Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Ο γάμος, η βάπτιση και η ελεύθερη συμβίωση (μέρος 2ο)


Ο Κύριος είπε: "Χωρίς ἐμοῦ οὐ δύνασθε ποιεῖν οὐδέν (Ιω.ιε, 5)". Χωρίς τη δική μου χάρη τίποτε δεν μπορείτε να πετύχετε, ούτε μικρό ούτε μεγάλο. Πολύ περισσότερο, χωρίς τη δική Του ευλογία δεν μπορεί κανείς να υπηρετήσει σωστά το μυστήριο της ζωής. Είναι τόσο μεγάλο αυτό, που προϋποθέτει άλλο μυστήριο, το μυστήριο του γάμου.
Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις που πρόκειται να ζήσουμε κάτι πολύ μεγάλο στη ζωή μας. Δεν μπορεί κανείς να μετάσχει π.χ. στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, αν προηγουμένως δεν έχει ζήσει το μυστήριο του Βαπτίσματος. Δεν μπορεί κάποιος να τελέσει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, αν δεν έχει προηγηθεί το μυστήριο της Ιεροσύνης, αν δεν είναι ιερέας του Θεού, που με κανονική χειροτονία έλαβε "τήν τῆς ἱερατείας χάριν". Χωρίς τις προϋποθέσεις αυτές, χωρίς την ειδική χάρη του Θεού, οι πράξεις που αναφέραμε συνιστούν βεβήλωση, ενώ αποτελούν μοναδικής αξίας δωρεά, όταν γίνουν με την ευλογία του Θεού.
Αυτό συμβαίνει και με την απόκτηση των παιδιών. Όταν έρχεται κανονικά μετά τον γάμο ένα παιδί, είναι ευλογία και χαρά. "Περιμένουμε παιδί", λένε και φωτίζονται τα πρόσωπα εκείνων που λαχταρούν σύντομα να γίνουν γονείς. Αν όμως δεν έγινε ακόμη ο γάμος, τότε μια κυοφορία βάζει σε ταλαιπωρία τους υπεύθυνους. 
Το κρύβουν, ντρέπονται να το πουν και στους πολύ δικούς τους, σε πολλές δε περιπτώσεις δυστυχώς καταφεύγουν στην απάνθρωπη λύση: Δεν αφήνουν το κυοφορούμενο έμβρυο να γεννηθεί. Το ένα μεγάλο λάθος "το διορθώνουν" με άλλο, επίσης βαρύ και μεγάλο και θανάσιμο αμάρτημα. Και δεν ησυχάζουν οι ψυχές τους, παρά μόνο αν οδηγηθούν σε ειλικρινή και βαθιά μετάνοια.
Τώρα τελευταία όμως φαίνεται να μην ενοχλεί ένα παιδί πριν από τον γάμο. «Και τι έγινε; Θα παντρευτούμε», λένε, «αργότερα. Και θα το βαπτίσουμε τότε». Ναι. Να παντρευτείτε, οπωσδήποτε να παντρευτείτε, έστω αργότερα. Και να το βαφτίσετε, έστω τότε. Ούτε εσείς ανύπαντροι, αστεφάνωτοι γονείς, ούτε το παιδάκι σας αβάπτιστο και αμύρωτο. Είναι καλά να διορθώσετε το λάθος σας. Θα ήταν όμως πολύ καλύτερο να μην είχε γίνει καθόλου το λάθος.
Γι’ αυτό και χρειάζεστε και ένα άλλο μυστήριο εκτός από τα μυστήρια του γάμου και του Βαπτίσματος. Χρειάζεστε και το μυστήριο της Μετανοίας και ιεράς Εξομολογήσεως. Εκεί διορθώνονται όλα. Καθαρίζονται οι ψυχές και ηρεμούν οι συνειδήσεις.
«Τοῖς πᾶσι χρόνος καί καιρός τῷ παντί πράγματι ὑπό τόν οὐρανόν. Καιρός τοῦ τεκεῖν καί καιρός τοῦ ἀποθανεῖν», λέει ο αιώνιος λόγος του Θεού (Εκκλ. γ, 1-2). Το καθετί στον καιρό του. Για καθετί που γίνεται κάτω από τον ουρανό, υπάρχει ο ορισμένος χρόνος. Είναι ορισμένος ο καιρός που θα γίνει ο τοκετός, όπως και ορισμένος είναι και ο χρόνος του θανάτου. 
Ας μη βιάζονται οι νέοι. Δύσκολη, αλλά ωραία αρετή η εγκράτεια. Θα τους βοηθήσει να φτάσουν χωρίς τραύματα στην πιο όμορφη ώρα της ζωής τους, την ώρα του γάμου τους. Και όλα κατόπιν θα έλθουν φυσιολογικά και ευλογημένα. Με τη σειρά που ο Θεός όρισε. Και τότε θα είναι πιο αληθινά, πιο χαρούμενα, διότι θα είναι σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, που καταξιώνει και κάνει ευτυχισμένο τον άνθρωπο. 
(Αρχιμανδρίτη Αστερίου Χατζηνικολάου, Γάμος και βάπτιση μαζί;)
συνεχίζεται.... 


Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 
Ας είναι ευφρόσυνος και δημιουργικός ο μήνας Ιούλιος! 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails