Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Θεία κοινωνία και εικόνες: μπορούν να βλάψουν τους πιστούς λόγω πανδημίας; (μέρος 2ο)

 

Με τη συμμετοχή μας συνεπώς στην Τράπεζα της Θείας Ευχαριστίας, το αγιασμένο με τη Θεία Μετάληψη σώμα μας αποκτά τη χάρη της αφθαρσίας, τη δυνατότητα να αναστηθεί άφθαρτο και αθάνατο κατά την ανάσταση των νεκρών, που θα συμβεί κατά τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, για να ενωθεί με την ψυχή, ώστε ο όλος άνθρωπος ένδοξος και λαμπρός να απολαμβάνει αιώνια την ατελεύτητη χαρά και άφθαρτη δόξα της ουρανίου Βασιλείας. 

Δεν μεταδίδει λοιπόν μικρόβια και ιούς η Θεία Κοινωνία. Δεν προκαλεί ασθένειες. Αντίθετα θεραπεύει. Και δεν θεραπεύει μόνο, αλλά αφθαρτίζει και αθανατίζει. Ο άρτος της Θείας Ευχαριστίας είναι "φάρμακον ἀθανασίας ἀντίδοτον τοῦ μή ἀποθανεῖν, ἀλλά ζῆν έν Ἰησοῦ Χριστῷ διά παντός". Ασεβούν με απαράδεκτο τρόπο όσοι πολεμούν το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και υποστηρίζουν ότι μπορεί να βλάψει. Και όχι μόνο αυτό. Επιπλέον αδικούν κατάφωρα τον εαυτό τους, καθώς του στερούν αυτή την ασύλληπτη δυνατότητα της αφθαρσίας, της αθανασίας και θεώσεως. 

Όμως υπάρχει η περίπτωση που μπορεί να βλάψει πνευματικά, να βλάψει δε και την υγεία και να απειλήσει και την ίδια τη ζωή μας η συμμετοχή στο Ποτήριο της Ζωής, όπως διδάσκει ο Απόστολος Παύλος. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος προσέρχεται, ενώ δεν του επιτρέπεται, όταν δηλαδή δεν κάνει την κατάλληλη προετοιμασία, όταν δεν εξετάζει πρώτα λεπτομερώς τον εαυτό του και, ενώ έχει πέσει σε βαριά αμαρτήματα, προσέρχεται χωρίς προηγουμένως να μετανοήσει, να εξομολογηθεί και να αλλάξει πορεία. 

Οποιοσδήποτε, διδάσκει ο απόστολος Παύλος, τρώγει τον άγιο Άρτο και πίνει το Ποτήριο της κοινωνίας του Κυρίου ανάξια, "ἔνοχος ἔσται τοῦ σώματος καί αἵματος τοῦ Κυρίου", θα είναι ένοχος για ασέβεια και βεβήλωση που αποτολμά στο Σώμα και στο Αίμα του Κυρίου. Αυτός "κρῖμα ἑαυτῷ ἐσθίει καί πίνει, μή διακρίνων τό σῶμα τοῦ Κυρίου", τρώει και πίνει κατάκριμα και καταδίκη στον εαυτό του, επειδή δεν κάνει διάκριση του Σώματος και Αίματος του Κυρίου, αλλά μεταχειρίζεται και τρώει αυτά σαν να ήσαν κοινές τροφές. Επειδή δε ανάξια προσέρχονται κάποιοι από σας στη Θεία Κοινωνία, καταλήγει ο θείος Απόστολος, γι' αυτό υπάρχουν μεταξύ σας πολλοί ασθενείς και άρρωστοι και πέθαναν αρκετοί. 

Είναι φοβερό! Η Θεία Μετάληψη που μπορεί να γίνεται "εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν καί εἰς ζωήν αἰώνιον", γίνεται για κάποιους "εἰς κρῖμα καί εἰς κατάκριμα". Αντί να οδηγεί στη σωρηρία, προκαλεί την καταδίκη. Και αυτό δεν συμβαίνει διότι αλλάζει η φύση της Θείας Κοινωνίας, αλλά διότι είναι διαφορετική η κατάσταση της ψυχής εκείνου που τη δέχεται. 

Γι' αυτό ο απόστολος Παύλος συμβουλεύει: "δοκιμαζέτω ἄνθρωπος ἑαυτόν, καί οὕτως ἐκ τοῦ ἄρτου ἐσθιέτω καί ἐκ τοῦ ποτηρίου πινέτω". Ας εξετάζει ο καθένας με προσοχή τον εαυτό του κι αφού έτσι προετοιμασθεί, τότε ας προσέρχεται να κοινωνεί τα άχραντα Μυστήρια (Α Κορινθ. ια, 27-30).  Η Εκκλησία μας έχει και το Μυστήριο της μετανοίας και ιεράς Εξομολογήσεως, που πρέπει να προηγείται της συμμετοχής μας στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ακριβώς για να καθαρίζεται η ψυχή από όσα τη μολύνουν και την καθιστούν ανάξια.

Όταν ο Χριστιανός εξομολογείται με βαθιά συντριβή, με ειλικρίνεια και πραγματική μετάνοια τα αμαρτήματά του, τότε ο Θεός του δίνει τη  άφεση και τον συγχωρεί. Τότε, με την άδεια και την καθοδήγηση του πνευματικού, θα προσέλθει "μετά φόβου Θεοῦ, πίστεως καί ἀγάπης" στο ιερότατο Μυστήριο και θα κοινωνήσει, για να πάρει τη δύναμη, την υγεία, την αιώνια λύτρωση και σωτηρία. 

(Αρχ. Αστερίου Χατζηνικολάου, Με πίστη στον καιρό της πανδημίας, Εκδόσεις Σωτήρ, Αθήνα 2020)

συνεχίζεται.....

                  Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!

          Ας είναι ευφρόσυνος και δημιουργικός ο μήνας Ιούνιος! 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails