Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Θαυμαστές διηγήσεις μέρος 70ο

Σε μεγάλο βαθμό ενισχυόμαστε στον προσωπικό αγώνα των δοκιμασιών μας και από το φιλάνθρωπο Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως. Ο Θεός επιτρέπει τις θλίψεις διότι περιμένει την μετάνοιά μας και  "τήν καλλίστην ἐπιστροφήν" μας. Στο φιλάνθρωπο Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως συγχωρούνται οι αμαρτίες μας και γίνεται η αποκατάστασή μας στη θέση του υιού. Πηγαίνουμε στον πνευματικό, εξομολογούμαστε εκ βαθέων τα αμαρτήματά μας, γονατίζουμε κάτω από το πετραχήλι του και ακούμε τη συγχωρητική ευχή της αφέσεως των αμαρτιών μας:

"Ἡ χάρις τοῦ Ἁγίου Πνεύματος διά τῆς ἐμῆς ἐλαχιστότητος ἔχει σέ λελυμένον καί συγκεχωρημένον ἐν τῷ νῦν αἰῶνι καί ἐν τῷ μέλλοντι ". Κι ενώ πριν από λίγο ήμασταν ανήσυχοι και ταραγμένοι, μετά από την ιερά Εξομολόγηση ανακουφίζεται η ταλαίπωρη ψυχή μας, ειρηνεύει το εσωτερικό μας, ηρεμούν τα τσακισμένα νεύρα μας, επανέρχεται το χαμόγελο στο πρόσωπό μας, παράδεισος φυτρώνει στην καρδιά μας. 
Επιστρέφουμε στο σπίτι μας ανάλαφροι, χαρούμενοι, ευδιάθετοι, αναπαυμένοι, με τη δοξολογία του Θεού στα χείλη μας και την ειρήνη του Χριστού στην καρδιά μας. Στην ακοή μας ηχεί μελωδικά το γλυκό τραγούδι της αγάπης του Θεού που όλα τα συγχωρεί. Κι όχι μόνο με τον Θεό ειρηνεύουμε, αλλά και με τους συνανθρώπους μας, τα άλογα ζώα, με τη δημιουργία ολόκληρη. "Εἰρήνευσον ἐν σεαυτῷ καί εἰρηνεύσει σοι ὁ οὐρανός καί ἡ γῆ". Έρχονται και συνάπτουν ειρήνη μαζί μας ο ουρανός και η γη, τα δημιουργήματα όλης της κτίσεως, ακόμη και τα άγρια θηρία, τα οποία αφοπλίζονται, όταν η Χάρις του Θεού μας επισκιάζει! 

Κατόπιν, με την άδεια του Πνευματικού προσερχόμαστε στο Ποτήριο της ζωής και κοινωνούμε τα άχραντα Μυστήρια. Γινόμαστε σύσσωμοι και σύννομοι Χριστού. Χριστοφόροι και θεοφόροι! Ο ιερός Χρυσόστομος σημειώνει ότι ο διάβολος μετά τη θεία Κοινωνία δεν τολμά να μας πλησιάσει. Διότι "ὡς λέοντες πῦρ πνέοντες οὕτως ἀναχωρῶμεν ἀπό τῆς τραπέζης ἐκείνης, φοβεροί τῷ διαβόλῳ γινόμενοι". 

Σαν τα λιοντάρια, που βγαίνει από τα ρουθούνια τους φωτιά, έτσι αναχωρούμε από την Τράπεζα της θείας Κοινωνίας. Γινόμαστε φοβεροί στον αντίδικο διάβολο! Στην άλλη Ομιλία του "Εἰς τήν γενέθλιον ἡμέραν τοῦ Σωτῆρος...", ο χρυσορρήμων Πατήρ σημειώνει ότι η θεία Κοινωνία είναι φάρμακο σωτήριο για τα ψυχικά μας τραύματα: "Φάρμακόν ἐστι σωτήριον τῶν ἡμετέρων τραυμάτων". Και ο όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης λέει ότι "όταν κοινωνούμε, παίρνουμε το ισχυρότερο ιατρικό φάρμακο, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού".  

Αλλά και το πρώτο τροπάριο από τον Κανόνα της Ακολουθίας της θείας Μεταλήψεως περιγράφει θαυμάσια ότι το άχραντο Σώμα και το τίμιο Αίμα του Κυρίου διώχνει μακριά κάθε ψυχική ή σωματική νόσο μας: "Ἄρτος ζωῆς αἰωνιζούσης, γενέσθω μοι, τό Σῶμα σου τό ἅγιον, εὔσπλαχνε Κύριε, καί τό τίμιον Αἷμα καί νόσων πολυτρόπων ἀλεξητήριον". Οι πολέμιοι της πίστεως μας εμποδίζουν να προσευχόμαστε στο Ποτήριο της ζωής, διαδίδοντας ψευδώς ότι θα μεταδοθούν μικρόβια από τη θεία Κοινωνία, ενώ οι πιστοί Χριστιανοί ζούμε ένα διαρκές θαύμα.
Κοινωνούμε "θείου Σώματος καί Αἵματος" και αφθαρτοποιούμαστε. "Ὧ φρικτοῦ μυστηρίου! ὦ εὐσπλαχνίας Θεοῦ! πῶς θείου Σώματος καί Αἵματος ὁ πηλός μετέχω καί ἀφθαρτοποιοῦμαι!". Κοινωνούμε τον Χριστό που είναι η Ζωή και γινόμαστε "μέτοχοι ζωῆς αἰωνίου". Κοινωνούμε τον Ιατρό των ψυχών και των σωμάτων και γίνεται η θεία Κοινωνία που λαμβάνουμε "νόσων πολυτρόπων ἀλεξητήριον"!

Ας παρακαλούμε τον Κύριο και Θεό μας, όταν προσερχόμαστε στα άχραντα Μυστήρια, να μην κοινωνούμε "εἰς κρῖμα ἤ εἰς κατάκριμα", "ἀλλ' εἰς σωφροσύνην ψυχῆς, εἰς ἀγάπην, εἰς ἀρετήν, καί καταλλαγήν τἠν πρός τόν Θεόν, εἰς εἰρήνην βεβαίαν καί μυρίων ἀγαθῶν ὑπόθεσιν". Να κοινωνούμε, για να μας χαρίζει ο Θεός φρόνηση και σεμνότητα ψυχής, αγάπη, αρετή, συνδιαλλαγή μαζί Του, σταθερή και μόνιμη ειρήνη και αναρίθμητα αγαθά. Για να αντέχουμε στη δοκιμασία των θλίψεων και να βγαίνουμε από το στάδιο του καλού αγώνα νικητές!

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails