Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Φράσεις για προβληματισμό 66ο μέρος

Ελλάδα και Εκκλησία, Ελληνισμός και Ορθοδοξία. Πατρίδα και Πίστη άρρηκτα συνδεδεμένα προχωρούν και συμβαδίζουν δια μέσου των αιώνων. Η Ελλάδα ευγνωμονεί και μένει πιστή και αφοσιωμένη στη σώτειρά της Εκκλησία και πρέπει να παραμείνει. Όπως γράφει και ο Κωστής Παλαμάς: Χρωστάμε σ' όσους ήρθαν, πέρασαν, θαρθούνε, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί (Σπουδαία σκέψη). 

 Ένα όνειρο είναι η ζωή μας, που θα περάσει γρήγορα. Και μετά; Μετά η ατελεύτητη αιωνιότητα. Αιώνια ζωή ή αιώνια κόλαση. Εμείς πού θα καταλήξουμε; Εξαρτάται από τις επιλογές μας σ' αυτήν την τόσο σύντομη ζωή. Ας ατενίσουμε τον Λάζαρο, ας ατενίσουμε και τον πλούσιο κι ας αποφασίσουμε. Ας πορευθούμε με τον πόθο της ουράνιας Βασιλείας, υπομονετικοί στις θλίψεις μας, ελεήμονες τον καιρό της ευημερίας μας, ώστε να οδηγήσουν κι εμάς άγγελοι στην αγκαλιά του Πατριάρχη Αβραάμ (Σπουδαία σκέψη). 

Κάποτε έπρεπε να αναχωρήσει από το χωριό ή την πόλιν, που επεσκέπτετο, για να μεταβή εις άλλην περιοχήν. Ήθελε το περιεχόμενο του κηρύγματός του να τυπωθή στον νου τους. Να μην το ξεχάσουν τι έπρεπε να κάνουν: "Τώρα κι εγώ εδώ όπου ήλθα και κοπιάζω είναι καλόν να μην μου δώσετε ολίγην παρήγορίαν, πληρωμήν; Και τι πληρωμήν θέλω εγώ; Να καθήσετε από πέντε, δέκα, να συνομιλήτε αυτά τα θεία νοήματα και να τα βάλετε μέσα εις την καρδίαν σας, διά να σας προξενήσουν την αιώνιον ζωήν" (Κοσμάς ο Αιτωλός). 

Όσο λειτουργούν καλά τα κύτταρά μας είμαστε άθεοι. Όταν όμως η ζωή σου τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια σου, είσαι βέβαιος ότι θα συνεχίσεις να μιλάς με την ίδια σιγουριά (Χρήστος Μπίντας, Νάουσα). 

Σε αυτή την αποστατημένη εποχή, ο καθένας μας αναμετριέται τώρα με τις ευθύνες του. Καλείται σε τέτοιους καιρούς χαλεπούς να μένει ασυμβίβαστος. Μέσα σ' έναν κόσμο συμβιβασμένο με το ψεύδος, να δώσει τη μαρτυρία του. Σε καιρούς πανθρησκευτικής πλάνης και γενικής αποστασίας, να ομολογεί με παρρησία ότι ο Ιησούς Χριστός είναι η μόνη αλήθεια, ο μόνος αληθινός Θεός, η ζωή, το φως και μόνη ελπίδα του κόσμου (Σπουδαία σκέψη). 

Για να αντέξουν οι λαοί στη συνεχή φθορά του χρόνου και να μην εξαφανίζονται, βοηθεί η εθνική συνείδηση που μετατρέπει τους λαούς σε έθνη και στη συνέχεια τους οδηγεί στον σχηματισμό ανεξάρτητων κρατών. Όσο ισχυρότερες είναι οι ρίζες κάθε λαού τόσο πιο ισχυρή είναι η έννοια της πατρίδας (Κωνστ. Λούλης).

Εδώ που τα λέμε, όταν έχεις τον έλεγχο της κατάστασης, θεωρείς ότι δεν έχεις ανάγκη από τον Θεό. Ανάγκη από τον Θεό έχεις, όταν βουλιάζουν τα καράβια σου (Χρήστος Μπίντας, Νάουσα). 

Οι άγιοι Πατέρες της Ζ Οικουμενικής Συνόδου αγάπησαν τον Λόγο του Θεού, Τον μελέτησαν κι αγωνίσθηκαν να Τον εφαρμόσουν στη ζωή τους. Σήκωσαν με πολλή υπομονή τον σταυρό της πνευματικής ζωής,. Γι' αυτό κι αγιάσθηκαν. Φωτίσθηκαν και ορθοτόμησαν την αλήθεια στη Σύνοδο της Νίκαιας το 787. Στα βάθη της καρδιάς μας να κρύβουμε τα λόγια του Θεού σαν πολύτιμο θησαυρό και να καρποφορεί στη ζωή μας. "Ἐν τῇ καρδίᾳ μου ἔκρυψα τά λόγια σου, ὅπως ἄν μή ἁμάρτω σοι (Ψαλμός ριη, 11)" (Σπουδαία σκέψη).  

Η χώρα των Γαδαρηνών τη μέρα εκείνη που πέρασε ο Χριστός ήταν ανάστατη. Ο Θεάνθρωπος Κύριος Ιησούς , φανερώνοντας τη θεϊκή του δύναμη, ελευθέρωσε έναν δαιμονισμένο από τα δαιμόνια που τον είχαν κυριεύσει. Οι κάτοικοι των Γαδαρηνών παρακάλεσαν τον Κύριο να φύγει από τα σύνορά τους. Αναγνώρισαν την επίσκεψη του Θεού, αλλά δεν την αποδέχθηκαν. Ας θαυμάσουμε την ακατανίκητη δύναμη του Κυρίου και την άφατη αγάπη και ανεξικακία του προς τον δαιμονισμένο και προς τους κατοίκους εκείνης της περιοχής, στους οποίους άφησε τον θεραπευθέντα συμπατριώτη τους, για να τους διηγείται όσα θαυμαστά τους έκανε ο Ιησούς Χριστός. Ποτέ να μη φθάσουμε στο σημείο να μην αποδεχόμαστε την επίσκεψη του Θεού στη ζωή μας (Σπουδαία σκέψη). 

Αν νομίζεις ότι ο Θεός είναι αυτό που έχεις στο μυαλό σου, ιδέα δεν έχεις τι είναι Θεός.... (Χρήστος Μπίντας, Νάουσα). 

Η αγάπη δεν υπομένει μια μόνο, ή δυο ή τρεις αδυναμίες του άλλου, αυτές που ευκολότερα αντιμετωπίζονται, αυτές που είναι υποφερτές, αλλά όλες τις υπομένει και τις πιο ενοχλητικές κι αυτές που προξενούν λύπη στην καρδιά. "Ἀνεχόμενοι ἀλλήλων ἐν ἀγάπη (Εφεσίους δ, 2)". Εφόσον θέλουμε να ανέχονται οι άλλοι τις ιδιοτροπίες μας, οφείλουμε να κάνουμε κι εμείς το ίδιο γι' αυτούς. Ο Θεός δείχνει πάντοτε την αγάπη Του και τη μακροθυμία Του, το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε κι εμείς στους συνανθρώπους μας. Η αγάπη πάντα υπομένει (Σπουδαία σκέψη). 

Πάντοτε να θυμόμαστε τα λόγια του Χριστού: Στη Βασιλεία των ουρανών θα εισέλθει όχι αυτός που με επικαλείται και λέει απλώς "Κύριε, Κύριε", αλλά εκείνος που εφαρμόζει το θέλημα του Πατρός μου, που είναι στους ουρανούς (Ματθ. ζ, 21). Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι τα φτωχά έργα της θρησκευτικότητας πρέπει να συνοδεύονται από εσωτερικό βάθος πνευματικής ζωής, εξαγιασμένης καρδιάς στην οποία κατοικεί ο Χριστός (Σωτήρ). 

Ζωή χωρίς Χριστό δεν είναι ζωή. Πάει, τελείωσε. Αν δεν βλέπεις τον Χριστό σε όλα σου τα έργα και τις σκέψεις, είσαι χωρίς Χριστό. 'Όταν βρεις τον Χριστό, δεν θέλεις τίποτε άλλο, ησυχάζεις. Γίνεσαι άλλος άνθρωπος. Ζεις παντού, όπου υπάρχει ο Χριστός. 'Έχεις τη χάρι και μπορείς να τα υποφέρεις όλα για τον Χριστό. Όταν έλθει ο Χριστός στην καρδιά σου, η ζωή αλλάζει. Όταν μπει ο Χριστός στην καρδιά, τα πάθη εξαφανίζονται (Όσιος Πορφύριος). 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails