Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Περί παίδων αγωγής (μέρος 3ο)

Τα παιδιά διαμορφώνουν τον κόσμο τους, τον χαρακτήρα τους, και τη ζωή τους από πολύ νωρίς, και επομένως οι γονείς πρέπει να έχουν τη φροντίδα για υπεύθυνη και συστηματική αγωγή από την πρώτη αρχή της ζωής των παιδιών τους. Οι σύγχρονες όμως μελέτες για την εμβρυϊκή ζωή φανερώνουν ότι τα παιδιά είναι δυνατόν να δεχτούν θετικούς ή αρνητικούς επηρεασμούς πριν ακόμη από τη γέννησή τους, κατά τη διάρκεια της κυοφορίας τους στα μητρικά σπλάχνα.
Οι σχετικές έρευνες για τον μυστικό κόσμο της προγεννητικής ζωής υποστηρίζουν πως υπάρχουν αποδείξεις ότι το έμβρυο αλληλεπιδρά με το ηχητικό περιβάλλον του και, πιο συγκεκριμένα, με τη φωνή της μητέρας του. Το αυτί είναι το αισθητήριο όργανο που σχηματίζεται πρώτο, από τους αρχικούς ακόμη μήνες της κυοφορίας. Πειράματα σχετικά εξηγούν με τεκμηριωμένες μαρτυρίες τους μηχανισμούς με τους οποίους η φωνή της μητέρας επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού που κυοφορεί και καθορίζει τη μελλοντική του ευεξία.
Διαπιστώνουν επιπλέον οι ειδικοί ότι τα νεογέννητα παιδιά αναγνωρίζουν τη φωνή του πατέρα τους, επειδή την άκουγαν όταν ακόμη βρίσκονταν στα σπλάχνα της μητέρας. Επομένως, καθώς το έμβρυο ζει και αναπτύσσεται μέσα στο στενό, απομονωμένο και σκοτεινό περιβάλλον του, μέσα στο δικό του μυστικό κόσμο, συλλαμβάνει μηνύματα του έξω κόσμου, στον οποίο θα κληθεί σε λίγο να ζήσει. Στο σημείο αυτό πρέπει να προσθέσουμε ότι η καλή φυσική κατάσταση της μητέρας και η υγιεινή διατροφή της συντελούν και αυτά πολύ στη σωστή φυσική ανάπτυξη του παιδιού που κυοφορείται στα σπλάχνα της.
Αλλά το έμβρυο δεν αναπτύσσεται μόνο σωματικά. Έχει και ψυχικό βίο. Και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, αφού από την πρώτη στιγμή της συλλήψεώς του είναι προικισμένο με αθάνατη ψυχή. Βέβαια η ψυχική του ζωή αναπτύσσεται όσο μεγαλώνει, όπως θα συμβαίνει και όταν γεννηθεί και αντικρίσει τον κόσμο.
Αφού λοιπόν τα έμβρυα έχουν ήδη ψυχική ζωή, οι γονείς μπορούν να τα επηρεάζουν ενόσω αυτά ζουν στην προγεννητική τους κατάσταση. Είναι εντυπωσιακό! Η αγωγή των παιδιών αρχίζει πριν από τη γέννησή τους, κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής. Χρειάζεται, επομένως, από πολύ νωρίς μεγάλη προσοχή.
Μια ένταση μεταξύ των γονέων, μια στενοχώρια, μια αγωνία μεγάλη, ένας έντονος φόβος, όλα γίνονται αντιληπτά από το κυοφορούμενο έμβρυο και το επηρεάζουν ανάλογα. Και πώς όχι; Και το στομάχι μας αισθανόμαστε να σφίγγεται μέσα μας, όταν έχουμε στενοχώρια μεγάλη, και η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει, όταν κυριαρχήσει ένταση στην ψυχή μας, και οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται σε μια ιδιαίτερη αγωνία. 
Δεν θα επηρεασθεί λοιπόν το έμβρυο, που τρέφεται από το αίμα της μητέρας και κάθε μεταβολή σ’ αυτό (πίεση, ζάχαρο κ.λπ.) μεταβάλλει και το δικό του αίμα; Επηρεάζονται τα επιμέρους όργανα, και δεν θα επηρεασθεί ο άνθρωπος που έχει αθάνατη ψυχή  και ζει μέσα στα μητρικά σπλάχνα;
Όταν η μητέρα ζει ένταση ψυχική, μπορεί το έμβρυο μέσα της να αντιδρά έντονα, να κάνει κινήσεις σπασμωδικές, να κλωτσάει. Μια οξεία αντιπαράθεση με τον σύζυγο έχει πολλές φορές τέτοιες δυσάρεστες συνέπειες. Η ακρόαση επίσης από τη μητέρα μουσικής με βίαιους ρυθμούς και έντονους θορύβους ή η παρακολούθηση ταινιών με περιεχόμενο που ταράζει και αναστατώνει την ψυχή της, όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική κατάσταση του εμβρύου που κυοφορεί στα σπλάχνα της.
Αντίθετα, η χαρά της ψυχής της μητέρας και η βαθιά της ειρήνη, η συγκίνησή της και το τραγούδι της, η ήρεμη μουσική που ακούει, ασφαλώς γίνονται αντιληπτά και επηρεάζουν ανάλογα. Προπάντων επηρεάζει θετικά η αγάπη της για το παιδί, που με λαχτάρα περιμένει να αντικρίσει το φως της ζωής και με χαρά θέλει να το κρατήσει στα χέρια της. Το κυοφορούμενο έμβρυο καταλαβαίνει αν είναι επιθυμητό, αν η μάνα το περιμένει με χαρά ή αν το θεωρεί βάρος και δεν θα ήθελε να προκύψει αυτή η εγκυμοσύνη.
Έλεγε μια πολύτεκνη μητέρα, που χαιρόταν την κάθε εγκυμοσύνη της: «Ήξερα ότι είναι κάτι δύσκολο, ένα βάρος, αλλά επιπλέον ότι ήταν κάτι πολύ μεγάλο και ωραίο αυτό που περίμενα, γι’ αυτό και πάντα με χαρά δεχόμουν τα παιδιά που έστελνε ο Θεός. Γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι τα παιδιά μου όλα είναι χαρούμενα και αγαπούν τη ζωή».Η ήρεμη επομένως, η ισορροπημένη και χαρούμενη ψυχική ζωή της μητέρας βοηθεί πολύ στη συναισθηματική και ψυχική υγεία και ανάπτυξη του εμβρύου που κυοφορεί στα σπλάχνα της.
Θα προσθέσουμε όμως και κάτι ακόμη: η πνευματική ζωή της μητέρας μπορεί να επηρεάσει άμεσα και την πνευματική κατάσταση του εμβρύου. Μάλιστα! Πρόκειται να γεννηθεί ένας άνθρωπος, ένα ον με αθάνατη ψυχή και αιώνια προοπτική. Κατά την εμβρυική του ζωή δεν αναπτύσσεται μόνο σωματικά ούτε έχει μόνο στοιχειώδη ψυχικό βίο, όπως προαναφέραμε. Μπορεί να έχει και στοιχεία πνευματικής ζωής, να δέχεται τη χάρη του Θεού και να αισθάνεται την παρουσία Του. 
Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρονται σημαντικά γεγονότα τα οποία συνέβησαν σε μεγάλους άνδρες της εποχής εκείνης "ἐκ κοιλίας μητρός αὐτῶν". Ο Απόστολος Παύλος λέει ότι ευδόκησε ο Θεός να τον ξεχωρίσει και να τον εκλέξει από τον καιρό ακόμη που ήταν στην κοιλιά της μητέρας του: "Ὅτε δέ εὐδόκησεν ὁ Θεός, ὁ ἀφορίσας με ἐκ κοιλίας μητρός μου....(Γαλ. α, 15)". Από τότε ακόμη που κυοφορούνταν στα σπλάχνα της μητέρας του, προικίσθηκε με ειδικά χαρίσματα και προορίσθηκε για τη μεγάλη του αποστολή. 
Από την εμβρυική του λοιπόν κατάσταση μπορεί ο άνθρωπος να δέχεται την κλήση του Θεού, τη χάρη Του, τον αγιασμό Του. Από αυτή την κατάσταση μπορεί και να ανταποκρίνεται στη χάρη του θεού, μπορεί με την αθάνατη ψυχή του, την οποία αποκτά από την πρώτη στιγμή της συλλήψεως στα μητρικά σπλάχνα, να αισθάνεται τον Θεό. 
Ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος σκίρτησε με αγαλλίαση μέσα στην κοιλιά της μητέρας του, αναγνωρίζοντας την παρουσία του σαρκωθέντος Κυρίου στα άχραντα σπλάχνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, τότε που εκείνη επισκέφθηκε τη συγγενή της, Ελισάβετ, τη μητέρα του Προδρόμου (βλ. Λουκά α, 39-45). Αναφέρεται επίσης στον βίο του αγίου Στεργίου του Ραντονέζ, ότι, όταν ήταν ακόμη έμβρυο στην κοιλιά της μητέρας του, σκιρτούσε στις πιο ιερές στιγμές της θείας Λειτουργίας. 
Δεν είναι σπάνιο μητέρες να αισθάνονται μέσα τους να σκιρτά με χαρά το έμβρυο που κυοφορούν, όταν αυτές ζουν τη χαρά της προσευχής ή όταν μετέχουν στα άχραντα Μυστήρια ή όταν ψάλλονται  δοξολογητικοί ύμνοι στη διάρκεια των ιερών ακολουθιών. Είναι θαυμαστή αυτή η κοινωνία των ψυχών!Η καλή πνευματική κατάσταση της μητέρας επηρεάζει την ψυχή του εμβρύου, όπως και αντίστροφα η δική του χαρά κοινωνείται από τη μητέρα! 
Οι προσευχές των γονέων, η χαρά της ψυχής τους καθώς ζουν μέσα στην παρουσία του Θεού, η συμμετοχή τους στη θεία Λειτουργία, στην ιερά Εξομολόγηση και στη θεία Κοινωνία, ο καθημερινός τους αγώνας να υπερβαίνουν τον εαυτό τους, οπωσδήποτε προσφέρουν αγωγή και έχουν άμεση και ουσιαστική επίδραση στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών τους που ακόμη δεν είδαν το φως της ζωής! 
(Αρχιμανδρίτη Αστερίου Χατζηνικολάου, Η αγωγή αρχίζει λίγο πριν τη γέννηση, Προβλήματα στη σύγχρονη οικογένεια, εκδόσεις Σωτήρ, Αθήνα, 2016)
συνεχίζεται...


Καλημέρα σας! Ας είναι ευφρόσυνος και δημιουργικός ο μήνας Δεκέμβριος! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails