Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Ο γάμος, η βάπτιση και η ελεύθερη συμβίωση (μέρος 1ο)




Αρχίζει και γίνεται συνηθισμένο αυτό που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν τελείως αδιανόητο. Οι μελλόνυμφοι στέλνουν στους συγγενείς και φίλους τους το προσκλητήριο για το γάμο τους, στον οποίο συμπεριλαμβάνουν και πρόσκληση για τη βάπτιση του παιδιού τους, που θα επακολουθήσει μετά από τον γάμο. 
Βέβαια, καλό είναι οι άνθρωποι να θέλουν να βαπτίζουν τα παιδιά τους, και μάλιστα να τα βαπτίζουν με σαφή τη γνώση της μεγάλης και σωτήριας αλλαγής την οποία υφίσταται ο άνθρωπος που βγαίνει χριστιανός, καινούργιος, αναγεννημένος και φωτεινός μέσα από τα αγιασμένα ύδατα της κολυμβήθρας της Εκκλησίας μας. 
Καλό και άγιο είναι οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν οικογένεια, να πηγαίνουν στην Εκκλησία, να παίρνουν την ευλογία της, να δέχονται τη χάρη του Θεού και έτσι να αρχίζουν την κοινή πορεία τους. Έτσι να αρχίζουν την κοινή ζωή τους, που καρπός της είναι το παιδί, τα παιδιά που θα έλθουν στον κόσμο και θα γεμίσουν με χαρά το σπίτι τους και τις καρδιές τους. Αλλά όταν μετά τον γάμο ακολουθεί αμέσως η βάπτιση, η κοινή ζωή άρχισε πριν από τον γάμο. Και δεν είναι καθόλου σωστό αυτό. 
Το μυστήριο της ζωής, το οποίο διακονούν οι σύζυγοι με την κοινή ζωή τους, είναι υπέροχο, μοναδικό. Όταν γίνονται γονείς, κρατούν στα χέρια τους κάτι που έρχεται ως καρπός της αγάπης τους και συγχρόνως ως δώρο του Θεού, κάτι ανεπανάληπτο στον κόσμο· μια ανθρώπινη ζωή, μια εικόνα του Θεού, μια αθάνατη ψυχή, που την αξία της δεν μπορεί να ισοφαρίσει όλος ο κόσμος! "Είναι κάτι μεγάλο και συγκλονιστικό αυτό· είναι κάτι θεϊκό", έλεγε ένας νέος πατέρας. 
Θεϊκό πράγματι! Γι' αυτό και απαιτεί δύναμη, για να το σηκώσεις, θέλει χάρη Θεού, για να το τολμήσεις, προϋποθέτει δέσμευση, για να το κρατήσεις. Ναι! Δεν είναι κάτι απλό, στο οποίο μπορείς πρόχειρα, βιαστικά και επιπόλαια να προχωρείς. Πρέπει να έχεις δικαίωμα να το κάνεις. 
Το δικαίωμα αυτό σου το δίνει ο γάμος. Είναι μυστήριο ο γάμος, είναι ιερή ακολουθία, στην οποία παρίσταται αοράτως ο Χριστός, που πήγε και στον γάμο της Κανά και άρχισε από εκεί τα θαύματα τα καταπληκτικά και αποδεικτικά της θεότητάς Του. Τίμησε τον γάμο, τον συνέστησε ως μυστήριο ιερό, δίδαξε ότι η οικογένεια είναι θεσμός θεοσύστατος. 
Κάθε φορά που γίνεται γάμος, και πάλι αοράτως παρίσταται ο Χριστός, και ο Ίδιος στην πραγματικότητα τελεί το μυστήριο δια των ιερέων. Είναι μεγάλη χαρά να έλθουν στον γάμο σου οι συγγενείς και οι φίλοι σου και να σου ευχηθούν να είναι η νέα σου ζωή χαρούμενη και ευτυχισμένη. 
Είναι όμως πολύ μεγαλύτερη χαρά και ευλογία να έλθει ο Χριστός στον γάμο σου και Εκείνος να ευλογήσει την καινούργια σου ζωή. Εκείνος δίνει στους νεόνυμφους την αληθινή χαρά και την παντοδύναμη χάρη Του, τους οπλίζει με δύναμη να αντέξουν στις δυσκολίες που θα έχει ασφαλώς η ζωή, τους ευλογεί να αποκτήσουν παιδιά, να τα αναθρέψουν σωστά, ώστε να γίνουν ο αληθινός πλούτος και η χαρά του σπιτιού τους. Το λένε σαφώς οι ευχές του μυστηρίου.  
 (Αρχιμανδρίτη Αστερίου Χατζηνικολάου, Γάμος και βάπτιση μαζί;)
συνεχίζεται.... 


Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails