι και εκείνα που κρατάει ο άνθρωπος για τον εαυτό του και μόνο και δεν αναγνωρίζει κανένα καθήκον να βοηθήσει τις ανάγκες των φτωχών, σε έργα κοινής ωφέλειας. Και θησαυρίζει λοιπόν.
Αλλά, χρήματα άδικα -βεβαιώνει ο λόγος του Θεού- δεν θα μείνουν για πάντα στον κύριό τους. Όπως ξεραίνονται ποταμοί, και όπως η βροντή ακούγεται προς στιγμή και αμέσως σβήνει ο ήχος της, παρομοίως θα χαθούν και τα άδικα χρήματα και θα αφήσουν στον κάτοχό τους μόνο την ενοχή γι' αυτό (Σοφία Σειράχ, μ, 13). 

Ψαράς ο Σίμωνας, μεστωμένος στην ικανότητα να ψαρεύει. Μέχρι την αυγή δεν έπιασε τίποτε. Στενοχώρια και γεύση της απελπισίας. Στην εντολή του Κυρίου να ρίξει τα δίχτυα καταμεσήμερο, έκανε υπακοή και είδε το θαύμα. Η πορεία απ' την απελπισία στην ελπίδα και από την ελπίδα στη δυναμική αντιμετώπιση των προβλημάτων, δεν είναι θεωρία. Με τη δύναμη του Κυρίου, "ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ" τα πάντα είναι κατορθωτά. "Πάντα ίσχύω έν τῷ ἐνδυναμοῦντι με Χριστῷ", μπορούμε να λέμε κι εμείς (Σπουδαία σκέψη). 

Στην έξοδο της Ναΐν ο Κύριος έσπευσε να συναντήσει τον άνθρωπο τον συντετριμμένο από την πιο σκληρή δοκιμασία: τον θάνατο, Έσπευσε να του πει: "Μην κλαις". Απευθύνει και στον καθένα μας το "Μην κλαις", με την έννοια όχι να μην πενθούμε, αλλά να μην πενθούμε υπερβολικά, να μη λυπούμαστε "καθώς καί οἱ λοιποί οἱ μή ἔχοντες ἐλπίδα (Α Θεσσ. δ, 13)". Έχουμε ελπίδα και μας την έδωσε Εκείνος, ο Αρχηγός της πίστεώς μας με την Ανάστασή Του (Σπουδαία σκέψη). 

Ο νεκρός ήταν νέος και το μονάκριβο παιδί της μητέρας του, η οποία μάλιστα ήταν χήρα, Ο πόνος μεγάλος, το πένθος βαρύ. Ολόκληρη η κωμόπολη της Ναΐν είχε συγκλονισθεί από εκείνον τον θάνατο. Λαός πολύς έλαβε μέρος στην κηδεία συμπαριστάμενος στην πονεμένη μάνα. Πόσο σημαντικό είναι δοκιμάζουν πένθος, μάλιστα βαρύ, να συμμετέχουμε στο πένθος τους δίνοντας λίγο βάλσαμο με την παρουσία μας!"Κλαῖε μετἀ κλαιόντων (Ρωμ. ιβ, 15)" (Σπουδαία σκέψη). 

Οι λύπες βέβαια θα έρθουν, αλλά θα κερδίσουμε αν βιαστούμε και τρέξουμε να τις προϋπαντήσουμε. Θα έχουμε αρκετό καιρό να λυπηθούμε, όταν έρθουν,. Στο μεταξύ, ας ελπίζουμε για καλύτερα πράγματα και ας μένουμε σταθεροί ως το τέλος (Σπουδαία σκέψη). 

Ο Θεός προνοεί για τον κόσμο! Είναι μια μεγάλη αλήθεια της πίστεώς μας αυτή. Ο Δημιουργός του κόσμου δεν αδιαφορεί για τη ζωή και πορεία του κόσμου. Διότι δεν είναι μόνο ο άπειρος και παντοδύναμος Δημιουργός. Είναι ταυτόχρονα ο Συντηρητής και ο Κυβερνήτης του σύμπαντος κόσμου. Αυτός που συντηρεί τη ζωή του κόσμου και κατευθύνει τον κόσμο με πολλή σοφία και αγάπη στον έσχατο προορισμό του. Ο κόσμος λοιπόν ζει κάτω από το βλέμμα του Θεού. Ζει κάτω από την άγρυπνη φροντίδα του Θεού και με την παροχή της άφθονης χάριτός Του, η οποία τα πάντα ζωοποιεί (Αρχιμ. Αστέριος Χατζηνικολάου). 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails