Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Πανδημία: πόσο πιστεύουμε στον Θεό; (μέρος 5ο)

 


Στα τέλη του 8ου π.Χ. αιώνα οι Ιουδαίοι επαναστάτησαν κατά των Ασσυρίων, οι οποίοι τους είχαν φόρου υποτελείς. Για να ενισχυθούν στο εγχείρημά τους και να προστατευθούν από την επίθεση των Ασσυρίων, ζήτησαν τη συμμαχία των Αιγυπτίων που είχαν πανίσχυρο ιππικό και άρματα πολλά. Βασιλιάς των Ιουδαίων ήταν τότε ο Εζεκίας. 

Αυτή όμως η ενέργειά τους προκάλεσε την αντίδραση του μεγάλου προφήτη, του Ησαΐα. Αυτός, ως εκπρόσωπος του Θεού, θεώρησε την καταφυγή στη βοήθεια των Αιγυπτίων ως προσβολή κατά του Θεού, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε βοηθήσει και σώσει από πολλές δεινές περιστάσεις τον λαό του. 

"Οὐαί οἱ καταβαίνοντες εἰς Αἴγυπτον ἐπί βοήθειαν, οἱ ἐφ ἵπποις πεποιθότες καί ἐφ ἅρμασι (Ησ λα, 1)".

Αλίμονο σ' εκείνους που κατεβαίνουν στην Αίγυπτο, για να ζητήσουν βοήθεια, οι οποίοι στηρίζουν την πεποίθησή τους στους ίππους και στα πολεμικά άρματα. Αλίμονό τους, διότι "οὐκ ἦσαν πεποιθότες ἐπί τόν ἅγιον τοῦ Ἰσραήλ καί τόν Κύριον οὐκ ἐζήτησαν". Δεν στήριξαν την πεποίθησή τους στον άγιο Θεό του Ισραήλ και δεν ζήτησαν από τον Κύριο να τους βοηθήσει και προστατεύσει. 

Στη συνέχεια ο θεόπνευστος προφήτης παρουσιάζει δυο εικόνες που του αποκάλυψε ο Θεός και οι οποίες φανερώνουν τον τρόπο με τον οποίο προστατεύει τον λαό του. Η πρώτη εικόνα δείχνει ότι ο λαός είναι τρομερός και ακαταγώνιστος, όταν προστατεύει τον λαό του.

Όπως βρυχάται δυνατά το λιοντάρι ή ο σκύμνος για το θήραμα που συνέλαβε, και φωνάζει ώστε να αντηχούν τα βουνά από τους βρυχηθμούς του και να πανικοβάλλονται και πτοούνται εκείνοι που θέλουν να απελευθερώσουν το θήραμα, "οὕτως καταβήσεται Κύριος σαβαώθ", έτσι θα σπεύσει ο Κύριος των Δυνάμεων, για να πολεμήσει κατά των εχθρών του λαού του. 

Η δεύτερη εικόνα είναι ήρεμη και τρυφερή. Όπως τα πτηνά πετούν γύρω από τις φωλιές τους, για να υπερασπισθούν τους νεοσσούς τους, "οὕτως ὑπερασπιεῖ Κύριος σαβαώθ ὑπέρ Ἱερουσαλήμ". 

Ο Κύριος των Δυνάμεων θα απλώσει σαν άλλα φτερά την προστασία Του πάνω από την Ιερουσαλήμ. "Ὑπερασπιεῖ καί ἐξελεῖται καί περιποιήσεται καί σώσει". Τέσσερα ρήματα, τέσσερις διαβεβαιώσεις: "Ὑπερασπιεῖ", θα υπερασπίσει, για να φαίνεται η πατρική φιλοστοργία Του, όπως λένε οι ιεροί ερμηνευτές. "Ἐξελεῖται", θα ελευθερώσει από τους εχθρούς, για να φανερώσει την πολλή φιλανθρωπία Του. "Περιποιήσεται ", θα προστατεύσει, για να δείξει την κηδεμονία, την ανύστακτη φροντίδα Του. Και "σώσει", για να αποδεικνύεται ακαταγώνιστη η δύναμή Του. 

Με φιλοστοργία, με φιλανθρωπία, με διαρκή φροντίδα και δύναμη υπερασπίζεται, ελευθερώνει, προστατεύει και σώζει την Ιερουσαλήμ, σώζει και την νοητή Σιών, την αγία Του Εκκλησία ο παντοδύναμος και πανάγαθος Θεός.  Πόσο επίκαιρη ακούγεται ύστερα από αυτά η προτροπή του Προφήτη: "Ἐπιστράφητε, οἱ τήν βαθεῖαν βουλήν βουλευόμενοι καί ἄνομον (Ησ. λα, 1-6)". Να επιστρέψετε προς τον Κύριο με μετάνοια εσείς που σκέπτεστε και συζητείτε τις βαθιές, όπως νομίζετε, σκέψεις και αποφάσεις, που όμως είναι και παράνομες, διότι αγνοούν τον μόνο αληθινό Θεό και στηρίζονται μόνο στις ανθρώπινες δυνάμεις.

συνεχίζεται .........

(Αρχιμ. Αστερίου Χ. Χατζηνικολάου, Με πίστη στον καιρό της πανδημίας, Εκδόσεις Σωτήρ, Αθήνα 2020)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη Μεγάλη εβδομάδα! 

Ας είναι ευφρόσυνος ο πνευματικός αγώνας μας, αδέρφια! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails