Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Θεία κοινωνία και εικόνες: μπορούν να βλάψουν τους πιστούς λόγω πανδημίας; (μέρος 3ο)

 

Στολίζουν τα σπίτια μας, κοσμούν τα εικονοστάσια μας, τα γραφεία, τις αίθουσες διαφόρων συνάξεών μας, στολίζουν προπάντων τους ιερούς μας ναούς. Οι εικόνες του Χριστού, της Παναγίας, των αγίων Αποστόλων, των αγίων Πατέρων, αγίων Μαρτύρων και οσίων Ασκητών και λοιπών ανθρώπων του Θεού, που με την αγία ζωή τους ευαρέστησαν ενώπιον του. Επίσης οι εικόνες των μεγάλων γεγονότων, με τα οποία ο Θεός εργάσθηκε τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους, όπως π.χ. ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η Γέννηση του Σωτήρος Χριστού, η Σταύρωση και η Ανάστασή Του. Έχουμε ακόμη εικόνες από το έργο του Χριστού, τα θαύματα και άλλα περιστατικά της ζωής του, εικόνες από τη ζωή, τα μαρτύρια και τα θαύματα των αγίων μας.

Όλα αυτά αποτελούν ένα ζωντανό Ευαγγέλιο, που, καθώς το διαβάζουμε εικονογραφημένο, μας διδάσκει, μας εμπνέει, μας συγκινεί και καθοδηγεί στην οδό του Κυρίου. Αυθόρμητα τότε μια δύναμη μέσα μας ενεργεί, που μας ωθεί να σκύψουμε με σεβασμό και να προσκυνήσουμε τις άγιες εικόνες. Δεν προσκυνούμε και δεν τιμούμε το ξύλο ή το άλλο υλικό, πάνω στο οποίο υπάρχει η εικόνα, αλλά το γεγονός ή το πρόσωπο που παριστάνεται πάνω σ' αυτήν. 
Όταν δηλαδή προσκυνήσουμε την εικόνα του Χριστού, της Παναγίας ή κάποιου αγίου, προσκυνούμε τον Χριστό, την Παναγία, τον άγιο της Εκκλησίας που παριστάνει η εικόνα. Διότι, όπως έχει πει ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, προσκυνούμε τις εικόνες "οὐ τῇ ὕλῃ προσφέροντες τήν προσκύνησιν", όχι προσφέροντας την προσκύνηση στο υλικό των εικόνων, αλλά δι' αυτών προσκυνούμε εκείνους που εικονίζονται πάνω σ' αυτές. "Ἡ γάρ τῆς εἰκόνος τιμή ἐπί τό πρωτότυπον διαβαίνει". Η τιμή που αποδίδουμε στην εικόνα απευθύνεται στο πρωτότυπο. Την αλήθεια αυτή διακήρυξε λίγα χρόνια αργότερα και η Ζ' Οικουμενική Σύνοδος. 
Οι εικόνες δεν είναι απλές αναμνηστικές απεικονίσεις, δεν αποτυπώνουν απλώς κάποια γεγονότα ή πρόσωπα, όπως οι φωτογραφίες συγγενικών και φιλικών προσώπων, που δεν έχουν καμιά ουσιαστική σχέση με τα ίδια τα πρόσωπα. 
Οι εικόνες έχουν μια εσωτερική μυστική σχέση με τα εικονιζόμενα πρόσωπα των αγίων. Γι' αυτόν τον λόγο αφενός μεν η τιμή που αποδίδουμε στην εικόνα "διαβαίνει" στο πρωτότυπο, στο πρόσωπο του αγίου, αφετέρου δε η Χάρις του αγίου περνάει στην εικόνα του. Όπως η Χάρις του θεού που στολίζει τις ψυχές των αγίων περνά και στα σώματά τους, και γι' αυτό τα ιερά λείψανα πολλών αγίων μένουν άφθαρτα, μυροβλύζουν και θαυματουργούν, έτσι περνά και στις άγιες εικόνες τους. Υπάρχουν εικόνες αγίων οι οποίες κατά θαυμαστό και υπερφυσικό τρόπο μυροβλύζουν και θαυματουργούν. 
Είναι επομένως και οι εικόνες αγωγοί Χάριτος για τους πιστούς. "Ἡ τῶν ἀποστόλων σκιά, τά σουδάριά τε καί σιμικίνθια, νόσους ἀπήλαυνε, δαίμονας ἐφυγάδευε". Και πώς, ρωτά ο ιερός Δαμασκηνός, "ἠ σκιά καί εικών τῶν ἁγίων οὐ δοξασθήσεται;" Όπως η σκιά των Αγίων Αποστόλων και τα μαντήλια και περιζώματα, με τα οποία σφούγγιζαν τον ιδρώτα τους ή κάλυπταν το σώμα τους, θεράπευαν τους ασθενείς και απελευθέρωναν τους δαιμονισμένους από τα δαιμόνια, έτσι και οι εικπόνες των αγίων μετέχουν στη δόξα τους και παίρνουν από τον αγιασμό τους. 


(Αρχ. Αστερίου Χατζηνικολάου, Με πίστη στον καιρό της πανδημίας, Εκδόσεις Σωτήρ, Αθήνα 2020)

συνεχίζεται.....

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails