Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Φράσεις για προβληματισμό 59ο μέρος

Μηδέν τῆς τύχης, ἀλλά πάντα τῆς εὐβουλίας  καί τῆς προνοίας: τίποτε το καλό δεν προέρχεται και δεν γίνεται τυχαία, αλλά όλα τα καλά γίνονται από την ορθή σκέψη, τη μελέτη και την προνοητικότητα (Σπουδαία αρχαιοελληνική σκέψη). 

Όπως η γη, όσο γόνιμη κι αν είναι, δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς καλλιέργεια, έτσι και ο νους δίχως εκπαίδευση δεν μπορεί να δώσει καρπό καλό (Πλούταρχος). 

Οι γνώσεις για το πνεύμα είναι ό, τι οι οφθαλμοί για το σώμα. Είναι δηλαδή το φως της διάνοιας. Αντιθέτως, η άγνοια κι η αμάθεια είναι το σκότος  (Σπουδαία αρχαιοελληνική σκέψη). 

Η επιμέλεια, η διδασκαλία και  ο κόπος αναπληρώνουν κατά πολύ τα κενά που έχει η φύση (Πλούταρχος). 

Αν συμβεί κάποια λύπη, σκύψε με προσοχή (στη μελέτη της Αγίας Γραφής), όπως σε αποθήκη φαρμάκων. Λάβε παρηγοριά στη συμφορά από εκεί. Αν αδικία σου συμβεί, αν θάνατος, αν απώλεια συγγενικών προσώπων, κάνε το ίδιο. Όχι απλώς να σκύψεις, αλλά και να συγκρατήσεις τα πάντα και να τα έχεις στον νου σου (Ιωάννης Χρυσόστομος). 
Οι Μυροφόρες, καθώς και οι Ιωσήφ Αριμαθαίας, αλλά και Νικόδημος, μέσα σε τόσο αρνητικό φορτισμένο κλίμα, φρόντισαν για το σώμα του αγαπημένου Διδασκάλου, εκθέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο. Εμείς, άραγε, πόσο αγαπάμε τον Κύριο και ποιες θυσίες είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε για χάρη Του; (Σπουδαία σκέψη)

Μέσα στη νύχτα του κόσμου, οι Χριστιανοί αγρυπνούν. Δεν τους καταβάλλει ο κόπος της ημέρας. Δεν τους λυγίζει το βάρος της ευθύνης. Δεν βαραίνει τα βλέφαρά τους η χαλάρωση, η γενική αδιαφορία, ο νυσταγμός των πολλών. Αγρυπνούν. Σκέπτονται, σχεδιάζουν, ενεργούν.... Πρέπει να αγρυπνούμε, όπως ο στρατιώτης στη σκοπιά του. Με ορθάνοιχτα τα μάτια της ψυχής., με άγρυπνο το πνεύμα, να διακρίνουμε "τα σημεία των καιρών", να αξιολογούμε σωστά τα γεγονότα, να συλλαμβάνουμε τα μηνύματα του Ουρανού (Σπουδαία σκέψη). 

Πάτησε το πόδι σου στα πρόθυρα μόνο του Ναού και αμέσως απελευθερώνεσαι από τις βιοτικές μέριμνες. Προχώρησε μέσα στον Ναό και μια πνευματική αύρα θα κυκλώσει την ψυχή σου. Σου αναπτερώνει το ηθικό και δεν θα σε αφήσει να θυμάσαι τα καθημερινά προβλήματα. Σε μεταφέρει από τη γη στον ουρανό (Ιωάννης Χρυσόστομος, ΕΠΕ 26, 446). 

Όπως ο Κύριος εισήλθε στα Ιεροσόλυμα, ας Τον παρακαλέσουμε να βασιλεύσει ολοκληρωτικά στην καρδιά μας, να την ανακαινίσει. Αυτός να είναι ο κυβερνήτης της ζωής μας (Σπουδαία σκέψη). 

Ο Κύριος Ιησούς αποθνήσκει δι ημάς, οι οποίοι είμεθα αμαρτωλοί. Αποθνήσκει χάριν ημών, διά να ζήσωμεν ημείς. Και συγκαταλέγεται μετά των αμαρτωλών και ανόμων, δια να συγκαταλεχθώμεν ημείς μετά των δικαίων και αγίων. Αποθνήσκει τον θάνατο του αμαρτωλού, δια να εξασφαλίσει στους οπαδούς Του τον θάνατον του δικαίου (Π. Ν. Τρεμπέλα, Από το πάθος του Κυρίου, εκδόσεις Σωτήρ). 

Ο Θωμάς πίστεψε . Από τη δυσπιστία στην ακλόνητη πίστη: "Ὁ Κύριός μου καί Θεός μου"! Πιστεύω ότι είσαι ο Κύριός μου και Θεός μου! Ω καλή απιστία του Θωμά! Στήριξες τις καρδιές των πιστών όλων των αιώνων. Ο Κύριος να μας αξιώνει να ομολογήσουμε με λόγια και με έργα την Ανάστασή Του, που δεν την είδαμε με τα μάτια μας, αλλά τη ζούμε με την παρουσία Του στη ζωή μας (Σπουδαία σκέψη).  

Ω Κύριε, Κύριε... Ας γίνει δι' ημάς το πάθημά Σου πηγή ζωής και σωτηρίας. Ας καταστεί και δι' ημάς η χάρις του Σταυρού παράγων ανορθώσεως και χαράς. Ας μας φλογίσει η αγάπη Σου κι ας μας έλξει τόσον πολύ πλησίον Σου, ώστε ο σταυρικός θάνατός Σου να μην αποβεί και δι' υμάς εις κατάκριμα και καταδίκην, αλλ' εις ιλασμόν και δικαίωσιν. Αμήν (Π. Ν. Τρεμπέλα, Από το πάθος του Κυρίου, εκδόσεις Σωτήρ). 

Ανάσταση! Ηχήστε καμπάνες! Ηχήστε χαρμόσυνα. Διαλαλήστε παντού το μήνυμα. Μια η είδηση. Όλα τα άλλα είναι τίποτε, ματαιότητες. Μία η είδηση: Ο Χριστός αναστήθηκε! Πώς λοιπόν η χαρά να μην είναι το μόνιμο στοιχείο της ζωής μας; Χριστός ανέστη, αδελφοί! Χαίρετε! (Σπουδαία σκέψη)

Πρόκειται να έρθει (στη μέλλουσα ζωή) ο Νυμφίος Χριστός. Αυτή τη φορά θα είναι ο δυνατός, ο κριτής. Όσοι φρόντισαν να έχουν ένδυμα γάμου, δηλαδή την ωραιότητα και τον στολισμό των χριστιανικών αρετών, αυτοί είναι άξιοι να Τον προϋπαντήσουν. Να μείνουν αχώριστοι μαζί Του (Δ. Παναγιωτόπουλου, Απ' την πηγή της αληθείας, εκδόσεις Σωτήρ). 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails