Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Θαυμαστές διηγήσεις μέρος 77ο


Παρόμοια κι ο όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης επισημαίνει: "Η ουσία είναι να είμαστε μαζί με τον Χριστό. Να ξυπνήσει η ψυχή και να αγαπήσει τον Χριστό, να γίνει αγία. Να επιδοθεί στον θείο έρωτα. Έτσι θα μας αγαπήσει κι Εκείνος. Θα είναι τότε η χαρά αναφαίρετη! Μέσα σ' αυτή τη χαρά θα γνωρίσουμε τον Χριστό. Δεν μπορούμε να Τον γνωρίσουμε, αν Εκείνος δεν μας γνωρίσει". Ρώτησε κάποιος τον όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη: - Γέροντα, πώς η λογική αίσθηση του Θεού θα γίνει καρδιακή, ώστε να γνωρίσουμε τον Θεό; 

Κι ο όσιος Παΐσιος απάντησε: - Πρέπει να καθαρίσουμε την καρδιά μας. Αν καθαρίσει η καρδιά, έρχεται σ' αυτήν ο Θεός και Τον γνωρίζουμε. Προηγείται δηλαδή ο φιλότιμος αγώνας και τότε η καρδιακή αίσθηση του Θεού έρχεται σαν αποτέλεσμα.  Κι ο αββάς Ισαάκ ο Σύρος έλεγε: "Όταν ο άνθρωπος γνωρίσει αρχικά τον Θεό, αποκτά μια φυσική γνώση γι' Αυτόν. Αφού όμως πιστέψει στον Θεό και θέλει να Τον γνωρίσει βαθύτερα, αποκτά μια γνώση πνευματική, η οποία οδηγεί στην αίσθηση του Θεού", εξηγεί, "είναι η πρόγευση της αθάνατης ζωής. 

Αθάνατη ζωή είναι μια αίσθηση μέσα μας του Θεού, που οδηγεί στην αγάπη του Θεού, διότι καμιά γλυκύτητα της καρδιάς δεν μπορεί να συγκριθεί με τη γλυκύτητα της επιγνώσεως του Θεού". Ας αναφέρουμε ἐτσι εδώ μερικά βασικά βήματα που πρέπει να κάνεις, για να γνωρίσεις τον Χριστό: 

1. Ο πόνος της στερήσεώς Του: Το πρώτο βήμα, για να γνωρίσεις τον Χριστό είναι το να νιώσεις ότι υποφέρεις μακριά απ' Αυτόν, ότι δεν αντέχεις την απουσία Του. Αν δεν νιώσεις ανυπόφορα χωρίς Αυτόν, δεν θα Τον γνωρίσεις ποτέ. Ο πρώτος βηματισμός λοιπόν είναι η αίσθηση της στέρησης του Θεού. Διότι μέσα από την αίσθηση της "απουσίας" Του, γεννιέται ο πόθος της παρουσίας Του. Πρέπει να φθάσεις να πεις: Χωρίς τον Θεό δεν μπορώ να ζήσω. 

2. Ο πόθος του Θεού: Σε ένα δεύτερο βήμα είναι αναγκαίο να λαχταρήσεις τον Θεό. Και να Τον ικετεύεις διαρκώς: "Κϋριε, χάρισέ μου καρδιά που να Σε αναζητά με πόνο και λαχτάρα. Εγώ σε εγκατέλειψα. Εσύ μη με εγκαταλείπεις· έλα να με βρεις που Σε αναζητώ". Φθάνει μόνο αυτό; Ὀχι. 

3. Έξοδος από τη ζωή μας: Τώρα καλείσαι να κάνεις μια έξοδο. Για να γνωρίσεις καλά έναν άγνωστο, πρέπει να ζήσεις μαζί Του. Για να γνωρίσεις τον Χριστό, χρειάζεται να μπεις στη ζωή Του. Πώς θα μπεις στη ζωή Του; 

Αφού πρώτα βγεις από τη ζωή σου. Αφού βγεις από τα πάθη σου. Πρέπει να βγεις από εκείνα που σε ελκύουν στα ορατά, αλλά ασήμαντα και όχι στον αόρατο μα ατίμητο Κύριο. Και για να βγεις, καλείσαι να κάνεις μια ηρωική έξοδο, να κοτὖραστείς, να ματώσεις. Αυτά που λαχταράς, αυτά γνωρίζεις. Αν σε ενδιαφέρουν μόνο η διασκέδαση, οι μουσικές, το φαγητό, οι παρέες, τα ξεφαντώματα, αυτά θα ζεις. Τον Θεό όμως δεν θα Τον γνωρίσεις ποτέ. Θα έχεις μια γνώση τυπική, επιφανειακή. Και θα μείνεις ανικανοποίητος. 

4. Μετάνοια: Μετά από την ηρωική αυτή έξοδο, η ψυχή σου θα νιώσει τη μικρότητα και την αμαρτωλότητά της. Πώς θα πλησιάσει τον Θεό; Γι' αυτό θα πάρει τον δρόμο της μετάνοιας. Και μέσα στο Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως θα πεθάνει και θα ζήσει, θα μετανοήσει και θα αναστηθεί. Έτσι σταδιακά τα πάθη θα χάσουν τη δύναμή τους. Και η ψυχή ελεύθερη θα μπορεί να πετά. Θα λαχταρά να ζει με τον Θεό, να ενωθεί μαζί Του, να ζήσει.

5. Είσοδος στη ζωή του Θεού: Χρειάζεται όμως και μια είσοδος στη ζωή του Θεού. Και τι σημαίνει αυτό; Για να μπεις στη ζωή του Θεού, είναι απαραίτητο να είσαι βαπτισμένος Χριστιανός, να Τον αγαπάς με όλη σου την καρδιά, να αγωνίζεσαι καθημερρινά να επιτελείς το θέλημα του Χριστού, να μιμείσαι τον Χριστό με όλη σου τη δύναμη και τη διάθεση, να Τον κοινωνάς με πόθο και λαχτάρα. Τότε θα ζει ο Χριστός μέσα σου. Έτσι, δεν θα ζεις απλώς με τον Χριστό, αλλά θα ζει μέσα σου ο ίδιος ο Χριστός. Και θα γνωρίζεις τον Χριστό όχι διανοητικά, αλλά καρδιακά, εσωτερικά, "μυστηριακά". Διότι ο Χριστός θα έρχεται μέσα σου και θα σου αποκαλύπτεται. Για να τα ζήσουμε εμείς όμως όλα αυτά, θα πρέπει να ζούμε μια ζωή πνευματική, μέσα στο φως και τη Χάρι του Θεού. Αλλά τι είναι όμως η πνευματική ζωή; Και πώς -πιο συγκεκριμένα- εισέρχεται κανείς στην πνευματική ζωή, στην εν Χριστώ ζωή;

συνεχίζεται....

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails