Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Βλασφημία: το μεγάλο στίγμα (μέρος 1ο)





Ναι, το στίγμα αυτό, το μεγάλο, το φοβερό, το απαίσιο στίγμα που μαστίζει τον τόπο μας και μολύνει την ατμόσφαιρα της ευλογημένης πατρίδας μας, κατακολάζει τις ψυχές των Ελλήνων και παρουσιάζει στα μάτια του Θεού ασεβή και άθλια και στα μάτια του κόσμου βάρβαρη και απολίτιστη τη φυλή μας, αυτό το στίγμα να το προσέξουμε και να το μισήσουμε και να το ξεριζώσουμε από τις ψυχές μας και από τις τάξεις μας όλοι μας οι Έλληνες Ορθόδοξοι χριστιανοί. Και ποιο είναι αυτό το φοβερό, απαίσιο κι αποτρόπαιο στίγμα; Η βλασφημία φυσικά.
Υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα μας και σε όλον ακόμη τον κόσμο που να μην ξέρει τι είναι, αλλά και τι σημαίνει αυτό το φοβερό και αχαρακτήριστο κακό; Και τα μικρά παιδιά να ρωτήσει κανείς ξέρουν να απαντήσουν, γιατί και πολλά παιδιά παίρνοντας παράδειγμα από μεγάλους και αυτά ανοίγουν φαρδύ πλατύ το στόμα τους και βλασφημούν. Για αυτό όλοι μας ξέρουμε τι είναι η βλασφημία και δεν βλασφημούμε, γιατί μας φύλαξε ο Θεός από το φρικτό αυτό κακό. 
Οι άνθρωποι όμως που υπάρχουν γύρω μας αναμειγνύουν το άγιο, αγιότατο όνομα του Θεού, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, της Παναγίας μας, του Τιμίου Σταυρού και των Αγίων της Εκκλησίας μας με βρομερές, αχρείες και άθλιες φράσεις, που δεν τολμά άνθρωπος να ξεστομίσει για έναν κοινό συνάνθρωπό του, ακόμα και για τον πιο τιποτένιο, κακό και ανυπόληπτο άνθρωπο. 
Το να παίρνει κάποιος στο στόμα του το όνομα του Θεού και του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού, που το υμνούν, το  δοξολογούν και το λατρεύουν στον ουρανό άγγελοι και αρχάγγελοι και χωρίς φόβο, αλλά και ντροπή και με αναίδεια και περισσή περιφρόνηση να το ανακατεύουν με βρόμικες, σαχλές και ελεεινές κουβέντες, αυτό είναι βλασφημία. Δηλαδή μιλάμε για ύβρη και κακολογία όχι εναντίον του ανθρώπου, αλλά εναντίον του Θεού! Μεγάλη αμαρτία. Δεν έχει σημασία αν είσαι μορφωμένος ή όχι, ιδιώτης ή επίσημος, με περγαμηνές, τίτλους, αξιώματα. Αν κάνεις κάτι τέτοιο, δίνεις το κακό παράδειγμα, προσβάλλοντας τα θεία και ιερά πρόσωπα της αγίας μας θρησκείας. 
Μήπως αδελφέ μου κι εσύ βλασφημείς; Μήπως, όταν θυμώνεις και παραφέρεσαι, εκνευρίζεσαι και δεν επιβάλλεσαι στον εαυτό σου; Μήπως έχεις κακομάθει από παιδί και βλασφημείς χωρίς να το σκεφτείς; Σκέψου άνθρωπε ότι βλασφημείς τον Θεό, τον άπειρο, παντοδύναμο και τέλειο Πλάστη και Κύριό μας, ο οποίος σε προίκισε με έξοχα χαρίσματα,με νου, με αισθήματα, με λογική, με καρδιά και δεν σε δημιούργησε ζώο ή κτήνος άλογον, αλλά σε δημιούργησε λογικό άνθρωπο. Και σε ποιον βλασφημείς;
Στον Ουράνιο Πατέρα σου, ο οποίος ποτέ δεν σου έκανε κακό, αλλά πάντα στέκεται στο πλευρό σου, βρίσκεται παρών στις πρώτες σου ανάγκες, για να σε βοηθεί, φροντίζει και προστατεύει, δίδοντας σε σένα (όπως και στους άλλους ανθρώπους) όλα τα αγαθά για να ζήσεις και να προκόψεις στη ζωή σου. Δεν σκέφτεσαι αλήθεια ότι αυτό που κάνεις είναι βλαβερό για την ψυχή σου; Καημένε άνθρωπε, ο σατανάς σε κρατεί γερά στην παγίδα του! 
Ο Χριστός επάνω στον Σταυρό άκουσε του κόσμου τις βρισιές, όταν άνομοι άνθρωποι Τον σταύρωναν κι εσύ αντί να τον ευγνωμονείς γίνεσαι ένα με τους κακούργους σταυρωτές Του και τον υβρίζεις; Εκείνος σταυρώθηκε για όλους, αλλά και για σένα κι εσύ βλασφημείς απέναντί του; 
Όταν θα σου θέσει το φοβερό ερώτημα την ημέρα της κρίσης και εσύ θα είσαι γυμνός, έρημος και θα φρίττεις μπροστά σε Αγγέλους και ανθρώπους, τι θα του απαντήσεις; Όχι αδερφέ μου, μόνο από τον τρισκατάρατο διάβολο περιμένει κάποιος τέτοιου είδους συμπεριφορά. Κι εκείνος δεν βλασφημεί, επειδή ξέρει τι κακό πράγμα είναι και βάζει εσένα να το κάνεις. Γιατί το κάνεις;
Μπορεί πράγματα στη ζωή σου να σε πλήγωσαν και να ένιωσες αδικημένος, να νευρίασες ή να οργίστηκες. Γιατί όμως δεν τα βάζεις μαζί με αυτούς που σε αδίκησαν ή σε πείραξαν, αλλά βρίζεις πρόσωπα άγια και πανσέβαστα; Στις δύσκολες ώρες φωνάζεις "Χριστέ μου, Παναγία μου, Κύριε κάνε το θαύμα σου". Αλλά δεν σκέπτεσαι ότι αντί για βλασφημίες έπρεπε να απευθύνεις ατελείωτες ευχαριστίες στον ευεργέτη σου Θεό και την Υπέρμαχο Στρατηγό Παναγία μας; Ένας Χριστιανός όμως δεν βρίζει όσους είναι δίπλα του και τον βοηθούν. 
Και ξέρεις ποιο είναι το πιο φοβερό; Στα χρόνια της τουρκοκρατίας πολλοί Τούρκοι πήγαιναν στον κατή, τον ιεροδικαστή δηλαδή που δίκαζε βαριές παραβιάσεις του νόμου και κατήγγειλαν Χριστιανούς, οι οποίοι όταν βλασφημούσαν περνούσαν από δίκη κι όταν καταδικάζονταν πλήρωναν μεγάλο πρόστιμο, φυλάκιση, αλλά και εξορία. Αφού αλλόθρησκοι το καταλαβαίνουν, εσύ άνθρωπε Χριστιανέ τι κάνεις, έχεις σκεφθεί; Ακόμα κι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ δεν τόλμησε να βλασφημήσει απέναντι στον διάβολο και δεν είπε εναντίον του κάτι κακό ούτε τον καταδίκασε, αλλά προτίμησε να περιμένει την όποια τιμωρία του Αντικειμένου από τον Θεό! 
Πρέπει να κλαίμε, αλλά και να θρηνούμε για τον εαυτό μας γιατί καταντήσαμε χώρα βλάσφημων, ενώ ποτέ δεν θα ψηφίζαμε ένα νομοσχέδιο κατά της βλασφημίας, εφόσον όλοι βλασφημούν! Αμαρτάνουν φοβερά όσοι το κάνουν και είδηση δεν το παίρνουν οι ταλαίπωροι! Κι αν τους πεις και κάποια κουβέντα σου λένε να κοιτάξεις τη δουλειά σου! Μια τέτοια κακή συνήθεια όμως θα τιμωρηθεί με θάνατο από τον Θεό.
Κάποτε ένας αξιωματικός μούτζωσε τον Θεό για τη βροχή που έριξε και τότε ένας κεραυνός τον άφησε κατάμαυρο στο χώμα. Τρόμος κατέλαβε όλο το στράτευμα. Κι άλλος ένας στρατιώτης στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, όταν άρχισε να βλασφημεί, δέχτηκε μια σφαίρα στο στόμα του και πέθανε.
Αφού τον έθαψαν, την άλλη μέρα μια βόμβα πέφτει στον τάφο του, τον ξεχώνει, κάνει κομμάτια το κορμί του και το διασκορπίζει εδώ κι εκεί. Μήνες έτρεμαν οι στρατιώτες για το πάθημά του. Ακόμα ένας γεωργός βλάσφημος βουβάθηκε, ενώ μια γυναίκα έμεινε σε όλη τη ζωή της δαιμονισμένη. Και σε έναν βλάσφημο δάσκαλο στράβωσε το στόμα του, κόπηκε η λαλιά του κι αναγκάστηκε να φύγει από το σχολείο. 
συνεχίζεται....
(Αθ. Φραγκόπουλου, Η βλασφημία, το μεγάλο στίγμα), [σε διασκευή] Εκδόσεις Σωτήρ, 1995) 
Καλημέρα σας και χαρούμενη εβδομάδα! 
Σας εύχομαι από καρδιάς ένα ήρεμο, ευλογημένο και δημιουργικό 2019!  



2 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...


Υστερα απο πολυυυυ καιρο περασα απο εδω για να αφησω τις ευχες μου .ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεια και ολα τα καλα.Να εισαι παντα καλα!!!!🌟🎄

ΑΝΘΗ είπε...

Σε ευχαριστώ για το ευγενικό πέρασμά σου! Χρόνια πολλά κι ευλογημένη νέα χρονιά!

Related Posts with Thumbnails