Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Πανδημία: πόσο πιστεύουμε στον Θεό; (μέρος 6ο - τελευταίο)

 


Μήνες τώρα ταλαιπωρείται η Πατρίδα μας και όλος ο κόσμος από την πανδημία του κορωνοϊού. Επιστημονικές μελέτες των ειδικών ιατρών, συσκέψεις των υπευθύνων πολιτικών, στατιστικές, προγράμματα, σχέδια, προοπτικές, συστηματικές προσπάθειες να βρεθεί το κατάλληλο εμβόλιο για την πρόληψη του κακού και το φάρμακο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. 

Οπωσδήποτε φιλότιμες προσπάθειες. Αλλά ανθρώπινες προσπάθειες. Μικρές και χωρίς βέβαια αποτέλεσμα. Και ενημερώσεις, δηλώσεις και αλλεπάλληλα διαγγέλματα. Πουθενά λόγος περί Θεού. Ποτέ δεν ακούσθηκε η μικρή πρόταση: "Με τη βοήθεια του Θεού". Ο Θεός αγνοήθηκε πλήρως. Αυτός που "ἰᾶται πάσας τάς νόσους", Αυτός που συνέτριψε και το κράτος του θανάτου, δεν γιορτάσθηκε στη μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου, το Πάσχα. Όλοι υποχρεωτικά κλεισμένοι στα σπίτια τους. Κανείς στο σπίτι του Θεού. Το ίδιο επανελήφθη και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, τους τελευταίους μήνες του 2020.  Η Εκκλησία Του, το μοναδικό ιατρείο ψυχών και σωμάτων, με πάμπολλα περιστατικά θαυμαστών ιάσεων μέσα στη μακρά ιστορία της, όχι μόνο δεν έγινε καταφύγιο όλων, όχι μόνο δεν της επετράπη να προσφέρει τα ιερά Μυστήριά της "εἰς ἴασιν ψυχῆς καί σώματος", αλλά αντιμετωπίσθηκε ως χώρος επικίνδυνος, που θα έδινε έκταση στον μολυσμό! Και έκλεισαν και πάλι οι ναοί και υποτιμήθηκαν με περισσή απιστία και πρωτοφανή ασέβεια τα θειότατα Μυστήρια. 

Η φωνή του μεγάλου Προφήτου έρχεται από τα βάθη των αιώνων, φθάνει ελεγκτική και αφυπνιστική μέχρις εμάς και ακούγεται ιδιαίτερα επίκαιρη σήμερα: "Οὐαί οἱ καταβαίνοντες εἰς Αἴγυπτον ἐπί βοήθειαν, οἱ ἐφ' ἵπποις πεποιθότες καί ἐφ' ἅρμασι..... καί οὐκ ἦσαν πεποιθότες ἐπί τό ἅγιον τοῦ Ἰσραήλ καί τόν Κύριον οὐκ ἐζήτησαν". 

Σε παλαιότερες εποχές, σε περιπτώσεις μεγάλων δοκιμασιών, και οι πολιτικοί άρχοντες προέτρεπαν τον λαό να καταφεύγει στον Θεό, στην Παναγία και τους αγίους και τον καλούσαν στην εκκλησία. Στην εποχή μας υπήρξαν και εκκλησιαστικοί άνδρες που απέτρεψαν τον λαό από την εκκλησία! Τόσο καιρό ταλαιπωρείται όλος ο κόσμος, ταλαιπωρείται η από την παράδοσή της θεοσεβούμενη Πατρίδα μας, θα έπρεπε να κυριαρχεί παντού ένα σύνθημα πάνδημης καταφυγής στην προστασία του Θεού πάντοτε και ιδίως στον καιρό της πανδημίας. 

Μέσα στις σελίδες της Αγίας Γραφής παρουσιάζεται ο πανάγαθος και παντοδύναμος Θεός να μας διαβεβαιώνει ότι Αυτός είναι ο μόνος Σωτήρας και Λυτρωτής του ανθρώπινου γένους: ".... ἐγώ είμι, καί ἕως ἄν καταγηράσετε, ἐγώ εἰμι· ἐγώ ἀνέχομαι ὑμῶν, ἐγώ ἐποίησα καί ἐγώ ἀνήσω, ἐγώ ἀναλήψομαι καί σώσω ὑμᾶς (Ησ. μσ, 4)". Δηλαδή: Εγώ είμαι ο ίδιος πάντοτε και ως ότου φθάσετε στα βαθιά γεράματά σας. Εγώ είμαι αμετάβλητος. Εγώ σας ανέχομαι. Εγώ σας δημιούργησα και Εγώ θα σας απολύσω και ανακουφίσω. Εγώ θα σας ξαναπάρω στην αγκάλη μου και θα σας σώσω. Η φωνή των προφητών του Θεού που έρχεται από τα βάθη των αιώνων και απηχεί το νόημα των δικών του λόγων, ας ακουσθεί στα βάθη της ψυχής μας και στα πέρατα του κόσμου, για να μας οπλίζει με αίσθημα βεβαιότητας και ασφάλειας, το οποίο να φυγαδεύει κάθε φόβο, κάθε ανησυχία και άγχος. 

"Ὁ Θεός μου μέγας ἐστίν, οὐ παρελεύσεταί με Κύριος· κριτής ἡμῶν Κύριος, ἄρχων ἡμῶν Κύριος, βασιλεύς ἡμῶν Κύριος, οὗτος ἡμᾶς σώσει (Ησ. λγ, 22)". Ο Θεός μου είναι μέγας· δεν θα με παραβλέψει ούτε θα με παρατρέξει αδιάφορος ο Κύριος. Ο Κύριος είναι Κριτής μας, ο Κύριος είναι άρχων και νομοθέτης μας, ο Κύριος είναι βασιλιάς· Αυτός θα μας σώσει. 

(Αρχιμ. Αστερίου Χ. Χατζηνικολάου, Με πίστη στον καιρό της πανδημίας, Εκδόσεις Σωτήρ, Αθήνα 2020)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

Ας είναι ευφρόσυνος και δημιουργικός ο μήνας Μάϊος! 

Η Ανάσταση του Κυρίου ας φωτίσει με τη φλόγα της όλο τον κόσμο, απαλλάσσοντάς τον από την πανδημία!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails