Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Φράσεις για προβληματισμό 65ο μέρος

Η Σαλονίκη, που ‘σβηνε με του καιρού το διάβα 
(καντήλι που τρεμόφωτο για λάδι λαχταρά) από βραδύς κοιμήθηκε δυστυχισμένη, σκλάβα και την αυγούλα εξύπνησεν αρχόντισσα, κυρά.

Τι να ’βλεπε στον ύπνο της; τι νάταν τ' όνειρό της; -Τον Άη Δημήτρην έβλεπε στ' άτι του το γοργό που ροβολώντας έκραζε με τη φωνή της νιότης: "Άνοιξε πόρτα της σκλαβιάς, η Λευτεριά είμ' εγώ!"

Κι' άνοιξ' η πόρτα ορθάνοιχτη μπροστά στον καβαλλάρη κ' εμπήκ' εκείνος κ' έλαμψε σαν τον Αυγερινό, κ' υψώνοντας και παίζοντας τ' αστραφτερό κοντάρι
έδειξε με το δάκτυλο του Ολύμπου το βουνό.......

(Ιωάννη Πολέμη, Ποίημα για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης)

Την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε και τη Σκέπη της πιο στοργικής Μάνας του κόσμου, της Μητέρας όλων των ανθρώπων και ιδίως των πιστών. Να την ευχαριστήσουμε για τη θαυμαστή προστασία της, την αγία Σκέπη της. Να της δώσουμε την πιο μεγάλη χαρά με το να ζούμε όπως Εκείνη, με υπακοή στο θέλημα του Υιού της (Σπουδαία σκέψη). 

Ο γενναίος οφείλει να είναι και μεγαλόψυχος (Κικέρων). 

Δεν υπάρχει στιγμή χωρίς κάποιο καθήκον (Κικέρων). 

Εσύ δεν είσαι από πανιού λωρίδα καμωμένη, εσύ είσαι από αίμα, από καπνούς κι από φωτιά βγαλμένη. Εσύ πετούσες σαν αετός πάνω από ηρώων κεφάλια. Κυμάτισες ανίκητη, σε πέλαγα, ακρογιάλια (Γ. Σημηριώτης). 

 Αὐτός τε γάρ γένος Ἕλλην γένος εἰμί τ' ἀρχαῖον καί ἀντ' ἐλευθέρας δεδουλωμένην οὐκ ἄν ἐθέλοιμι ὁρᾶν τἠν Ἐλλάδα: Είμαι κι ο ίδιος Έλληνας και δεν θα ήθελα να δω την Ελλάδα από ελεύθερη να γίνει υπόδουλη (Ηροδότου ΙΧ, 45, 2, λόγια Αλεξάνδρου Α, γιου του Αμύντα). 

Ἔστιν μέν οῦν Ἐλλάς καί ἡ Μακεδονία: Είναι λοιπόν Ελλάδα και η Μακεδονία (Στράβων). 

Η ορθή στάση ενός συνετού ανθρώπου στον Μεγάλο Καθεδρικό Ναό του Σύμπαντος είναι να γονατίσει, να υψώσει τα χέρια του στον ουρανό και να υμνήσει από τα κατάβαθα της ψυχής του το Θεό. Στη λαμπρή λειτουργία που τελείται καθημερινά στον Μεγάλο Καθεδρικό Ναό του Σύμπαντος δεν είμαι παρά ένα "παπαδάκι". Κρατώ λαμπάδα αναμμένη την ψυχή μου, για να συνοδεύω τον Ήλιο, στις Μικρές και Μεγάλες Εισόδους Του (Χρήστος Μπίντας, Νάουσα). 

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ελεημοσύνη είναι πολύ μεγάλη αρετή, στην οποία ευαρεστείται ο Θεός. Για να είναι θεάρεστη, πρέπει να γίνεται με την καρδιά μας, με τη θέλησή μας "μή ἐκ λύπης ἤ ἐξ ἀνἀγκης.  "Δανείζει στον Θεό αυτός που ελεεί τον φτωχό (Παροιμ. ιθ, 17)". Ας το προσπαθούμε και ας Τον παρακαλούμε να μας το χαρίζει ο Άγιος Θεός (Σπουδαία σκέψη). 

Κατά τη θαυμαστή πορεία του λαού του Ισραήλ στην έρημο, ο Θεός, για να τους συντηρήσει, σήκωσε ξαφνικά δυνατό άνεμο και έφερε από τη θάλασσα πλήθος από ορτύκια και τα έριξε στο στρατόπεδο. Ο καθένας μάζευε με βουλιμία όσα μπορούσε περισσότερα. Η λαιμαργία τους είχε ως αποτέλεσμα να παραχωρήσει ο Θεός να προσβληθούν από μολυσματική αρρώστια και να πεθαίνουν κατά σωρούς. Όπως τότε και σήμερα εξουσιάζει η λαιμαργία τους ανθρώπους. Καταπιέζει τον άνθρωπο και τον υποδουλώνει σε ένα πιάτο. Οι συνέπειες γνωστές. Αυτάρκεια και ολιγάρκεια στο φαγητό (Περιοδικό Σωτήρ). 

Όταν ελαφρύνεις τον πολίτη από τα βάρη, γίνεται ισχυρότερος για την πατρίδα και πιο πρόθυμα τα χέρια του για εργασία (Περικλής).

Βούλου γονεῖς πρώτιστον ἐν τιμαῖς ἔχειν: φρόντιζε πρώτα από όλα να τιμάς τους γονείς σου (Σπουδαία σκέψη). 

Ἐάν μή τις τρέφῃ τούς γονέας, ἄτιμος ἔστιν: εκείνος που δεν φροντίζει για τη διατροφή και συντήρηση των γονέων του είναι άτιμος (Μένανδρος). 

Πιστεύω ότι αν μια πολιτεία βρίσκεται στο σύνολό της σε ακμή, εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες, παρά όταν οι πολίτες ευτυχούν ο καθένας χωριστά, αλλά η πατρίδα στο σύνολό της δυστυχεί (Περικλής).

Μεγάλοι λόγοι μεγάλας πληγάς τῶν ὑπεραύχων ἀποτίσαντες γήρᾳ τῷ φρονεῖν έδίδαξαν: τα μεγάλα λόγια, αφού πλήρωσαν τους αλαζόνες με πολλές συμφορές, στα γεράματα τους δίδαξαν να είναι σώφρονες (Σπουδαία σκέψη). 

Γῆρας διδάσκει πάντα καί χρόνου τριβήν: τα γηρατειά και ο χρόνος διδάσκει τα πάντα (Σπουδαία σκέψη). 

Η τύχη δεν βοηθά ποτέ εκείνους που δεν βοηθούν ποτέ τον εαυτό τους (Σοφοκλής). 

Να προσέχετε, αδελφοί μου, οι κοσμικοί να μην κατηγορείτε τους παπάδες σας, να μην τους υβρίζετε και να μην τους παραμελείτε, διότι βάνετε φωτιά και καίεσθε· διότι οι παπάδες είναι ανώτεροι κι από τους αγγέλους κι από τους βασιλείς. Εγώ, αδελφοί μου, η γνώμη μου έτσι με λέει να κάνω. Εάν απαντώ έναν παπά κι έναν βασιλέα, με φαίνεται εύλογον τον παπά να βάλω να καθίσει υψηλότερα από τον βασιλέα κι αν απαντήσω έναν παπά κι έναν άγγελο, πρώτον θα χαιρετήσω τον παπά κι έπειτα τον άγγελον (Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός). 

Προχωρούσε η πομπή. Το μοναχοπαίδι νεκρό και δίπλα η χαροκαμένη χήρα μάνα. Οδυνηρό το θέαμα... Μια μάνα... Τραγική φυσιογνωμία. Την είδε ο Χριστός, μόνος Του την πλησίασε και στοργικά της λέει: "Μην κλαις". Σε λίγο παρέδωσε το νεκρό παιδί ζωντανό στη μάνα, να το έχει κοντά της, χαρά και στήριγμά της. "Ἐπορεύετο". Ο Χριστός πηγαίνει με τα πόδια, για να μας πει "είμαι εδώ κοντά σου, δίπλα σου. Σε καταλαβαίνω. Μην κλαις.". Ένας Θεός συμπάσχει μαζί μας. Μας πλησιάζει , για να σκουπίσει το δάκρυ από τα μάτια μας. "Ἐγέρθητι". Μας σηκώνει από την πτώση, τη δυστυχία μας, γεμίζει τη ζωή μας ζωντάνια, σφρίγος, δύναμη (Αρχιμ. Αποστόλου Τσολάκη, Μίλησέ μου Χριστέ, Εκδόσεις Σωτήρ). 

Ὅπερ ἐν νηΐ κυβερνήτης, ἐν ἅρμασι δέ ἡνίοχος, πόλει δέ νόμος, ἐν στρατοπέδω δέ ἡγεμών, τοῦτο ὁ Θεός ἐν κόσμῳ: ό, τι είναι ο κυβερνήτης για το πλοίο, για το άρμα ο ηνίοχος, για την πόλη ο νόμος και για το στρατόπεδο ο στρατηγός, αυτό είναι για τον κόσμο ο Θεός (Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης). 

Φωταγωγός της ζωής μας είναι η πίστη. Άδηλος αναπνοή της ψυχής μας είναι η πίστη. Ένας γνήσιος άνθρωπος είναι βαθιά απελπισμένος, αν δεν πιστεύει στον Θεό. Μια κακόγουστη φάρσα είναι η ζωή μας, αν δεν υπάρχει άλλη ζωή. Επειδή δεν θέλω να συμβιβαστώ με το παράλογο, γι' αυτό πιστεύω στον Θεό. Η λογική, αν δεν οδηγεί στον Λόγο, οδηγεί στο παράλογο (Χρήστος Μπίντας, Νάουσα). 

Καλημέρα σας! Ας είναι ευφρόσυνος και δημιουργικός ο μήνας Νοέμβριος!

Ευλογημένη η νέα εβδομάδα! 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails