Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Φράσεις για προβληματισμό 58ο μέρος

Είμαστε τα εγγόνια εκείνων των Μεγάλων. Εκείνοι ήταν Ελεύθεροι. Είμαστε λαός της μνήμης, οι Έλληνες. Και σε τούτον εδώ τον τόπο μόνο μεγάλες και ελεύθερες ψυχές ταιριάζει να ζουν. Ψυχές που δεν προδίδουν τους ατίμητους θησαυρούς της σεπτής παραδόσεώς τους, την Πίστη και την Ελευθερία, φυσική και ηθική, αντί ευτελών ανταλλαγμάτων μιας ζωής παραδομένης στην καλοπέραση και τον εφησυχασμό. Ψυχές που γνωρίζουν να λένε ΟΧΙ σε καθετί που αντιστρατεύεται την πνευματική και αυτή την εθνική ελευθερία τους. Μόνο έτσι μπορούμε να ζούμε οι Νεοέλληνες. Όπως πάντα οι Έλληνες. Ελεύθεροι! (Σπουδαία σκέψη). 

Οι πραγματικά αξιόλογοι άνθρωποι, όσοι ουσιαστικά προσφέρουν στην κοινωνία, αποφεύγουν να εμπλακούν στα πλοκάμια της εξουσίας. Αυτοί εργάζονται αθόρυβα και παράγουν όλα αυτά που έχουμε ανάγκη και χαροποιούν τη ζωή μας. Αρνούνται την εξουσία. Έτσι συνήθως μένουν να κυβερνούν άκαρπα δέντρα γεμάτα αγκάθια. Διψούν για εξουσία. Κι όταν καταλάβουν την εξουσία, ξεκλέβοντας την αφελή εμπιστοσύνη του λαού, θεωρούν πρώτη υποχρέωσή τους να μην τηρήσουν τις υποσχέσεις τους· καμιά απολύτως (Σπουδαία σκέψη). 

Η ιστορία διδάσκει ότι ο εγωισμός πάντοτε ταπεινώνεται. Πως η αμάθεια, η οκνηρία, η ολιγωρία, η ευπιστία, η ανανδρία, πάντα οδηγούν στην καταστροφή. Αντίθετα η επιμέλεια, η δραστηριότητα, η φρόνηση, η ευφυΐα, η γενναιότητα, η τόλμη, η σωφροσύνη, η σταθερότητα, η ψυχραιμία είναι πολύ ωφέλιμα και σωτήρια στη ζωή των ανθρώπων (Πολύβιος). 

Ο εγωισμός συγκεντρώνει τον κόσμο στον εαυτό του. Ο αλτρουιστής δίνει τον εαυτό του σε όλο τον κόσμο, δηλαδή έχει έμπρακτη αγάπη..... Υπάρχει μετριοφροσύνη που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο μανδύας της υπερηφάνειας και του εγωισμού.... Η ευκαμψία είναι χάρη για το σώμα, αρετή για το πνεύμα, αλλά ελάττωμα για τη συνείδηση (Στοβαίος). 

"Βεζίρ Αλή, σε καρτερούμε. Η πατρίδα μας είναι απείρως γλυκυτέρα και από τα άσπρα σου (δηλαδή τα χρήματά σου) και από τους ευτυχείς τόπους, όπου υπόσχεσαι να μας δώσεις. Όθεν ματαίως κοπιάζεις, επειδή η ελευθερία μας δεν πωλείται, ούτε αγοράζεται με όλους τους θησαυρούς της γης, παρά μόνον με το αίμα και με τον θάνατον και του υστέρου (δηλαδή του τελευταίου)" (Απάντηση Σουλιωτών) 

Κράτιστον χρημάτων εὐβουλία: το να σκέπτεται κάποιος σωστά, ορθά είναι το καλύτερο από όλα (Αρχαίο ελληνικό ρητό). 

Σώριαζε να' χεις στο σπίτι σου, αν σ' αρέσει, άμετρα πλούτη, πήγαινε να είσαι βασιλιάς, αν από αυτά λείπει η χαρά, εγώ τα άλλα δεν θα ήθελα να τα αγόραζα ούτε με μια σκιά καπνού, μπρος στης χαράς τη γλύκα (Σπουδαία σκέψη). 

Ἐλπίς ἡ βόσκουσα τούς πολλούς τῶν βροτῶν: η ελπίδα είναι που τρέφει και συντηρεί τους περισσότερους από τους θνητούς (Σοφοκλής). 

Η ανατροφή των παιδιών είναι όμοια με τα πλάσματα των κεραμέων, διότι αυτοί τον απαλό πηλό τον πλάθουν όπως θέλουν, τον δε ψημένο πηλό δεν μπορούν να τον μεταπλάσουν. Έτσι και τους νέους, εφόσον είναι ακόμη παιδιά, μπορούν οι γονείς να τους μορφώσουν όπως θέλουν, όταν όμως μεγαλώσουν και γίνουν άνδρες, δεν μπορούν  (Πλούταρχος).  

Χρειάζεται προσοχή να μη ζητούμε από τα παιδιά περισσότερα από αυτά που μπορούν, ούτε να τα πιέζουμε να επαναλάβουν τη δική μας επαγγελματική καριέρα ή να πραγματοποιήσουν τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες μας. Κάθε παιδί έχει τα δικά του προσωπικά χαρίσματα. Να τα βοηθήσουμε, ώστε να τα καλλιεργήσουν και να τα αξιοποιήσουν, ανάλογα με τις δυνάμεις τους (Σπουδαία σκέψη). 

Η νηστεία δεν ορίστηκε για να πιέσει την ελευθερία του ανθρώπου, όπως υποστηρίζουν μερικοί. Η νηστεία και η προσευχή οδηγούν σε μεγάλα κατορθώματα. Βοηθείται ο Χριστιανός να δαμάσει τη λαιμαργία και όλα του τα πάθη, ιδιαίτερα τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή (Σπουδαία σκέψη). 

Όπως ένα λιμάνι γαλήνιο και υπήνεμο προσφέρει στα αραγμένα πλοία ασφάλεια, έτσι και ο οίκος του Θεού αυτούς που εισέρχονται, τους αρπάζει από τα κοσμικά πράγματα, σαν μέσα από θύελλα και τους δίνει τη δυνατότητα με πολλή γαλήνη και ασφάλεια να στέκονται και να ακούνε τα λόγια του Θεού (Ιωάννης Χρυσόστομος, ΕΠΕ 26, 446). 

Η Θεοτόκος, ως κατεξοχήν διάκονος του μυστηρίου της ενανθρωπήσεως του Υιού του Θεού μετέχει στη διπλή δραστικότητα του Υιού της: "Καταλάμπει" τους πιστούς και "καταπλήττει" τους εχθρούς της ψυχής και του Έθνους. Να καταφεύγουμε κι εμείς στην προστασία της Παναγίας μας με πραγματική μετάνοια ως Έθνος και ως λαός. Η Υπέρμαχος Στρατηγός θα κάνει το θαύμα της (Σπουδαία σκέψη). 

Πολλοί αντίχριστοι σήμερα, πολλοί που πολεμούν το έργο του Χριστού, αρνούνται τη θεότητά Του και δεν δέχονται τη σωτηρία που προσφέρει ως ο μόνος Θεάνθρωπος, ο μόνος Λυτρωτής και Σωτήρας του κόσμου και του ανθρώπου. Να μην παρασυρθούμε από τα διάφορα ρεύματα και τους ανέμους της κοσμικής νοοτροπίας που επικρατεί σήμερα. Να μένουμε αμετακίνητοι, σταθεροί και αφοσιωμένοι ακόλουθοι του Χριστού (Σπουδαία σκέψη). 

Ο άγιος Θεός δεν θέλει να πλησιάζουμε την Ιερή Τράπεζα της Θείας Κοινωνίας με ένοχη συνείδηση και ρυπαρούς λογισμούς, αλλά θέλει να είμαστε άγιοι, λευκοί και ωραίοι. Τον άγιο δεν τον κάνει μόνο η απαλλαγή από τις αμαρτίες, αλλά και η παρουσία του Αγίου Πνεύματος, όπως και ο πλούτος των αγαθών έργων (Ιω. Χρυσόστομος PG 63, 133). Με πίστη και πόθο, με συστολή και ευλάβεια, με τεταμένη την προσοχή και ψυχική ανάταση, με καθαρή καρδιά και αγνά χείλη να προσερχόμαστε στη Θεία κοινωνία (Σπουδαία σκέψη). 

Η συγχωρητικότητα δίνει φτερά στην ψυχή. Το έλεος ελκύει έλεος.... Επίσης, να αποφεύγουμε τα περιττά και άσκοπα λόγια. Είναι ώρες που πρέπει να σιωπούμε και να βάζουμε χαλινάρι στη γλώσσα μας (Σπουδαίες σκέψεις). 

Οι πιστοί Χριστιανοί οφείλουμε να αποφεύγουμε την αδιακρισία. Ο λόγος μας να είναι μετρημένος, σεμνός, καρπός ώριμης σκέψης. Οι ενέργειές μας να μην είναι βιαστικές και με συναισθηματική φόρτιση. Ο πραγματικά πιστός θα προσέχει πολύ τα λόγια και τις κρίσεις του, ώστε να μη θίξει κανέναν (Σπουδαία σκέψη). 

Ο Κύριος μας καλεί σε συνοδοιπορία μαζί Του. Μας υπενθυμίζει ότι εδώ στη γη βρισκόμαστε και εμείς σε πορεία. Πορεία όχι προς μια Ιθάκη επίγεια, αλλά προς την Ιερουσαλήμ την ουράνια. Κι αφού βρισκόμαστε σε πορεία, δεν δικαιούμαστε να σταματήσουμε σε κανέναν ενδιάμεσο, γήινο σταθμό, να κολλήσουμε σε καμιά περιοχή βαλτώδη. Και η πορεία αυτή να μη γίνεται ανέμελα, χαλαρά, άτονα. Με νωθρότητα και αδιαφορία. Όχι. Αλλά με περισσότερη αυστηρότητα στον εαυτό μας, με βαρύτητα ήθους, με αντρειοσύνη καρδιάς (Προς τη Νίκη, τ. 710). 

Ο Εσταυρωμένος Κύριος Ιησούς εγκαταλελειμμένος ανάμεσα στους δύο ληστές. Πιστοί Χριστιανοί προσέλθετε! Προσέλθετε χωρίς να ντραπείτε τη γύμνωσή Του, την εγκατάλειψή του και την καταισχύνη Του. Είναι ο Θεάνθρωπος Κύριός μας, είναι ο Σωτήρας και Λυτρωτής μας. Ασπασθείτε με κάθε σεβασμό τις πληγές Του, προσφέρατε τη λατρεία και την προσκύνησή σας (Π. Ν. Τρεμπέλα, Από το πάθος του Κυρίου, εκδόσεις Σωτήρ). 


Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!

Ας έχουμε καλή αρχή, δύναμη και κουράγιο με την επιστροφή στα σχολεία! 



Related Posts with Thumbnails