Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Φράσεις για προβληματισμό 93ο μέρος


Ἀχάριστον εὐεργετεῖν καί νεκρόν μυρίζειν, ὄφιν τρέφειν καί πονηρόν εὐεργετεῖν, ταὐτόν ἐστι: το να ευεργετεί κάποιος αχάριστο και να αλείφει με μύρα νεκρό, είναι το ίδιο πράγμα με το τρέφει φίδι και να ευεργετεί πονηρό (Πλούταρχος). 

Ἀτυχοῦντι μή ἐπιγέλα: δηλαδή με τον άνθρωπο στον οποίο συμβαίνουν διάφορες ατυχίες να μη γελάς (Πλούταρχος). 

Πᾶν τό περιττόν καί ὑπέρ τήν χρείαν τήν φυσικήν ἀκρασίαν εἶναι φύσιν, ἥτις ὁδός καθίσταται τοῦ διαβόλου πρός τήν ψυχήν δι' ἧς ὑποστρέφει μετ' αἰσχύνης εἰς τήν ἑαυτῆς γῆν, ἐγκρρατείας τἠν ψυχήν παιδαγωγούσης (Μαξίμου του Ομολογητού, Προς Θαλάσσιον, Περί ἀποριῶν, ερώτηση μθ). 

Τίποτε άλλο δεν χαρακτηρίζει τη φιλοσοφημένη ζωή, όσο η απλότητα, η λιτότητα και η κατά το δυνατόν απουσία κάθε ανάγκης (Ι. Χρυσόστομος). Η λιτότητα, ακόμη και στην τροφή είναι μητέρα της υγείας και της ευχαρίστησης, επειδή και την επιθυμία ικανοποιεί χωρίς να προξενεί κορεσμό και διάφορες διαταραχές. Μετρίασε τις απολαύσεις σου, με φρόνηση, για να μη δεις πάνω στην καρδιά σου γραμμένη τη λέξη "κορεσμός". "Ἔχοντες διατροφάς καί σκεπάσματα τούτους ἀρκεσθησόμεθα (Α Τιμ. στ, 8)" (Σπουδαία σκέψη). 

Είναι μεγάλη υπόθεση για τον άνθρωπο τα ορθά αξιολογικά κριτήρια. Να μη στέκεται στην επιφάνεια. Να μην επηρεάζεται από τα εξωτερικά χαρίσματα ή χαρακτηριστικά. Δεν είναι κριτήριο αξιολογικό η επιφάνεια, η όψη. Ένα τέτοιο κριτήριο φανερώνει πρωτογονισμό. Δεν μπαίνει στο βάθος, στην ουσία των πραγμάτων, θαυμάζει μόνο ό, τι γυαλίζει. Γι' αυτό συχνά "πέφτει" από τα σύννεφα! (Σπουδαία σκέψη). 

Αυτός που συνομιλεί και συζητεί με άφρονα και ανόητο μοιάζει προς εκείνον που συνδιαλέγεται με άνθρωπο ο οποίος νυστάζει και ο οποίος στο τέλος της ομιλίας θα πει: Τι συμβαίνει; Περί τίνος πρόκειται; (Σοφία Σειράχ κβ, 8)

Με τον άφρονα και ανόητο να μην έχεις πολλές συζητήσεις και μη συμβαδίζεις με ασύνετο. Προφυλάξου απ' αυτόν, για να μην μπεις σε ενόχληση και στενοχώρια μαζί του. Και ασφαλώς δεν θα μολυνθείς, όταν εκτινάσσονται από το στόμα του τα απρεπή και εξοργιστικά λόγια του. Φύγε μακριά και δεν θα στενοχωρηθείς εξαιτίας της εσχάτης ανοησίας του (Σοφία Σειράχ, κβ, 13). 

Η ιδιοφυΐα καλλιεργείται καλύτερα στη μόνωση, ο χαρακτήρας όμως σφυρηλατείται μέσα στην τρικυμιώδη θάλασσα της ζωής (Σπουδαία σκέψη). 

Ο καλύτερος γιατρός είναι η ευθυμία, η δίαιτα και η ησυχία (Σπουδαία σκέψη). 

Ο θεραπεύων μια ασθένεια είναι ο καλύτερος γιατρός, αλλά ο προλαμβάνων την ασθένεια είναι ο ασφαλέστερος (Σπουδαία σκέψη). 

Ό, τι είναι αντικείμενο της πίστης δεν μπορεί να είναι αντικείμενο της λογικής και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να υποταχθεί σ΄ αυτή (Φανούριος Γ. Παπαδημητράκης, Σκέψεις του Blaise Pascal). 

Καθώς τα σύννεφα πυκνώνουν κατάμαυρα στον ουρανό και καθώς προδοτικά χέρια ανοίγουν από μέσα τις πύλες, και τα κάστρα πέφτουν ένα-ένα, είναι καιρός να αφυπνιστούμε, κατανοώντας ότι βρισκόμαστε σε "ἐσχάτη ὥρα". Το κακό αυθαδιάζει υβριστικά πάνω στα ερείπια του καλού, ισοπεδώνοντας παραδόσεις αιώνων. "Ἐσχάτη ὥρα" θα είναι η ώρα κατά την οποία ο Κύριος θα επανέλθει στη γη ''ἐν δόξῃ'', για να κρίνει τον κόσμο. Τότε θα τελειώσουν τα πάντα. Τότε θα αρχίσει η μέρα που δεν πρόκειται να δύσει ποτέ (Σπουδαία σκέψη). 

"Ἐγώ ἐκοιμήθην καί ὕπνωσα· ἐξηγέρθην ὅτι Κύριος ἀντιλήψεταί μου": Κοιμάται ο Δαβίδ βαθιά, χορταστικά και σηκώνεται το πρωί γεμάτος θάρρος και ελπίδα. Έχει την πεποίθηση ότι ο Κύριος θα τον βοηθήσει και θα τον προστατεύσει. Αυτή την ηρεμία και την απόλυτη βεβαιότητα χαρίζει η πίστη και στον κάθε πιστό χριστιανό. Μένει ο χριστιανός ειρηνικός κι ατάραχος και στις πιο δύσκολες συνθήκες της ζωής και τις αντιμετωπίζει νικηφόρα. Προχωρεί σταθερά με τη βοήθεια και παντοδύναμη προστασία του Πανάγαθου και Φιλανθρώπου Κυρίου (Σπουδαία σκέψη). 

Όσο περισσότερο "ἐκ βαθέων" ανεβαίνει η προσευχή μας στον ουρανό, τόσα περισσότερα επιτυγχάνουμε στην εν Χριστώ ζωή μας. Ας έχουμε πάντα υπ' όψιν μας τον λόγο του Κυρίου "χωρίς ἐμοῦ οὐ δύνασθε ποιεῖν οὐδέν" και του Παύλου "πάντα ἰσχύω ἐν τῷ ἐνδυναμοῦντι με Χριστῷ" (Μελέτη από τον Προορισμό του ανθρώπου, παρ. 93-107).

Η φλογερή δοξαστική προσευχή των αγίων Αποστόλων μέσα από τη σκοτεινή και φοβερή φυλακή των Φιλίππων, φωτίζει εμάς τους πιστούς να καταλάβουμε ότι είμαστε πολύ ευεργετημένοι, επειδή ο Κύριος μας γνώρισε την αληθινή πίστη και μας κάλεσε κοντά Του. Να χαρούμε δοξολογητικά την παρουσία του Θεού στη ζωή μας (Σπουδαία σκέψη).

Είδαμε τον Κύριό μας να κάθεται "κεκοπιακώς" δίπλα στο πηγάδι του Ιακώβ και να συνομιλεί με τη Σαμαρείτιδα. Της αποκαλύπτει μεγάλες αλήθειες. Ξεδιψά με το νερό αυτής της μεγάλης αλήθειας. Όποιος πιει από το νερό που δίνει ο Κύριος, ξεδιψά τελείως. Γιατί είναι ο αληθινός, ο μοναδικός Σωτήρας και Λυτρωτής και Αυτός είναι "ἡ ὁδός καί ἠ ἀλήθεια καί ἡ ζωή". Δόξα τω Θεώ, ξέρουμε πού θα ξεδιψάσουμε. Να αγωνισθούμε πιο φιλότιμα και θα βρούμε τον Χριστό (Σπουδαία σκέψη). 

"Κύριε, μη χρονίσεις". Μην αργήσεις, Κύριε. Φαίνεται ότι αργεί κάποτε ο Θεός. Περιμένουμε την επέμβασή του και δεν τη βλέπουμε. Δεν καθυστερεί ο Θεός να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του. Ό, τι κάνει, το κάνει από την αγάπη Του προς εμάς, διότι θέλει να μας οδηγήσει όλους στη μετάνοια και τη σωτηρία. Δεν θα λυγίσουμε. Δεν θα δειλιάσουμε. Θα σηκώσουμε με πίστη τη δοκιμασία και θα περιμένουμε την ώρα του Θεού. Και Εκείνος δεν θα αργήσει (Σπουδαία σκέψη). 

Πόσο φιλάνθρωπος είναι ο Κύριός μας! Αμαρτήσαμε. Τον περιφρονήσαμε. Εκείνος όμως μας συμπάθησε στο κατάντημά μας. Εξαιτίας της απόστασής μας εισήλθαν στη ζωή  μας οι αρρώστιες και δεν αδιαφόρησε για τον πόνο και την ταλαιπωρία μας! Είναι ο αχώριστος σύντροφος και συμπαραστάτης μας στις ώρες του πόνου, μέχρις ότου μας οδηγήσει στη Βασιλεία Του (Σπουδαία σκέψη). 


Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails