Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Θαυμαστές διηγήσεις μέρος 79ο

Ο φύλακας Άγγελος: Την ημέρα της Βαπτίσεως, όσοι θα βαπτίζονταν, στέκονταν έξω από τον ναό ανυπόδητοι, φορώντας έναν λευκό χιτώνα. Κι ο ιερέας ανάμεσα στις άλλες ευχές, διάβαζε στον καθένα και την εξής ευχή: Κύριε και Θεέ μου, κάνε ένα δώρο σ' αυτόν τον άνθρωπο που θέλει να γίνει δικό σου παιδί. "Σύζευξον τῇ ζωῇ αὐτοῦ Ἄγγελον φωτεινόν", δώσε του δίπλα του έναν αχώριστο φίλο, έναν φωτεινό φύλακα Άγγελο, για να τον έχει προστάτη σε όλη του τη ζωή και να γλυτώνει έτσι από κάθε επιβουλή του διαβόλου. Κι από την ώρα εκείνη αποκτήσαμε όλοι μας επίσημα από τον Θεό τον μοναδικό και προσωπικό φύλακα Άγγελο της ζωής μας. 

Αφορκισμοί: Στη συνέχεια, όσοι θα βαπτίζονταν στρέφονταν προς τη Δύση. Διότι η Δύση συμβολίζει το σκοτάδι, στο οποίο κυριαρχεί ο διάβολος. Και οι υποψήφιοι, για να δείξουν την αποστροφή τους προς τον διάβολο, σήκωναν τα χέρια ψηλά κι ανοιχτά, κι απαντούσαν στις ερωτήσεις των ιερέων. Τους ρωτούσε λοιπόν η Εκκλησία, τους ρωτούσε ο Θεός: "Ἀποτάσσῃ τῷ σατανᾷ"; Αρνιέσαι τον διάβολο, φεύγεις από το στράτευμά του; Κι ο κάθε υποψήφιος απαντούσε: "Ἀποτάσσομαι". Τον αρνιέμαι. Αρνιέμαι το σκοτάδι, τον διάβολο, την αμαρτία, τη σκοτεινή ζωή μου. Τα απαρνιέμαι όλα. Κι αυτό γινόταν τρεις φορές. 

Εκείνη την ώρα κάποιοι Άγιοι της Εκκλησίας άκουγαν κραυγές και έβλεπαν με τα πνευματικά τους μάτια δαίμονες να φεύγουν μακριά πανικόβλητοι και τρομοκρατημένοι. Και η Εκκλησία συνέχιζε τις ερωτήσεις: "Ἀπετάξω"; Έφυγες; Σίγουρα; Έφυγα! "Ἀπεταξάμην"! Τρεις φορές. Κι έφθανε αυτό; Όχι! Συνέχιζε να λέει ο ιερέας: Φύσηξε τρεις φορές προς τον διάβολο, μέσα από τα σπλάχνα σου. Δείξ' του πόσο τον αποστρέφεσαι. Σαν να του λες δεν σε θέλω στη ζωή μου, δεν θέλω να έχω καμιά σχέση μαζί σου. 

Αφού λοιπόν οι υποψήφιοι έβγαζαν τρεις φορές μέσα από τα κατάβαθά τους την απέχθειά τους προς το σκοτάδι, η Εκκλησία τους καλούσε να δείξουν την περιφρόνησή τους στον διάβολο και να τον φτύσουν κατάμουτρα τρεις φορές. "Ἔμπτυσον αὐτόν". Φτύσ' τον! Φτύσε τον διάβολο. Δηλαδή πες του: Δεν θέλω να σε ξαναδώ μπροστά μου! Στη συνέχεια, σου έλεγε η Εκκλησία: Γύρνα τώρα προς την Ανατολή, προς τον Χριστό, προς το φως, προς τη νέα ζωή, προς τον Παράδεισο, προς τη Βασιλεία του Θεού. Και με τα χέρια ανοιχτά. Γιατί; Διότι στις παλιότερες εποχές, όταν οι δουλέμποροι πουλούσαν στις αγορές αιχμαλώτους ως δούλους, τους γύμνωναν και τους έβαζαν να στέκονται με τα χέρια ανοιχτά, για να βλέπουν οι αγοραστές αν είχαν πάνω στο σώμα τους κάποιο ελάττωμα. Αν άξιζε να τους αγοράσουν. 

Εφόσον λοιπόν τώρα φεύγεις από την αιχμαλωσία του διαβόλου, σε αγοράζει ο Χριστός, όχι με χρυσά νομίσματα, αλλά με ό, τι πιο πολύτιμο υπάρχει στον κόσμο, με το τίμιο Αίμα Του· κι εκείνη την ώρα σε βλέπει ο Θεός αν είσαι άξιος να γίνεις παιδί Του και σε αγοράζει από την αιχμαλωσία, όχι για να σε ξανακάνει σκλάβο, αλλά ελεύθερο. Η Εκκλησία τώρα σε ρωτά: Αφού έχεις ήδη φύγει από τον διάβολο, θέλεις να' ρθείς στον Χριστό; Θέλεις να γίνεις στρατιώτης του Χριστού; Να μπεις στο στράτευμά του; "Συντάσσῃ τῷ Χριστῷ;" "Συντάσσομαι"!. Θέλω. Εισέρχομαι στον στρατό του Χριστού. Γίμομαι στρατιώτης Ιησού Χριστού! Κι αυτό γινόταν τρεις φορές. Κι έπειτα άλλες τρεις φορές σε ρωτούσε: Μπήκες στο στράτευμα του Χριστού; "Συνετάξω τῷ Χριστῷ"; "Συνεταξάμην"! Μπήκα. Συντάχθηκα!

Συνολικά λοιπόν κι εμείς, όταν βαπτιστήκαμε, όλοι μας δώσαμε 18 "διαβεβαιώσεις", διακηρύττοντας ότι θέλουμε να ανήκουμε στον Χριστό, ότι Τον αγαπάμε: 12 υποσχέσεις, 3 εμφυσήσεις και 3 εμπτυσμούς. Αλλά η Εκκλησία μας ζήτησε και μια υπογραφή. Υπογράφεις; Μας είπε.Υπογράφω! Ποια είναι η υπογραφή σου; Να ομολογήσεις δημόσια την πίστη σου, να πεις με όλη σου την ψυχή το Σύμβολο της Πίστεως: "Πιστέω εἰς ἕναν Θεόν, Πατέρα, παντοκράτορα...". Τι σχέση όμως έχουν όλες αυτές οι υποσχέσεις με τη σημερινή μας ζωή; 

Όλες αυτές τις υποσχέσεις που δώσαμε τότε, ο Θεός μας ζητά να τις επιβεβαιώνουμε κάθε στιγμή. Είσαι στο σπίτι, στον δρόμο, στην εργασία, στον υπολογιστή μπροστά· στην ώρα του πειρασμού... Σου λέει ο Χριστός κάθε στιγμή: Παιδί μου, θυμήσου, 19 ιερές "διαβεβαιώσεις" ἐδωσες. Με ποιον είσαι; Είσαι μαζί μου; Σίγουρα; Θυμάσαι ποιον όρισες αρχηγό της ζωής σου; Πρέπει να επιβεβαιώνεις κάθε στιγμή με τη ζωή σου τις υποσχέσεις που έδωσες. 

Τα μάτια σου να βλέπουν σωστά, τα αυτιά σου να ακούνε σωστά. Τα χέρια σου να κάνουν το καλό, τα πόδια σου να βαδίζουν στους δρόμους του Θεού. Δεν ανήκεις στον εαυτό σου. Σ' αγόρασε ο Χριστός με το Αίμα Του. Δεν έχεις δικαίωμα στην αμαρτία. Εσύ το είπες, εσύ το υποσχέθηκες. Ας συνεχίσουμε όμως την πορεία μας στην εν Χριστώ ζωή. 

Απέκδυση: Έπειτα η Εκκλησία καλούσε τους υποψήφιους να βγάλουν από πάνω τους τους "χιτῶνες τῆς φθορᾶς", για να ντυθούν με το Βάπτισμα τον χιτώνα της αθανασίας. Να πετάξουν τα κουρέλια της αμαρτίας. Για να δείξουν ότι διαγράφουν τελείως τον παλιό εαυτό τους και καθετί που τους συνδέει με το παρελθόν. 

συνεχίζεται.....

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails